Kuyruk Üstü Yağ Bezesi 411k


Join the forum, it's quick and easy

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

+4
OĞUZKO
balamir
Forum Müdür
Forum Admin
8 posters
Aşağa gitmek
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

23/4/2008, 10:09 am
Bir Alman yetiştirici kuyruküstü olmayan güvercinlerle ilgili gözlemlerinde kuyruk telek sayısı 14 ve daha fazla olan ırklarda kuyruküstü bezesi bulunmadığını ve aynı zamanda bu güvercin ırklarının hastalıklara karşı daha duyarlı olduğunu bildirmiştir. Gerçi bu ırklar içerisinde bazı bireylerde küçük de olsa kuyruküstüne rastlamak mümkündür.

Kuyruküstü bezesinin herkesçe bilinen fonksiyonu tüylerin yağlanmasıdır. Güvercinlerde kuyruk ustu bezesinin bu fonksiyonu su kanatlılarına nazaran çok daha önemsizdir. Güvercinlerde bu amaçla deride oluşan “kepeklenme” öne çıkmaktadır. Uzunca bir süre yıkanma olanağı verilmeyen güvercinlere bu olanak tanındığında suda yoğun bir “toz” göze çarpar. İşte bu toz deri kepeklenmesidir. Yine de güvercinlerde de tüylerin yağlanması, tüylerin su geçirgenliğinin azaltılması, tüylerin düzgün “istifi” için kuyruküstünden salgılanan yağ kullanılmaktadır. Aynı zamanda soğuk günlerde tüyler arasındaki hava muhafaza edilerek kuşun vücut sıcaklığını daha yavaş olarak dışarıya vermesi sağlanmakta, bir tur izolasyon oluşturulmaktadır. Bu anlamda bir yorum yapılacak olursa tüylerini yağlayamayanlar, yani kuyruküstu bezesi bulunmayanlar vücut sıcaklıklarını korumak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalacaklardır. Metabolizmaları da buna bağlı olarak ısı üretme işiyle daha fazla ilgilenmek durumundadır. Bu arada bağışıklık sistemi ikinci plana itilebilir ve dolayisiyla bu kuşlar hastalıklara daha duyarlı olabilirler.

Kuyruk ustu bezesi ile ilgili araştırma sayısı kısıtlıdır. Özellikle güvercinlerde yok denecek kadar az araştırmaya rastlanmıştır. Bu nedenle aşağıda, farklı kanatlı türlerinde kuyruküstu bezesi ile ilgili bazı araştırmalardan önemli olan noktalar özetlenmiştir.

Kaya güvercininde (yabani güvercin) kuyruküstü bezesinin cerrahi yöntemlerle uzaklaştırılmasının kuşun genel durumuna ve görünüşüne bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Benzer şekilde bıldırcınlarda yapılan bir çalışmada kuyruküstü bezesi uzaklaştırılmış olanlarla kuyruküstü bezesi mevcut olanlar arasında vücut gelişimi, vücut sıcaklığı ve hematolojik değerler (kan değerleri) arasında bir fark bulunamamıştır. Ancak bu çalışmalarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken nokta gözlemlerin belli bir süre ile kısıtlı olmasıdır.

İsketelerde yapılan bir çalışmada, kuyruküstü bezesinin büyüklüğü ve salgı miktarı ile kuş üzerinde bulunan tüy akarlarının (kuşçular yanlış olarak tüy biti diyorlar) sayısı arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Yani kuyruküstü bezesi büyük ve daha fazla yağ salgılayanlar üzerinde daha fazla sayıda akara rastlamışlar. Araştırıcılar kuyruküstü bezesi salgısının kokusunun sözkonusu parazitler üzerinde çekici bir etkisi olduğu kanaatine varmışlardır. Buna göre akarlar açısından kuyruk ustu bezesi olmayan güvercin ırklarının daha avantajlı olması gerekir.

Tavuklarda yapılan ilginç bir araştırmada belli sayıda tavuk iki gruba ayrılmış ve bir gruptaki hayvanların kuyruküstü bezesi uzaklaştırılmıştır. Altmış gün sonra yapılan incelemelerde sağlam gruptaki tavukların tüylerinde bulunan mikroorganizma (mikrop) türleri ile kuyruküstü bezesi uzaklaştırılmış gruptaki tavukların tüylerinde bulunan mikroorganizma türlerinin birbirlerinden farklı oldukları görülmüştür. Sağlam grupta patojen olmayan (hastalık yapmayan) ve hatta salgıları ile (antibiyotik) patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önleyen türlere rastlanırken, kuyruküstü alınmış gruptaki tavukların üzerinde yalnızca patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalara rastlanmıştır. Herhalde kuyruk ustu salgısı, tavukların üzerinde simbiyotik (tavuk ile ortak) olarak yaşamlarını sürdüren mikroorganizmalar için besin ortamı görevini görüyor.

Tüm bunların yanısıra kuyruküstü bezesi salgısının bir tür fungusit (mantar oldurucu) olduğu bilinmektedir. Tavuklarda yapılan çalışma ve kuyruküstü salgısının son olarak anılan özelliği de, kuyruküstü olmayan ırkların hastalıklara daha duyarlı olabilecekleri savını güçlendirmekte ve açıklamaktadır.

Doç. Drç. Türker Savaş


En son Forum Admin tarafından 20/4/2009, 7:08 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Forum Müdür
Forum Müdür
Mesaj Sayısı : 411
Ad Soyad : Güner Tunalı
Nerden : Gaziemir
Doğum Tarihi : 28/02/70
Forum Kayıt : 11/04/08

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

26/4/2008, 10:10 pm
ewet kuyruk üstü olan kuş war olmayan neden bu nedendir acaba
balamir
balamir
Mesaj Sayısı : 121
Ad Soyad : hakan balamir
Nerden : izmir
Doğum Tarihi : 27/10/87
Forum Kayıt : 27/05/08

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

2/7/2008, 6:15 pm
paylaşım için teşekkürler admin
OĞUZKO
OĞUZKO
Mesaj Sayısı : 46
Ad Soyad : xx
Nerden : xxxxx
Doğum Tarihi : 06/07/90
Forum Kayıt : 31/05/08

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

24/8/2008, 1:46 pm
paylaşım için tşk
Yönetmen
Yönetmen
Mesaj Sayısı : 34
Ad Soyad : Alper Uzun
Nerden : İstanbul
Forum Kayıt : 14/07/08

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

25/8/2008, 8:40 am
Kuruküstünde bir siyahlaşma var leblebi büyüklüğünde bir şey acaba bu yağ bezesimi??
galaca _foca
galaca _foca
Mesaj Sayısı : 16
Ad Soyad : fevzi
Nerden : foca
Doğum Tarihi : 30/03/90
Forum Kayıt : 19/12/08

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

21/1/2009, 8:25 pm
ben duyduklarımı anlatayım dönek ve sayada kuyryk üstü olmayacak olnlar kusun atalarında kırılma oldugu anlamına gelmekte ve cins saya ve döneklerde olmamakta
yıldırım
yıldırım
Mesaj Sayısı : 71
Ad Soyad : hüseyin koca
Nerden : denizli
Doğum Tarihi : 10/08/94
Forum Kayıt : 01/06/09

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

10/6/2009, 5:59 am
ewet dönek.dolapçı ve kelebek denilen güvercinlerde olmaz eğer varsa kırıktır ama azman ve taklacıda olması gerek :)
uzun
uzun
Mesaj Sayısı : 2
Ad Soyad : UĞUR GENÇ
Nerden : İZMİR
Forum Kayıt : 08/02/12

Kuyruk Üstü Yağ Bezesi Empty Geri: Kuyruk Üstü Yağ Bezesi

15/3/2012, 7:58 am
galaca _foca demiş ki:ben duyduklarımı anlatayım dönek ve sayada kuyryk üstü olmayacak olnlar kusun atalarında kırılma oldugu anlamına gelmekte ve cins saya ve döneklerde olmamakta

Arkadaşlar Kuyruk üstü olan döneklere kırık demişsiniz eğer çift fıstıklı kuyruk üstü olan varsa elinizde ne kadar varsa alırım uçmasada olur.
Sayfa başına dön
Similar topics
    Bu forumun müsaadesi var:
    Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz