kırma taklacı oyun kuşu
+4
tolga40
brkkmr
dadaş25
gecityok
8 posters
- gecityok
Ad Soyad : erkan KUMAK
Doğum Tarihi : 12/11/77
Forum Kayıt : 02/10/08
kırma taklacı oyun kuşu
19/12/2009, 1:00 am
bir konuda ben açim dedim konu şöyle olsun geçmişden bu güne ustalar yazsın gençler aydınlansın dişide erkekde senin kuşun ikiside 15 yıllık damar kırama gereği duyarmısın ve neden . not kırma deyince yeni kuşcu gençlere bu sözüm bozmak değildir her zaman oyun kuşu besleyen kuşcunun hedefi bundan daha iyisi bundanda iyisi olmalıdır bu işin sonu yokdur
- dadaş25
Ad Soyad : MUSTAFA PINAR
Doğum Tarihi : 23/04/80
Forum Kayıt : 30/07/09
Geri: kırma taklacı oyun kuşu
19/12/2009, 8:27 am
Erkan hocam kırıma gerek duyarım.neden dıye soracak olursanız kuşları aynı kan eş ederekten bır anlamda damarını zxayıflatmış oluyorsun.Her eştiiğinde göruyoruz kı damar ıyıce zayıflıyor.Kırarak özellıklerını başka bır kanla karıştırarak hem kanı yenılemış olursunuz hemde kanın zayıflamasına engel olmuş olursunuz.Bır dişiyı uygun bir erkeğe,erkeğide uygun bır dişiye eş edıp onların yavrularını çaprazlama eş ederek aynı kandan aldığımız yavrulardan daha ıyı kan elde etmek bana göre daha faydalı olur...
- brkkmr
Ad Soyad : BURAK KÖMÜR
Doğum Tarihi : 02/06/85
Forum Kayıt : 18/02/09
19/12/2009, 6:27 pm
ben üç sene hiç kan katmadan denedım ön tepe beyazlarda ama kuşuların boylarında ufalma ön tepelerde bozukluk oyunda ve kafada bozulmalar gordum sonra farklı kan soktum. sende bır tek kuş erkek yada dişi katlıması faydalı der abilerimiz
- gecityok
19/12/2009, 8:10 pm
doğrudur dadaşım aynen öyle uzun zamn aynı damardan gelince bozolmadan ziyade aşırı sertleşme meydana gelir bunu düzeltmek içinde dostlarımızla bağlantıya geçeriz soya katmaya değer ise kırarız aksi halde kuşlar aşırı sertleşiyor ben mesela sivas erkeğime sivas dan bi takım kuş getirdim bu kuşlar 19 yıllık damardı ha ozaman kır dedim yani getirdiğim kuşları ayırdım boşda kalan erkeğede nevşehir bi dişi takdım 2 takımdan çıkan kuşların hiçbir yavrusunu eş yapmadım eş olanıda hemen ayırdım 3 yıldır bu kuşları besliyorum oyun ve kanat sesleri şuanda iyi ha kuşuna başka kuş kırarmıyım tabiki bi kırıkkale yavru getirdim gecen sene tgf nun düzenlediği oyun yarısında biricilik alan kümesin yavrusu yampiyon kırıkkaleydi sökiyim yavriyi damarıma katıcam durumuna göre haksızmıyım bizim bu yazdıklarımız yararlı bilgilerdir paylaşmaya devam diyirem :)
- gecityok
19/12/2009, 8:18 pm
burak kardeş büyükler doğru söylemiş özellikle basık öntepe beyaz kuşlarında oyun damarı sonradan girdiği için altlarından boysuz küt dediğimiz minyon tepeler bazuk kuşlar gelecekdir onun sebebi oyun damarının ilave edilmesidir örneğin kuşcu bakıyor tepe güzel güzel uçucu fakat oyun seyrek ona bozuk tepeli oyun kuşu eş veriyor tepeler az düzeliyor sonra yavrulardanda yavru alıyor derken tepeler şekilleniyor oyunda güzel oluyor ama arasıra sinyali veriyor bozuk tepe boy falan mutlaka gelir yani iyi oynayan iki basıkdan kötü tepe gelir ise şaşırmamak lazım derim
- gecityok
19/12/2009, 8:44 pm
burak kardeş onların soyunda mutlaka bozuk tepe yada düz vardır onun için tepe bozmuşdur zaten tepesi iyi olan oyunu seyrek olur onun içindirki kırarlar hem oyun hem tepe için zamanla altından bozuk gelir soydan gelir işde büyükler doğru söylemiş ama oyunu bozarsın tepeye yönelirsen benden söylemesi
- dadaş25
21/12/2009, 8:45 am
Bende kırmadan uzun sure damarı devam ettırdım ama baktım kı damarda ve oyunlarında zayıflama oldu.Buneden kırma gereği duydum ama hepsını değil.Kırma derkende soyunu bılmediğimiz bır kuşu alıp damara katmak anlamına gelmesın ırkı ve damarı temız bır hayvanla kırmak anlamında söyluyoruz..Evet ustadım faydalı bılgıler bende devam dıyırem...
21/12/2009, 7:49 pm
slm bu konuda benim düşünce ben kendim elimdeki 10 çift kadar her biri özenle seçilmiş altından gelenler denenmiş damızlıkların ,doğacak yavrularıyla sürekli kendi içerisinde kırma yaparak daha yeni kanları üretmeye çalışıyorum damızlıklarımın bazılarının değişik özellikleri var yavrularınada bunları taşıdıklarını şahidimdir bazısı var seferi bol,seferi uzun,kiminin taklası bol,kiminin uçum saati yüksek gibi zaten bunlarda oyun kuşunda aranılan özellikler renk olayına gelince kümesimdeki kuşlar,duman,arap,gök ve beyazlar, eşlerken dikkat ettiğim bazı şeyler var bunun dışında özet olarak kuşlarımın oyun özellikleri bir birine yakın o nedenle kendi içerisinde eşlemeler yapıyorum ,yani bende çok süper 1 çift eşli kuşum varda bunların dengine kuş bulamasam kendi içerisinde çaprazlamaları falan deneyebilirim ama bunlara gerek yok saygılar
- dadaş25
21/12/2009, 8:16 pm
Tolga hocam bızde sızın gıbı yapıyoruz ama bazen o soya bozmayacak ıyı damızlıklar katarak damarım zayıflamasına sebebıyet vermıyoruz.Tüm damızlıklara yabancı ırk katıp karıştırmıyorum ben şahsen elımdekı orjınal bır dişiye damarını yavrularını bıldiğim bır erkek eş yapıp onun yavrularını diğer kuşlara eş yapıp kanı karıştırıyoruz.Emın olun hıç bırınde farklılık yok.10 tane yavru alsam 10unda hemen hemen aynı özellıklerı taşıdığını açık yureklılıkle söyleyebılırım.Resımde görunen beyaz babayla kızından çıkma bırı gök sinekli diğeride karabeneklı ama yavruları beyaz.Ve çok memnunum çünkü yavrusunu uçurdum beyazın 15ıle 25 takla arasında yaklaşık 45-50 mt oyun yapıyorlar.1.5 saat te 12-15 sefer yapıyor.Kırmak elbette devamlı olmamak şartıyla ıyıdır.Ama gereklı olduğunda...
- gecityok
22/12/2009, 4:32 pm
dadaşım ve tolga arkadaş size katılıyorum bu yazdıklarımız yeni nesil kuşculara öğrenmeleri için faydalı bilg,lerdir biz çocukken buyuk kuşculara takılırdık öyle yetişdik bakıyorumda şu an pek kuşcu nadir yetişiyor biz abilerimize :):) hizmet ede ede buralara geldik şimdi yeme göndeerecek bir tane eleman bulamıyoz valla :):):) onun için burda genç arkadaslar var bu bilgiler çok önemli sağolun var olun . bende bir kırma örneği verin sivas bi dişi kuşun özelliği taban bağlama sertlik herşey iyi taklada çok nizami ve dik çıkış yani her şey 10 numara fakat bi sorun var oda taklalarla çıkması yani takla arasını açmaması ( örneğin 1 seferde 16 taklasını saydım fakat atıyom 13 14 metre ancak normalde her takla arasına 2 metre koysa 16 takla ile kuş 30 35 metre gider değilmi ben bunu tek taban ve tek bağlama yapan bir erkeğe kırdım dişi yavru istediğim gibi çıkdı 10 12 yapıyo 40 metre gidiyo erkekde 3 5 arası yani tam ortaladılar şimdi benin için önemli olan dişi yavru çümkü anne damar özelliği mühüm çok takla olayı şimdi o dişinin orta sert bir eşi var nevşehir kuşu çok taklalı bi takım yavrusu var kısmetse baharda uçuracağız bakalım ne olacak . sizin dediğiniz gibi seceresi olmayan kuş bende olmaz deneme yok secere şart hani imkanımız olmasa deneyelim ama çevremiz sağlam onun için kalite kuş sorunumuz yok . PAYLAŞMAYA DEVAM
Ha unutmadan ben aşkaleliyim toprağım sen neresindensin :)
- gecityok
22/12/2009, 4:36 pm
toprağım merkez yazıyor sonradan fark eddim :) paylaşımlarınız için tekrar tekrar teşekürler
22/12/2009, 5:45 pm
slm erkan tereddüt etme yavruyu taklası bol olan kuş verir ,bendede eşledim seferde 24 takla vuran bi dişiyle pers bi erkek eşledim dur bakalım yavruları nasıl olacak baharın vidolarını izleriz nasip olursa o dediğin her zaman olmuyo şu ortalama olayı bazen tam tersi oluyo bide damızlıklar her yavruyu farklı özellikte atabiliyor kardeş kardeşi tutmaz ben uçurdum daha önce erkek olan 6 sat oynardı dişisi kanat patlatırdı bunu gibi en güzeli denemek saygılar
- dadaş25
22/12/2009, 7:08 pm
gecityok demiş ki:dadaşım ve tolga arkadaş size katılıyorum bu yazdıklarımız yeni nesil kuşculara öğrenmeleri için faydalı bilg,lerdir biz çocukken buyuk kuşculara takılırdık öyle yetişdik bakıyorumda şu an pek kuşcu nadir yetişiyor biz abilerimize :):) hizmet ede ede buralara geldik şimdi yeme göndeerecek bir tane eleman bulamıyoz valla :):):) onun için burda genç arkadaslar var bu bilgiler çok önemli sağolun var olun . bende bir kırma örneği verin sivas bi dişi kuşun özelliği taban bağlama sertlik herşey iyi taklada çok nizami ve dik çıkış yani her şey 10 numara fakat bi sorun var oda taklalarla çıkması yani takla arasını açmaması ( örneğin 1 seferde 16 taklasını saydım fakat atıyom 13 14 metre ancak normalde her takla arasına 2 metre koysa 16 takla ile kuş 30 35 metre gider değilmi ben bunu tek taban ve tek bağlama yapan bir erkeğe kırdım dişi yavru istediğim gibi çıkdı 10 12 yapıyo 40 metre gidiyo erkekde 3 5 arası yani tam ortaladılar şimdi benin için önemli olan dişi yavru çümkü anne damar özelliği mühüm çok takla olayı şimdi o dişinin orta sert bir eşi var nevşehir kuşu çok taklalı bi takım yavrusu var kısmetse baharda uçuracağız bakalım ne olacak . sizin dediğiniz gibi seceresi olmayan kuş bende olmaz deneme yok secere şart hani imkanımız olmasa deneyelim ama çevremiz sağlam onun için kalite kuş sorunumuz yok . PAYLAŞMAYA DEVAM
Valla toprağım haklısınız.Harbıden kuşçu yetişmıyor.Bızler dediğin gıbı nasıl ıyı kuş beslerız dıye buyukleımızın ağzını dudaklarını takıp ederdık kı ne tıyo verecekler toprağım nasıp olursa karşılıklı deneyelım kuşları...
- brkkmr
Ad Soyad : BURAK KÖMÜR
Doğum Tarihi : 02/06/85
Forum Kayıt : 18/02/09
22/12/2009, 9:05 pm
benım yas 25 11 12 yasımdan berı guvercın beslıyorum profoslyenel anlamdada 18 yasımdan berı ılgılenıyorum şimdi oyun kuşlarımı işim geregı vaktım olmadıgından düzenlı ucuramıyorum gunduzlerı ucuracak bı ufak cocuk bulayım dıyorum oda yok şöyle meraklı bırısı gelsede abı ben senın kuşlarını hergun ucurayım desede hemen versem elınek usları aksam geldıgımdede ben de teke düşen kuşları ucursam yoksa her sezon ıkı y tane teke dusen kus secıp kalanlarını yatırıyorum
- gecityok
22/12/2009, 11:52 pm
aynen kuşdan anlamazdık bize anahtarı verlerdi hiç uçmamış kuşu kovala derlerdi kolay kolay kaybetmedikde peşinden bulur mutlaka getirirdik hafta sonrarı takip edip tamm bunu daha uçurma bunu tek at falan derken bı bakarım misafirleri gelmiş kuş izletirdi abilerimiz şimdi nerde . şimdi bize hasta kuş verirlerdi küçükken ne sevinirdik adamın en iyi kuşunun yavrusu falan şaşırırdık vay be nasıl verdi falan :) sabah kümesi bi açardık ölmüş son gününde vermişler :) 12 13 yaşlarımızdı ama yinede hasta kuşlardan iyilesenler olurdu işde belkide kuşculuk oradan başlardı bir nevi emek verirdik ağzına zorla yem verme ne bilim su içirme şimdide kendi kuşlarımıza bakarken hastalar oluyo iyileşdiriyoruz bazan ufak kuşcu adayları geliyor kuş varmı abi falan bakıyom hasda var iyileşir ama bakarım çünkü al bunu diyom :) hasda abi ne yapim onu diyor :)
- MisafirMisafir
23/12/2009, 12:14 pm
Eskiden merak vardi saygı vardı. biz cocuklugumuzda bi kuşu illaki oynatırdık oynamayan kuşumuz olmazdı çünkü emek verirdik catıya konardı kaldırırdık kovalardık zorla ucurup sökerdik şimdi yok elinle en iyi kuşu ver bi süre ucurmayı dener oynadı oynadı oynamadı yada duzgun ucmadı bu kötü deyip satar bize sormadan.bi günde 4 5 kere ucurdugumuz olurdu seferlı kuslarımızı yınede bu gunku kuslardan iyi oynardı.şimdi kus sabah uctumu aksam aynı performansı yapmıyor.yapanda nadir çıkıyor...
- gecityok
23/12/2009, 7:07 pm
aynen öyle uygar bak benim bi mavişim vardı adını gogo mavi takmışdım kuş bana geldiğinde 1 yasındaydı o kuşu ben 13 14 yasımdaydım nasıl sökdüğüme şimdi şaşıyorum valla kuşu zorla uçururdum catıdan catıya kovalardım düşnsene sivas kuşuydu bakan bakmış 2 elimle zor tutardım ya ellerim küçükdü yada ben boşuna gogo demiyordum çatıya cıkardım uçurmak için 5 katlı bina kumşunun uca doğru gelirdim kalksın diye elimi uzatırdım uçurmak için namussuz bana vururdu :) ama uçururdum uzukdan atardım çatıda yatardı ne bilim şimdi işler zorlaşdı niye biliyonmu 33 yasındayım kuşum cok hangibirini sökim işgüc bir yandan ooo zor iş ama cucukken bitane iyi kuşun olurdu şimdi ganimet aradadaki fark işde
- MisafirMisafir
25/12/2009, 10:24 am
Öyle tabi şimdi en yakınında olsa bi kuş veripte uçur bakalım dediğin zaman ben seyis miyim diyor.bize abilerimiz verirdi ne yapar eder o kusu bi hale yola koyar oynatırdık.şimdi versen almazlar götür başkasına ver izlediler mi bana versene bunu derler...
- mesut16
Ad Soyad : mesut uzerker
Doğum Tarihi : 31/03/76
Forum Kayıt : 13/12/09
25/12/2009, 10:54 am
oyun kusunda nasil özellikler olur kisa kusmu daha iyi oynar salli kusmu genelde kuslarda elle alindiginda kanada bakarlar göze bakarlar ayaklarina bakarlar oyun bunlarin özeliklerini yazarsa iyi kuscu arkadaslar ögrenmis oluruz saygilar...
- MisafirMisafir
25/12/2009, 11:12 am
Aslında bunun bi ölçüsü yoktur yani bi genelleme yapamayız ama kendimce söyle diyebilirim sallı kuşa göre küçük kuslar daha fazla oynar bu yanlıs anlasılmasın sallı kusta oynar ama hepsi değil içinden biri çıkar mesela cok super oynar sallı kuslar kucuk kuslardan iyi diye bi genelleme yapamayız o zaman.fiziki ölçülere değilde kanat kuyruk yapısına ayak yapısına paçasına bak bence o zman daha kolay çözersin.oyun kusunda göze bakmakta bana göre sadece kırık olup olmadıgını anlamak içindir gözünden oynar diyemezsin...
- dadaş25
25/12/2009, 11:25 am
oyun kuşunda en buyuk özellık beldir.Bel kısmı kuşun ne kadar sağlam ve genış olursa o kuş o derece sağlam olur.Dişi kuşun kısa kanadı kuyruğu bır olanı hafıf bacaktan uzun olanı çok guzel oyun yapar.Hem taklısı bol olur hemde uzun çıkar.Erkeğinde göğüsten hafıf genış boydan uzun bacaklı bır kuş hem uçuş açısından hemde oyun açısından ıyı olur.
- MisafirMisafir
25/12/2009, 11:48 am
Mesela sırt kısmı kanatlarıyla kapalıysa o kus bana göre iyi bir kuştur bazı kuslar yerde yürürken bak sırtı acık olur kanatları örtmez sırtını bu şabap kuşta iii olarak algılanır ama oyun kusunda iii değildir...
- eric
Ad Soyad : ali demir
Doğum Tarihi : 20/07/76
Forum Kayıt : 06/11/08
23/1/2010, 1:23 pm
bence en buyuk etken sans faktoru. hic ummadigin kustan ole yavru aliyosunki sasiriyosun nasil bole uyanr diyosun, diger tarafta cok ii yavru aldigini sandigin kuslar fos cikiyor. hic kusun fizigiyle gorunusuyle alakasi olmadigini dusunuyosun sonra, yaniliyormuyum?
- agokmen
Ad Soyad : aydın gökmen
Doğum Tarihi : 05/07/64
Forum Kayıt : 31/07/09
23/1/2010, 2:24 pm
şans işidir arkadaşlar kuş karşı kanını bulursa oynar bende tesadüf çıktı ellemiyom ama kırma işine gelince ilerde kan iç içe gire gire zayıflarsa ozaman erkek yada dişi kan sokarım kana işte kırma buna denir ve kırma kuşlar bazen özlerden güzel oynar saygılar.
21/3/2010, 11:10 am
Selam herkese,
ben Aydin abiye katiliyorum, cünkü herkes saf damar kusu bulamiyor malesef, bulanda elinde köreltebiliyor belkide, sans isi bu gercekten, kendisi ne diyor, ben sansa buldum, ellemiyom, hani gününü, haftasini, ayini, yilini, kisaca kusa ömrünü adamis olan cok, Allah emeklerinizi bosa cikarmaz insallah, umarim en iyisini elde etmeyi basarirsiniz !
Saygilar
ben Aydin abiye katiliyorum, cünkü herkes saf damar kusu bulamiyor malesef, bulanda elinde köreltebiliyor belkide, sans isi bu gercekten, kendisi ne diyor, ben sansa buldum, ellemiyom, hani gününü, haftasini, ayini, yilini, kisaca kusa ömrünü adamis olan cok, Allah emeklerinizi bosa cikarmaz insallah, umarim en iyisini elde etmeyi basarirsiniz !
Saygilar