TRABZON IRKI 411k


Join the forum, it's quick and easy

TRABZON IRKI 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
Forum Admin
Forum Admin
Mesaj Sayısı : 6294
Ad Soyad : Güvercin Forum
Nerden : Türkiye
Doğum Tarihi : 05/10/84
Forum Kayıt : 10/01/08
https://thepigeontv.yetkinforum.com

TRABZON IRKI Empty TRABZON IRKI

2/1/2010, 7:25 am
Bugun Türkiye'de nadir bilinen ırklardan biridir. En bilgili güvercinseverlerin bile hakkında pek bilgisi olmadığı kaybolmaya yüztutmuş bir ırkımızdır.Türkiye'de genel olarak bence taklacı merakının fazlaca ortaya çıkması yüzünden kaybolma noktasına gelmiştir. Esasında güvercin uçurmaya vakti olmayanlar için Görüntü ve oyun açısından ideal bir ırkdır.
TRABZON IRKI Trabzon

Fiziki bakımdan iri yapıları ve Oyunu uçarken değil yerde yapması yönünden beslemesi diğer ırklara göre daha zahmetsizdir. Odalarda ,APARTMAN DAİRELERİNDE balkon kümeslerinde, ufak yuvalarda yani evlerde rahatlıkla beslenecek bir ırktır. Fiziki yapısı ile ilgili genelleme yapacak olursak iridirler.Renk olarak da Siyah( Arap) ,Mor(kırmızı),mor tonları, beyaz, sarı(renk kartelasına göre değerlendirirsek hardal sarı vaya oksit sarı diyebiliriz. başka bir ırkta böyle bir sarı görmedim),hopal(yabani rengi) ve tonları,ve bunların kendilerine göre türevleri diyebiliriz. Mesela resimlerdeki kuşların TRABZON 'daki adı HOPALLI MOR dur(Kanatlarındaki kırmızı şeritlerden dolayı).. Ayrıca bir renk varki onun resmini henüz çekmedim KARAMOR(siyah olup kanat uzeri kırmızı pulludur.)Onunda resmini zamanla siteye koyacağım.Güvercinsever arkadaşların bence mutlaka görmesi gereken bir renk , güzellik...görmeyen çok şey kaçırmış,bilmemiş, haberdar olmamış demektir bence...birde GAYABA dediğimiz yabani tipi olup çakmaklı olandır. Göz renklerine gelince: en çok görülen renk gözde sırayla; beyaz sarı kırmızı siyah'tır ah bir de Ela'sı olsa :)
Gaga genelde beyaz olur,siyah olan ve beyaz olup hafif siyah lekeli olanlarda vardır.ve gaga Trabzon tabiri :guduk diğer ırklara göre daha iri ve uzundur. Tırnaklar genelde beyaz olur.Ayaklar kırmızı ve paça asla bulunmaz.Kıt paça bile görülmez.. Tepe Trabzon tabiri gugul adıda ordan geliyor.. Tepe tamamen kepçe gibidir, ve büyüktür ve tepenin boyna dogru bitimin de gül vardır.Bu guller tepesine guguluna ayrı bir güzellik katar.
Oyununa ; Yaptığı harekete gelince: ilk önce şunu bilmek gerekir.Çok azgın kuşlardır.Yuva dışında bile damlardaki bütün yabani kuşlara sulanırlar...:) Bence oyunu da burdan geliyor. Bu kuşlarda genelde Erkeği oynar dişisinin de oynadığı nadir görülür.Neyse gelelim oyuna.. Dişi kuş yerdeyken Erkeği bıraktığınız da Erkek kur hareketleriyle dişiye yaklaşır.Dişinin etrafında dönüp, kabardıktan sonra tam dişinin üzerine ama tam olarak ; dikine havaya dogru füze gibi fırlar bu havaya dogru diklenme 50cm den başlar 1 metre 1,5 metre veya 2 metre olabilir tam tepe noktaya geldiğinde dişinin tam üzerinde halka şeklinde daire çizer bu daire geniş de olur dar da olabilir.Bu daireye bölgede çember denir çember 1,2,3 tur olabilir 1 ters 1 düz olabilr yani 360 derece döndükten sonra ani hareketle tekrar tersine dönebilir ..iki ters bir düz , iki ters iki düz çember atabilir. ve dişinin üzerine en yakın noktaya tekrar iner.Çok değişik bir hareketdir ve dünya da başka bu hareketi yapan bir ırk şu ana kadar duymadım... Esasında bu hareketi anlatmak çok zor. Görmeniz izlemeniz lazım… Bu hareketi Sadece erkekler yapmaz dediğim gibi dişilerden de nadiren aynı hareketi yapan olur.Bu arada asla dişiyi oynarken anlayamazsınız dişimi erkekmi diye.. Yavru bakımı konusunda Paçalılardan daha iyidirler yalnız.Devamlı yumurtaya sürdüklerinden dolayı yavrular daha buyumeden tekrar yumurtlarlar..Burda yetiştiricilerin çok dikkatli davranmaları gerekiyor… Havada ki hareketlerine gelince havada fazla bir özellik göstermezler yarım saat veya daha fazla havada kalabilirler.Genelde havada kalmaları yuvayı tanımak içindir.Yuvayı tanıdıktan sonra etraftaki damlarda v.s gezinirler.Hava da tek takla ve bel kırma hareketi yapabilirler.Taklaları yuvarlanma şeklindedir. Bel kırma hareketi ise havada bellerini kırıp kendilerini bir an boşluğa bırakma hareketidir.Genelde yuvaya inerken yaparlar.
Birde şunu belirteyim zekidirler.Kolay kolay yakalanmazlar.Başkasının yuvasına kolay kolay gitmezler.İnse bile yem yer, doyar gider.Tabi limon sandığı kapanı kurulmamışsa...Diğer ırklarla karşılaştırdığımızda genel olarak ürkektirler.Kolay kolay ele gelmezler.Yani yakalayamazsınız ugraştırırlar.Oda sizde yakalayacağim diye yuvanın içinde nefes nefese kalabilirsiniz. Gerçi Oda tatlı bir ugraş...:)
ademyavuz
ademyavuz
Mesaj Sayısı : 286
Ad Soyad : Adem Yavuz
Nerden : samsun
Doğum Tarihi : 01/01/80
Forum Kayıt : 04/06/08

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

7/7/2010, 8:48 pm
vermiş oldunuz ilgiler için canı gönülden kutlarım emeğinize sağlık sağolun...
emiralioğlu
emiralioğlu
Mesaj Sayısı : 30
Ad Soyad : Ali Kemal EMİR
Nerden : MUĞLA
Doğum Tarihi : 08/10/65
Forum Kayıt : 10/02/10
http://emiralioglu61.web.tr

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

16/7/2010, 12:29 pm
Sayın admin
Trabzon güvercinleri bölümünü mevcut duruma dönüştürürken galiba daha önce eklenen resimler eklenmemiş. Önceki hali dahamı güzeldi bilmem.Bence Trabzon ırkı başka ırkların başlığı altında verilemeyecek kadar özel bir ırk.Besleyenlerin buraya mesaj atmamaları veya resim göndermemeleri ırkın önemimden birşey yitirmez diye düşünüyorum.Ana sayfadaki trabzon ırkı bölümü daha işlevseldi. Teşekkürler
yavuzduman
yavuzduman
Mesaj Sayısı : 484
Ad Soyad : yavuz duman
Nerden : istanbul
Doğum Tarihi : 10/04/66
Forum Kayıt : 30/10/09

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

20/7/2010, 12:24 pm
Trabzon kuşları arka tepeli-kepezli olur ve Trabzonda trabzon Gugullusu diye anılır biliyorum..Bu şekilde düzleri olduğunu bilmiyorum...Olup olmadığını kaynaklarda teyit edip bildirirseniz seviniriz.
emiralioğlu
emiralioğlu
Mesaj Sayısı : 30
Ad Soyad : Ali Kemal EMİR
Nerden : MUĞLA
Doğum Tarihi : 08/10/65
Forum Kayıt : 10/02/10
http://emiralioglu61.web.tr

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

2/8/2010, 7:25 am
Orçun Hocam güle güle besle. Şu an yavrular çıktı sanırım
fortune.ok.48
fortune.ok.48
Mesaj Sayısı : 17
Ad Soyad : Orçun KESKİN
Nerden : MUĞLA
Forum Kayıt : 18/07/10

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

2/8/2010, 9:31 pm
Evet hocam yavrular 22 23 temmuzda çıktı fakat biri sizlere ömür daha da önemlisi bugün kümes temizliği sırasında bu elemanlar yeni bir yumurta yapmaya karar vermişler ve ilk yumurtayı attı yarında diğerini atar yani yavru 12 günlük iken tekrar yumurtaya basıyor dişi babaya galiba allah kolaylık versin demek düşüyor bize

yarın bir pzo alıp koyarım buraya
barış_61
barış_61
Mesaj Sayısı : 51
Ad Soyad : barış günaydın
Nerden : trabzon
Forum Kayıt : 24/05/10

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

11/9/2010, 1:40 pm
arkadaşlar en yakın zamanda tek kugul güvercin hakkında yenı foto bılgı ve besleyen arkadaşlarımdan ödül plaket ve yarış fotolarını eklemeye çalışacam kısa yarış bılgısı olarak yılda akçaabat vakfıkebır çarşibaşi trabzon merkez ve erzıncan yarışları oluyor vakfıkebırde son yapılan yarışma bırıncısı şenol demırci.akçaabatta uhut martısınlan bırıncı erzıncanda gönüllerın ve dıllerın bırıncısı senol demırcı arabınlan çarşibaşin da yanılmıyorsam kelkıtlıler bırıncı yarışlar sehır yerlerıne yanı 3 e 3 gıbı yerlere kayıt olan 50 ıle 100 cift arası güvercınler seans seans seans başi 5 6 7 çifer atılıp genel bırıncı ıkıncı vede derecelendırme yapılıyor jüri 3 yada4 kışi den olu şuyor .kuşun dışiyı yumurtaya kovaladıği zaman erkeğin dişiyı kovalerken ortalama 1 ila 2 metre arası dişinin üzerınde yaptıği halka oyun gibi göze hıtap eden oynama şekıllerıdır vede en dar yüksek fazla oyun yapan ıstıkrar ve kanatlan oynama gıbı özellıkler aranarak bırıncıyı belırler
emiralioğlu
emiralioğlu
Mesaj Sayısı : 30
Ad Soyad : Ali Kemal EMİR
Nerden : MUĞLA
Doğum Tarihi : 08/10/65
Forum Kayıt : 10/02/10
http://emiralioglu61.web.tr

TRABZON IRKI Empty Geri: TRABZON IRKI

24/1/2011, 12:03 pm
evt arkadaşlar yılın son ayı ile yeni yılın ilk ayı genelde Trabzon ırkı güvercinlerin festival zamanıdır. Çoğunlukla yaygın olarak akçaabat, çarşıbaşı, Vakfıkebir .. gibi trabzonun ilçelerinin yanında Bayburt, Gümüşhane, Erzincan gibi illerde de yapılmaktadır.Seanslar genellikle onar dakikalık oluyor.Arenanın durumuna göre onar çift kuş atılıyor.Birinci her seansta değilde
yarışın sonunda belirleniyor.(Bana göre bu durum da sakat.Gerçek birinci tüm seanslarda seçilen finalistler arasndan seçilmeli.Çünkü hakemler 100 kuş için en az on seans düzenliyor.her seans ta on dakika sürüyor.Dolayısı ile ilk seansla son seans arasında hakemlerin mukayese yapması imkansız)
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz