Urfa kuş katım şenlikleri?? 411k


Join the forum, it's quick and easy

Urfa kuş katım şenlikleri?? 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
4ltugh
4ltugh
Mesaj Sayısı : 2
Ad Soyad : altug yavuz
Nerden : izmir
Doğum Tarihi : 17/11/87
Forum Kayıt : 15/10/10

Urfa kuş katım şenlikleri?? Empty Urfa kuş katım şenlikleri??

15/10/2010, 6:51 pm
merhabalar,ben forumunuza yeni üye oldum.üniversitede turizm öğrencisiyim ve hocam urfada yapıldığını söylediği kuş katım şenlikleri ile ilgili bir ödev hazırlamamı söyledi.ancak nerdeyse hiçbir yerde kuş katım şenliklerine ait bir bilgi bulamadım.kuşlara özellikle güvercinlerle bukadar ilgili başka bi siteyede rastlayamadım.eğer bu konu hakkında bilgisi olan birileri varsa bana ödevimde yardımcı olabilrlerse çok sevinirim...hepinize şimdiden çok teşekkür ederim...
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

Urfa kuş katım şenlikleri?? Empty Geri: Urfa kuş katım şenlikleri??

15/10/2010, 7:03 pm
URFADA KUŞ KARIŞIMI
Onlar insanoğlu varolduğundan bu yana hep savaş karşıtlarınca barışın simgesi olarak görüldüler, bilindiler. Barış yanlısı eller belki de milyonlarca kez onları gökyüzüne gülümseyerek saldı. Güvercinler... Bu sevimli yaratıkların Şanlıurfa'da konumu ve kimliği ne yazık ki o barış sembolü olmaktan çok uzak. Çünkü onlar birer savaşçı. Kentin özellikle mistik yapısını yansıtan Haşimiye, Eyyübiye, Yakubiye ve Süleymaniye semtlerinde yaklaşık 500 evde on bin kadar cins güvercin gün gelip de savaşsınlar, sahiplerine ganimet getirip para kazandırsınlar diye besleniyor. Urfa akşamlarının kebap dumanları çökmüş bu çukurdaki semtlerinde güneş etkisini yitirirken damlarda bir hareketlilik başlıyor. Sessizliğin yerini güvercin ötüşünün uğultusu, ayaklarındaki halhalların şakırtısı alıyor. Çünkü meraklıların güvercinleri ile buluşma saatidir artık. Damlara çıkılıyor, önce antrenman amaçlı sürülere kısa mesafeli uçuşlar yaptırılıyor. Ardından gürleşsin diye kanat kuyruk tüyleri temizleniyor, kesilip düzeltiliyor ve vitamin katkısı yemler özenle yediriliyor. Amaç en bakımlı, en güçlü sürüye sahip olmak. Sürü ne kadar iyi olursa sahibi de bu camiada o kadar isim yapacaktır sonucunda. Hele bir de günü gelip savaş başlayınca kimin daha iyi olduğu bir kez daha anlaşılacaktır. Urfa'da yaşayan güvercinlerin hikáyesi bu. Her ne kadar dişileri olmadığından eşcinsellikle suçlansalar, hemcinslerini çatlatıp öldürseler veya savaş ganimeti gibi çalsalar da onlar yine de barışın simgeleri...


LİDER PEŞENKLER
Güvercinlerin hikayesini kentte bu konudaki en iddialı yetiştiricilerden Şemsettin Aybar şöyle anlatıyor:
‘‘Dedem de, babam da kuş yetiştirirdi. Bu iş büyük merak gerektirir. Onlara evlat gibi bakmayı gerektirir. Biz de onu yapıyoruz. Bende iki yüz elli erkekli bir sürü var. Altı tane de dişi. En değerlileri Zeytuni, Taklacı, İspir Bagdadı, Nakışlı olanlardır. Fiyatları üç milyondan başlar. Bir milyara kadar çıkar. Daha geçenlerde dışarıdan gelen biri Taklacı'nın tekine 800 milyonu sayıp alıp götürdü. Herkesin sürüsünün bir lideri vardır. Onlara Peşenk diyoruz. Başkası savaşta Peşengini indirirse ayıpların en büyüğünü yaşarsın. Çünkü o gün sürü ne kadar büyük olursa olsun, dağıtıp yeniden bu işe başlamak zorunda kalıyorsun. Savaş dediğimiz kasımda başlar, nisanda biter. Her gün sürüleri gökyüzüne salıp, akşamı iple çekeriz. Çünkü sürü yorulmadan uçacaktır, başkasının kuşunu kandırıp sana getirecektir. Sahibi komşun da olsa artık o kuş senindir. Karışma saati geldiğinde hepsi birbirine girer. İki yüz kuş savaşa girer, iki yüz on çıkar. Havada kalma yarışı, ölüm kalım yarışıdır. Onlar birer Kamikaze uçağı, intihar komandosu. Şimdi savaşa hazırlık zamanıdır.’’


