BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR 411k

Join the forum, it's quick and easy

BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kırıkkaleli metin
kırıkkaleli metin
Ad Soyad : metin şahin / metin.s@msn.com
Doğum Tarihi : 18/01/76
Forum Kayıt : 31/01/10

BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR Empty BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR

4/2/2010, 2:30 pm
Bu gireceğimiz yavru dönemine bir sene önceki başarısızlıklarımızı göz önüne alarak nasıl kuşları birbirlerine eş etmek gerekir. elimizdekilerini safkan olarak düşünürsek nesillerinin yumuşakmı, sertmi, uzun fişeklimi.kısafişeklimi,uzaktan atlamalımı yoksa kısaturla sefere girenmi, gezen açılan kuşmu, yada kısa dairelerle ucan kuşmu bilgiğimizi düşünerek sizlerce nasıl eş seçimi yapmamız gerekiyo. Ayrıca kuşlarda dişi ve erkek önemlimi nesil özelliklerini yavruya aktarmada hangisinin daha büyük payı vardır.
eric
eric
Ad Soyad : ali demir
Doğum Tarihi : 20/07/76
Forum Kayıt : 06/11/08

BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR Empty Geri: BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR

5/2/2010, 1:54 am
cok iyi bi konu acmissin METIN kardes sahsen benim bu konuda yardima ihtiyacim var.

daha oncede yazdim bisyler ma pek tatmin edici cevaplar alamadim. bende 20 civarinda kus var, kuslarin 3 tanesi baya iri oburlerine gore boylu kuslar. baba,oglu ve torunu, ucude erkek. boyle boylu kuslardan hic disi alamiyorum ki birbirlerine es vurim. simdi bu kuslar perdahli kuyruklarai actimi duz aciyolar guzel ayak veriyolar. tam oyunlarini bilmiyorum cunku ogul ve torunu biri dogustan iki kanadi sakat,torunuda sanirim belini incitmis eserli fiseklerken ters donuyo. ama dama gelir tabanli kuslar. disi alamiyorom ona yanarim.

obur kuslarim genelde disiler kucuk yapili kuyruklari ice dogru oval daha seri
ve burgulu oynuyolar. mesela elden biraktinmi hem geri geri gidiyo hem takla atiyo hemde donuyo kendi ekseninde.

bi kac diger kusumdada dikkat ettim sanki onlar bu iri ve ufak kuslarin ortasi buyuklugunde ve kuyruklari disa dogru oval, bunlarda burgusuz duz oynuyolar uzun kacani vardi iclerinde.

simdi ben bu kuslardan 4 tane bana gore iyi kus aldim, ama dordude kayboldu, atmaca aldi vs..vs.. simdi elimde cok guzel kuslar olmasada altlarindan daha iyi kuslarin gelecegini biliyorum ama bu yazdiklarimdan nasil eslesme yapim, ona gore cevap ariyorum.bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim.
ha elimde 2 tane 13 kuyruk kus var digerleri 12 kuyruk. bu 13 kuyruklu kuslari es yapsam daha iyi bi verim alabilirmiyim?
kırıkkaleli metin
kırıkkaleli metin

BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR Empty Geri: BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR

5/2/2010, 6:49 am
kardeşim öncelikle kuşun iriliğine ufaklıgını göz önünde bulundurarak eş seçimi yapamazsın bu mantıksızdır.en önemli unsur kuşta sertlik ve yumuşaklıktır eş seçimlerinde, ama kuşların nesillerini bilmen gerekiyo çünki yumuşak kuş dersin tamamıyla sertkuş neslidir o nadiren çıkmıştır yanılırsın. birde eş seçiminde eş yapacagın kuşları uçurman gerekiyo bu benim firrim kuşun neler yapacagını görüp yapvurunu ona göre değerlendirmen gerekir ayrıca benden sana bi tavsiye damızlık yapacagın kuş ta ilk özellik çok kısada fişege gitse seri ve sesli gideninden seç. daha çok şeyler var aslında söylenecek ama damızlık seçiminde şimdilerde her istenilen özellikte kuş kalmadı bunlara dikkat etsen bence başarılı olursun. tabiki benin bu söylediklerim pazar kuşları için değil elimizdeki nesilli iyi kuşlar için geçerli
eric
eric

5/2/2010, 7:14 am
kuslardan iri ve ufak olamsindan kastim, kuslarin soylariyla alaaksi oldugunu dusunerekten yazdim. hani derler mardin kusu en iri kus, ankara kuslari en ufak takalcilarimiz. ben bu kuslarin tam ozelliklerini ogernemeye calisiyorum.
simdi ufak kuslarim kisa cekiyo, seri oynuyo, burguda yapiyo. ama o iri kuslarim duz gelip cekiyo hic saga sola donmeden cekiyo. bu ozellikelr hangi yorenin kuslarinda var. benim kuslarin resimleri var ''yurt disi,kanada ali demir'' bolumunde var belki ordan bakarak bi fikrin olabilir. cevap yazarsan sevinirim.
kırıkkaleli metin
kırıkkaleli metin

5/2/2010, 7:53 am
KUŞLARINA BAKTIM BUNLAR TAM ANLAMIYLA OYUN KUŞU DEĞİL BUNLARDAN İSTEDİĞİN GİBİ VERİM ALAMAZSIN BUNLAR KOSTÜM KUŞUNA GİRİYO
olcygktp
olcygktp
Ad Soyad : olcay göktepe
Doğum Tarihi : 12/11/86
Forum Kayıt : 28/07/09

5/2/2010, 8:07 am
ammada yaptın haa ne kostümü :)) elde olan imkanlar onlarmış hayırlısı olsun iri olanlarda şebab kanı olabilir ama kırık kuşlar şebabta oynar yola devam ... BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR 1533641337
kırıkkaleli metin
kırıkkaleli metin

5/2/2010, 8:38 am
ARKADAŞIM FİKRİNE SAYGI DUYARIM NE DİYEYİM
emreert
emreert
Ad Soyad : Emre ERTABAK
Doğum Tarihi : 10/11/81
Forum Kayıt : 09/01/09
http://www.abantavcilik.com

5/2/2010, 8:44 am
eşleme olayında en önemli unsur,sertlik,yumuşaklık mevzusudur benım için.yalnız,kuşun sertmi yumuşakmı olduğunu kuşun kanat sesinden veya iriliğinden,küçüklüğünden belli olmaz.kuşu sonuna kadar uçurup izlemek gerekir.yerde,kümesde çok sesli bir kuş fişekte sessiz,gevşek olabilir aynı şekide yerde sessiz,gevşek bir kuş fişeğe çktığı zaman çok sesli olabilir.

yapışma,kanat elleme,sıktan çıkamama,taklaya boğulma gibi kötü unsurları bu eşleme yöntemi ile yok edibilir.uçurup izleyip ona göre eşlemeliyiz.iki gevşek kuşun yawrularının yapışma olasılığı yüksek,aynı eşkide iki sert kuşun yavrularının taklaya boğulması,sıktan çıkamaması veya kanat elleme olasılığı yüksek.tabi bunda uçan yawruların,hangi mevsimde doğduğu,nasıl beslendiği,nasıl antıraman verldıgı nekadar ılgılenıldıgıde cok onemlı.

yawruların erkek olanları anaya,dişi yawrularda babaya çeker oyun olarak,ikisinin karışımıda olur.

aklıma gelenler bunlar ama daha çok sey var zmanla paylaşırız...

bu konuya ustalardan katılım ve paylaşım beklıyoruz...
kadirsulun
kadirsulun
Ad Soyad : kadir sulun
Doğum Tarihi : 07/05/81
Forum Kayıt : 18/12/08

5/2/2010, 8:57 am
evet arkadaşlar çok güzel bir konu metin ve emre arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum.
esatdogan
Ad Soyad : esatdogan
Forum Kayıt : 14/12/08

5/2/2010, 7:07 pm
eşleme yaptığımız kuşlar birbirlerinin hatalarını örtmeli yani taban takla vurmayan kuşa, taban takla vuran.oyuna sık giren kuşla hiç girmeyen kuş denenebilir.bu örnekler çoğaltılar bilir.ama bi kuşun özüne gitmek için yada aynı soyu devam ettirebilmek için 1 çift kuşun altından çıkan yavruları çaprazlama yaparız.ilk ağız yavrularla 2.ağız yavruların eşlemi.

selamlar....
eric
eric

6/2/2010, 2:29 am
kanat elleme terimi ne demk emre kardes aciklarmisin , yore yore degisiyor terimler.
emreert
emreert

6/2/2010, 9:34 am
kanatların kanaması.
Anonymous
Misafir
Misafir

6/2/2010, 10:57 am
Emre kardeşim güzel bi konya değinmişin erkekler anaya dişiler babaya benzer ama anayı oğula babayı kıza vurmakta yanlıştır bence olur ya bazen elimizde yedeği kalmaz ana ölür falan o durumlarda denemeyin bence kuşun ömrüne yazıktır.yavrularda sakatlık özür hastalık oluyor çok başımıza geldi belki size garip gelebilir...
capslock967
capslock967
Ad Soyad : murat sivas
Doğum Tarihi : 27/01/67
Forum Kayıt : 29/11/08

6/2/2010, 11:48 am
akraba evliliği gibi yani değilmi uygar bey.ama o hayvanlarda geçerli bir kuralmıdır acaba aslında araştırılmalı.ama benim bildiğim kadarı ile arada sırada başka bir kümesten değişik bir kan sokmak lazım diye biliyorum
emreert
emreert

6/2/2010, 11:56 am
ben denemedim ama deniyen sonuç alan arkadaşlarım var...babayı kızına vuruyorsun yawrularının dişi olanını tekrar babaya vuryorsun ve bu şekilde erkek damarını yakalamış oluyorsun..aynı şekilde ana-oğlu olurmu bilmiyorum.

en iyisi yawruları uçurup iyi olanlarını altlı-üstlü eş yapmak.
Anonymous
Misafir
Misafir

6/2/2010, 11:57 am
Değişik kan sokmak iyidir ırkın iç içe geçmesini kan yakınlaşmasını önlemek için ama bu akraba evliliği sayılmaz ana ogul baba kız diğer tüm akrabalarla serbest bişey olmayabilir ama çok denedik bunu özellikle şebapta hep yavrular özürlü oldu gözleri kapandı hasta büyüdü...
oğuz06
oğuz06
Ad Soyad : oğuzhan OĞUZ
Doğum Tarihi : 11/07/75
Forum Kayıt : 04/03/09

6/2/2010, 3:59 pm
Arkadaşlar daha önce benzer yazılar yazdım.Akraba evliliği bütün canlılar için geçerlidir.Bu bilimsel bir yaklaşımdır.Yakın akraba anne -oğul,baba-kız v.b eşleşmelerde genetik özellikler korunur elbette bunda bir yanlış yok ama bu soyda bulunan genelde çekinik olarak taşınan hastalıkların yavrularda çıkması muhtemel.Soyunda yoksa o ayrı bir durum ama herzaman süprizler olabilir.Bunun dışında yıllarca aynı soyun iç içe girmesi yumurtlama sorunları,fiziksel dayanıksızlık akabinde performans düşüşü v.b sorunlar çıkabilir. Aradabaşka kanla bu ihtimalleri düşürmek en güseli.Örnek Erkek aslanın erkek yavruları sürüden uzaklaştırması,Yaban atları v.s sayabilir hatta ilginç bir örnek belgeselde izlemiştim yıllar önce bir geyik türünde eşleşme bölgesi var daire şeklinde düşünün en dıştan erkekler kavga ederek en içe girmeye çalışıyolar ve en içe giren fiziksel ve nesil olarak en kuvvetli en seçkin erkek oluyor.En içten dışa doğruda dişi kalitesi aynı şekilde
bu hayvanlara verilen iç güdü program.
Bunların dışında elbette beslenme,kümes bakımı,yavru büyütme koşulları,güneş ışığı v.b performansı etkileyecek diğer sebelerden bazıları.
Saygılar...[
Anonymous
Misafir
Misafir

7/2/2010, 11:32 am
BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR 1437731403
yunus81
yunus81
Ad Soyad : Şenol Turan
Doğum Tarihi : 01/03/81
Forum Kayıt : 03/11/09

11/2/2010, 10:39 am
Merhaba;

Oğuzhan Bey'in söylediklerinin dikkate alınması gerekiyor. Ben de aynı fikirdeyim.
Bir tıp fakültesi mezunu, olarak genetik yapıdaki çekinik genlerin akrabaların birbirleriyle eşleştirilmesi durumunda ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.
Burada bazı arkadaşların söylediği görüşlere bu bağlamda katılmak mümkün değil.
Şöyle ki, ben eksiği olan iki kuşun birbirini tamamlaması için eşleştirilmesi taraftarı değilim. Bu şekilde düşünülmesi o kuşçuların nadiren iyi oynayan kuş elde edebilecekleri anlamına geliyor.
Mesela taban taklası çekinik bir gen ile yavrulara aktarılıyorsa, o zaman tabanlı bir kuşla tabansız bir kuşu eşleştirdiğinizde tabanlı kuş elde etme ihtimaliniz çok az. Hatta iki tabanlı kuşu eşleştirdiğinizde dahi altlarından tabansız kuş gelebilir. Bu yüzden eş yapılırken eksikleri olanlar birbirine eş yapılınca mükemmel bir yavru nadiren ortaya çıkabilir gibi görünüyor.
Belki de başarılı olamamanın altında yatan en önemli şeylerden biri bu.
Selamlar.

Şenol
Anonymous
Misafir
Misafir

11/2/2010, 12:23 pm
Eline sağlık Şenol kardeşim çok güzel bilgiler vermişin.bende sana katılıyorum kuşlarımız makina değil anahtar kilit uyumu sağlasın bunlar canlı karakteristik özelliklerin baskın yada çekinik olması belirler kuşun ana yada babaya benzemesini biri uzun fişekli diğeri de taban taklalı tamam altından gelen efsane var mı böyle bi kural yada bunu deneyipte bulabilen varmı...
Dr. Sedat
Dr. Sedat
Ad Soyad : Sedat Yardimci
Forum Kayıt : 05/02/10

23/2/2010, 3:17 am
slm senol bey

meslektasim ,yorumlariniza katiliyorum. ama bu konuda gen aktarimindada yorum yaptigim gibi acaba diyorum bu oyun genlerinin X kromozomuna bagli olarak aktarilmasida mumkun olabilir. bildiginiz gibi kuslarda XY disi ve XX erkektir. insanlarin tam tersine.
bu durumda X e bagli cekinik genler disi kustan direk olarak erkege aktarilabilir.

buda demek oluyoki XX olarak olusan erkek kusun icinde bu genlerde biri mevcut fakat cekinik oldugu icin baskilanmissa bu disi ile eslendimi ortaya cikabilir. tabi bundada olasilik yuzde 50 dir. Bence bunu yillarca denemis kuscu abilerimiz bu olasiligi goz onunde tutup eksikleri olan kuslari birbirlerine vurmuslardir. ve elde ettikleri sonuclardan bu dusunce cikmistir. ve eminimki boyle kuscu arkadaslarimiz bu birbirine vurduklari kuslari ozellikle oyunu bir birine cok benziyen fakat bir kac unsurda degisik olan kuslari secmislerdir. buda bu kuslarin genlerinin yakin oldugunu gosterir bence. yane hic kanat sesi olmayan uzaktan atmayan , tabani olmayan fakat bol taklali uzun giden kusa, kanat sesli uzaktan atan, tabanli fakat az taklali kisa giden kus vuruldumu sizinde dediginiz gibi bu is olmaz. olsada cok nadir olur derim.

bu hastaliklar hakkindada eger ayni gen kuslari ic ice aile icinde eslestirmeye devam edilirse uzun zaman sonra cok az oranla olusan hastaliklarin orani artarak nerdeyse 100 de 100 e ulasir buda kuslarin sonu olur. buna ornek yahudi milletinde bir cok dunyada kimsede gorulmeyen cekinik ama oldurucu hastaliklar gorulmektedir bunun sebebide devamli olarak akraba ve ayni kucuk toplumdan evlenmeleridir.

ayrica ergunun kuslari hakkinda metin beye katiliyorum. ergune kuslar benden gitmedir. bu kuslar nerdeyse 10 senedir bende. bir taraflari sebab ve koyu yumusak oyniyan bir oyun kusundan bir taraflarida bizim acik cakmak diye tabir ettigimiz yari kostum yari oyun kusundan gelmektedir. ama cok kirilmistir imnaklar kisitli oldugudan ve iclerindeki oyun kusunun orani bence 100 de 10 dan az kalmistir. kuslar oyunludur, tabiri caizse, aralarinda nadirde olsa yere yakin dalan , tabani olan, uzun kacan veya bol seferleri olan cikmistir. ama hic bir zaman bunlarin hepsi bir arada olmamistir. bir tanesi bu ozelliklerin coguna sahipti oda 4 saatte inemedi ve kazayla bi agaca girdi o oldu, su anda lakabi agaccidir:) elden birak agaca gider :) manevi degerinden dolayi hala elimde uretmiyorum. o yuzden ergun kardesime bende soyluyorum elindeki kuslardan istedigin kriterlerde kus cikmaz ama yoklukta seni mest eder o baska. ama bana iyi bir kuscu abimizin de soyledigi birsey vardi. ben iyisini seyrettim o yuzden bunlar goz doldurmuyo derdi, zamanla baktim iyisini gordum ve ona hak verdim. Ama ben her zaman elimde olaninda en iysini bulmaya calistim. burasi kanada burda iyi kus bulmak imkansizdi ama cok sukur bir yolunu bulduk getirdik ne kadar iyiler bunada ilerde videolarini izleyince ki cekebilirsek siz karar vericeksiniz

saygilar
eric
eric

23/2/2010, 5:16 am
sedat bende idda ediyorum senin o kuslardan, videosunu cektigin o humey mi biz dumanli deriz ondan daha iyisi cikacak, cunku ucurdum biliyorum. bendeki erkek mavinin esi cakmakli olmustu simdi ona yanarim. onlarin 2 yavrudan biri tam oyun kusu cikiyodu, sans ya 3 tane aldim tam sokulduler derken karanliga kaldilar ve ertesi gun gelemediler. benim tek sorunum hep erkek yavru verdiler oyun kusu olarak. simdi erkek maviyi kizi miski es oldular takim miski verdiler. ben sadece denemek icin aldim bi cift. degistircem esleri. ha bide bendeki erkek maviyle cakmaklinin torunlarindan (kardes ayna kuyruk takim ) 1 duz mavi aldim, cok sasirdim bunlarin soyu sopu hep ayna kuyruk kus aliyodum, degisik bi soymu aldim ne, belki senin bi bilgin olur bu konuda.cevap yazarsan sevinirim.
Dr. Sedat
Dr. Sedat

23/2/2010, 5:25 am
slm ergun

wallaha ne diyim azmin sonu selamettir. insallah emeklerin bosa cikmaz. ben sadece gercekci olmak icin soyledim.

videodaki kus dumanli ama o onun yaptigi gercek oyunun cok ve cok altinda bir video.

simdi o sana gelen ilk cakmak disinin babasinin soyunda duzluk var babasinin kardesi hala bende duz acik mavi. aradabirde olsa duz vermeleri normal.

eger umidin varsa kardes calismalara devam derim. bende senin gibi cok heveslendim ugrastim taaki gercek oyun kusu elime gecip onun oynayisini seyredene kadar. eger daha iyi oyniyani beslersen gozunle gorursen videoda degil eminim fikrin degisecektir.

msne gel goruselim ben ordayim simdi isin yoksa iyi olur.
oğuz06
oğuz06

23/2/2010, 2:29 pm
Sedat bey genetik aktarımda yazacaktım cevabı ama baktımki konu burda da var.
Oyun geni evet sonradan kazanılan ama artık hastalık olarak değilde kalıtsal bir özellik olarak kabul ediliyor.
Şimdiye kadar oyun geniyle ilgili yapılan bir araştırmaya şahit olmadım.
Ama tezinize katılmıyorum çünkü eğer dediğiniz gibi sadece dişinin X kromozomunda bulunsa istenilen özellikte tek bir dişiyle kolayca istediğimiz özelliklere sahip yavruları çıkartmamız gerekirdi bir kaç denemeden sonra.Olay bu kadar basit değil elbette sizinde katılacağınız gibi.Nam yapmış yada kendini kanıtlamış kuşlar yada onu bulan yetiştiriciler elin parmaklarını geçmeyecek kadar az nerdeyse.
Ben bu genlerin eşey kromozomları haricinde farklı bir bir kromozom çiftinde taşındığı fikrindeyim.Bilimseldeğil sadece tahmin.Bilimsel araştırma imkanımız olmadığı için deneme yanılma yoluyla ne kadar olur bilmem ama araştırmayı istiyorum.
Fiziksel özelliklerini incelediğim oyun kuşlarının aynı özellikte olanları birbirine eş ettim.
Bu işin kolay olmadığını biliyorum ama vaktim ve imkanım olduğu sürece bir şeyleri az yada çok başaracağım ümidindeyim.
Elbette bu tür bilgi ve fikir alışverişleri yardımcı oluyor ve açıkcası hoşumada gidiyor.Klasik kuşculuk olgusununda değişmesini istiyorum.
Sizin teorinizde gidersek iyi bir dişi yerine iyi bir erkekle olayı bsitçe çözmemiz gerekirdi.
Yani erkek iyiyse mutlaka 2 XX kromozumundada aynı oyun özelliklerini taşımalıki iyi olsun.
BU erkeği sıradan bir dişiye vurduğuzda Erkektekten gelen X kromozuyla özelliğini birebir taşıyan dişi yavru almamız çok kolay olacaktı.
Bu dişi yavruda tekrar babaya vurulduğunda altından çıkan tüm erkek ve dişi yavrular birebir nerdeyse babaya benzemesi gerekecekti.Hiçte zamanımızı almayacaktı bir erkekle iş çözülecekti.
Bu kadar basit değil elbette ...
Sonuç bence dişide iyi olmalı erkekte ve en önemlisi uyummmm yada tamamlama.
Elde bir tane iyi varsa onunla yola devam edilmeli.
Buda biraz şans biraz emek..
Saygılar..
yunus81
yunus81
Ad Soyad : Şenol Turan
Doğum Tarihi : 01/03/81
Forum Kayıt : 03/11/09

23/2/2010, 4:42 pm
Merhabalar;

Güvercinlerle ilgili olarak genetik araştırmalar var mı bilmiyorum. Ama bazı bilgilerin (sadece gözlem yoluyla elde edilen bilgileri kastediyorum burada) kesinlikle doğru olduğunu kabul etmek bana yanlış geliyor. Çok iyi yetiştirici ve uçurucular bence aynı zamanda farkında olmadan ve ya olarak iyi bir genetik bilginin ışığında davranmış olmalılar ki başarılı oluyorlar.
Taklacı güvercinlerde bir çok özellik var ve hangisinin hangi genetik yolla aktarıldığını bilmek için bilimsel araştırmalara ihtiyaç olduğu kesin. Araştırma yapılamayacaksa herhalde deneme yoluyla uzun bir gözlemin sonucunda, atma hangi yolla, fişek uzunluğu hangi yolla, takla sayısı hangi yolla aktarılıyor belirlenmeye çalışılabilir. Benim çok faydalandığım bir makale var bu konuda: Doç Dr. Türker Savaş'ın yazdığı. Orada takla atma ile ilgili bir cümle var: "Güvercinlerde takla atmanın genetik mekanizması üzerine yapılan araştırmalar bunun cinsiyete bağlı olmayan ve çekinik (ressesiv) bir gen tarafından meydana getirildiği tezini desteklemektedir." diyor. Şurası açık ki bu konuda çok araştırma yapılması gerekiyor.
Makaleyi okumak isteyen arkadaşlar şu adresten okuyabilirler:

http://www.taklaciguvercin.com/kalitim.htm

Selamlar.

Şenol
gecityok
gecityok
Ad Soyad : erkan KUMAK
Doğum Tarihi : 12/11/77
Forum Kayıt : 02/10/08

23/2/2010, 5:04 pm
herkez elindekine göre eş yapcağı için benim tafsiyem bilindik dişi şart ekek de iyi omalı .eşe atarkende mumkunse sertleri sert olmayana eş yapın 2 serti eş yapmayın aynı kadan gelse dahi eger aşırı sertlik var ise mutlaka sert olmayana eş yapın hayırlısı nı temenni edin iyi yavrular yetişdirmeye çalışın derim birde bunu yaparken mutlaka dikkatli olmayıyız arkadaşlar deneme yanılmaya fazla bağlamayın neden mi ben denerim iyi çıkmassa yol veririrm dememeliyiz sonra kuş başkazına düşer boşa çoğaltılık piayasaya gelir kuşcular arasında sevilmez yazık hayvana değilmi . hayırlı sezonlar herkeze
Dr. Sedat
Dr. Sedat

24/2/2010, 2:26 am
selamlar oguz bey yaklasik bir destan gibi bu konudaki goruslerimizi yazmistimki elim yanlis bir tusa degince hepsi yok oldu:(

oncelikle bu konuda konusmak benimde cok hosuma gidiyor, dediginiz gibi kus sevkimizi bilimsel olarakta bilmemiz cok daha iyi olucaktir.

bu sefer kisa kisa yazicam:) ilk once yorumlariniza katiliyorum, yane bilimsel olarak dogru fakat ben bu konuyu biraz sade bicimde aktardigimdan olsa gerek ki tezime karsi aciklamalar yapmaniz kolay olmus.

ilk olarak, eger X kromozomuna bagli olsaydi, tek disi ile istedigimiz damari bulmak bir kac deneme ile olabilir. demissiniz. ben buna katilmiyorum. eger erkek uyumsuzsa bu denem yillarda surebilir X e baglida olsa bile. hatta hic cikmayabilir. ama dogru eninde sonunda disiye benzeyen kus cikacaktir. buna ornek benim kisisel tecrubemdir. elimizde eski bir kuscu abimizin 15 senelik oturmus damarindan bir beyaz vardi, biz buna amerikadan bir erkek getirdik oda guzelmis. bunlarin altindan cogu erkek cikti 5 erkek bir disi ucurduk. inanirmisiniz erkeklerin hepsi ayri telden caldi:) kimi uzun gitti tabansiz, simi sert oynadi tabanli ama kisa, kimi lastik gibi perdahli, kimi takladan dokuldu:) sasirdik kaldik. diside iyi oynamadi. ama aralarindan anneye en yakin olani secip geri vurduk, cikani anneye geri, derken 5 sene sonra istedigimize yakin yavrular cikti 100 de 100 olmasada. bu aciklama beni hakli cikarmiyo ama sizin aciklamanizida yeterli bulmuyo.

ikincisi demissinizki, elimizde bir iyi erkek oldumu ve her iki X kromozomundada bu ozellikler varsa. cabucak iyi kuslar cikartabilirz. bak bu dogru iyi bir erkek warsa iyi damari yakalamak daha kolay olucaktir cunku cikan butun disiler erkekten iyi ozelligi tam olarak alicak ve erkege geri cevrildigindede damar bulunacaktir.
ben bunada sahit oldum elimde sebabtan gelme bir disi sabuni vardi, kanadadaki ilk turk kusum. ama damarinda oyun kusuda vardi. kendisi hic takla bile atmadi, gotlemedi bile:) ama ben bunu hangi erkege vurduysam cikan butun disi yavrular ayni erkek gibi oynadilar. buldugum erkekler ya irak damari , yada oturmus cok iyi olmasada sahibini mutlu eden bir kac turk damariydi. erkek yavrular hic dogru durust oynamadi. Ama acaba erkegin gozlenilen oyunu goze hos geliyodur ama aktardigi genler belki farklidir. bu da aklima belki erkekte bulunan iki X kromozomu bir birini tamamlayarak oyun cikmis olabilir boylece sadece biri aktarildiginda oyun degisik olabilir. olasiligida aklima geliyo.
sizin bu aciklamanizi destekliyecek bir seyde benim aklima geldi, eger elinde cok iyi bir erkek varsa ve bu erkek her iki X kromozomundada ama ayni ama degil derecede takla ozelligini tasiyorsa bu erkegi postaya vurdugunda disi yavrularin en azindan takla atmasi lazim ki sanirim bu dogru degil.

ben bu tezimi bir cok kuscu arkadaslarimizin deneyimlerini paylastiginda disi kusun daha onde geldigini idda etmelerinden ve kendi tecrubelrimden ileri gelerek bunlarida klinik denem delili olarak goze aldigimdan one surdum. Ama Senol beyinde dedigi gibi kuscu arkadaslarimiz bu deneyimlerini disinin soy tasidigi on fikri ile yola cikip hep disi kuslari denemeleri ile bu sonuca varmalarida olasilik icinde. buda benim fikrime karsi bir bias olur.
ayrica Dr. Turker Savas bu konuya gonul vermis bir uzmanimizdir , ve o bu konuda bir makale yazmis ve arastirmalari sonucu X koromozomuna bagli olmadigini ileri surmustur.

benim bu konuda bir kac dusuncem daha var, bunlar kisaca, insanlarda gorulen bazi hastaliklarin her genetik aktarimdan sonra izlemlerinin dahada kotu oldugu gorulmustur. ornek olarak huntington hastaligi. buda kusalri devamli geri cevirdigimizde gen saglamlasarak ozune dahada yaklasiyo hatta belli bir aile ici cevirimden sonrada hayati sona erdirebiliyo.

ikinci dusuncemde bu oyun genlerinin disari yansimasi yane expressi kusun icindeki genin tetikleme derecesine bagli oldugu. biraz aciyim yane belki bu oyun genleri hepsi ayni sekilde kusu etkilemiyo, kimi sert takla emrediyo, kimi yavas vs. bu icten gelen hisse gorede bu kusalrimiz zamanla hayatta kalabilmek icin bu ic guduye karsi kendilerini adapte etmisler ve bu adaptasyonu genlerine islemislerdir. o yuzden kimi fiskirir kimi perdahli oynar kimi uzun cikar kimi kisa vs. ve belkide bu adaptasyonu farkli genlerde korumuslardir.
bu dusuncemde sunu dikkate alarak soyledim. dikat ederseniz ayni yorenin kuslari genelde ayni oyuna sahiptirler ve devamli ayni tur oyun sekilli kuslarla eslendiginden cogu saf kalmistir. ama bugun baktigimizda insanlar daha degisik ve istediklerini uygun oyunu cikarmak icin degisik oyun sekillerini karistirmislardir ve su anda ulkemizde binlerce kombinasyon olusmustur. iste bu yuzden oguz bey su anda elinde guzel oturmus damar bulunan kuscularimiz parmakla sayilacak kadar azdir. Ve bu kuscularimiz kendi damarlarini kimseye vermediklerinden, verselerde erkek ayri disi ayri verdikelrinden karistirma devam etmis yada kendi damarlarida ic ice girerek islemez hale gelmistir.

simdilik dusuncelerim bunlar , tam bir dna calismasi yapilmadan bu isin aslini cozmek cok zor ama bu esnada tek kullaana bilecegimiz delil kisisel ve kuscu arkadaslarimizin denyimidir!!!

saygilar
oğuz06
oğuz06

24/2/2010, 10:27 am
Evet bu iş kolay değil fazlada bu tür yazılar yazarak üye arkadaşlarımızı sıkmakta istemiyorum.Öncelikle Türker Hocamızın bu işe emeğini ve onun bilgilerinden istifalarımızı unutmamak gerek.Kendisi Prof.oldu bunuda hatırlatayım.
Genetik harita çıkarma bu genleri tespit etmenin en azından şu anki imkanlarla bilimsel olarak çözmenin maliyeti ve koşulları helede Güvercin konusunda imkansız gibi sanıyorum.Deneme Yanılma yoluna devam elde istenilen özellikteki erkek yada dişi farketmez varsa işimiz daha kolay akraba eşleştirmeleriyle geriye öze dönüş makalelerde de var.Sakıncalı ve faydalı yönleri ele alınarak yazılmış.
Benim elimde 5-6 çift kuşum var ve hiç birini denemeden ,görmeden fiziksel inceleme ve hissi olarak seçtim farklı kanlar pazar(mezat) kuşu .
Kendimce tespit ettiğim fiziksel özellikleri aynı olan iki çift var.Birinin yavrusu ufak,ufak başlıyor.Öbürü henüz başlamadı ikisininde sonunu görüp ona göre yol izleyecem.
Ama pazardan kuş çıkmaz,parayla olur v.s.. tespitleri arkadaşlarımda dahil sitede bir çok yetiştirici yazdı.Gerçekten kolay değil belki şans ama bunu söyleyen arkadaşlarım şu an için sustular.Bir ara çekim yapabilirsem atarım bi kaç seferini.
Haa sonu ne olur bilmiyorum belki de sil baştan yaparım belkide şansım çook iyidir.
Sonuç olarak bilgi ve tecrübelerin paylaşılması emin olun hepimiz için çok faydalı oluyor.Merak ettiğimiz bir olayı burda paylaşan arkadaşımız çıkıyor.
Bilgi ve tecrübe paylaştıkça güzeldir...
Saygılarımla..
kadirsulun
kadirsulun
Ad Soyad : kadir sulun
Doğum Tarihi : 07/05/81
Forum Kayıt : 18/12/08

24/2/2010, 10:43 am
arkadaşlar bu konu üzerinde tartışmalar veya bilgi paylaşımları yapmanız bence forumdaki insanlşarın hoşuna gidiyordur.sonuç olarak herkez bişeyler söylüyor fakat bu konu üzerinde eğitimi olan insanların konuşması daha farklı kimsenin sıkıldığını ve okumamazlık yaptığını düşünmüyorum.sonuç olrak kaliteli yorumlar yapıyorsunuz paylaştıkça ortaya güzel şeylerin çıkacağına inanıyorum.hepinize teşekkürler ederim.emeğinize yorumlarınıza sağlık.
oğuz06
oğuz06

24/2/2010, 11:21 am
Bende bir kaç örnek vereyim bir çift kuşun atından çıkan dişi yavru süper oynadı geçmiş zamanlarda erkek yavru takla bile çevirmedi.Şimdi Bu erkek yavruyu atmakmı gerek altından çıkarmı.
Yani gözemlerime göre bu iş sabır,emek ve iyi seyislik.
Elinde süper oyun özellikleri bulunan kuşu yeterli seyis ve bakım yapmadan aceleci davranarak elinden çıkaran bir çok yetiştirici var.
Mezata gelipte kimsenin yüzüne bakmadığı sizde duymuşunuzdur ne kuşların oynadığını tecrübe eden arkadaşlardan duydum.
Öncelikle elimizdeki kuşların özelliklerini iyi çözmemiz gerekli nasılmı.
ne zaman takla çevirir,ne aman sete düşer,ne zaman fişeğe başlar,bu özellikleri çoğaltabiliriz.
Kimisi sıra takladan sonra kafayı kaldırı.,kimisi takla bile atmadan bi bakmışınız oyuna girmeye başlamış.kimiside düzenli gider.
Kimisi yavru yumurta görünce oyunu azaltır yada bırakır,kimiside çıldırır.
Demek istediğim elimizde canlının tıpkı insanda olduğu gibi bütün özellik ve davranışlarını çözmemeiz gerekir ki netice çacu gidelim.
Elinde tutmuş damarı olan varsa size nasıl uçar,nasıl başlar,.v.s bir solukta anlatır.
At sahibne göre kişner derler.Buda çok öenmli bence Kanitatif öelliker dediğimiz.Generin yanı sıra çevre koşullarıylada ortaya çıkan özellikler.
Örnek boyutu,uçma özelliği,kilo,kanat kuyruk yapısı vs.
Elimizden süper genetik oyun özelliği taşıyan kuş vardır ama ortam bakım ve ebeylerinin büyütme şekline göre zayıf,çelimsiz kalmıştır.
İçindeki geni fiziki yetersizliği karşılayamaz bocalar durur.
Yetiştiricilerde bu olmadı der elden çıkarır.
Bilmem anlatabiliyomuyum.
Bunun dışında seyislik konusu çok önemli.
İyi bir seyis eşeği atla yarıştırabilir.
Kötü bir seyiste atı eşekleştirebilir kaba tabirle.
Saygılar..
BU KONUDADA BİRBİRİMİZDEN FİKİR ALMAMIZ GEREKİR 3419840488
Similar topics