OYUN KUŞUNUN SOYU TEHLİKEDE
+7
Dr. Sedat
refik34
SEFA
malibadur
hüseyin usta
Kuscu-Murat
tolga40
11 posters
Geri: OYUN KUŞUNUN SOYU TEHLİKEDE
28/12/2010, 2:57 am
Greenpeace`e haber versekmi mi ne ?
Siz bi arayin, benim kontörüm bitti
Selam Tolga kardesim, böyle baslayim dedim ortaya attigin sözüne, umarim alinmadin, merak etme güzel kardesim, senin gibileri sahip ciktikca birsey olmaz, hele hele Kirsehirde, Ankarada, Eskisehirde, Konyada, Sivasta, Mardinde, kendine yakisir sekilde bu isi yürüten var, kendini bozmadan, kuslarini bozmadan devam et sen, elindeki kuslarin kiymetini bil, yeter, aranan bulunmaz ise eger birgün, millet kapina dizilir, elimizde olanlarin kiymeti bilinseydi bugün Dünyada bambaska bir yerde olurduk, Milletce, ürünlerimiz ile, degerlerimiz ile, ...
Senin gibi bu isi bilincli yapanlar sayesinde birseyler ögreniyoruz, endiselenme güzel kardesim, millet kendisi düsünsün, sen kendi isine ve kuslarina bak, eyvah diyen olur elbetde birgün, iste o zaman görüsürsünüz artik, ... ama birsey olmaz diyen cok nede olsa, ... olmaz insallah, ...
Saygilar güzel kardesim
Siz bi arayin, benim kontörüm bitti
Selam Tolga kardesim, böyle baslayim dedim ortaya attigin sözüne, umarim alinmadin, merak etme güzel kardesim, senin gibileri sahip ciktikca birsey olmaz, hele hele Kirsehirde, Ankarada, Eskisehirde, Konyada, Sivasta, Mardinde, kendine yakisir sekilde bu isi yürüten var, kendini bozmadan, kuslarini bozmadan devam et sen, elindeki kuslarin kiymetini bil, yeter, aranan bulunmaz ise eger birgün, millet kapina dizilir, elimizde olanlarin kiymeti bilinseydi bugün Dünyada bambaska bir yerde olurduk, Milletce, ürünlerimiz ile, degerlerimiz ile, ...
Senin gibi bu isi bilincli yapanlar sayesinde birseyler ögreniyoruz, endiselenme güzel kardesim, millet kendisi düsünsün, sen kendi isine ve kuslarina bak, eyvah diyen olur elbetde birgün, iste o zaman görüsürsünüz artik, ... ama birsey olmaz diyen cok nede olsa, ... olmaz insallah, ...
Saygilar güzel kardesim
28/12/2010, 6:09 am
slm murak tşk ederim güzel yorumların için,oyun kuşuna sahip çıkmasına çıkıyoruz ama bazen görüyorum şunla şunuda bi deneyelim.zihniyetiyle ras gele kuşlar kırılıp duruyo benim bazen kuşlarıma eşsiz aylarca durur. çünkü dengini bulamazsam kuşumu hiçde denemek için sıradan bi kuşa eşlemem ya dengini bulurum yada kümesimden o kuşa göre bi yavrunun yetişmesini beklerim.
iyi oyun kuşlarını hep bi kümese koysanız bazen istemediğim yavrular çıkıyor bunu önlemek için neler yapmalıyız.kuş eşlerken nelere dikkat edilmeli, benim bu konuda kendi tecrübelerim var fakat ustalar yorumlasın bende bildiklerimi yazacağım saygılar
iyi oyun kuşlarını hep bi kümese koysanız bazen istemediğim yavrular çıkıyor bunu önlemek için neler yapmalıyız.kuş eşlerken nelere dikkat edilmeli, benim bu konuda kendi tecrübelerim var fakat ustalar yorumlasın bende bildiklerimi yazacağım saygılar
- hüseyin usta
Ad Soyad : Huseyin Al
Doğum Tarihi : 20/04/57
Forum Kayıt : 31/08/09
28/12/2010, 11:42 am
Genel adlandırma Mardinkuşu ve yöresel isimleri ile tanınan oyunkuşları zaten en başta adları ile yok olmuş durumda..Örnek olarak şöle diyim sivasın sarıgözkuşları,çorumun çıplakları malatyanın bolpaçaları yada urfanın boylu ve iri ve kanat kuyruk altı olan kuşları ne oldu???? bırakın çevrenizi anadoluyu.. gidin bu illeri gezin çorumda kaçkişi ÇIPLAK yada SİVASTA kaçkişi sarıgöz besliyor..Demekki birinci etapta kuşlar yöresel bazı özelliklerini fiziksel olarak kaybettiler ve kaybediyolar..gelelim oyun meselesine 70 li senelerin başlarında ve 80 senelerine sonlarına kadar oyunkuşlarındaki standart oyun en az50 60 70 (4 6 8 saat) enfazla da100 150 200(10 12 saat) baş tatmin edici oyun olmak şartı ile var olan kuşlar günümüzdeki standartları ne oldu 1.5-2-4 saat ve 15 le 25 baş arası gibi ortalama demeekki 30 40 senelik zaman süresi içinde kuşlar üzerinde bu kadar büyük bir deişim ve yok olma durumu yaşanmışttır.Bu yok olmaların en büyük SEBEBİ Kuş hırsızlarıdır... sonra göç ve tiçaret +yurtdışı gelen kuşlar...saygılar sevgiler.
- MisafirMisafir
29/12/2010, 8:19 pm
Hüseyin ustam günümüzde ortalama 15 sefer standardını yakalamış kuşlar çok nadir 25 mükemmel bi rakam...
- malibadur
Ad Soyad : mehmet ali badur
Forum Kayıt : 14/07/10
29/12/2010, 11:30 pm
bırakın bunları varsa gelelim kaç sefer kaç dakka kaç puan alır.
- hüseyin usta
30/12/2010, 12:24 pm
Doğrudur uygar arkadaşım..saygılar sevgiler..uygar demiş ki:Hüseyin ustam günümüzde ortalama 15 sefer standardını yakalamış kuşlar çok nadir 25 mükemmel bi rakam...
- malibadur
30/12/2010, 2:28 pm
KUŞ UÇAR BAHT KONAR
- SEFA
Ad Soyad : SEFA ERSOY
Forum Kayıt : 05/09/08
30/12/2010, 2:40 pm
malibadur demiş ki:bırakın bunları varsa gelelim kaç sefer kaç dakka kaç puan alır.
kütahyada bölcek köyünde bölcekli ahmet diye biri var birde patakülle hasan adında biri vardı yaşlı bir amca onların kuşlarını seyrettinizmi?
- malibadur
30/12/2010, 2:52 pm
arkadaşlar güvercin beslemenin bir lüx bir hobi olduğuna ister eski ister yeni arkadaşlar paraya çevirmeden besleyebilmek.
- malibadur
30/12/2010, 2:58 pm
[bu bi abimiz patakulllü en eski kuşçulardan .tanıyosan malibadura tanıyomu diye sor
- SEFA
30/12/2010, 3:03 pm
ben size sordum mehmetali bey seyrettinizmi diye ?ben tanıyorum ama sırf bunun için onu rahatsız etmem bölcekli ahmet dedim birde seyretmediniz galiba eger seyretmediyseniz bence seyredin birde uncu fani vardı
- malibadur
30/12/2010, 3:06 pm
sefa sana selam ben malibadur 40 senedir kuş besliyom bazen uzak kaldım bazen yakın 40 yaş üstüherkezi bilirim ahmede sen beni sor
- SEFA
30/12/2010, 3:14 pm
aleyküm selam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
18/1/2011, 8:57 pm
Sevgili Huseyin Usta arkadaş...
Sözünü ettiğiniz güvercinlerin yok olma diye bir durumları yoktur. Ben kendim öyle düşünmüyorum. Üstelik bunun müsebbibi güvercin hırsızları da olamaz. Eğer bu konuda bazı şeyler yanlış gidiyorsa da bu güvercinlerin eşleştirme noktasında yaşadığımız bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bence asıl yoğunlaşmamız gereken konuda budur. Yani Eşleştirme noktasında bilimsel verilere daha fazla imkân tanımak olmalıdır. Peki, Mardin’de böyle güvercinler varmı? Diye haklı olarak sorabilirsiniz. Ama ben hepsi yok oldu diyemiyorum. Çünkü hale sözünü ettiğiniz güvercinleri koruyan bir çok kuşçu Mardin’de vardır. Lakin genel anlamda kuşçular arasında bir kırılma yaşandığını da inkâr edemeyiz. Selam ve Saygıyla
Sözünü ettiğiniz güvercinlerin yok olma diye bir durumları yoktur. Ben kendim öyle düşünmüyorum. Üstelik bunun müsebbibi güvercin hırsızları da olamaz. Eğer bu konuda bazı şeyler yanlış gidiyorsa da bu güvercinlerin eşleştirme noktasında yaşadığımız bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bence asıl yoğunlaşmamız gereken konuda budur. Yani Eşleştirme noktasında bilimsel verilere daha fazla imkân tanımak olmalıdır. Peki, Mardin’de böyle güvercinler varmı? Diye haklı olarak sorabilirsiniz. Ama ben hepsi yok oldu diyemiyorum. Çünkü hale sözünü ettiğiniz güvercinleri koruyan bir çok kuşçu Mardin’de vardır. Lakin genel anlamda kuşçular arasında bir kırılma yaşandığını da inkâr edemeyiz. Selam ve Saygıyla
- Dr. Sedat
Ad Soyad : Sedat Yardimci
Forum Kayıt : 05/02/10
18/1/2011, 10:33 pm
selamlar
merak etme kardesiim , burda olmayan ve bu oyun kuslari canlari gibi muafaza eden bir suru kuscu ustadimiz , abilerimiz ve amcalarimiz var. o yuzden cok sukur gerek turkiyede gerekse butun dunyada , kiyamete kadar soyu devam edebilecek bir suru iyi kus damari var, bitmezde!!!
refik abinin de dedigi gibi sadece sorun iyi oyun kuslarinin bilgisizce baska kuslarla kirilip, gene sanki o damardan mis gibi tanitilmasi ve bu tur yanlis kirmalarin cogalmasi. Ama ayni zamanda iyi kirmalarla olusan iyi soylarda iyi kuslar arasina eklenmekte!!!
sen elindekileri muafaza ettikce sendede bitmez
saygilar
merak etme kardesiim , burda olmayan ve bu oyun kuslari canlari gibi muafaza eden bir suru kuscu ustadimiz , abilerimiz ve amcalarimiz var. o yuzden cok sukur gerek turkiyede gerekse butun dunyada , kiyamete kadar soyu devam edebilecek bir suru iyi kus damari var, bitmezde!!!
refik abinin de dedigi gibi sadece sorun iyi oyun kuslarinin bilgisizce baska kuslarla kirilip, gene sanki o damardan mis gibi tanitilmasi ve bu tur yanlis kirmalarin cogalmasi. Ama ayni zamanda iyi kirmalarla olusan iyi soylarda iyi kuslar arasina eklenmekte!!!
saygilar
- hüseyin usta
20/1/2011, 11:23 pm
Saygılar sevgiler refik bey.refik34 demiş ki:Sevgili Huseyin Usta arkadaş...
şimdi efendim yok olmadan söz açıldı bizde yaşamış olduğumuz hayatın büyük bir bölümünü kuşlara adadık ve iyi kötü bu alemde teorik olarak deilde daha çok pratik olarak bişiler yaşadık ve gördük...
En başta şu güvercin denilen mazlum yaratığın o kadar çok düşmanı varki en başta insanoğlu(fakat en yakın dostu gene insanoğlu)yani yok olması için havada ve karada her türlü düşman..Hele kalite bişi ise ne kümeste nede havada hiç şansı yok..Bence zaman içinde bu MARDİN(geneloyunkuşu anlamında isteyen kabul eder isteyen kabul etmes çünki ben oyunkuşlarının genelini MARDİN olarak tanırım) kalitesi baya bi gerilemişki konuşulmakta olan standartlar baya bi düşük..İyi kuş varmı tabiki vardır ama kesin olarak büyük kan kaybı olduğuda kesin bi şekilde..Nese arkadaşım bana göre çok büyük bi deişim ve yok olma var ve devam da edecek bu süreç sahsen ben buna inanıyorum...Saygı ve Sevgiler tekrar.
Not;Mardinden urfadan dünyaya dağılmış olan bu kuşlara iyisi ile kötüsü ile MARDİN kuşu olarak sahip çıkalım hep beraber.Bu konuda ayrıca uğraşlarınızıda takdirle karşılıyorum.
- hüseyin usta
20/1/2011, 11:42 pm
Selam ve saygılar sedat bey.Dr. Sedat demiş ki:selamlar
saygilar
Bütün mesele bence İyi bir kan için doğru zaman ve doğru insana denk gelmek.Doğru insana derken işi bilen anlamında diyorum..Ama kayıp büyük bu konuda bazı şeyleri yaşamak ve görmek lazım bence.Saygı ve Sevgiler.
21/1/2011, 8:17 pm
Sizi sevgiyle kuçaklıyorum.Esen kalın Huseyin Usta.Selam ve Saygıyla
- Dr. Sedat
Ad Soyad : Sedat Yardimci
Forum Kayıt : 05/02/10
21/1/2011, 11:04 pm
selamlar sayin huseyin usta
cok hakllisiniz, dogru zamanda dogru insana maalesef rastlayamadik. Aksine cok yanlisina rastlamisiz, o yuzden 5 sene bosa kurek salladik. Mantikla kendi kafama gore cok iyi kuslar cikarmisim ama ustam cop deyince, uzerine dusmedim. halbise ustamin cok hosuna gitmis o kuslar:) ccok sonra ogrendik. o yuzden dediginiz cok dogru. Ama zararin neresinden donersek kardir. ben o usta kuscu ile beslerken 5 senede elde edemedigimi kendi basima bir senede ulastim cok sukur . ee tabi o 5 seneninde faydasi oldu, tecrubelememde.
saygilar
cok hakllisiniz, dogru zamanda dogru insana maalesef rastlayamadik. Aksine cok yanlisina rastlamisiz, o yuzden 5 sene bosa kurek salladik. Mantikla kendi kafama gore cok iyi kuslar cikarmisim ama ustam cop deyince, uzerine dusmedim. halbise ustamin cok hosuna gitmis o kuslar:) ccok sonra ogrendik. o yuzden dediginiz cok dogru. Ama zararin neresinden donersek kardir. ben o usta kuscu ile beslerken 5 senede elde edemedigimi kendi basima bir senede ulastim cok sukur . ee tabi o 5 seneninde faydasi oldu, tecrubelememde.
saygilar
- malibadur
22/1/2011, 4:52 am
sefa arkadaşım her ikisini pataküllü ve bölcekli ahmedi iyi tanırım.pataküllü çok eski ve çok iyi bir kuşçudur ve benim ustam diyebileceğim kişidir.ahmedide hem kendisine hem babasına iyi tanırım benim onlarla çok iyi muhabbetim var ikisindende kuş aramızda sorun olmaz istedikten sonra en iyisine alır veririz.selamlar tüm güvercin severlere
- bozlak42
Doğum Tarihi : 01/01/82
Forum Kayıt : 06/06/09
23/1/2011, 7:20 pm
Bence tehlikede deyil.Ülkemizde çok güzel kuşlar var.Herkesin kümesinde bir çift kesin güzel bir kuş vardır.Ben çok güzel kuşlar göryorum arkadaşlarımda çevremde
- ali memati
Ad Soyad : ali nart
Doğum Tarihi : 11/04/76
Forum Kayıt : 23/07/10
23/1/2011, 9:33 pm
Selam arkadaşlar,
Bende oyun kuşununsoyu tehlikedeolduğuna inanmıyorum.memleketim her köşesinde ne cevherler var kimbilir gün yüzüne çıkmamış.
Bursa dan sevgi ve saygılarımla.
Bende oyun kuşununsoyu tehlikedeolduğuna inanmıyorum.memleketim her köşesinde ne cevherler var kimbilir gün yüzüne çıkmamış.
Bursa dan sevgi ve saygılarımla.
- guvercinci1
Ad Soyad : yasar gulac
Doğum Tarihi : 10/11/72
Forum Kayıt : 09/11/08
25/1/2011, 3:47 am
selam arkadaşlar.bende hepiniz gibi kuşların soyunun tehlikede olduğunu düşünüyordum fakat tesadüfende olsa elime 1 çift mardin kuşu geçti.yaşlı bir amca 1968 yılında bu soyu mardinden getirmiş ve o yıldan beri balkonda bakıyormuş.ilk başta inanmadım ama uçurunca kuşların mükemmelliği beni hayrete düşürdü.inşallah herkes benim kadar şanslı olur ve iyi kuş sahibi olur.
25/1/2011, 7:25 am
Sevgili Güvercin1 Arkadaş...
Madem güzel kuşlar olduğunu uçurduktan sonra anlamişsan, senden ricam bu güzel soyu gözün gibi korumandır.Çünkü herkese güzel kuş kısmet olmuyor.Selam ve Saygıyla
Madem güzel kuşlar olduğunu uçurduktan sonra anlamişsan, senden ricam bu güzel soyu gözün gibi korumandır.Çünkü herkese güzel kuş kısmet olmuyor.Selam ve Saygıyla
- trojen
Ad Soyad : fatih albayrak
Doğum Tarihi : 04/02/87
Forum Kayıt : 22/02/11
8/3/2011, 8:26 pm
gardasım oyun kusunun soyunun tehlikete olmasının sebebi iyi kusun düşmanı cok oluyo ya kayboluyu inemiyo ya atmaca kapıyo ...vb gibi olaylar basına geliyo bide iyi kus veya orjinal hayvan zor ürer.\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\' her zamn cabuk ürer.millet güzelim yerli taklarını vay sebabla var miroymus rasasiymiş degişik çeşitli kuslarla kırdılar nerdeyse yerli kus kalmadı gibi oyun kuşunun soyu tükenmesinde ne olsun inş cok güzel oynayan damarlara sahib cıkarızda neslini devam ettiririz yoksa bundan 20 sene sonra kırıgınıda bulamayacaz bundan 15 sene önceki ucurdugumuz hayvanların tügü bile yok bu dönemlerde :)