DÖRT BİN YILLIK SAVAŞ
Milattan Önce İkibinli yıllarda Kral Nemrud'tan bu yana Şanlıurfa'da süregelen gökyüzü savaşları var. Güvercin yetiştiriciliği. Halen kentte yaklaşık 500 evde on bin civarında güvercin bulunuyor. Bunların hemen hemen tümü erkek. İki yüzlü gruplarda ancak dört-beş tane dişi bulunuyor. Dişilerin görevleri doğurganlık ve yeni gelen erkekleri yuvaya bağlamak

ANTRENMAN
Yılın altı ayı gökyüzünde hemcinsleri ile büyük bir güç gösterisi ve çalma savaşı veren güvercinler, diğer altı ay ise sahipleri tarafından bu savaşa hazırlanıyorlar. Şimdi savaşa hazırlık dönemi. Kanatlar, kuyruklar daha gürleşsin diye budanıyor, bol vitamin katılmış yemler yediriliyor, kısa mesafeli antrenman amaçlı uçuşlar yaptırılıyor. Savaş kasımda başlayacak, altı ay sonra nisanda sona erecek.

GÜÇLÜ OLAN KAZANIYOR

Kentteki tarihi Attar Pazarı'nda bulunan kuşçuların mekanı Çardaklı kahvede her gün bir araya gelen yetiştiriciler, bu yılki savaşın gündüz başlama saatini şimdiden kararlaştırmışlar. Kasımdan nisan ayına kadar binlerce güvercin her gün saat 16.30'da gökyüzünde buluşacak. Damlardan kalkan yüzlü, iki yüzlü gruplar kentin merkezindeki Sarayönü semtinin üstünde bir araya gelecekler. Karışma adı verilen bu olay saatlerce sürecek. Güçsüzler çatlayıp düşecek, güçlüler diğer sürülerden kandırdıklarını kendi sahiplerine götürecekler.
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

Urfa kuş katım şenlikleri?? Empty Geri: Urfa kuş katım şenlikleri??

15/10/2010, 7:04 pm
KARIŞTIRMA İLE İLGİLİ KISA BİLGİ

Şanlıurfa kuşçularının filo güvercinleri ile yapmış olduğu karışma güvercinleri özenle seçilip yavuz kuşlardan oluşur bunlara da Askeri kuşlar diyebiliriz. Karışma olayı bir yönden güvercinlerin savaşması anlamına da gelir. Bu nedenle Karışmacı kuşlar itinayla seçilip ve özel bakım gerektirir.
Karışma olayında antrenmanlara kuşlar tüy değişiminden çıktıktan sonra başlar bu zamanda genellikle Kasım ayına denk gelir, Kasım Ayından Ocak ayının ilk haftasına kadar bu antrenman uçuşları devam eder. Ocak ayının ilk haftasında ise artık Şanlıurfa da karışma (Karıştırma) olayı başlar. Tüm güvercin severler ve Karışmacılar karışma saatini sabırsızlıkla bekler. Karışma zamanı karışmacı güvercinlere çok özel bakılır. Sabah karışmacı güvercinler havalandırılarak dışarı salınır yaklaşık 2 saat havalandırıldıktan sonra sabah saat: 10.30 gibi yemleri ve suları verilerek karışmacı kuşlar tekrar kümese kapatılır. Daha önceden karışma saati belirlenen Saat:15.00 beklemeye başlanır ve Saat:15.00 gösterdiğinde Şanlıurfa’daki tüm karışmacı kuş sahipleri Karışmacı kuşlarını havaya salar. Havada yaklaşık 40.000 civarında güvercin birleşerek (Karışarak) bir yumak halinde yüksek uçmaya başlar biz buna Zırba diyoruz. Yaklaşık 2 saat gibi bu uçuş devam eder. Güneş batımına doğru kuşlar evlerine dönmeye başlar yani zırba dağılmaya başlar bu arada kimin güvercini yavuz ise bir başkasının güvercinini evine getirmeye çalışır. Karışmacı güvercin sahipleri Karışmadan gelen güvercinlerinin içinde yabancı kuş var ise onu tutmaya çalışır. Tabi bu da büyük emek ve zahmetler ile olur karışmacı kuşlar alçaldıktan sonra ayak kuşları bırakılır bu olay karışmacı kuşları biraz olsun dinlendirmek için yapılır ayak kuşları da karışmacı kuşlara katıldığında kuşlarda biraz daha hareketlenme olur ve yabancı kuş içinde varsa onu yorarak kısaya alınarak dar leflerde çevirmeye yani uçurmaya devam edilir (LEF: güvercinlerin kendi evlerinin üstünde kısa ve dar tur atması) ve yabancı kuşun ineceğine kanat getirildiğinde kuşlar indirilir yabancı güvercin de inmişse hemen tutulur. Tutulduktan sonra akşam kahveye götürülür ve sahibine kahvede belirlenen ücret karşılığında iade edilir. Karışma Şanlıurfa da 1. ayda başlar 5. aya kadar devam eder.

