Performans kuşlarında genetik aktarım
+6
oğuz06
gecityok
esatdogan
cihantje
Kuscu-Murat
agokmen
10 posters
2 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2
- kırıkkaleli metin
Ad Soyad : metin şahin / metin.s@msn.com
Doğum Tarihi : 18/01/76
Forum Kayıt : 31/01/10
Geri: Performans kuşlarında genetik aktarım
14/2/2010, 7:53 am
görüşünüze saygıduyarım kerim beykerimikiz1953 demiş ki:sayın metin şahin kuşçu arkadaş ben sana katılmıyorum her ikisi birbirini tamamlar dünya çift üstüne kurulmuştur saygılar kerim ikiz 1953 ist
- agokmen
Ad Soyad : aydın gökmen
Doğum Tarihi : 05/07/64
Forum Kayıt : 31/07/09
14/2/2010, 10:24 am
tebrik ederim sivaslıkral meselenin özüne inmişsin.sivaslıkral demiş ki:Arkadaşlar Aydın Beye sonuna kadar katılıyorum. Dişi demek maya demektir. Bakın literatüre. Orta Asyadan bu güne kadar yerleşik olmayan halk olarak yetiştirdiğimiz tüm evcil hayvanlarda dişi hayvanı hep maya olarak kullanmışız. Kaliteli bir dişi + tamamlayıcı erkek + Uçuş eğitimi= İstenilen kuş. Formül bu kadar basit. Teşekkürler Aydın Bey.
- kırıkkaleli metin
Ad Soyad : metin şahin / metin.s@msn.com
Doğum Tarihi : 18/01/76
Forum Kayıt : 31/01/10
14/2/2010, 11:38 am
KERİM BEY BİZ ERKEĞİN HİÇ ETKENİ YOK DEMEDİK TABİKİ ERKEKTE TAMAMLAYICIDIR. BİZ CAMİDEN YAKALAYIP YOZDA VURSANIZ İYİ DİŞİYE İYİ KUŞ DEMİYORUZ AMA ÖNEMLİ OLAN DAMIZLIKÇILIKTA DİŞİDİR. İYİ OYNUYAN KUŞUNUZ VARSA ONLARIN BABALARINI SIRA Bİ DİŞİYE VURUN BİRDE ANALARINI SIRA BİR ERKEĞE VURUN ÇIKAN YAVRULARI UÇURDUĞUNUZDA ANLAYACAKSINIZ NE DEDİĞİMİ SAYGILARkerimikiz1953 demiş ki:sayın metin şahin kuşçu arkadaş ben sana katılmıyorum her ikisi birbirini tamamlar dünya çift üstüne kurulmuştur saygılar kerim ikiz 1953 ist
- MisafirMisafir
14/2/2010, 11:58 am
Bunların hepsi varsayım sonuçta kimsenin bişey ispat ettiği yok.Horozda dedin ki tavuk önemli inek besleyenler neden boğanın iyisini getiriyor o zaman.hayvandan hayvana değişiyor mu. Mesele şudur dişinin iyi olması kuşkusuz bi gerçek çok önemlidir tarla misalınde oldugu gibi dişi istenileni vermelidir.erkeğin aynısını verebilir daha iyisini verebilir ama sonuçta biz dişiden alırız yavruyu erkekten değil belkide hep iyi dişileri sevip beslediğimizden geliyordur bu inancımızda...
- gecityok
Ad Soyad : erkan KUMAK
Doğum Tarihi : 12/11/77
Forum Kayıt : 02/10/08
14/2/2010, 11:08 pm
ewet ne demişdik aydın beyin dediği gibi dişi önemli muratcığım sana gelince bu yawru ların erkek cıkması bak şimdi bilimseli milimseli bilmem deyimimden bahsedicem ben yavru alırken ne yaparım (kuşlarım aynı kandan olup uzun yıllardır beslediğin soydur takım yavru veriri ) şimdi erkek yavrulardan uçurduk 2 atmacaya verdik bir kayboldu üç dişi boşa çıkdı kuşları şe atıp dengelemek için yumurtlamalarını takip aldına aldım ne yapdım dişimin bir yumutladı ilk yumurtayı işaretledim 2. yumurtayı yumurtlayınca işartsiz olanı atdım .... 3 takım kuşda aynı şeyi yapdım erkek açığımı kapadım yani ilk yumurta erkek 2. dişi 100 de yüz değildir tabiki ama 3 erkek aldım ...sonra sivasda bizim kuşları ilk aldığımız üsdadımız aradı dediki kuşları gelincik boğmuş çevreden soularından adama 7 tane kuş göndermişler 2 takım üç erkek bende gözüm kapalı ihtiyacı olduğu için 3 dişi gönderdim sonra kendime takım yapmak için tekrar bu sefer tam tersi işaretlediklerimi atıtıp 2. yumurtalara yatırdım 3 tane dişi büyütdüm çok ihtiyacın var ise dişiye bu yöntemi kullan genelde erkek yavru sağlıklı dır derler bende takım böyür dişi erkek büyümeden belli olmaz ama yumurta ayarladıysam bilirim dişimi erkekmi senin kuşlarda genelde tek yavru büyüyasa iyi bakamıyolar erkekler büyüyo dişiler ölüyodur 2 çözüm var 1.) kuşlarını takip et ilk yurtayı yapdığında hemen ısıtmağa başlıyosa damızlıkların iyi değil çünkü ilk yumurtanın diğerinden 1 gün önce çıkması bile diğerinin ölmesine sebebiyet vere biliyor ikinci mamayı tam alamıyordur o zaman yurtlar yumutlamaz yumurtayı alıyosun sahte yumurta koyuyorsun ikinciyi yumurtlayınca sahteyi alıyosun yavrular aynı anda çıkıyor 2.) benim yapdığım usulde yağıcan erkek fazla olmasın dengeleyim dersen işaretle ikinci yumurtanın çıkmasını sağla kal sağlıcakla
- oğuz06
Ad Soyad : oğuzhan OĞUZ
Doğum Tarihi : 11/07/75
Forum Kayıt : 04/03/09
15/2/2010, 10:11 am
Anlaşıldı arkadaşlar kimse doğrusundan vazgeçmeyecek ne diyelim.
Bilimsellik konusu sıkıcı biliyorum bende bu kadar kafa karıştıran şeylere çok meraklı değilim ama işin özünü öğrenmek bildiklerimi paylaşmak için yazıyorum.
Birde değişmeyecek kurallar veya durumlar var bunları söylüyorum.
Erkek tamamlayıcı olduğu için yarış atlarında erkek soylu beygirlere çiftleştirmek için dünyanın parasını veriyorlar.
Tavuk önemli olduğu için en iyi horoz için mücadele ediliyor.
Dişi üretme aracı elde en iyisinin olması elbette önemli.
Elimde yüzlerce milyar verdim arap kısrağı aldım.Köye döneyimde bizim ahırdaki köroğluna vurayım.Alır yavrularının zengin olurum.
Elimde iyi dövüş tavuğum var bizim çilli horoza vurayım nasılsa altından çıkana kimse dayanmaz..
Elimde soyunu bildiğim süper bir dişi kuşum var.Yine arkadaşımdada bilindik süper bir erkek var ona vurup yavrumu alırım dersiniz özellikle tersini savunan arkadaşlarıma diyorum.
Yok ben mezata giden arkadaş 5 liraya rastgele bir erkek alsın ona vurayım nasılsa çıkan oynarmı dersiniz.
Yinede herkesin görüşüne saygım var son sözüm yorum yapmayacam artık :)
helede bilimsel
Saygılar..
Bilimsellik konusu sıkıcı biliyorum bende bu kadar kafa karıştıran şeylere çok meraklı değilim ama işin özünü öğrenmek bildiklerimi paylaşmak için yazıyorum.
Birde değişmeyecek kurallar veya durumlar var bunları söylüyorum.
Erkek tamamlayıcı olduğu için yarış atlarında erkek soylu beygirlere çiftleştirmek için dünyanın parasını veriyorlar.
Tavuk önemli olduğu için en iyi horoz için mücadele ediliyor.
Dişi üretme aracı elde en iyisinin olması elbette önemli.
Elimde yüzlerce milyar verdim arap kısrağı aldım.Köye döneyimde bizim ahırdaki köroğluna vurayım.Alır yavrularının zengin olurum.
Elimde iyi dövüş tavuğum var bizim çilli horoza vurayım nasılsa altından çıkana kimse dayanmaz..
Elimde soyunu bildiğim süper bir dişi kuşum var.Yine arkadaşımdada bilindik süper bir erkek var ona vurup yavrumu alırım dersiniz özellikle tersini savunan arkadaşlarıma diyorum.
Yok ben mezata giden arkadaş 5 liraya rastgele bir erkek alsın ona vurayım nasılsa çıkan oynarmı dersiniz.
Yinede herkesin görüşüne saygım var son sözüm yorum yapmayacam artık :)
helede bilimsel
Saygılar..
- kuzgun
Ad Soyad : nurettin
Forum Kayıt : 18/12/09
15/2/2010, 10:55 am
Yaa yapmayın arkadaşlar.
Anne babadan özellikler herzaman eşit gelir.
Sadece bir karekteri(özelliği ) belirleyen gen çiftinin birinin özellği baskınsa bu durum olur.
Yani ister anne,ister baba yabaniye vurulsun çıkan yavrular oynamaz hatta takla bile çevirmez.Çünkü takla oyun çekinik bir gen.
Olayın genetik kısmına girmeyim iyice kafalar karışırr.
Kısaca oyunun belirleyen ne tür özellikler var mesela takla şekli,fışkırma tertibi,atma,taban takla,uçma şekli ,kanat sesi,vs. çoğlatabiliriz.Bu özellikleri belirleyen kaç tane gen var hangisi baskın.Yada eşbaskınmı bunları tecrübe yada deneme yoluyla anlayabiliriz ama ne kadarını buda kolay değil.Tarla tohum olayı asla örnek verilemezz.Tarla sadece ortamı sağlar
tohumun yapısını değiştirmez.Yanii güvercin kümes yada beslenme olayı gibi.
Bazı özellikler var mesela bunlar çözülmüş,Kanat düşüklüğü çekinik bir özellik yağ bezesi baskın bir özellik.
Uyum,tutma önemli burda.Yani erkek ve dişi tutmuşsa birbirini altından çıkada sorun olmaz.Tutmamışsa biri oynar birinin yavrusu oynar.Biri başka, biri başka oynar.Yada tad vermez.
Örnek vereyim at ile eşekten at yada eşek çıkmaz ortası katır olur.Ha babaya benzemiş ha anaya benzemiş sonuçta katır.
Yani marodonadan doğacak çocukta marodona olmaz.Bu sonradan kazanılan beceri özellik.
Fiziksel özellikler tamam.
Yinede akla yatmadıysaa en son şunu derim al süper bi dişiyi madem erkek sorun değil.
Erkek yakışıklısı bir yabaniye vur altında çıkanı oynat.OLmaz demi.
Evcil Güvercinlerde 40 çift kromozom bulunur.Bu kromozomların bir çifti cinsiyeti belirler.
Geri kala çiftler ise kuşun fiziksel özellğinden tutunda organlarına kadar her hücresini belirleyen kromozomlardır.
Kromozomlarda genleri taşır her canlı hücrenin çekirdeğinde bulunurlar.Örneğin gaga şekli yapısını belirleyen gen zincirini düşünelim.Anneden gelen zincirle babadan gelen zincir tıpkı fermuarmı gibi düşünün bir araya geliyo.Fermuar oluşuyo bunu bir özelliği oluşturan gen zinciri olarak görürsek.Bunlardaki her karşılıklı diş bir özelliği belirliyor sonuçta gaga oluşuyo.
yani biri uzunluğu,biri rengi,biri şekli vs.
Ama her aynı özellği belirleyen genler eş oluyo tek bir karakteri oluşturuyor.
Fermuarın bir yarısı anneden bir yarısı babadan geliyor.Fermuar oluşuyor buda yavru.
Hadi birini ayırın yada göz ardı edin olmaz demi.
Bu mesajında işe yarar çok bilgi var,kafa yorduğun belli oluyor.Uzun zamandır piyasanın klişe sözleri dışında yeni tespitler duymak beni çok mutlu etti.
Oyun konusunda aslında çok tespit var.
Melez azmanlığı konusunda ne düşünüyorsun bilgilendirirsen memnun oluruz.
- Dr. Sedat
Ad Soyad : Sedat Yardimci
Forum Kayıt : 05/02/10
23/2/2010, 1:20 am
selamlar nurettin bey
oguz bey, yazdiklarinizi okudum. benim dusuncem sizinkine yakin olsada biraz farkli.
bimiyorum hic taklaci guvercinlerin takla ve oyun genleri hakinda calisma yapilip yapilmadigini ama ben bu konuyo insanlardan yola cikarak bir yorum getirmeye calisicam.
bu bizim takla kuslarinin takla atma sebebi beyinden gelen bir cekinik hastalik yuzunden oldugunu dusunuyorum sizin gibi. ama benim tahminim bu genlerin sex kromozomu olan X kromozomuna bagli olarak gectigini dusunuyorum. bu kaniya varmamin sebebide bir cok kuscu arkadasimizin ve dovus horozcu arkadasimizin iyi ozelligin disiden geldigini tecrubelerine dayanarak soylemeleri oldu. bunuda acikliyim
insanlarda erkek XY ve disi XX olarak bilinir, Y kromozomu erkeklik kromozomudur. boylece eger annede bulunan X kromozomunda bir cekinik ( recessive ) hastalik varsa bu direk erkek evlada gecer babanin ne oldugu onemli degildir.
Fakat bu durum kuslarda ve butun kanatli hayvanlarda farklidir. kuslarda XY disi ve XX de erkek olarak olusur, yane insanlarin tam tersi. o yuzden eger elinzde iyi istenilen ozelliklerin cogunu tasiyan bir oyunlu disi varsa butun bu genler disinin X kromozomunda mevcuttur. o yuzden genetik aktarimin buyuk bir bolumu disiden gelir. tabikii erkeginde en azindan bir X kromozomunda iyi ozellikleri tasimasi sarttir. ama erkek bu ozelliklerin ne biliyim yarisini yada 4 te birinide tasiyabilir, genede cikan yavru istenilen ozelliklerin buyuk kismini tasir .
bunuda sanirim siz bilirsiniz genlerdeki location ( odak ) ve bolunme ile birlesme yerleri yeni genin olusmasinda rol oynar. yane belki taban taklasi gecer, bol taklasi gecerde uzaktan dalmasi yada yakina gelmesi gecmez. yada hepsi gecer. bunuda soyle misal veriyim bazen cift erkek veya cift disi yavrular cikar ama genelde her zaman biri birbirinden daha iyidir bununda sebebi erkegin bir X kromozomunun cok iyi oteki X inde o kadar iyi olmamasindandir. Ama disi ne kadar iyi olursa olsun eger erkekte hic iyi gen yoksa yavrularin hic biri oynamaz. buda oguz beyin dedigi gibi iyi bir oyunlu disiyi bir postaya vursan yavru takla bile atmaz. bu aciklama sizin melez azmanlara yanit olabilir. yane iyi bir erkek sart ama bu genler cekinik oldugu icin bir erkegin her iki X kromozomundada esit olarak bulunmasi cok nadirdir. genelde disi kuslar bu genleri daha cok tasirlar cunku sadece bir tane X kromozomlari oldugu icin. ve benim genel tecrubemde bundan ibaret disi kuslar genelde daha guzel cikiyorlar , iyi erkek nadir cikiyor.
ama damari oturmus bir soyda bu durumlar esitleniyor cunku erkegin her iki X kromozomundada bu genler esit olarak mevcuttur ve disidede mevcut, o yuzden ne cikarsa ciksin oturmus damarda her yavru istenileni yapar. butun hepimizin en buyuk hayali o aradigimiz damari bulmak degilmi?
ha bu durumu tek bozucak etkenler, kotu egitmen ve cevreden kaynaklanan ogrenilen adaptasyonlardir. Unutmayalimki bizim hosumuza giden oyun performansi , oyniyan kusun hic hosuna gitmez ve onu birkamak icin elinden geleni yapar:) eger biz bu kuslari sunni olarak alip uretmeseydik dogadan su anda takla atan kuslar aramizda olmazdi. unutmayin en akilli kus icinden gelen engellenemez takla hissini sonradan ogrendigi tekniklerle birakan kustur. o yuzden arkadaslar egitim cok onemlidir. benim dusuncem iyi kuslarimizin cogunu kotu egitmenler bozarlar. yane her kusa kani bozuk diye kondu, kani bozuk diye kacak yapti diye camur atmayalim. ha ama sen her seyi usulune gore yaptiysan ve kus yapistiysa demekki onun genlerinde o ozellikte mevcut diyebiliriz.
umarim basinizi agritmadim ama benim bilimsel dusuncen bu , ama eger boyle bir arastirma yapilmissa kuslarin taklasi hakkinda genetik yonden o zaman benimki sadece bir bilimsel oneri.
saygilar
oguz bey, yazdiklarinizi okudum. benim dusuncem sizinkine yakin olsada biraz farkli.
bimiyorum hic taklaci guvercinlerin takla ve oyun genleri hakinda calisma yapilip yapilmadigini ama ben bu konuyo insanlardan yola cikarak bir yorum getirmeye calisicam.
bu bizim takla kuslarinin takla atma sebebi beyinden gelen bir cekinik hastalik yuzunden oldugunu dusunuyorum sizin gibi. ama benim tahminim bu genlerin sex kromozomu olan X kromozomuna bagli olarak gectigini dusunuyorum. bu kaniya varmamin sebebide bir cok kuscu arkadasimizin ve dovus horozcu arkadasimizin iyi ozelligin disiden geldigini tecrubelerine dayanarak soylemeleri oldu. bunuda acikliyim
insanlarda erkek XY ve disi XX olarak bilinir, Y kromozomu erkeklik kromozomudur. boylece eger annede bulunan X kromozomunda bir cekinik ( recessive ) hastalik varsa bu direk erkek evlada gecer babanin ne oldugu onemli degildir.
Fakat bu durum kuslarda ve butun kanatli hayvanlarda farklidir. kuslarda XY disi ve XX de erkek olarak olusur, yane insanlarin tam tersi. o yuzden eger elinzde iyi istenilen ozelliklerin cogunu tasiyan bir oyunlu disi varsa butun bu genler disinin X kromozomunda mevcuttur. o yuzden genetik aktarimin buyuk bir bolumu disiden gelir. tabikii erkeginde en azindan bir X kromozomunda iyi ozellikleri tasimasi sarttir. ama erkek bu ozelliklerin ne biliyim yarisini yada 4 te birinide tasiyabilir, genede cikan yavru istenilen ozelliklerin buyuk kismini tasir .
bunuda sanirim siz bilirsiniz genlerdeki location ( odak ) ve bolunme ile birlesme yerleri yeni genin olusmasinda rol oynar. yane belki taban taklasi gecer, bol taklasi gecerde uzaktan dalmasi yada yakina gelmesi gecmez. yada hepsi gecer. bunuda soyle misal veriyim bazen cift erkek veya cift disi yavrular cikar ama genelde her zaman biri birbirinden daha iyidir bununda sebebi erkegin bir X kromozomunun cok iyi oteki X inde o kadar iyi olmamasindandir. Ama disi ne kadar iyi olursa olsun eger erkekte hic iyi gen yoksa yavrularin hic biri oynamaz. buda oguz beyin dedigi gibi iyi bir oyunlu disiyi bir postaya vursan yavru takla bile atmaz. bu aciklama sizin melez azmanlara yanit olabilir. yane iyi bir erkek sart ama bu genler cekinik oldugu icin bir erkegin her iki X kromozomundada esit olarak bulunmasi cok nadirdir. genelde disi kuslar bu genleri daha cok tasirlar cunku sadece bir tane X kromozomlari oldugu icin. ve benim genel tecrubemde bundan ibaret disi kuslar genelde daha guzel cikiyorlar , iyi erkek nadir cikiyor.
ama damari oturmus bir soyda bu durumlar esitleniyor cunku erkegin her iki X kromozomundada bu genler esit olarak mevcuttur ve disidede mevcut, o yuzden ne cikarsa ciksin oturmus damarda her yavru istenileni yapar. butun hepimizin en buyuk hayali o aradigimiz damari bulmak degilmi?
ha bu durumu tek bozucak etkenler, kotu egitmen ve cevreden kaynaklanan ogrenilen adaptasyonlardir. Unutmayalimki bizim hosumuza giden oyun performansi , oyniyan kusun hic hosuna gitmez ve onu birkamak icin elinden geleni yapar:) eger biz bu kuslari sunni olarak alip uretmeseydik dogadan su anda takla atan kuslar aramizda olmazdi. unutmayin en akilli kus icinden gelen engellenemez takla hissini sonradan ogrendigi tekniklerle birakan kustur. o yuzden arkadaslar egitim cok onemlidir. benim dusuncem iyi kuslarimizin cogunu kotu egitmenler bozarlar. yane her kusa kani bozuk diye kondu, kani bozuk diye kacak yapti diye camur atmayalim. ha ama sen her seyi usulune gore yaptiysan ve kus yapistiysa demekki onun genlerinde o ozellikte mevcut diyebiliriz.
umarim basinizi agritmadim ama benim bilimsel dusuncen bu , ama eger boyle bir arastirma yapilmissa kuslarin taklasi hakkinda genetik yonden o zaman benimki sadece bir bilimsel oneri.
saygilar
- oğuz06
Ad Soyad : oğuzhan OĞUZ
Doğum Tarihi : 11/07/75
Forum Kayıt : 04/03/09
24/2/2010, 10:39 am
Nurettin bey size cavabı geciktirdim üzgünüm.Genetik ve kalıtım konusunda bu işin uzmanı Öğreticisi sayın Prof.Dr.Türker hocamızın kolayca bulabileceğiniz kalıtım ve ıslah yazılarında bu konuyu bulabilirsiniz.Melez azmanlığı sakıncaları,faydaları.
Yine düşünclerimi bilahare yazarım.
Saygılar..
Yine düşünclerimi bilahare yazarım.
Saygılar..
2 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2