DOLAPÇI IRKI 411k


Join the forum, it's quick and easy

DOLAPÇI IRKI 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

DOLAPÇI IRKI Empty DOLAPÇI IRKI

6/2/2009, 5:05 pm
DOLAPÇI IRKI Tdb15qu7

Dolapçı deyince uçuş ve dönüş tarzıyla kendini gösteren enerjik bir güvercin ve onun zengin stilleri akla gelir. Dolapçı performansı kendi içinde farklı uçuruş tarzlarını barındırır ve bu özelliği yetiştiricisinin emeğiyle birleşip güçlenerek gözler önüne serilir. Yetiştirildiği yörelerde birbirine çok yakın, çoğu zaman aynı stillerde uçurulan Dolapçılar havada kaldıkları sürece zevkle izlenirler. Gökyüzündeki kıpır kıpır kanat atışları, kıvrak oyunları, gezinerek uçmaları, kendi evlerinden başka bir etkiye tepki vermemeleri ve yere alındıklarında doğal bir disiplinle hareket etmeleri ırkın belirgin özelliklerindendir.

Performans izleme örneklerinden bazıları... Dolapçılar uçuşa alındığında eğer hava esintiliyse rüzgarın şiddetli olması halinde yaklaşık 10 güvercin birden salınır ve savrulmaları beklenir. Daha sonra kümes kırığıyla, kabartmasıyla (pırıltı) savrulan ve araları oldukça açılan Dolapçıların rüzgar yönünden salmaya doğru birer ikişer oyunlarını göstererek gelmeleri izlenir. Bu yöntemde kuşlar birbirlerinden "gıcık" alırlar. Eğer esinti yoksa 3-5 güvercinden oluşan bir grup havalandırılır ve gökyüzüne çekilmeleri beklenir, kuşların kendiliklerinden oyuna girmeleriyle ikinci bir grup daha uçurulur ve üsttekilerin yeni gruba doğru oyunlarını göstererek alçalmaları izlenir. Üsttekilerle alttakilerin orta havada birleştiği duruma "köprü" denir ve gökyüzüne doğru ip gibi enfes bir görüntü doğar. Bu esnada araları açılmış kuşlar özgürce oynamaktadırlar. Sonrasında alttan hafifçe kuş kabartılarak uçucuların birer ikişer bağlama dolaplarını göstererek inmeleri sağlanır.

Bazen az sayıda örneğin 3 güvercinlik bir grup havalandırılır. Uçarak havaya doyan kuşlar dolaba başlarlar ve alçalırlar. Kırık gösterilmeyince tekrar yükselirler ve tekrar aynı görüntüleri sergilerler. Bu seyir verilen eğitime bağlı olarak defalarca tekrarlanabilir. Bazen tek bir Dolapçı havalandırılır, gökyüzüne çekildikten sonra dikine, açılı-çapraz ve karşıya (yere paralel) oyuna girip çıkma kombinasyonları kuş yere alınmadan defalarca izlenir, uzun süren bu gösteride odak noktası tek bir güvercindir. Bazen de yine tek bir Dolapçı el kırığı (pırıltısı) ile dolaba alınır. Örneğin ortalama 6-7 m.lik dolabı yere 2-3 m. kalıncaya kadar izlenir. Bu durumda kuş bağlama oyunundadır ve yere yakınlaştıkça devrini arttırır. Yere alınmazsa tekrar havalanır ve yükselir. Devamında yine el kırığı ile bağlama dolabı izlenir. Kimi zamanda hava postalarının devamı getirilmez, el kırığıyla doğrudan yere alınır.

Dolapçılar Bango, Baska ve Azman gibi sıkı grup uçucularıyla da havalandırılabilirler. Bu durumda onları sıkı uçan grubun üzerinde kısmen dağınık görürüz ve grupla aralarını çok açmazlar. Kontrollü bir uçumdur. Havada başka gruplarla çarpışarak karışmaları istenir. Bu da farklı ve heyecanlı bir seyir zevkine hitap etmektedir.

Kısacası Dolapçılar farklı uçurma yöntemleri uygulanabilen bir ırktır. Yukarıda sayılan örnekler çoğaltılabilir. Bazı yöntemler yerine bağlı yetişkin kuşlar ister, bazıları ise acemi kuşlar ve yavrular için uygundur. Ayrıca bölgedeki rakip salmaların çokluğu, yırtıcı kuşların oluşturduğu risk, yetiştiricilik yapılan yerin yüksekliği ve benzeri dış faktörler uçurma tarzını belirler. Yetiştirici en iyi performansı nasıl izleyebileceğini kendisi tayin eder. Kelebek, Bursa Oynar, Makaracılar gibi diğer ırkların yetiştiricilerinin Dolapçıları tüm yönleriyle tanımaları için uygulanmakta olan performans izleme örneklerinin tamamının bilinmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.

Bir Dolapçı belli başlı dolap sitillerinin hepsini birden gösterebilir. Hem sağına hem de soluna dönebilir. Eğer kalabalık uçurulmuyorsa (ve sağlıklı ise) yırtıcı kuşların saldırılarından kurtulabilecek kadar hız ve çevikliğe sahiptir. Olumsuz hava koşullarına ve mükerrer uçumlara dirençlidir. Bir de üstün performansını sergilediği süre içinde takla, makara, oturma, çengelleme, sarak vs. gibi Dolapçı ırkından türetildiği bilinen Kosova, Makedon, Selanik, Oynak gibi ırkların belirli olumsuzluklarını göstermiyorsa o gerçek bir Dolapçı'dır. Performans söz konusu olduğunda örneğin göz renginin her zaman alışılandan başka bir renk tonunda olmasının ya da gövde renginin o veya bu olmasının hiç bir önemi yoktur. İdeal bir göz rengine sahip kuşlardan veya ideal bir kostüme sahip kuşlardan sıfır performans sergileyenlerin olduğu unutulmamalıdır. Tüm dünyada yapılmakta olan performans yarışmalarında eldeki vasıflara bakılmamakta ve eldeki vasıfların değerlendirildiği Irk Güzelliği yarışmaları ayrıca yapılmaktadır. Biz Dolapçı yetiştiricilerinin bu konuya yaklaşımları ise üstün performansa sahip güvercinlerin içinden ırk güzellerini seçmek yönündedir. Aksi halde yıllar içinde Dolapçı'nın bir kostüm ırkı haline gelmesinden endişe etmekteyiz. Dolapçı'nın eldeki vasıfları havada yetersiz kuşlar sözkonusu olduğunda onları okumak için geçerlidir. Tek başlarına çok şey ifade etmezler. Yetiştiriciler bu konuda zamanla tecrübe kazanırlar ve tecrübelerini kendi sistemleri içinde uygulamaya koyarlar. Yanlış anlamalara sebep olabileceği için burada Dolapçı'nın eldeki vasıfları konusuna girmemek gerekmektedir. Böyle konular (toplantılar - forumlar gibi) tartışma ve paylaşma ortamlarında dile getirilmelidir.

Dolapçı Performansı bir bütündür ve bütünlüğün içinde sergilenirse anlam kazanır. Örneğin "uzun süre uçum" tek başına birşey ifade etmez, hiç bir yetiştirici salt özellik olarak kuşlarının uzun süre uçmasıyla gururlanmaz. Fakat yukarıda saydığımız performans özelliklerini izleme çeşitlerinin tamamına yakını "çoklu ve uzun uçum" ister, birkaç dakikalık veya bir iki turlu uçuş yeterli olmaz. Ayrıca uzun süreli uçuşlar kuşun performans anormalliklerini varsa tetikler ve artı bir değer olarak sadakatini ölçmemizde bize yardımcı olur. Çok ve uzun süreli uçuşlar Dolapçı'nın oyununu açmasında ve kanat yumuşamasında etkendir.

Birden fazla sayıda uçurulmalarına gelince seyir keyfinin dışında yine performans anormalliklerini göstereceği için önemlidir. Dolapçı tek uçurulup dolaba alınabilir. Hatta tek uçurmak bazen daha da güvenlidir... Birden fazla sayıdan oluşan grubun içinde uçurulan Dolapçı ya gıcık alarak oyununu sergileyecektir ya da takla, makara, sarak, oturma gibi Dolapçı kanında olmaması gereken-istenmeyen Kosova, Makedon, Selanik vs. özellikleri varsa daha kolay gösterecektir. Bu sebeple yetiştiricilik sistemimizde ve anlayışımızda birden fazla sayıda Dolapçı uçurmanın önemi büyüktür.