Şimdi ise Şanlıurfa da konuşulan Kuş Tabirlerine gelelim

BÖLÜK: Bölük 35 ila 60 kuş sayısından oluşur. 35 ila 60 uçan kuşun var bölük sahibisindir.
ZIRBA: 100 den fazla olan kuş topluluğuna ZIRBA denir.
PEÇENK: Peşenk de denebilir Peçenk Kuş Bölük kuşlarının veya Zırba kuşlarının lideri peşenk kuş kuşların en yavuz olanıdır. Karışmada Kendi bölüğüne liderlik yaparak yönlendirir. Şanlıurfa’da Peşenk (Lider) kuşlar genelde boya ile işaretlenir. Bölüğün liderinin belli olması açısından.
LEF: Kuşların kendi evlerinin üstünde uçarak attığı tura LEF denir. Genelde kuşların içinde yabancı bir kuş olduğu zaman dar ve kısa lef atırılır amaç yabancı kuşu yorarak indirip tutmak.
SAİT: Sait kuş severlerin kendi aralarında yapmış oldukları anlaşma (Kuşçular kendi aralarında sait olurlar) Bu anlaşma tutulan güvercini ücret karşılığı alma olabilir, yine tutuğu kuşu vermeme de olabilir.
OB: Yabancı kuşları tutmak için kullanılan fileli fak. Daha çok olta balıkçılarının kullanmış oldukları fileye benzer.
DÖKÜŞ: Evet arkadaşlar işte Döküş bir anlamda kuşseverlerin birbirleriyle (birebir veya çokluda olabilir) savaşmasıdır. Döküş iki kuşseverin birbirleriyle tartışmasından ve anlaşmasından doğan bir olaydır iki kuşsever birbirlerine rest çeker gel kuşlarımızı dökelim ve ikisi arasında dökülecek yer ve saat ve kuş sayısı belirlenir o saatte kuşlar kutulara konularak Dökülecek yani salınacak yere getirilir. Kuş severler aynı anda güvercinlerini salarlar hangisinin zayiatı çok ise o kaybeder iddiayı tabi bu döküş olayı semt semt de olabiliyor.

Bu nedenle de Şanlıurfa’da kalite olarak düşük yavuzluk olarak da büyük kuşlar tercih ediliyor bu tür kuşlarada burada askeri kuş deniliyor.
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

Urfa kuş katım şenlikleri?? Empty Geri: Urfa kuş katım şenlikleri??

15/10/2010, 7:04 pm
4ltugh
4ltugh
Mesaj Sayısı : 2
Ad Soyad : altug yavuz
Nerden : izmir
Doğum Tarihi : 17/11/87
Forum Kayıt : 15/10/10

Urfa kuş katım şenlikleri?? Empty Geri: Urfa kuş katım şenlikleri??

15/10/2010, 7:21 pm
beni bilgilendirdiğiniz ve ilginiz için teşekkür ederim.bu bılgıler cok işime yarayacak.
Sayfa başına dön
Similar topics
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz