Bakım Hakkında 411k


Join the forum, it's quick and easy

Bakım Hakkında 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bakım Hakkında

+17
ozturk
Tekeli
cikso25
Hasan OLGUN
kolombo
erhan 2546
turhankurt
deli_fisek03
eskuscu26
GNR_59
saycom_umit
Yönetmen
kuscusemih
ademyavuz
kadox
balamir
Forum Admin
21 posters
Aşağa gitmek
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

Bakım Hakkında Empty Bakım Hakkında

26/3/2008, 12:47 am
Kuş besleyen insanlar büyük paralar harcayarak aldıkları kuşları alırken gösterdikleri titizliği maalesef bakımı ve hastalıkları sırasında göstermiyorlar. Bu yüzden çok iyi damızlık kuşlarımız yok olup gidiyor.

Öncelikle kuş bakmak için sağlıklı bir kümese ihtiyaç vardır. Bu kümesin ahşap olması veya toprak üzerinde olması kuşlarımızı aşırı rutubetten koruyacaktır. Teras gibi yerde tuğla kümes yapan arkadaşlarımızın rutubet ortamından kurtulmaları için kümes içini strafor dediğimiz köpükle döşememiz gereklidir. Kümeslerimize bol oksijen girmesi için ufak dahi olsa bir pencere açılması ve sinek teli ile kapatılıp içeriye mikrop taşıyan sineklerin girmesini engellemeliyiz. Kapı ve pencere üzerindeki camlar kümes içine güneşin girmesine yardımcı olacağından tercih nedenidir. Kümesleri güneş alacak şekilde yapmamız sadece güneşte olan D vitamininin kuşlar üzerine gelmesine yardımcı olmamız gerekir.

Kümes içine yaptığımız yuvaların da kuru tahtadan yapılıp kuşların yumurtlaması için kuru çam yaprakları, kuru ot, kuru saman koymamız, yumurtanın hava almasını sağlayacağından yavrunun sağlıklı çıkmasını sağlayacaktır.

Beslemeyi düşündüğümüz kuşlarımızı kümesimize koyduğumuzda bunların bakımı gündeme geliyor. Günümüzde buğdayla beslediğimiz kuşları maalesef iki saatten fazla uçuramıyoruz. Veya kuşlar eskisi kadar zinde olmuyor. Bunların sebebi tek buğday veya mısırla beslenen hayvanlar, vücutlarına gerekli olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamamaktadırlar. Oysa vitamin ve mineraller doğurganlık, parlak tüy yapısı, sağlam kas ve kemik yapısı, hastalıklara karşı direnç yönünden çok önemlidir. Bu yüzden kuşlarımıza buğday, mısır, fiğ, pirinç, kırmızı mercimek, kendir tohumu, kuru bezelye gibi karışımlar hayvanların bir nebze olsun ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu yemlerin tozsuz ve temiz olması gerekir. Hayvanlar yedikleri bu yemleri taşlıkları vasıtasıyla öğütürler. Bu yüzden taşlıklarına öğütücü kum parçaları gerekir. Bizler genellikle deniz veya dere kumu ile bu ihtiyacı gidermeye uğraşırız. Ancak bu tür kumlar yuvarlak olduğundan kesici görevi yapmaz. Kuşların kursağında boşuna şişlik yapar ve bu kumları yiyen kuşlar bir köşeye çekilir ve kabarık dururlar. Bu kum ihtiyaçları Avrupa'da istiridye kabuğu kırıklar, kırmızı kil, kömür, çakıl, kurutulmuş deniz yosunu ile giderilir. Ayrıca bu karışımlar 220 derecede fırınlanarak mikrop ve zararlı bakterilerden arındırılırlar.