Performansın maksimum seviyede ortaya konmasında önde gelen unsurlardan biri Dolapçı'nın yavruluğundan itibaren uçurulmasıdır. Uçurulmakta geç kalınmış bir kuş performansını tam anlamıyla sergileyemeyecektir. Bir oran vermek gerekirse %50 oranında kapalı kalacaktır. Böylece performans anormallikleri de saklanmış olur. Yavruluğunda uçurulmuş ve oyunu açılmış kuşlar sonradan bazı sebeplerle yatırılmış olsalar bile tekrardan fazla zorlanmadan uçuma alınabilirler.

Dolap dediğimiz dönüşte giriş-çıkışlar önemlidir. Denge unsuru çok önemlidir. Dönüş esnasında ve dönüşe giriş-çıkışlarda göze gelebilecek sallanma, dikdönme, kanırma, pervane, kayıkta gezme, çengelleme, sarak ve çıkıştan sonra makara, oturma, düşme vs. gibi anormallikler (kısacası 9 kusurlu hareket) yoksa, uzun uçum içinde birden fazla sayıdan oluşan grupla birlikte zenginleştirilmiş temiz bir oyun izleniyorsa aynı zamanda sadakati de sağlamsa dolabın uzunluğu anlam ve değer kazanır. Uzun dönüş bu bütünlüğün içinde önemlidir. Tek başına uzun dönüş Dolapçı yetiştiriciliğinde çok şey ifade etmez. Uzun dönüşü bulmak için yapılmış ve yapılmakta olan melezlemeleri gözönüne almalıyız. Dolapçı performansının geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da bir bütün olarak ele alınmasının gerekli olduğu bilincindeyiz.

Dolapçıların sınanacağı tek yer resmi performans yarışmalarıdır. Geçmişte farklı yarışmalar dar dairede çokça yapılmış olsalar da artık ırkın korunarak yaşatılması adına kapsamlı tüzüğe sahip yarışmaların düzenlenmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bilinci ortaya koymak ve gereğini yapmak biz Dolapçı yetiştiricilerinin doğal görevidir. Böylelikle kavram kargaşalarını aşarak ideallerimize ulaşacağımıza ve somut neticeler alacağımıza inanıyoruz.

Saygılarımla,
İskender Damgacı
Denizli Güvercin Evi Derneği

DOLAPÇI IRKI Tdb06gh0


En son Forum Admin tarafından 28/1/2010, 4:38 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 6 kere değiştirildi
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

DOLAPÇI IRKI Empty Geri: DOLAPÇI IRKI

17/12/2009, 7:20 pm
DOLAPÇI
Ege bölgesinin doğu ve güney kısımlarında yaygın olarak yetiştirilen Dolapçılar dalıcı ve dönücü bir performans ırkıdır. Yetiştiriciler uzun yıllar öncesinden kendi bölgelerinin tercihlerini esas alarak bazı iyileştirme ve geliştirme çalıştırmalarıyla Dolapçıları günümüze getirmişlerdir. Grup uçucuklarıyla tanınan ve her uçuşta ayrı güzellikler sergileyen Dolapçılar pek çok tatmin edici yönüyle ve problemsiz sayılabilecek yapılarıyla bölgelerinin gözde güvercinleridir. Dönekler ve Kelebeklerle aynı kökenden gelen Dolapçı ırkı kendisini tanımayanlarca kelebek ile temelde paçasızlık özelliği ile ayrılır. Yine tanımayanlarca ayırım Dönek ırkı ile bu kadar kesin olarak yapılamadığından Dolapçılardan söz edilirken farklı bir dönek ifadesi veya buna benzer ifadeler kullanılır. Aynı kökenden gelen ırklar olması yönüyle bu ifadeler doğru sayılsada ayırımı yapacak pek çok temel özellikler mevcuttur.

FİZİKİ GÖRÜNÜM: Dik duruşlu uzun bir gövde, kısa bacaklar, orta büyüklükte ve çeşitli renklerde gözler, düz yürüyüş, genişçeduran kuyruk ve genellikle kuyruküstü yağ bezesiz.

UÇUŞ: Bulut yüksekliğinde uçuş, alıştırmaya bağlı olarak 15 ile 120 dk. arası uçuş, sık ve kuvvetli kanat atışları, kayıkta gezmeme ve grup uçuculuğu.

DÖNÜŞ: Pırıltıyla veya kelebeklerde görülebilen tarzda pırıltısız boşa dönüş, dönüş esnasında baş ileride burun üzeri dönerek düşen bir uçağın verdiği görüntüye benzer seri bir stil. Buna ortada küçük bir boşluk kalacak şekilde yapılan uzun bir helezonda denebilir, dönüşünü yere yakınken salmadan verilen pırıltıyla veya yükseklerde pırıltı vermeksezin kendiliğinden gösterir, yükseklerdeyken verilen pırıltıya çok seri olmayan fakat hızlı ve uzun bir oyunla cevap verir. Havayı yırtan sesi rahatlıkla duyulur. Sarkma tabir edilen yere dik dönüşleri sıkça gösterir. Dönüş esnasında kanatlar tam açık.

BAKIMI: Yetiştirilişinde uysallık hedef alınmazsa ürkek yapısını muhafaza eder. Havada ve yerde yönetilmeye ve eğitime son derece olumlu cevap verir. Sağlam yapılı ve iyi yavru bakıcıdır. Yavrular yetişkinler kadar olmasada ergenlik dönemine kadar kısa ve kıvrak hareketler gösterebilir. Dolapçı oturma hareketini göstermemelidir. Yavrular dahil 15-20 km.mesafeden yuvalarına dönmeleri beklenir. Bu dönüşleri kadar aranılan bir özelliktir.

RENK: Genellikle düz renklere ve kaplan çil desenlere sahiptir.yamalı ve alaca desenlere sahip olanlarıda çokça yetiştirilir.Siyah, mavi, kırmızı, sarı, boz, dağlı, gümüş, zeytini, beyaz gibi düz renklerle üzerleri çilli olanları popülerdir.

YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER: Denizli ve çevresinde tüm renkleri, Isparta, Burdur ve çevrelerinde siyah, mavi renkler ve aynı renklerin kaplan desenleri, Muğla ve çevresinde sarı ve kırmızı renkler ile altınbaş desenliler. Son yıllarda uşak ilimizde de kaplan desenliler yaygınlaşmıştır.

Genellikle 20-30 güvercinden oluşan ve yanlarına kısa gagalı uçucu ırklar verilerek uçurulan Dolapçılar renk çeşitliliği ve farklı performanslarıyla göz doldururlar. Denizli ve Isparta'da soy takibi yapılarak iyileştirme ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

NOT: Bir ırk üzerine bilgi verebilmek için o ırkı tanımak ve uzman olmak gerekir. Uzun yıllardan beri Dolapçı beslememe rağmen kendimi Dolapçılar üzerine uzman saymadığım için Değerli Sayın İskender Damgacı bey'den sitemize bu güzel ırkı tanıtmak için yardım istedim, Sağolsun sitesindeki tüm bilgileri kullanabileceğimi söyledi, yukarıda yazılan tüm bilgiler sayın İskender Damgacı'ya aittir, Kendisine teşekkür eder saygılarımı sunarım! Dolapçıyı tanımıyan kişi ancak iyi bir dolapçının uçuşunu ve dönüşünü gördükten sonra hayran olabilir! Dolapçıları tanımak ve onları besliyen kişilerle tanışmak için bir çok kümes, şehir ve köy gezdim, sağolsunlar hiçbir Dolapçı besleyen arkadaş yardımlarını eksik etmedi. Ben DOLAPÇILARI yüz metre koşucularına benzetiyorum, kuvvetli, çevik, hızlı, dayanıklı, akıllı ve yavrularına iyi bakan yüce Allah'ın yaratmış olduğu en güzel ırklardan bir tanesi olarak görüyorum. Her ırkın kendine has güzellikleri var fakat Dolapçılarda uçuşta gösterdiği oyunlar, dönüşler hiçbir ırkta yok. Bu sebebten bu güzel ırka sahip çıkmak ve ırklarını iyileştirmek için uğraşmamız lazım.

