- Ardacan Ugur
Ad Soyad : Ardacan Ugur
Forum Kayıt : 07/05/13
Yardumci olursaniz sevinirim
7/5/2013, 4:08 pm
SA. Arkadasar yeniyim daha öncede güvercinlerim vardi ama halla bilmedigim seyler var mesela 1. Kusun Yeni evine Alis masi ne kadar sürer ve bun dan nasil emin olabilirim 2.Kusu alirken neye Dikkat etmeliyim 3.Oyunlu oldugunu nasil anlarim 4. Hangi Renk 5. Iyi bir kusun Fiyati Simdiden Tesekür ederim :D
- Ardacan Ugur
Geri: Yardumci olursaniz sevinirim
7/5/2013, 5:42 pm
Arkadaslar Bakip gecmeyin Lütfen Cevap yazarsaniz sevinirim
- rıdvan43
Ad Soyad : Rıdvan İnci
Doğum Tarihi : 10/11/89
Forum Kayıt : 03/12/12
7/5/2013, 6:53 pm
Selam, öncelikle elinde 1 tanecik kuş varsa kanatlarını 1 hafta bantlı tut, kümese girip çıkmayı öğrensin kümesin önünde yemle, kuş orayı öğrensin. Tabi ki bu tek kuş için kolay değildir :) ama benim tek kuşum vardı uçup iniyordu hatta :). Ama tavsiyem, elinizde en az 2 kuş olsun. Yani eşi olmayan kuş pek durmaz. Kısacası 1 kuşun da olsa 3 kuşun da olsa kanatlarını bantlayıp bir kaç gün kümesin önünde günde 2 veya 3 kere yemleyin. Kümesin önünde gezinsinler, ama kediye dikkat edin. 3-4 gün geçsin en önce erkek olanların kanatlarını çözün. Çünkü genelde erkek güvercinler dişisi nereye giderse hemen oraya gider. O yüzden dişi rahat 1 hafta bantlı tutulmalı. Siz kuşçuluğa yeni başladığınız için, kuş alırken en önce kuşun sağlıklı olmasına dikkat edin. Sizi kandırmaya çalışabilirler ve hasta kuş satabilirler. Hindi gibi kabarıpta düşünen kuşlar hasta olur. Halsiz gibi olanlar yani :). O kuşlardan uzak durun rengi güzel olsa bile. Hareketli yerinde duramayan kuşlar sağlıklı kuşlardır. Zaten kuştan anlamayan biri bile sağlıklı kuşların yanında farklı duran sakin duran hasta kuşları inanın ayırt edebilirsiniz. Sadece biraz durup izleyin yeter. Kuşun oyunlu olup olmadığını öğrenmek için, eğer antremanlıysa kuşu odanın içinde uçurun takla atıp kendini tavana doğru çekiyorsa oyunludur. Fakat hiç uçurulmamış bir kuş ise henüz takla atmaz. O zaman kuşu iki elinizle tutun, kafası size dönük olsun kuyruğu karşıya baksın ve kuşu o şekilde aşağı yukarı hareket ettirin eğer kuyruğunu yere dik tutuyorsa büyük ihtinal kuşun oynayacağına işarettir. Eğer kuyruğunu bir aşağı bir yukarı kaldırıyorsa oyunlu olmayabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)
- Ardacan Ugur
7/5/2013, 8:07 pm
Saol abi zaten 3Cift yani 6 Kus almayidüsünüyom ve dedigin sekil de Kusun hasta yada hasta olmadini aniliyorum Yanliz Kusun Hangi Renk olmasini soruyom cünkü bazi renkler güzel ama (CIVIZ) benim istedigim kus 2 Saat arasi u mali en az her kalkisda 4-5 takla ve Fiyatlari soruyom cünkü Adam kusu över pahliya satar kus Kirma bende cok oldu tabi yasimda daha Kücük Fiyat ve Renk benim icin cok önemli bana Mavi,Gök,Sebab övenler oldu ve bunlardan hangisi iy bilmem ama her mavi,gök yada Sebab iy degil buyüz den kuslarin hemen hemen iy cikan renk sormak istedim
- rıdvan43
7/5/2013, 9:29 pm
İstediğin kuş Şebaptan çıkmaz, şebap kostüm kuşudur. Sana oyuncu kuş lazım yani performans kuşu lazım. Elbette rengi güzel olan performans kuşları da vardır. Ama oyunkuşlarının geneli MAVİ dir kardeşim. Yani araştırsalar en çok mavidir. Kimi yerde gök derler kimi yerde mavi diye geçer. Kimi yerde de kır derler. Sana önerim mavi. Ama sabuni de var mesela. Arap da var. Ama şunu unutma orjinal oyunkuşu düz olur. Perçem, tepe olmaz. Ama olanlarda çünkü hiçbirinde orjinallik kalmadı artık. Hep başka kuşlarla kırıla kırıla öyle oldu :) . BU ÇOK ÖNEMLİ : Kuşu havada seyretmeden performansını izlemeden öyle iyi paralara kuş alma kardeşim. Eğer 20-30 liraya alacaksan adama güvenirsen alırsın. SENİN SORU na gelince her mavi, gök ,sabuni, dumanlı oyun kuşudur diye birşey yok. Kötü maviler de var çok hem de, Kötü Gök ler de var kardeşim. Elbette hepimiz hem rengi güzel olsun hem oyunu bizi tatmin etsin isteriz ama zor işte. Yani kuşu havada uçarken izlemeden alma kardeşim. Eğer izleme şansın yoksa önce alacağın kişinin dürüst olup olmadığını bir düşün. Malesef düzenbaz insan çok. Onun için Allah kolaylık versin. Ha bi de yanında oyunkuşu besleyen güvendiğin biri olsun onunla beraber izleyin kuşu. Sen yeni başladığın için kuş belki iyi değildir fakat sana iyi gibi gelir. O yüzden dedim. Sağlıcakla kal :)
- Ardacan Ugur
8/5/2013, 11:46 am
Tekseklür ederim Abi Iki sorum daha olcak ti simdi ben bi cift kus aldigimda es oldugunu nasil anlarim? cünkü Kazik atanda var
Ve bide abi benim tanidigim kuscu var ama kusunu satmaz bu yüzden Pazar dan almayi düsünüyorum kusun ucusunu görmesemde Bazi lari Ipe baglar en azindan takla atip atmadigini anlarim ama oyunlu oldugunu anlarmiyim? saygilar
Ve bide abi benim tanidigim kuscu var ama kusunu satmaz bu yüzden Pazar dan almayi düsünüyorum kusun ucusunu görmesemde Bazi lari Ipe baglar en azindan takla atip atmadigini anlarim ama oyunlu oldugunu anlarmiyim? saygilar
- rıdvan43
8/5/2013, 5:15 pm
Eş kuşlar genelde yan yana durur (kavga etmeden) :)). Erkekler genelde iri yapılı dişiler biraz daha küçük yapıda, olur minyon tipli olur. Yani dişilerin kafası küçük olur. Erkekler dişilere göre biraz daha uzun bacaklı olur. İpe bağlayıp gösterirken kuş takla atarak yukarı doğru kendini çekerse o kuş iyidir. Ama takla atarak kendini yukarı çekmeden kafayı gözü yararmışçasına kendini yere atarsa sakın öyle kuşlar alma. Kuş rahat olmalı yani anlayacağın. Sağlıcakla.
- Ardacan Ugur
9/5/2013, 8:36 am
Beki abi bu 1-2 hafta kusu salamasam kusun kanadina bant mi ceksem makas lamayi sevmem on dan bant ceksem olurmu? saygilar
- rıdvan43
9/5/2013, 5:09 pm
Evet bantla. Kanatlarını çekmek iyi değildir hayvanın canı yanar. Makaslamak da iyi değildir, zaten makasladığın zaman o kanatların tekrar çıkması için kökünden çekmen gerekir. Bu yüzden bantla sen sadece. Kuşun kanadını aç ilk 4 telekleri ortasından bantla. Önce bi kapalı biyerde kuşu uçur bakalım uçabiliyor mu. Eğer düzgün bantlayamazsan bantlı bantlı gider. Bi de bantı 2-3 tur döndür yoksa kendisi sökebilir.
- Ardacan Ugur
9/5/2013, 5:47 pm
evet ridvan abi aynen oyle bant ceksem en kolay olur ve kuslari alir almaz kuslarin yerini ve kuslari odada salip video sunu yapcam ve burda paylascam ridvan abi aklimdan gecen kus renkleri: Bir cift Arap bir cift dumanli yada mavi ikiside cok guzel ama alacag kesin olan renk beyaz bizim burda Ak cunku aldigim beyazlarin cogu iy cikar birde kusun ilk ucusun da benmi zorliyim yoksa kendisinin kalkmasinimi bekliyim Saygilar
- rıdvan43
9/5/2013, 6:15 pm
İlk başta erkeklerden 2 tanesini uçurursan alışmaları daha kolay olur. Baktın inmiyorlar dişilerle parlak verirsin :) Yani dişilerini gösterdin mi görmelerini sağladın mı inerler. Senin uçurman daha iyi olur çünkü bazı kuşlar kovalamayınca kalkmazlar. Sen kuşları alınca videosunu çek ben bakarım, sana yardımcı olmaya çalışırım. Keşke bilecikte olsaydın sana hediya ederdim. konya çok uzakta kalıyo :)
- Ardacan Ugur
9/5/2013, 7:14 pm
Canin Saol olsun abi yardim ci oldugun icin cok tesekurederim ridvan abi ben kuslari koye goturcem cunku koyde daha rahat oluyor daha once aldigim da cok rahat di buyuk cati yok benim koycagim yer de cati lara uzak ama kurktugum bir kedi var bir bos animi bulup kapiyor kopek var ama kedi kadar hizli degil cok kurnaz bisey sahibi bile eline ala miyo kediyi kumes te besslemek den korkuyom arkadas dediki iki traktor tekeri ust uste koy ve ustune 3cm acikli kalin tel orgu koy kuslar icin yaptigim yer den kedi girdigi icin arkadis dedigini denesem mi abi?
- rıdvan43
9/5/2013, 7:42 pm
Kardeşim kuşlarını hiçbir zaman açık bırakıp gitme, benim de kediye kaptırdığım kuşlarım oldu. Biryere giderken kuşlarını kapat mutlaka. Ya da durması için birine söyle. Yerde beslemek en iyisi, kediye aman dikkat et bantlı kuşları çok kolay yakalar.
- Ardacan Ugur
9/5/2013, 7:58 pm
aynen abi kedi yi sikistirdigim oldu ama insan kiyamiyor arkadasimin dedigi gibe iki tana genis ve kalin traktor tekeri ust uste koymak ve ustune kalin tel koymak tekerlerin altina altine kapatacak kadar tahta ve tekerlerin ustune kedinin koparamiya cagi bir tel orgusu sence ise yararmi ?
- rıdvan43
10/5/2013, 8:19 pm
Evet işe yarar da, neden teker koyuyorsun ki, direk olarak toprağa yapsan teli sersen üzerine tahta döşesen tabana, sonra üzerine yine toprak koyarsın kenarlarını da tahtadan çakarsın. Yani traktör tekerine filan gerek yok ki.
- Ardacan Ugur
11/5/2013, 6:49 am
tam olarak anlamadim abi ama kardesim diyor kiremit den de olur yada dort kose tahtaylan ve ustu tel yada uc kose ve kapi sadece tel ama teker isi bana daha kolay geliyor Saygilar
- Ardacan Ugur
11/5/2013, 8:57 pm
Ridvan abi sana bir sorum olcak sut beyaz kuslar en az mavi ler kadar iy olurmu ve arap larda biliyorum hepsi iy olcak diye birsey yok ama benim aklimdan gecen renk ler ilk olarak birer cift beyaz ak ve arap bir cifte mavi veya portakal,miski,sabuni ucuncu cifti secemedim giti abi sen bana bunlar dan birini soyle kus kotu ciksada canin sagolsun abi Saygilar
- rıdvan43
12/5/2013, 2:23 pm
1 çift mavi, 1 çift arap, 1 çift de beyaz al. Bunların yavrularını eğer karışık eş yaparsan farklı renk yavrular da alabilirsin. Örnek ben de erkek beyazla dişi arap eşti. Şekeri yavru veriyordu. Kırmızı yavrular da çıkabilir. Sakın aynı yuva kardeşini birbirine eş etme. Sakıncalı olur hem sağılk açısından hem de performans açısından. Mesela beyazların ilk yavrularından erkek olan ile yine o beyazların 2. yavrularından dişi olan ile eş etmelisin. Buna çaprazlama denir.
- rıdvan43
12/5/2013, 2:33 pm
Oyun kuşların damarına göre değişir. Eğer kuşun soyunda varsa yapar. Renge bakılmaz yani. Örnek olarak soyu sağlam beyazlar. Soyu iyi olmaya mavilere kök söktürür. Ve sana şunu diyeyim kardeşim benim şu ana kadar duyduğum en iyi kuş beyaz dı. Ama beyazın iyisi zor bulunur kardeşim. Mavinin iyisi piyasada daha çok. Bi de dumanlının iyisi de çok piyasada. Hatta dumanlılar mavilerden daha fazla. Zaten dumanlılar mavi-arap çiftleşmesinden çıkar. Kardeşim önemli olan kuşun anası,babası,
dedesi,ninesi. Bunlar kuşun soyudur. Yani yavru kuş dedeye de çekebilir. Genler önemlidir. Yani kuş alacağın zaman alacağın kuşun annesi babası hakkında filan sor soruştur kuşu öyle al. Mesela iki kötü anne babadan daha iyi bir yavru çıkabilir, sen de eğer o yavruyu alırsan o kuşun yavrularından verim alamazsın. Yani soyu sağlam olsun portakal olsun, limon olsun, miski olsun hiç farketmez kardeşim :)
dedesi,ninesi. Bunlar kuşun soyudur. Yani yavru kuş dedeye de çekebilir. Genler önemlidir. Yani kuş alacağın zaman alacağın kuşun annesi babası hakkında filan sor soruştur kuşu öyle al. Mesela iki kötü anne babadan daha iyi bir yavru çıkabilir, sen de eğer o yavruyu alırsan o kuşun yavrularından verim alamazsın. Yani soyu sağlam olsun portakal olsun, limon olsun, miski olsun hiç farketmez kardeşim :)
- Ardacan Ugur
12/5/2013, 3:52 pm
Tabi abi beyaz kesin ve arap öbürelin den herhangi biri ni alcam abi kuslari su sekilde kaldirmayi düsünüyom 2 erkek kanadini acip kümese en yakin dam dan kümüse dogru hep ucur cam ki olursa dama konarlar ozaman in cek leri yeri bilme liler in mese zaten Parlak veririz :) yer köy oldugu icin cok yirtici hayvan olabiliyor atmaca gibi kücük yirtici var her yer de ler ama bugüne kadar benim kuslari ma saldirmadilar tipi atmaca benziyor ve güvercin den biraz daha kücük hep fare felan tutuyor ama yavru kuslara zarar virir mi diye korkuyom birtane yakaladim ayni atmaca yapili ve arada bir cok hava da ucan cok büyük kuyrugu siyah hafif beyaz kusu birkez yakindan gördüm tavugu alip git misti bende oyunkusu olcaksa cok yüksek ucar güvercine zarar vere bilirmi? bana göre bir sahin gibi gözüküyordu sahin ler de ac kalmadigi sürece güvercin almazmis ve bu dogru mu abi gökdogan,atmaca.... bunlar hava kararmadan önce avlanmaya cikarlar mis bu yüzden pek kus ucurul masmis ama bazi lari derki arap ucur sam karga sanar saldirmas mis düz kir yani mavi salarsam yabani sanip birakir mis bu dogru mu beya veya baska kuslar ucurul mazmis Saygilar
- rıdvan43
12/5/2013, 4:22 pm
Kardeşim ilk olarak senin dediğin küçük olan kuş atmacası. Yani serçelerle avlanır, güvercin boyutundadır, gri rengi vardır. Büyük güvercini alamaz pek ama acemi yavruları alır. Genelde güvercinleri alan Kanatları ince uzun kanatlı kısa kuyruklu olan şahindir. Önce yüksenten pike yaparak yere dalıp güvercine genelde alttan vurur. Çok büyük olanlar doğan, kartal filan güvercini havada yakalayamaz. Ama şahin çok alır kardeşim. Köyünüzde çok ağaç yoksa fazla gelmez sana. Ama orman filan varsa ağaç çok ise o zaman dikkat etmeni öneririm kardeşim. O son cümleni okuyunca güldüm biraz :)) :D . Öyle birşey yok sen nasıl havadaki yabaniyle paçalı kuşu ayırt edebiliyorsan, avcı kuştada avladığı hayvanları doğuştan ayıt edebiliyor. Yani atmacayı kandıramazsın kardeşim.
- Ardacan Ugur
12/5/2013, 5:28 pm
Aynen abi bende inanmamistim zaten bizim burdaköy ici cok bir katli evler oldugu icin etrafimizda agac yok ama cati isine ne dersin kusu 1-2 hafta sonra kanadini acip en yakin catidan yavas yavas kümesine dogru ucuruyumu? olur da inerken cati ya iner inecegi yer bilsin diye olmasa senin dedigin gibi (Parlak veririz :) ama abi baktim kus gidiyor köy kücük ve söyledigim gibi catilar cok büyük degil gecen yil kus gitti köyü dolanip geldi eve indi pek birsey anlamadim kusu n arkasinda kostum baktim kusu yok eve gittigim de kus yerde tavuklar la yem yiyor kusu esini kedi kapti ben de zaten köyden konya ya gitmistim kuzenim facebook tan yazdi dedi senin kus gene geldi tavuk lar la yemleniyo kus bir acayip ti daha varmi bilmem daha varsada yabaniye kirilmistir ama buyil kus vermicem kediye gere kirse az pataklarim ama cok zarar vermem baska hayvanlara atmaca veya sansar gelincik anlarim ama sahipli bir kedi gelip kus yiyor :) birde abi kümesi sadece yirtici hayvanlara göre siki yapcam bizim köyde herkez tanidik oyüzden calan felan olmaz anlicagin kacan kus dönüp dolanip gene köyden bir catiya konuyor :D islik calsam gene kalkip kümese dogru ucuyor birde abi köyde caminin minare sinde hep beyaz siyah güvercinler görüyom bazilari pacali bazilari pacasiz onlari indir sem ise yarar mi bir kez bir cift beyaz basli dönek gibi birsey kümesin yanina indi ama dönekle isim olmadigi icin tekrar saldim ama taklaci felan minarenin icinde var aksama goru cikip dolaniyorlar belki tutarim :D
- rıdvan43
14/5/2013, 5:29 pm
Evet olabilir ama sadece evcil olanları indir. yabaniler hastalık getirebilir. Bi de kuşları çatıdan uçurmana gerek yok, kümesin önünde havaya atabilirsin elinle. Direk olarak kalktığı yere konmaya çalışacaktır. Ama kafalı kuş (kafası sağlam, akıllı) kalktığı yere geri iner , kaçsa bile geri gelir iner.
- Ardacan Ugur
14/5/2013, 5:56 pm
Aynen abi gecen yil bana bi maci indi pacasi cok azdi hemen hemen yokdu ama kus fisekliyordu minarenin aynin da yakaladim arkadas dedi yabani kirmasi bence hic öyle degildi kus kanadi cat cat ederdi fiseklerdi caminin yanin da bide abi catiya inen kus 2 sate anca kümese iner ben yanina gidipde indire bilirim ama biraksam da olurmu? ve abi havva cok sicak oluyor köyde kus biraz ucup hemen agzi acik nefes aliyordu ve bu hepsindeydi büyüz den sabah ucurmaya basladim kuslar öglene kadar disarda ya ucar yada damda dururlar di 12 oldumu hemen kümese girerlardi 3de ucur maya calistirdimi olmuyor kusu havva ya atiyom kus direk kümese ucu yor aksamda biliyorsun yirticilar cok :D bide ayak künye leri almak istiyorum kuslari rahat siziz edermi? :D
- rıdvan43
14/5/2013, 8:05 pm
Ayaklara boncuk takmaya gerek yok kuşu rahatsız eder. Ben mesela olanları hep çıkardım. Hayvana yükten başka bişey değil. Zaten kuşu tutan ayağındaki boncuğunu çıkarıyor. Tuttuğun kuş fişekliyorsa oyunlu demektir, o kuş yabani kırması değildir. Paçası az olsada farketmez önemli olan performans. Bi de uçurulan hemen hemen her
yere indiği zaman ağzını açar, soluk soluğa kalır, hiç bişey olmaz merak etme. Kuş günden güne nefeslenir, yani ilk gün 2 tur dönüp konuyorsa günden güne çoğaltır, 10 dakikadan 30 dakikaya, 30 dakikadan 1 saate çıkarır. Bende bitane dişi arap vardı. Hayvancağız 2 saat boyunca 38 derece sıcakta 10 dakikada bir gelip gelip dama çekerdi. Ama kuşa çok da yüklenmemelisin. Mesela Kuşu uçurdun diyelim 1-2 tur döndü kondu. 1 kere daha uçurabilirsin. Ama tekrar tekrar kuş inince kovalarsan iyi olmaz. Ya başka çatılara alışır. O çatıdan bu çatıya gider. Başka kuşları da çatıya alıştırır. Uçurduğun kuşu kümesin önüne direk yere inmeye alıştırmaya özen göster.
yere indiği zaman ağzını açar, soluk soluğa kalır, hiç bişey olmaz merak etme. Kuş günden güne nefeslenir, yani ilk gün 2 tur dönüp konuyorsa günden güne çoğaltır, 10 dakikadan 30 dakikaya, 30 dakikadan 1 saate çıkarır. Bende bitane dişi arap vardı. Hayvancağız 2 saat boyunca 38 derece sıcakta 10 dakikada bir gelip gelip dama çekerdi. Ama kuşa çok da yüklenmemelisin. Mesela Kuşu uçurdun diyelim 1-2 tur döndü kondu. 1 kere daha uçurabilirsin. Ama tekrar tekrar kuş inince kovalarsan iyi olmaz. Ya başka çatılara alışır. O çatıdan bu çatıya gider. Başka kuşları da çatıya alıştırır. Uçurduğun kuşu kümesin önüne direk yere inmeye alıştırmaya özen göster.
- Ardacan Ugur
15/5/2013, 5:19 am
Abi kunye dedigin bir demir parcasi ama yinede yapmicam abi peki kuslari havva ya atigimda kumesin kapisininkapatsam mi? kuslar giriyor birde kuslar icin bir koya su duldurup onlerine koysami kendi leri girer mis serinler misler birde guvercinlerin sesini ne hep yabaniler geliyor kumesin yanin da hep yabaniler en az 2 yada 3 kumes acik olsa gircekler resmen ne yapmaliyim tesekurler
- rıdvan43
16/5/2013, 8:08 pm
Kuşlar yeni olduğu için, yabancı olduğu için kümesin kapısını kapatma. Ne olur ne olmaz kuşlar iyice alışır, iyice güvenirsen o zaman uçururken kapıyı kapatabilirsin. Evet kümesin önüne haftada 1-2 kere banyo yapmaları için su koymalısın. Leğen olabilir, ben mesela büyük leğen koyuyorum. Kuş o su kabının üstüne çıktığında gagasını suya değdirebilmeli eğer değdirebilirse hemen girerler. Ama su az olursa gagasını suya değdiremezse o zaman zor girerler. Yani su şöyle bir 20 cm derinliğinde olmalı.
- Ardacan Ugur
17/5/2013, 2:38 pm
Saol ridvan abi cok yardimci oldun en yakin zamanda kuslari forma koycam Saglicakla