Kuşlarımıza genelde hastalıklar sudan bulaşır. Suluklarımız çok temiz ve temizlenebilir şekilde olmalıdır. Genelde bu suluklarımıza kuşların tüyleri , vücuttan çıkan tozları, yem parçaları ve pislikler toplanır. Suda mikroorganizmalar (mikroplar, bakteriler- mantar , koli basili) çok çabuk ürerler. Böyle bir su çeşitli hastalıklar ve ishal ile kuşun sağlığını tehdit eder. Bu sebepten haftada en az bir kere dezenfektan ilaçları ile temizlenmeli, hatta su içine birkaç damla damlatılarak suyun dezenfekte olmasını sağlarız. Bunlar; Witte Molen Wime-San, su koruyucu Dezen, Mefarol, Vanodin gibi ilaçlardır.

Dezenfektan ilaçlarına sıra gelmişken bizler bu konuyu da maalesef göz ardı ediyoruz. Halbuki kümeslerimizi en az ayda bir kere dezenfektanlamamız gereklidir. Dezenfektan yapmadan önce kümes ve yuvalardaki pislikleri kazıyıp temizlememiz gerekir. Daha sonra içerideki tozlar temizlenir. Dezenfektan kuşların üzeri dahil kümesin her yerine sıkılır. Bu bir fitil pompa yardımıyla yapılabilir.

Kuşlarımız her gün banyo yapmalıdırlar. Banyo suları temiz olmalıdır. 5-6 kuş yıkandıktan sonra yeni su koyup diğerlerinin yıkanmasını sağlamalıyız. Kesinlikle yağmur veya birikinti sularında kuşların banyo yapmasına müsaade etmeyiniz.

Bazılarımız toprak dökerek kuşların buralarda eşinmesini, toprak üzerinde bir şeyler yemesini düşünürüz. Oysa bu toprak üzerine yağan yağmur ve uçuşan tozlar hastalık taşır. Bu yüzden haftada en az bir kere dezenfektanla toprak temizlenmelidir.

Kuşlarımıza ne kadar bakım yaparsak yapalım mineral ve vitamin yönünden gerekli ihtiyacını sağlayamayız. Oysa mineral ve vitaminler sağlık, doğurganlık, parlak tüy yapısı, sağlam kemik ve kas yapısı ve hastalıklara direnç yönünden çok önemlidir.

Wimoraal mineral karışımı, VM-Forte vitamin ve Muta-Vit gibi mineral veya vitaminler kullanılır. Kuşlarımızın yedikleri içtikleri her şeyden bağırsakları bozulabilir. Bunun için COXİ PULUS, solunum yolu hastalıkları için BAYTRİL, kabarma ve kurumaya giren kuşlar için OROPHARMA FORLAYT kullanırız. Bağırsak solucanları için bir litre suya 5 diş sarımsak koyulur bir gün sonra kuşlara verilir. Bit, pire içinse Ardap, Ecto Spray kullanılır.


En son Forum Admin tarafından 20/4/2009, 7:07 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
balamir
balamir
Mesaj Sayısı : 121
Ad Soyad : hakan balamir
Nerden : izmir
Doğum Tarihi : 27/10/87
Forum Kayıt : 27/05/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

2/7/2008, 6:15 pm
paylaşım için teşekkürler admin
kadox
kadox
Mesaj Sayısı : 274
Ad Soyad : Kamil Şenyurt
Nerden : Manisa Turgutlu
Forum Kayıt : 16/01/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

10/7/2008, 5:04 am
paylaşım için tşk
ademyavuz
ademyavuz
Mesaj Sayısı : 286
Ad Soyad : Adem Yavuz
Nerden : samsun
Doğum Tarihi : 01/01/80
Forum Kayıt : 04/06/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

14/7/2008, 5:13 pm
bilgi paylaşımı için teşekkürler..
kuscusemih
kuscusemih
Mesaj Sayısı : 52
Ad Soyad : Semih Cakir
Nerden : Kocaeli
Doğum Tarihi : 27/08/91
Forum Kayıt : 26/03/08

Bakım Hakkında Empty Yavru Bakımı

17/7/2008, 1:34 pm
GÜVERCİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAVRU BAKIMI