Saygılar
Turgay Güröz
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

DOLAPÇI IRKI Empty Geri: DOLAPÇI IRKI

17/12/2009, 7:24 pm
Türkiye'de Denizli dışında pek çok bölgede dolapçılara dönek denildiğini biliniyor, ancak Denizli'de dolapçı ve dönek kesin olarak ayrılmaktadır. Bu ayırım Denizli'li yetiştiriciler tarafından uzun yıllardır yapılmakta ve isimlendirilmektedir.
Dolapçı ırkını karşılaştırmalarla tanıtmak gerekirse yapıları itibariyle Dönekler ile hava oyunları itibariyle Kelebekler ile karşılaştırmak gerekir.
Döneklere oranla kısa boylu, kısa bacaklı fakat basık yapılı döneklere oranla dik duruşludur. Hemen her renkte görülebilen dolapçılarda gaga renkleri kuşun renk yapısına göre değişir. Ayrıca, örneğin siyah bir dolapçıda hem beyaz hem siyah gaga rengine rastlanılabilir.Yabani (sarı) dahil her çeşit göz rengi bulunabilir.Erkekler daima kanatlarını kuyruk üzerinde taşırken dişilerde kuyruk altında taşıyanlara rastlayabilirsiniz.14 tel (bazen 16) kuyruk sayısına sahip dolapçılarda kuyruk düzeni aranılan bir özelliktir.Irk olarak kuyruküstü yağ bezesi olmayanların daha iyi netice vereceğine inanılır.Hastalıklara açık döneklere oranla çok daha sağlıklı olan dolapçılar yine döneklere oranla daha iyi bakıcıdırlar.
Dolapçı Denizli'de grup uçucusudur. Yine grup olarak uçurulan Azmanların biraz üzerinde veya kısmen içinde uçarlar. Grup yalnız dolapçılardan oluşuyorsa kümes üzerinden ayrılmayan bir düzenle biraz dağılarak hızla yükselirler. Azmanlar gibi birbirlerine çok yanaşık uçmadıkları gibi Kelebeklere oranla havada çok fazla dağılmazlar.Kanat atışları döneklerden daha serttir.Döneklerde görülen pırıltıya aşırı duyarlılık dolapçılarda pek görülmez. Kumru, yabani güvercin veya başka kümeslerden verilen pırıltılar dolapçıyı kolay kolay şaşırtmaz. Öyle ki Denizli'de 15-20 km. mesafeden yarışma amacıyla bırakılarak denenmektedirler. Akıllı nesiller Denizli'li kuşçular tarafından sıkıca takip edilmektedir. Bunun bir sebebi her akşam üzeri grupların havada birbirleriyle karıştırılmasıdır. Oyun kaabiliyeti ne kadar ideal olursa olsun iyi bir dolapçı aynı zamanda kümesine sadık olmalıdır.
Dolapçı ne kadar yüksekte olursa olsun kümesinden pırıltıyı gördüğünde derhal yıkılır. Burun üzeri kanatları tam açık spiraller çizerek hızla kümesinin bulunduğu noktaya dalar.Spiraller ne kadar dar ve hızlı olursa o kadar beğenilir ve seri dolap olarak adlandırılır.Geniş spiraller çizen ve yavaş alçalanlara fırtıkçı adı verilir, beğenilmezler.Dönekte görülen bir kaç metrelik kesintisiz pervane dönüşü dolapçıda görülmez. Kelebek dalışından çok daha seri ve hızlı bir dalışla alçalır. Bilindiği gibi dönek kanatlarını toplayarak veya hafifçe aralayarak bir kaç metre boyunca düz bir hatta hızla fırıldak gibi döner ve belli bir açı veya yükseklik ister. Dolapçı spiralleri takip eder, açı veya yükseklik seçimi yapmaz.Döneklerle melezler dönmeye yakın oyunlar yapsa da dönüyor sayılmazlar.
Sakin yaratılılışlı döneklere oranla daha ürkek olan dolapçıların yavruları uçuşa alıştırma esnasında kollanmalıdır. Gruplar eşliğinde alıştırılmaya başlatılan yavrular çok çabuk uyum kazanırlar.Başka filolarla çarpışmaya girmeden bir kaç tecrübe geçiren yavru daha sonra güvenilir bir uçucu olacaktır.
En beğenilen renkleri sütbeyaz,yamalı,çil ve akkuyruklardır. Döneklere has akbaş-akkuyruk renklerine çokça rastlanılır.Son yıllarda Denizli'de görülen tepelileri Yugoslav kuşları ile melezlenmiştir.Bacaklarında tozluk veya paça bulunmaz.
Osmanlı Devletinin balkanları fethiyle beraber varlıklı Türk ailelerinin anadolu üzerinden Dönek ırkını beraberlerinde götürdüklerini biliyoruz. Bu gün hala balkan ülkelerinde en iyi dönek yetiştiricileri yaşlı Türklerdir.Çeşitli kaynaklarda bu bilgiler yer almaktadır. Cumhuriyetimizin kurulışundan sonra mübadele yıllarında tekrar geriye dönen Türk aileleri dönek ırkını yanlarında geri getirmişlerdir. Denizli'ye döneklerin getirilişinin bu yolla olduğu bilinmekle beraber dolapçıların çok daha önceleri güvercinliklerde bulundukları bilinen ve söylenen bir gerçektir. En büyük olasılık bu iki ırk uzun yıllar ayrı kalan akrabalardır.
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

DOLAPÇI IRKI Empty Geri: DOLAPÇI IRKI

17/12/2009, 7:27 pm
YARIŞMA TÜZÜGÜ

1- Yarışma üç aşamalıdır. İlk aşaması performans, ikinci aşaması gelicilik (yuva sadakati), üçüncü aşaması ırk güzelliği üzerinedir.

2-
Performans aşamasında toplam 60 ve üzeri puan toplayan güvercinler şehir içinde yaklaşık 1 km şehir dışında 1,5 km mesafeye gelicilikleri test edilmek üzere gönderilirler. Bu iki aşamayı da başarıyla tamamlayan güvercinlerden en yüksek puanı alanlar sıralamaya girerler. Performans ve gelicilik etabının 1, 2 ve 3.leri böylece belirlenmiş olur. Kupa ve belgeleri verilir.

3-
Performans etabında dereceye giren ilk 15 güvercinin form özellikleri değerlendirilerek vasıflı olanları sıralamaya girerler. Böylece performans sahibi güvercinlerden ırk güzelliği 1, 2 ve 3.leri belirlenmiş olur. Kupa ve belgeleri verilir.

4-
Performans 1.si ve Irk Güzelliği 1.si eğer aynı güvercin ise aldığı diğer kupa ve belgelere ilaveten "Süper Kupa" verilir. Aksi taktirde süper kupa sonraki yıla devreder.

5-
Yarışmaya katılacak güvercinde şekil, renk ve diğer dış özellikler katılım şartları içinde yer almaz.

6-
Yarışma komitesi 3 hakem ve 1 gözlemciden oluşur. Yarışmacı isterse alanda en fazla 1 misafir bulundurabilir.

7-
Hakemler ve gözlemciler yarışmacı olamazlar.

8-
Yarışmacı en fazla 3 güvercinle yarışmaya katılma hakkına sahiptir.

9-
Bir güvercinin 3 hava hakkı vardır. Haklarının toplamını 2 saat içinde kullanır. (Gelicilik süreye dahil değildir) Hava şartları ve yırtıcı saldırısı gibi dış etkenler sebebiyle komite tarafından ilave hak verilebilir.

10-
Yarışmacı ister tek ister grup uçuculuğu yaptırabilir. (Ancak olabilecek hataları göstereceği için grup uçuculuğuna artı puan verilmektedir) Grup içindeki güvercin sayısını yarışmacı belirler.

11-
Grup uçuculuğu seçilmişse yarışmacı güvercinin gruptaki diğer güvercinlerden renk farkının olması istenir.

12-
Grup uçuculuğunda refakatçilerin farklı ırklardan olmasının sakıncası yoktur.

13-
Yarışmacı güvercinini istediği usulle uçurup istediği usulle indirebilir. Kırıklama (pırıltı) yöntemi yarışmacı tarafından serbestçe uygulanır.

14-
Toplam 60 ve üzeri puan alan güvercin komite tarafından işaretlenir ve fotoğrafları çekilerek yarışmacının tayin edeceği istikametten gelicilik testine gönderilir. Gelicilikte güvercinin geri döndüğünün havada gözlenmesi yeterlidir. Geri dönüş süresi önemli değildir. Gün içinde geri dönmeyen güvercin Yedek Gözlemci tarafından gün batımına kadar beklenir.

15-
Yarışmacı mazaret göstererek 1 hafta önceden yarışma gününün değiştirilmesini talep edebilir.

16-
Yarışma hava tahmin raporlarına dayanılarak komite tarafından ileri bir tarihe tehir edilebilir.

17-
Üç hakemin verdiği puanların toplamı 3'e bölünerek ortak puan hesaplanır. Performans ve gelicilik aşamalarını tamamlayarak sıralamaya girmeye hak kazanmış güvercinin aldığı puan yarışmacıya bildirilmez. Hakemler tarafından tüm uçuşlar tamamlanıncaya kadar saklanır. Sonuçlar Ödül Töreni'nde açıklanır.

18-
Yarışma 2007 yılı için Denizli ili ile sınırlıdır. İlerleyen dönemde yarışmanın talepler doğrultusunda geliştirilmesi ve genişletilmesi amaçlanmıştır.

Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

DOLAPÇI IRKI Empty Geri: DOLAPÇI IRKI

17/12/2009, 7:36 pm
DOLAPÇI IRKI Sema_olcum


DOLAPÇI IRKI GÜVERCİNLERİN FİZİKİ STANDARTLARI

Kafa :
Yılan kafa tabir edilen, iri olmayan, köşesiz, alın çıkıntısız bir yapıya sahiptir.

Bilekler :
Paça bulunmaz, bilek içinde çok ince bir tüy inmesi görülebilir.
Kuyruk :
14 - 16 telekli kuyruk kanat uçlarından az farkla bitmelidir.

Bel Üstü :
Kuyruküstü yağ bezesi kabul edilmez.
Gözler :
Pembe çerçeveli beyaz ve çakır olmayan koyu renk harici pür beyaz, sarı, kırmızı gözler kabul edilmez.

DOLAPÇI IRKI GÜVERCİNLERİN ORNİTOLOJİ BİLİMİNE UYGUN MORFOMETRİK ÖLÇÜMLERİ

Tüm Vücut Boyu :
Gaga ucundan kuyruk ucuna kadar olan bütün vücut boyudur. Ölçümün nasıl yapılacağı Şekil 1 de gösterilmiştir.
Kanat Uzunluğu :
Kanat başlangıcından en uzun el uçma tüyünün ucuna kadar olan boydur (Şekil 2).
Kuyruk Uzunluğu :
Kuyruk dibinden, en uzun kuyruk tüyü ucuna kadar olan boy ölçülür (Şekil 3).
Tarsometatarsus Uzunluğu :
Tarsometatarsus ile Tibiotarsus arasındaki eklemin girintisinden, tarsometatarsus ile orta parmağın birleştiği eklem yerine kadar olan kısmın uzunluğudur (Şekil 4).
Orta Parmak Boyu :
Tarsometatarsus ile orta parmağın birleştiği eklem yerinden, bu parmağın ucuna kadar olan kısmın uzunluğudur (Şekil 4).
Gaga Boyu :
Alın tüylerinin başladığı yerden, gaganın ucuna kadar olan uzunluktur (Şekil 5).


Yapılan ölçümlerde 50 erkek - 50 dişi toplam 100 adet 1 yaşını bitirmiş erişkin güvercin kullanılmıştır.

ibrahim.erdinc
ibrahim.erdinc
Mesaj Sayısı : 2
Ad Soyad : halil ibrahim erdinc
Nerden : kusadasi/hollanda
Forum Kayıt : 15/01/14

DOLAPÇI IRKI Empty Geri: DOLAPÇI IRKI

15/1/2014, 1:35 pm
Makalenin ortalarinda dolapci irkindan turetildigi bilinen makedon selanik donek vs gibi bir ithamda bulunmussunuz ve onemli hir yanlisligi duzeltmek isterim donekler bile pacali doneklerle ayri bir irk oldugunu soyleyen bir cok yetistirici ve uzmanlar varken simdi hu irklarin dolapcilardan turedigini soylemek bilmeyen ve aradaki farklari ogrenmek icin bu tur sitelerden okuyan yetistiricilerimizi yanlis bilgilendirmek dogru degil diye dusnuyorum ilginize tesekkurler...
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz