KUŞLARI HAVADA MI YERDE Mİ EŞLEŞTİRİRSİNİZ?
+14
esatdogan
malibadur
ali memati
oyun_kusları
mardinlisamet
kuscu47
Yunus OLCAY
KARAOGLU
Kuscu-Murat
ASGYB
avcıı
tolga40
Selahattın47
refik34
18 posters
2 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2
- MisafirMisafir
Geri: KUŞLARI HAVADA MI YERDE Mİ EŞLEŞTİRİRSİNİZ?
25/3/2011, 4:14 pm
BU KONUYU EN İYİ ANLAYABİLMEMİN İÇİNDEKİ GİZEMLİ SORUYUDA SORAYIM. ELİNİZDEKİ GÜVERCİNLER DAMIZLIK SOY MU? YOKSA DAMAR SOYMU? DAMIZLIKLARIN ALTINI MI BEKLİYORSUNUZ YOKSA DAMARLARINIZIN MI ALTINI BEKLİYORSUNUZ?
- malibadur
Ad Soyad : mehmet ali badur
Forum Kayıt : 14/07/10
7/4/2011, 9:23 pm
sivaslı kral acemiyim ne demek istediğini anlatırsan sevinirim damızlık soyla damar soyu anlamadım .aydınlatırsan bende bişeyler öğrenirim inş.
- MisafirMisafir
30/6/2011, 5:32 pm
DAMIZLIK İÇİN AYIRDIĞINIZ KUŞLAR İLE DAMARLI (KAN HATTI YÜKSEK) SOY FARKLI ŞEYLER. HER DAMARLI KUŞ DAMIZLIK DEĞİLDİR. DAMIZLIK SOY İSE AYNI ZAMANDA DAMARLI SOYDUR. KASTIM BUDUR.
- esatdogan
Ad Soyad : esatdogan
Forum Kayıt : 14/12/08
30/6/2011, 9:36 pm
yerde kuş eşlemek insanı yanıltır zaman kaybı olur,en makbulu havada görüp eşlemektir.
- PerfoTakla
Ad Soyad : hakkı
Forum Kayıt : 04/12/08
1/7/2011, 7:43 pm
Selamun Aleykum.
O kadar acemiliğimize rağmen böylesi konuların arasında laf etmek beni biraz utandırıyor olsada duyduğumuz bildiğimiz ama belkide çoğu zaman denemeye üşendiğimiz eşlemeyle alakalı bazı şeylerden bahsetmek iyi olur.
Ayhan Bey abimiz haklı olarak kuşçuluğun zirvesi diye ta'rif ettiği bu konu eşlemede damızlık seçilecek hayvanın eke olması gerektiğinden kaynaklanmakta. Haliyle genç veyahutta kendini oturtmamış yavru , yumurta v.s görmemiş bir hayvanın ne kadar güzel oynasada bu özellikleri kendinde bulunmayınca eke olarak değerlendirilmiyor. Çünkü bu tarz fiziksel ve kuşun anatomisini etkileyen özellikler; oyun kuşunu bu durumlardaki sağlamlığı ve ırsi olan kanı açısından değerlendirme fırsatı veriyor.
Irsi olan bu kan olayı yukarıda aradığımız özellikleri taşıyorsa Ayhan abimizinde sınıflandırdığı gibi damızlık hayvan olarak seçilmeyi hak ediyor. Yoksa hiçbir özellik aramadan 20 - 30 senelik bir damarda bahsetmek oyun kuşu besleyiciliğinde hoş karşılanan birşey değildir. Bunu böyle bilen ve geçmişten bugüne eski damar kuşlarınıda titizlikle saklayan usta kuşçularda damızlık olayında bu tarz eksikleri bilen ve nesli muhafaza için çaba sarfeden nadide birkaç şahsiyettir.
Kıymetli bilgileriyle birkaç arkadaşımız, abimiz eşlemeyle alakalı gerekli izahları yapmışlar. Bunlar içerisinde Dişinin oyun tarzıyla Erkeğin oyun tarzı nasıl olmalı sorusuna Yunus OLCAYBey abimiz gerekli cevapları vermişleri. Diğer taraftan eşlemede tüy yapısı nasıl olmalı gibi ek bilgileride diğer arkadaşlar sağolsun aktarmışlar.
Ben yeri gelmişken ortalıkta gezen ; " her iki iyi kuştan iyi kuş çıkmaz." sözü üzerinde de birkaç şey söylemek istiyorum. Sanırım bu söz çoğu zaman yanlış anlaşılıyor. Şu bir gerçektir ki kimse iyi kuşla kötü bir kuşu eşlemez. Aradaki fark sadece iki iyi kuşun özelliklerinin farklı olmasındadır. Bunu kabul etmez isek şunu kabul etmiş oluruz ;" her iyi kuştan iyi kuş çıkmaz, iyi kuş ve kötü kuştan iyi kuş çıkar."
Aklıma bir arkadaşın lafı geldi. ; " iki iyi kuştan iyi kuş çıkmıyorsa, iki kötü kuştan mı çıkacak arkadaş bu..! " Beni anladığınızı umuyorum.
Sevgi ve Saygılarımla...
O kadar acemiliğimize rağmen böylesi konuların arasında laf etmek beni biraz utandırıyor olsada duyduğumuz bildiğimiz ama belkide çoğu zaman denemeye üşendiğimiz eşlemeyle alakalı bazı şeylerden bahsetmek iyi olur.
Ayhan Bey abimiz haklı olarak kuşçuluğun zirvesi diye ta'rif ettiği bu konu eşlemede damızlık seçilecek hayvanın eke olması gerektiğinden kaynaklanmakta. Haliyle genç veyahutta kendini oturtmamış yavru , yumurta v.s görmemiş bir hayvanın ne kadar güzel oynasada bu özellikleri kendinde bulunmayınca eke olarak değerlendirilmiyor. Çünkü bu tarz fiziksel ve kuşun anatomisini etkileyen özellikler; oyun kuşunu bu durumlardaki sağlamlığı ve ırsi olan kanı açısından değerlendirme fırsatı veriyor.
Irsi olan bu kan olayı yukarıda aradığımız özellikleri taşıyorsa Ayhan abimizinde sınıflandırdığı gibi damızlık hayvan olarak seçilmeyi hak ediyor. Yoksa hiçbir özellik aramadan 20 - 30 senelik bir damarda bahsetmek oyun kuşu besleyiciliğinde hoş karşılanan birşey değildir. Bunu böyle bilen ve geçmişten bugüne eski damar kuşlarınıda titizlikle saklayan usta kuşçularda damızlık olayında bu tarz eksikleri bilen ve nesli muhafaza için çaba sarfeden nadide birkaç şahsiyettir.
Kıymetli bilgileriyle birkaç arkadaşımız, abimiz eşlemeyle alakalı gerekli izahları yapmışlar. Bunlar içerisinde Dişinin oyun tarzıyla Erkeğin oyun tarzı nasıl olmalı sorusuna Yunus OLCAYBey abimiz gerekli cevapları vermişleri. Diğer taraftan eşlemede tüy yapısı nasıl olmalı gibi ek bilgileride diğer arkadaşlar sağolsun aktarmışlar.
Ben yeri gelmişken ortalıkta gezen ; " her iki iyi kuştan iyi kuş çıkmaz." sözü üzerinde de birkaç şey söylemek istiyorum. Sanırım bu söz çoğu zaman yanlış anlaşılıyor. Şu bir gerçektir ki kimse iyi kuşla kötü bir kuşu eşlemez. Aradaki fark sadece iki iyi kuşun özelliklerinin farklı olmasındadır. Bunu kabul etmez isek şunu kabul etmiş oluruz ;" her iyi kuştan iyi kuş çıkmaz, iyi kuş ve kötü kuştan iyi kuş çıkar."
Aklıma bir arkadaşın lafı geldi. ; " iki iyi kuştan iyi kuş çıkmıyorsa, iki kötü kuştan mı çıkacak arkadaş bu..! " Beni anladığınızı umuyorum.
Sevgi ve Saygılarımla...
- hüseyin usta
Ad Soyad : Huseyin Al
Doğum Tarihi : 20/04/57
Forum Kayıt : 31/08/09
9/7/2011, 11:07 am
Havada bile iyi kuşu bulmanın bu kadar zor olduğu bir zamanda yerde nasıl buluncakta eşlenicek.?Havada görülüp eşlenen eşlenen kuşlarında bir garatisi olacanı düşünmüyorum.önemli olan iyi bir kan.saygılar sevgiler.
- ankarali
Ad Soyad : ankarali hakan
Forum Kayıt : 03/09/10
kusu yerde yada havadami eslemeli sorusuna cevabim
22/7/2011, 9:22 am
Misafir demiş ki:DAMIZLIK İÇİN AYIRDIĞINIZ KUŞLAR İLE DAMARLI (KAN HATTI YÜKSEK) SOY FARKLI ŞEYLER. HER DAMARLI KUŞ DAMIZLIK DEĞİLDİR. DAMIZLIK SOY İSE AYNI ZAMANDA DAMARLI SOYDUR. KASTIM BUDUR.
Kardesim guzel bir konuya deginmissin seni
cani gonulden tebrik ediyor ve paylasima katkida bulunmak istiyorum;
Siz degerli arkadaslarda taktir edersinizki, kusu havada yada yerde gormek kusun altindan dusenin saglam olacagini belli etmez!! belli etmedigi gibi bununla sinirli degildir; kusun yavruya atma zamani olmali ( kusun 3 yasiyla 7 yasi arasi ve yavru alma mevsimi) kusun saglik sorunu olmamali vs.. vs..
onun icin
Kus'tan analdigimiz kadar kuscuyuz ister havada ister yerde olsun muhim
olan O, KUS'un ICINI gorebilmektir !!!
GÖZÜMÜZÜN GÖRDÜGÜ'ne DEGIL, AKLIMIZIN HÜKMETTIGINE KARAR kilmaliyiz
Saygilarimla
Myankarali Hakan (belcika)
- ahmet123456
Ad Soyad : Ahmet Yıldız
Doğum Tarihi : 12/04/96
Forum Kayıt : 02/08/11
2/8/2011, 7:40 pm
Sanmıyorum havada eşleşeceklerini artık yerde eş yapılıyor.
2 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2