17 günde yumurtadan çıkan güvercin yavruları, ilk hafta gözleri kapalı ve hav tüyleri ile kaplıdırlar. Hav tüylerinin sıklığı ve uzunluğu ırklara ve renklere göre farklılık gösterir. Yavrular ilk günlerde ana ve babanın kursağından salgılanan ve “güvercin sütü” yada “kursak sütü” (halk dilinde maya) adı verilen proteince zengin bir besin maddesi ile beslenirler. İlk haftadan sonra bu süt yerini yavaş yavaş ana ve babanın kursağında ıslatılmış dane yeme bırakır. Özellikle bu dönemde yemin karışık muhabbet kuşu yemi ile takviye edilmesinin yavruların gelişmesine olumlu katkısı vardır. Yavru döneminde anaçlar sabah ve akşam olmak üzere günde iki öğün yemlenmelidirler. Yavru bulunmadığı döneme nazaran yemleme süresinin uzatılmasına dikkat edilmelidir. Zira ebeveyn kuşlar önce yavruları sonra da kendilerini yeterince besleyebilmelidirler. Eğer yemleme süresi kısa olursa yavruya verilen yemde bir süre sonra azalmakta, yavruların gelişmesi yavaşlamaktadır. Eğer mümkünse çok sıcak günlerde öğle vakti de çok az miktarda yemleme yapılarak, yem ile birlikte yavrulara su verilmesi sağlanmalıdır. Yavrulu anaçların önünde sürekli yem olması ilk günlerde bir sorun teşkil etmese de bir süre sonra yavrular doyduklarından dolayı ana ve babalarından yem istememektedirler. Yavru tarafından yemlenme isteği yeterince güçlü olmazsa bir süre sonra ana ve babaların da yemleme isteği azalmaktadır. Yavruya bakma güdüsünü ayakta tutabilmek için iki kez yemleme ile yavruların yemlenme isteklerinin her zaman güçlü kalması sağlanmalıdır.

Birinci haftadan itibaren tüylenme yavaş yavaş başlar. Bu günlerde yavrular künyelenmelidirler. Eğer yavruları 7 günlük yaşta künyelemezseniz künyelerin ayaklara geçmesi çok zorlaşmaktadır. Mümkünse 15 günlük yavruların yanına, yuvalıklara yem konmalıdır. Eğer bu mümkün değilse 21 günlük yavrular yere bırakılmalı, böylece yemlenirken ana ve babalarını görmeleri sağlanmalıdır. Bu şekilde yavrular çok kısa süre sonra yem yiyebilmektedir. Yavrular yere bırakıldıklarında yuvalıklara ulaşamayacak kadar küçük olmalıdırlar, yada yuvalıklar yerden yeterince yükseklikte bulunmalıdır. Aksi takdirde yavrular yabancı çiftlerin yuvalığına girmekte ve yuvalık sahipleri tarafından gagalanmakta, dövülmektedirler. Yavrular 28 günlük yaşta yem yiyebilmeliler ve ebeveynlerinden ayrılmalıdırlar. Yeme düşen yavruların önünde ilk hafta sürekli yem bulunmalıdır. Bu dönemde yavrular gözlenerek, hepsinin su içip yem yediklerinden emin olunmalıdır. Yavrular genellikle yem yemeye su içmeden daha önce başlamaktadır. Suyu bulamayan yavruların gagaları ara sıra suluğa sokularak içmeleri sağlanmalıdır. Bir süre sonra tüm yavruların yem yedikleri ve su içtikleri görülecektir. Bundan sonra yavrularınızın uçurma ve alıştırma antrenmanlarına geçebilirsiniz.

Doç. Dr. Türker Savaş


YAVRU VERİMİ

Kümesimizdeki güvercinlerimizin arzuladığımız yöndeki özelliklerini geliştirebilmek için, yani en iyilerini seçip, en iyilerinden yavrular elde etmek için yavru veriminin bol olması gerekir. Yavru verimi denilince yılda çift başına yeme düşürdüğümüz yavru sayısı kastedilmektedir. Eğer bir üretim sezonunda çift başına ortalama yavru sayımız 6 değilse kümesinizde bir problem var demektir. Üretim sezonu şubat ile temmuz ayları arasıdır. Şubat ortasında çiftleştirme, şubat sonu yumurtlama, mart ortası yavruların çıkışı, nisan ortası yeme düşmeleri ve aşağı yukarı her ay bir çift yavrudan temmuz ortasına kadar eder dört çift yavru. Elbetteki her çiftten sekiz yavru elde etmek mümkün değil. Dolayısıyla şift başına ortalama üç çift yavru diyoruz.

Düşük yavru veriminin çeşitli nedenleri olabilir. Öncelikle en iyi sayıda yavruya ulaşabilmek için önkoşullar neler onlara bir göz atalım.

1. Kuşlara (ana, baba) bağlı nedenler:
a- Ana babaya bağlı nedenlerin en başında sağlık gelmektedir. Ancak sağlıklı kuşlardan sağlıklı ve yeterli sayıda yavru elde edilebilir. Dişi kuşun cinsiyet organları onun yumurtlaması için gerekli işleyişe sahip olmalıdır. Aynı zamanda erkeğin cinsiyet organları da yumurtayı dölleme yeteneğinde olmalıdır. Sağlık ile ilgili konuları başka bir yazımda detaylı olarak işleyeceğim.
b- Ana ve baba yumurtlama gerçekleştikten sonra onların üzerinde yatarak ve gerektiğinde onları çevirerek, bu yumurtalardan yavru çıkması için gerekli davranışları gösterme yeteneğinde olmalılar.
c- Bildiğimiz gibi yavrular çıktıktan sonra ilk günlerde kursak sütü ile beslenirler. İşte yine ana ve babanın süt salgılama yetenekleri yerinde olmalıdır. Kursak sütü salgısı kuş yaşlandıkca geriler. Dolayısıyla eşler seçilirken yaşlı kuşlara genç eşlerin verilmesine dikkat edilmelidir. Çift, yavrularına düşkün olmalı yani yavruya bakma özellikleri güçlü olmalıdır.

2. Çevreye bağlı nedenler:
a- Çevreye bağlı nedenlerin başında besleme gelmektedir. Üretim sezonu dışında özellikle dişilerin yağlanmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle kışın mümkünse ağırlıklı olarak arpa verilmelidir. Yemleme bir kez yapılmalı ve kuşların yiyebildikleri kadar arpa verilmelidir. Eğer buğday veriliyorsa miktarını dörtte bir oranında azaltınız. Özellikle soğuk günlerde veya uzunca uçuşlar sonrasında yemlerine bir miktar mısır katınız yada normalde verdiğiniz yemden biraz fazlasını veriniz. Kuşlarınızı çiftleştirmeden bir hafta önce, onların eni konu kızmalarını sağlamak için yemlerine fiğ, kırık bakla, burçak ve yemlik bezelye gibi proteinli daneler katınız ya da dörtte bir oranında piliç besi yemi veriniz. Yumurtlama sonrasında bu tip yemlemeye devam ediniz. Yavrular 7-10 günlük olduktan sonra yemdeki proteinli dane oranını yada piliç besi yemini arttırınız. Yem yanısıra temiz ve berrak suda çok önemlidir. Mümkünse kümeste hergün taze su bulundurulmalıdır.
b- En az besleme kadar kümesin havalanması ve güneş alması da önemlidir. Hayvanların gübresinden dolayı kapalı kümeslerde amonyak oranı çok çabuk yükselir. Amonyak, özellikle nemli bölgelerde daha da büyük bir sorundur. Kuşlarımızın üşümesinden korkmayalım. Kümeslerimizi elimizden geldiğince iyi havalandıralım. Nem ve kötü hava soğuğa nazaran kuşlarımızın daha büyük düşmanlarıdırlar. Kümesimizde büyük havalandırma açıklıklarının olması ve özellikle iyi havalarda bunların açılmaları çok önemlidir. Diğer zamanlarda da rüzgardan korumak yeterlidir. Kümesin havasının kötü olmasının diğer bir nedeni de kümesin hayvan sayusuna göre küçük olmasıdır. Sevgili yetiştiriciler, hayvan sayınızı kümesinize göre ayarlayınız. Önemli olan kuşlarımızın sayıca fazla olmaları değil, kaliteli ve sağlıklı olmalarıdır.
c- Yuvalıklar mümkün olduğunca büyük olmalıdır. Yuvalıklar, yetiştirdiğimiz kuşlarımızın büyüklüklerine bağlı olarak en az 50 cm genişliğinde, 40 cm derinliğinde ve 30 cm yüksekliğinde olmalıdır.Yuvalığın içerisine ya tahtadan yada piyasada satılan yuvarlak plastik folluklardan koyunuz. Bunlar yavruların temiz kalmasını, dolayısıyla kolay kolay hastalanmamasını sağlar.

Sevgili güvercin severler, gördüğünüz gibi başarılı bir kümes yönetimine giden yol kolay değil. Elbetteki yukarıda size önerdiklerimizi yapmak zorunda değilsiniz. Dediğim gibi bunlar öneri. Yavru veriminin nelere bağlı olduğunu gördükten sonra eminim sizler de kendi kümesinizde düzeltmeniz gereken problemleri, bizim de önerilerimizi dikkate alarak kendi yöntemlerinize göre çözeceksinizdir.

Doç. Dr. Türker Savaş
Yönetmen
Yönetmen
Mesaj Sayısı : 34
Ad Soyad : Alper Uzun
Nerden : İstanbul
Forum Kayıt : 14/07/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

18/7/2008, 7:57 am
Bütün İlaçları not aldım...:D
saycom_umit
saycom_umit
Mesaj Sayısı : 11
Ad Soyad : Ümit Çalışkan
Nerden : istanbul/küçükçekmece
Doğum Tarihi : 14/06/92
Forum Kayıt : 17/07/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

22/7/2008, 12:01 pm
paylaşım için teşekkürler
Yönetmen
Yönetmen
Mesaj Sayısı : 34
Ad Soyad : Alper Uzun
Nerden : İstanbul
Forum Kayıt : 14/07/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

23/7/2008, 8:40 am
Paylaşım için teşekkürler çok sağolasın.
kuscusemih
kuscusemih
Mesaj Sayısı : 52
Ad Soyad : Semih Cakir
Nerden : Kocaeli
Doğum Tarihi : 27/08/91
Forum Kayıt : 26/03/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

26/7/2008, 2:21 pm
bir şey değil yardımcı olabildiysem sevindim başarılar
GNR_59
GNR_59
Mesaj Sayısı : 31
Ad Soyad : GÜNER HATİPOĞLU
Nerden : ÇORLU-TEKİRDAĞ
Doğum Tarihi : 30/08/83
Forum Kayıt : 04/08/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

7/8/2008, 7:15 am
Kuşlarda bakım kümes temizliğinden başlar.

Kümesini iyi temizliyosan yabancı kuş yuvaya sokmuyosan kolay kolay hastalık gelmez.

Temizlik şart.....?

Paylaşım için sağol yinede :pirat:
eskuscu26
eskuscu26
Mesaj Sayısı : 4
Ad Soyad : mustafa gönen
Nerden : eskişehir
Doğum Tarihi : 29/11/94
Forum Kayıt : 29/08/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

29/8/2008, 6:18 pm
Paylaşım İçin Çok Teşekkürler Bunları Not Ettim Saygılarr... ESKİŞEHİRDEN MUSTAFA GÖNEN
deli_fisek03
deli_fisek03
Mesaj Sayısı : 207
Ad Soyad : salih anbanazli
Nerden : belcika
Forum Kayıt : 06/07/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

29/8/2008, 7:53 pm
emeyinize sagli
turhankurt
turhankurt
Mesaj Sayısı : 3
Ad Soyad : turhan kurt
Nerden : istanbul
Doğum Tarihi : 18/01/86
Forum Kayıt : 03/10/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

7/10/2008, 9:41 pm
bilgi paylaşımınız için teşekkürler
erhan 2546
erhan 2546
Mesaj Sayısı : 1
Ad Soyad : erhan karaman
Nerden : avusturalya
Forum Kayıt : 27/10/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

17/11/2008, 2:47 pm
tesekkur harika bilgiler emeyine salik
kolombo
kolombo
Mesaj Sayısı : 11
Ad Soyad : kolombo
Nerden : mardin
Doğum Tarihi : 01/05/83
Forum Kayıt : 25/11/08

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

19/12/2008, 11:28 pm
paylaşım için sağol
Hasan OLGUN
Hasan OLGUN
Mesaj Sayısı : 339
Ad Soyad : Hasan Olgun
Nerden : Aydın
Doğum Tarihi : 24/01/73
Forum Kayıt : 05/01/09

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

11/4/2009, 5:01 pm
Bugun Kümesi baştan aşagı yıkadım. Kuruladım. tertemiz oldu vesselam. Kuşların rahatı iyi :)
cikso25
cikso25
Mesaj Sayısı : 15
Ad Soyad : cikso esmer
Nerden : istanbul
Doğum Tarihi : 15/11/88
Forum Kayıt : 17/02/09

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

20/4/2009, 5:49 pm
cok güzel bi paylasım saol
Tekeli
Tekeli
Mesaj Sayısı : 59
Ad Soyad : Erdal Canbulat
Nerden : Karaman
Doğum Tarihi : 01/02/57
Forum Kayıt : 22/04/09
http://www.erdalcanbulat.ile.biz/

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

1/5/2009, 12:41 am
Cok Guzel
ozturk
ozturk
Mesaj Sayısı : 34
Ad Soyad : ÖZTÜRK
Nerden : KAYSERİ
Doğum Tarihi : 27/01/91
Forum Kayıt : 12/07/09

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

12/7/2009, 7:23 pm
emegine saglık KAYSERİ den sevgiler saygılar...!!
hs992
hs992
Mesaj Sayısı : 6
Ad Soyad : ömer deniz
Nerden : balıkesir
Doğum Tarihi : 25/02/81
Forum Kayıt : 25/01/09

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

14/9/2009, 11:13 pm
paylaşım için teşekkürler. bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
ahmet1265
ahmet1265
Mesaj Sayısı : 93
Ad Soyad : Hüseyin
Nerden : Urfa
Forum Kayıt : 21/06/10

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

3/8/2010, 3:56 pm
Paylaşı için teşekkürler.
Kuscu-Murat
Kuscu-Murat
Mesaj Sayısı : 5509
Ad Soyad : Murat Göcmen
Nerden : Almanya
Doğum Tarihi : 04/02/78
Forum Kayıt : 04/01/10
http://murat-tuna66.jimdo.com/

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

4/8/2010, 2:33 am
Bakım Hakkında 1437731403
Anonymous
Misafir
Misafir

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

18/2/2011, 9:12 pm
paylasim cok guzel emegine yuregine saglik
kırıkkaleli_kuşçu
kırıkkaleli_kuşçu
Mesaj Sayısı : 46
Ad Soyad : fuat keskin
Nerden : kırıkkale
Forum Kayıt : 25/04/10

Bakım Hakkında Empty Geri: Bakım Hakkında

4/3/2011, 8:31 pm
paylaşım için sağolun
Sayfa başına dön
Similar topics
    Bu forumun müsaadesi var:
    Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz