OYUN KUŞUNDA GÖHÜS KINASI
+5
Volkan Gülal
kuşçu26
mehmet73
kuscu47
DELIYUREK41
9 posters
- DELIYUREK41
Ad Soyad : murat koç
Doğum Tarihi : 10/03/84
Forum Kayıt : 21/06/10
OYUN KUŞUNDA GÖHÜS KINASI
9/11/2011, 8:06 am
selam degerlı kuscu arkadaslar oncelıkle herkesın kurban bayramını kutlarım.benım merak etdıgım konu ıse oyun kusuna göhüs kınası hangı yore kuslarından gırmıstır.bahsetdıgım bal gohus kostum kuşları degıl anadolu ırkı oyun kuslarımızdakı gohus kınasıdır.kımı bılgıler eskı sıvas kuslarından dıyor kımı eskı mardın kuslarından kımı kaynaklarsa kokenınde musul ırkı kuslar olanlarda olur dıye belırtmıs acaba dogrusu hangısıdır.zıra bu tarz gohus kınası benım kuslarımın yavrularındada atıyor bunun nedenını ogrenmek ıstıyorum saygılarımla
- DELIYUREK41
Geri: OYUN KUŞUNDA GÖHÜS KINASI
10/11/2011, 8:24 am
arkadaslar konuyla ılgılı bılgısı olan kımse yokmu herkes bakıp gecıyor
- kuscu47
Ad Soyad : nihat-47
Doğum Tarihi : 01/01/68
Forum Kayıt : 04/11/09
14/11/2011, 3:09 am
mardin kuşunda dediginiz bu özellik yok,sivası bilmem gögus kınası olan kuşlar hep musuldan gelmedir benim bildigim
- DELIYUREK41
14/11/2011, 2:17 pm
SELAM NIHAT ABI YORUMUNUZ ICIN TESEKKURLER.BU KONUDA SANIRIM KINSEDE KESIN BIR BILGI YOK.GENELLIKLE BOZ DUMANLILARDA VE ESKI MISKI DENEN KOYU MISKILERDE OLUYOR.BU GOHUS KINASININ BIR YOREYLE BAGLANTISI VARMIDIR YOKSA SADECE RENKLE ALAKALIMIDIR ANLAYAMADIM GITDI
- kuscu47
14/11/2011, 11:12 pm
gogus kınası genellikle miski(şemi)sabuni(yusifi)lerde olur.bunların köku musuldur,bu kuşlardan musuldan çok geldi çok arkadaşımızda mardin kuşlarıyla kırdı,çok guzelde oynarlar ama sonunu sorarsan boş randıman alamadık onlardan,şimdi burda gogsunde hafifte olsa goguste kına varsa damarında musul oldugu anlaşılır gercek merakçı arkadaşlar onu beslemez,ama bazı yörelerimizde gogus kınası olabilir ben görmedigim için bişey diyemem saygılar
- DELIYUREK41
15/11/2011, 3:11 pm
delete
- kuscu47
16/11/2011, 2:11 am
resimdeki kuşların kesinlikle mardinle alakası yok,musul kırması bu kuşlar,ayakları,gogusten ziyade ayakları ve pacalarıda musul kuşu ozelligi taşıyor bence,tabi nede olsa resim yanılıyorda olabilirim kardeşim
- DELIYUREK41
16/11/2011, 2:58 pm
saolasın nıhat abı acıklamalarınız aydınlatıcı oldu
- mehmet73
Ad Soyad : mehmet yapıcı
Forum Kayıt : 04/03/10
17/11/2011, 7:03 am
nihat bey merhaba üncelikle siz deyerli mardin ustalarının başı sağ olsun aylesine sabır mekanı cenet olsun . ayrıc yapmış olduğunuz tespit doğru yukardaki kuşlar için .yanlız merak etiyim birşey musul kuşçusu fizik için mardin kuşunu kendi kuşlarıyla kırdırdı peki sizler neden bu yola baş vurdunuz kendimce kaç tespitim var acaba sizin tespitiniz ne
- DELIYUREK41
17/11/2011, 10:22 am
yukardakı resım netden alıntıydı benım kuslarım degıldı belkı sahıbı rahatsız olur dıyerek sıldım.bunlar benım kuslarımdan kasteddıgım kınada bozdumanlının kınasıdır.ve dumanlıkırlı bozkırlı ve bozdumanlıda kardesdır.bu kusdakı kına musul kırmalıgı tasıdıgınımı kanıtlar.yoksa bızım kuslarımızdada bu gohus pası olurmu
- kuscu47
18/11/2011, 1:14 am
mehmet kardeş,öncelikle sende hemşehrimizssin hepimizin başı saolsun,bu yola hepimiz gidecez neticede,gelelim soruna,biz neden kırdık,bizim kuşlar uzun sureli uçar seferleri fazla uzun olmazdı,bu birincisi.kırmamıza sebeb olan en buyuk etken kardeşim,şu oldu musuldan,30,35 yıl önce bi erkek miro geldi çakmaklı(mavsali)sonradan miro lakabını aldı,o kuş efsaneydi,başka bi çakmaklı daha geldi oda harikalar yaptı efsane oldu lakabı ecevit,bu iki kuş muhteşemdi,biz bu kuşları gördukya zannettik araktan gelen butun oyun kuşları boyle,ırak furyası aldı başını gitti artık tuccarlar zaho tarafından derneklerden kuş toplayıp getirmeye başladılar sende bilirsin o gunleri belki ksr bakma yaşını bilmiyorum ama kesin hatırlarsın iş o kadar buyuduki şöförler kuştan kazandıklarını belki mazottan kazanmadılar,kısacası miro ve ecevit gibi kuş gelmedi ama binlerce kuş geldi ve kuşlarımızla kırdık bu çift olmadı başkasına çiftleştir yok olmadı digerine,derken,hemen hemen mardinde kırılmamış kuş kalmadı diyebilirim mubalagasız bir kac kuşçu hariç,zira onlar kuşlarının arasına başka damar sokmazlardı,biz ne görduysek miro ve ecevit yuzunden görduk canım kardeşim olay bu,ha diyeceksinki musulda kuş yokmu var hemde alası var,ben gittim,savaş öncesiydi merakçılara gittim,gercekten guzel kuşlar gördum gel görki bana bi tuy dahi satmadılar,kuşlarımızın (baş)seferini uzatalım dedik amac oydu yoksa mardin kuşunun belirgin bi eksikligi yoktu pişmanız vesselam,biraz uzun oldu ama işin aslı özu budur,buna hiç bir mardinlininde itiraz edecegini zannetmem,saygılarımla
- kuscu47
18/11/2011, 1:19 am
murat kardeşim kimseyi rahatsız edecek bi yorum yapmadık zannedersem,burda medeni insan gibi tartışıyoruz ne kimseyi incitiriz,nede oyle bi amacımız var,canım kardeşim gercek mardin kuşunun gögsunde kına olmaz varsa musul kırmasıdır derim ben yok mardin deilde başka bi ilimizin kuşlarında bu özellik varsa onu bilmem,sana şunu soyliyeyim mardinde gercekten oyle merakçı abi ve arkadaşlarımız varki kuşun kırılıp kırılmadıgını rahatlıkla soyler saglıcakla kal
- mehmet73
Ad Soyad : mehmet yapıcı
Forum Kayıt : 04/03/10
18/11/2011, 8:53 am
nihat bey deyerli zamanınızı ayırdığınız için t ş çok doğru bir tespitiniz var aslına bakarsan aynı şey ordada oldu yanlız orda olan oyun üzeliyini bırakıp kostum inan nihat bey onlar bile eski kuşlarını arıyor hiç kalmadımı desen var çok az onları getirmek çok zor. neyse usta kendine iyi bak allaha emanet .
- DELIYUREK41
18/11/2011, 10:20 am
kuscu47 demiş ki:murat kardeşim kimseyi rahatsız edecek bi yorum yapmadık zannedersem,burda medeni insan gibi tartışıyoruz ne kimseyi incitiriz,nede oyle bi amacımız var,canım kardeşim gercek mardin kuşunun gögsunde kına olmaz varsa musul kırmasıdır derim ben yok mardin deilde başka bi ilimizin kuşlarında bu özellik varsa onu bilmem,sana şunu soyliyeyim mardinde gercekten oyle merakçı abi ve arkadaşlarımız varki kuşun kırılıp kırılmadıgını rahatlıkla soyler saglıcakla kal
estegfurullah nıhat abı sen dogru seyler soyledın fakat oresımdekı kuslar netden alıntıydı ve sahıbı kırılmamıs cok eskı safkan oyun kusları dıye netden satıyordu,arkadasa ayıp olmasın dıye sıldım yoksa bızle alakalı bısey degıl.gohus kınası konusuna gelıncede cogu kısı bu gohsu paslı kusları eskı safkan kuslar dıyor sız ıse gohsu paslı kusda ıllakı muslulluk vardır dıyonuz.bırde sıvaslı arkadaslar yazsa acaba sıvas kusunda gohus pası olurmu.bunu konu cok merak etdıgım bır husus oldu son zamanlarda
- kuşçu26
Ad Soyad : Samet Dönmez
Doğum Tarihi : 03/10/88
Forum Kayıt : 06/02/08
3/8/2012, 1:09 pm
dışardan girme
- Volkan Gülal
Ad Soyad : Volkan Gülal
Forum Kayıt : 13/11/09
24/4/2013, 6:39 pm
kuşların resmi varmı?
- DELIYUREK41
29/4/2013, 12:53 pm
- şeref
Ad Soyad : şeref
Forum Kayıt : 03/11/08
29/4/2013, 5:40 pm
benim görüşüme göre göğüste kına bunun yanında pastel tonlardaki renkler masakuşu kırığına , yada doğu soylarına işarettir . Genellikle çekinceli yaklaşırım .
- DELIYUREK41
30/4/2013, 10:45 am
valla seref bey arastırdıgım bır konu.eskı koyu bozlarda ve göklerde de olan bır renk.acaba oyun kusunun orjınalınde varmı yoksa dısardanmı gırdı.kımsede bu konu hakkında tam bılgı sahıbı degıl.ama arastırmalarım bu gohusdekı pasın orjınallıkde oldugunu dusundurmeye basladı bana.
- DELIYUREK41
30/4/2013, 10:48 am
https://servimg.com/view/13124005/27 bu resım dokumcu faruk beye aıt bır resım burdakı kuslarda da sordugum kınadan var
- şeref
Ad Soyad : şeref
Forum Kayıt : 03/11/08
1/5/2013, 7:13 am
Dökümcü Faruk Beyin evet kuşlarını biliyorum( birebir değil tabi internetten :) bu tarz renkli yapıya sahipler . Videolarınıda gördüm Güzel kuşlar . Belki belli istisnai koşullar olabilir , Belli bir kuş kırma sonucu iyi kuş tutturma , yada cidden tamda sizin ifade ettiğiniz gibi bir durum . Ancak kuşun kaynağını iyi bilek gerek , enin olunan kişilerde ise Kırılmış kökeni farklı bir hikayesi dahi olsa oturmuş bir soy ise makul . Herhangi bir kuş için ise bu konu daki fikrim aynı . Menşeyi konusunda hep şupe ile yaklaşırım ,oyun kuşu vasfı konusunda tereddütlü yaklaşırım .
- muharrem3535
Ad Soyad : kuscu35
Doğum Tarihi : 25/01/80
Forum Kayıt : 24/10/10
16/5/2013, 8:44 pm
Okunanlari okudum agzi ola konusuyor iste yok mavi iyi oynarmis kirmizi oynarmis hepsi bos muhappet gecin o tarafi bi oyun kusunda kan varsa oynar yoksa oynamaz soya bakar takip eder kimileri diyor gogsu kinali olmaz oynamaz sebab oynamaz kapali kuslarin yerini tutmaz birakin bu agizdan duyma olaylari urfali sobaci seho ve erzurumlu kor sadettin gogsu mor sebab mavi cakmakli ve miski 3 cesit kus erzurum ve urfalilar bilir 18 25 bas arasi her seferinde taban vuran cok uzaklardan atmalari samatali ve sesli oynayan 15 25 metre arasi sefer yapan nizami uzun lafin kisasi kan onemlidir gogsu su renk bu renk farketmez oyun kusunda kanonemlidir aksini idda eden varsa lafimin arkasin dayim herzaman
- rıdvan43
Ad Soyad : Rıdvan İnci
Doğum Tarihi : 10/11/89
Forum Kayıt : 03/12/12
18/5/2013, 5:48 pm
Evet sana katılıyorum muharrem abi, oyunkuşunda renk önemli değildir. Elbette hepimiz rengininde güzel olmasını isteriz, ama oyunun güzelliği bize bunu unutturur. Yani soy önemlidir, kuşun soyu önemlidir.
8/7/2013, 6:40 pm
gögsü kınalı iyi oyun kuşu olmuyor. genelde iyi kuşlar tek renk düz mavi arap beyaz cukulata boz vs.. oluyor.