Bursa Oynar Fiziği Üstüne Yorumlar.
+3
karaseytan
bursalı çeto
Hilal Hüseyin Aydoğmuş
7 posters
1 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2
Bursa Oynar Fiziği Üstüne Yorumlar.
1/6/2010, 10:31 am
BURSA Oynar ırkının fiziği üstüne düşüncelerimizi paylaşacağımız bir sayfa olmasını diliyorum.
- bursalı çeto
Ad Soyad : çetin müstecip(Terzi İsmet'in çırağı)
Doğum Tarihi : 25/02/81
Forum Kayıt : 15/04/10
Geri: Bursa Oynar Fiziği Üstüne Yorumlar.
2/6/2010, 5:32 pm
bence oynar dediğin yay gibi olur.kümeste tüneğinde dururken zaten onun oynar olduğu anlaşılır.o an uçacakmış gibi yani.
Bursa oynarı hem iri olur hemde cep mendili denen kısalıkta olur.mesela benim avatarımdaki resim bizim iri kol kuşlarımızdan.tabiki kısa olanıda güzeldir.bana hangisi derseniz ben iki türünüde beğeniyorum.çünki bizde kısa da var uzunda var.her bakıcının beğendiği kuş farklı ölçülerde olabilir.bünyesine göre çok göze batmayacak şekilde gagsı olur.yani kısacık kuşta bana göre kocaman gaga olmaz.bence bu durum tehlike çanlarının çalması anlamına gelir.böyle durumlarda ise kuşun oynar mı yada başka bir kuş mu olduğunu anlamak için en güzel yöntem onu uçurmaktır.havada oynar gibi mi yoksa başka bir kuş gibi mi kanat alıyor burdan da oynar olup olmadığı anlaşılabilir.başka bir yöntem ise oynarı evin bir kaç kilometre ilersinden saldığınızda o kuş eğer alçaktan eve geliyorsa fiziği istediği kadar güzel olsun o kuş malesef oynar değildir.oynar uzaktan salındığında ilk yapacağı uçuş şekli en önce alçaktan (çatı aralarından hızlı hızlı uçar sonra salındığı yerin üzerinde dikilir yani sinek olur ve evine sinekten gider.) oynar bu şekilde uçuş yapıyorsa vefiziği de sizin istediğiniz tipteyse dicek sözüm asla yoktur.
fakat aşırı irilik bursa oynarında aslında aranmaz.
kimsenin kalbini kırmak istemem ama bir bursa oynar yetiştiricisi olarak oynarın fiziki ile ilgili paylaşıcaklarım bu kadar.
Bursa oynarı hem iri olur hemde cep mendili denen kısalıkta olur.mesela benim avatarımdaki resim bizim iri kol kuşlarımızdan.tabiki kısa olanıda güzeldir.bana hangisi derseniz ben iki türünüde beğeniyorum.çünki bizde kısa da var uzunda var.her bakıcının beğendiği kuş farklı ölçülerde olabilir.bünyesine göre çok göze batmayacak şekilde gagsı olur.yani kısacık kuşta bana göre kocaman gaga olmaz.bence bu durum tehlike çanlarının çalması anlamına gelir.böyle durumlarda ise kuşun oynar mı yada başka bir kuş mu olduğunu anlamak için en güzel yöntem onu uçurmaktır.havada oynar gibi mi yoksa başka bir kuş gibi mi kanat alıyor burdan da oynar olup olmadığı anlaşılabilir.başka bir yöntem ise oynarı evin bir kaç kilometre ilersinden saldığınızda o kuş eğer alçaktan eve geliyorsa fiziği istediği kadar güzel olsun o kuş malesef oynar değildir.oynar uzaktan salındığında ilk yapacağı uçuş şekli en önce alçaktan (çatı aralarından hızlı hızlı uçar sonra salındığı yerin üzerinde dikilir yani sinek olur ve evine sinekten gider.) oynar bu şekilde uçuş yapıyorsa vefiziği de sizin istediğiniz tipteyse dicek sözüm asla yoktur.
fakat aşırı irilik bursa oynarında aslında aranmaz.
kimsenin kalbini kırmak istemem ama bir bursa oynar yetiştiricisi olarak oynarın fiziki ile ilgili paylaşıcaklarım bu kadar.
- karaseytan
Ad Soyad : KARAŞEYTAN
Doğum Tarihi : 06/03/95
Forum Kayıt : 30/08/09
3/6/2010, 2:15 pm
çok güzel yorum yapmışsınız .tşkrler
- bursalı çeto
3/6/2010, 8:01 pm
Merhaba arkadaşım.bu arada aklıma gelmişken söyliyeyim.inegölde mümin amca var.(parogöz mümin lakaplı) muhtemelen tanıyorsundur.yaşmaklı oynar bakıyor
cumartesi gecesi düğünleri varmış.demin onunla konuştum.acil bir şekilde düğün kararı almışlar.büyük ihtimalle cumartesi gecesi düğüne gelicez.belki sende gelirsen orda tanışma fırsatı buluruz.hem seninle tanışmış oluruz hemde mümin amcamızın cemiyetine katılmış oluruz.müsait olupta gelicek olursan cep numaranı bana yollarsın ben seni ararım ve orda tanışırız.
KUŞLARA GELİNCE:
Bende yalan yok.doğru söylemeyi severim.ve bana göre oynar yazdığım niteliklerde olmalı.her kezin baktığı kuşa saygı duyarım fakat oynar diye şu zavallı kuşlar varya dik alınb denen ve hani para uğruna insanlar tarafında katırlaştırılmış kuşlar.işte bu tip kuş bakanlara anlatamıyorum ben oynarın ne olduğunu.
kimse kusura bakmasın oynar dediğin en önce uçacak.yarış atı nasıl koşmasıyla meşhursa bursa oynarıda uçmasıyla meşhur.ben öyle kapalı kümes te bakıyorum yada eskiden uçurduk gibi laflara pek aldırış etmem.
fiziğine gelince çok fazla iri olmamak kaydıyla saygı duyarım çünki bursa oynarının iriside vardır.kısasıda gerçekten kısadır insanın elinde kaybolur.iki tipte olanada kesinlikle saygı duyarım.
cumartesi gecesi düğünleri varmış.demin onunla konuştum.acil bir şekilde düğün kararı almışlar.büyük ihtimalle cumartesi gecesi düğüne gelicez.belki sende gelirsen orda tanışma fırsatı buluruz.hem seninle tanışmış oluruz hemde mümin amcamızın cemiyetine katılmış oluruz.müsait olupta gelicek olursan cep numaranı bana yollarsın ben seni ararım ve orda tanışırız.
KUŞLARA GELİNCE:
Bende yalan yok.doğru söylemeyi severim.ve bana göre oynar yazdığım niteliklerde olmalı.her kezin baktığı kuşa saygı duyarım fakat oynar diye şu zavallı kuşlar varya dik alınb denen ve hani para uğruna insanlar tarafında katırlaştırılmış kuşlar.işte bu tip kuş bakanlara anlatamıyorum ben oynarın ne olduğunu.
kimse kusura bakmasın oynar dediğin en önce uçacak.yarış atı nasıl koşmasıyla meşhursa bursa oynarıda uçmasıyla meşhur.ben öyle kapalı kümes te bakıyorum yada eskiden uçurduk gibi laflara pek aldırış etmem.
fiziğine gelince çok fazla iri olmamak kaydıyla saygı duyarım çünki bursa oynarının iriside vardır.kısasıda gerçekten kısadır insanın elinde kaybolur.iki tipte olanada kesinlikle saygı duyarım.
4/6/2010, 11:10 am
Bilgi ve tecrubesini aktaran herkese teşekkürler...
Oynardan genel olarak beklenen uçum tarzını sergileyen her zaman bahsedilen anlatılan sert,bağımsız,dağanık,kırparak kanat atımı agresif bir beden dili ve bir o kadar kibar ve asil Çeto arkadaşında dediğini gibi yay gibi saz gibi elde eli yormayan kuşlar ağarlık ve duruş itibari ile ve ellenmeyi sevmeyen ince belli kuyrukları üst üste sopa gibi havada kırlangıç gibi gezebilme yeteneğine sahip kuşların bu vb orta büyüklükte ve ufak fizikteki anlatılan oynarlar oynardan istenen uçumları sergilediğini gözlemliyorum.
paylaşımlar için herkese teşekkürler.
Oynardan genel olarak beklenen uçum tarzını sergileyen her zaman bahsedilen anlatılan sert,bağımsız,dağanık,kırparak kanat atımı agresif bir beden dili ve bir o kadar kibar ve asil Çeto arkadaşında dediğini gibi yay gibi saz gibi elde eli yormayan kuşlar ağarlık ve duruş itibari ile ve ellenmeyi sevmeyen ince belli kuyrukları üst üste sopa gibi havada kırlangıç gibi gezebilme yeteneğine sahip kuşların bu vb orta büyüklükte ve ufak fizikteki anlatılan oynarlar oynardan istenen uçumları sergilediğini gözlemliyorum.
paylaşımlar için herkese teşekkürler.
- bursalı çeto
4/6/2010, 4:25 pm
bu özeliklerin oynarda olmadığını düşünen arkadaşlarımız varsa eğer bir akşam kümesimize çay içmeye gelebilir.:) :) :) :) :)
- çevik
Ad Soyad : çevik olça
Doğum Tarihi : 12/09/70
Forum Kayıt : 04/10/08
4/6/2010, 5:19 pm
hüseyin bu başlığı neden açtığın anlaşıldı.herkes tarif etsin, ben ; söze gerek yok direk fotorafı eklerim diyorsun.mükemmel dişi hala elindeyse sadece bu soy ile devam et yeter.
- seçim
Ad Soyad : seçim bayazit
Forum Kayıt : 01/06/10
4/6/2010, 7:50 pm
merhaba arkadaşım dişinin yanındaki siyah kuş onun yavrusumu?
6/6/2010, 5:28 pm
çevik demiş ki:hüseyin bu başlığı neden açtığın anlaşıldı.herkes tarif etsin, ben ; söze gerek yok direk fotorafı eklerim diyorsun.mükemmel dişi hala elindeyse sadece bu soy ile devam et yeter.
Merhabalar,
Benim için kıymetli düşüncelerin için teşekkürler Çevik abi,
Öncelikle ve ayrıca (Çevik abi Senin farklı bir başlıkta yılan başı anlatmaya çalıştığın mevzuyu direk olarak bu dişim anlatıyordur umarım!!!)Konumuz bu değil ancak yinede yılan baş mevzusunda senin ne demek istediğin ASLINDA bU RESİMDEKİ DİŞİYDİ yanılmuyorsam?...
Kısaca özet:Oynardan istediğimiz uçum şeklini sergileyebilen fizik şekli hiç kuşkusuz budur... nasıl bir uçum sergilemesi gerektiğini tekrar tekrar yazmaya gerek yok sanırım...
Bu dişiden halen yavru almaktayım altından geleni ile yavrularını uçurmak bu yaz daha yeni kısmet oldu uçum tarzı ile istikrarlı bir kana sahip..(soyunu bilmiyorum) oynardan beklediklerimizi genel olarak verebilen bir dişi bu da benim için yeterli.
Keyifli günler...
6/6/2010, 5:35 pm
seçim demiş ki:merhaba arkadaşım dişinin yanındaki siyah kuş onun yavrusumu?
Sizce olabilme ihtimali mi var mı?
- seçim
6/6/2010, 8:24 pm
Görünürde kapalı kuş,soyunuda bilmediğine göre süprizlere açık olmak lazım tek kanat gelirse şaşırmamak lazım,akkuyruğa kadar gider gibi!!!daha fazla oynanırsa neden olmasın
7/6/2010, 9:57 am
seçim demiş ki:Görünürde kapalı kuş,soyunuda bilmediğine göre süprizlere açık olmak lazım tek kanat gelirse şaşırmamak lazım,akkuyruğa kadar gider gibi!!!daha fazla oynanırsa neden olmasın
Tüm oynarlar için geçerli olabilecek ihtimaller bunlar.
- seçim
7/6/2010, 1:14 pm
Tüm oynarları zan altında bırakıyorsunuz Hüseyin Bey,kuşunun geçmişini bilen yıllardır besleyen ve kuş yapma hayali ile kuşuna kuş sokmayanlar için geçerli değil sanırım.
7/6/2010, 6:02 pm
seçim demiş ki:Tüm oynarları zan altında bırakıyorsunuz Hüseyin Bey,kuşunun geçmişini bilen yıllardır besleyen ve kuş yapma hayali ile kuşuna kuş sokmayanlar için geçerli değil sanırım.
Haklısınız...ben bahsettiğiniz (kuş yapma) hayalleri ile oynar beslemiyorum.Hayal kuranları genellememden dışarı çıkartmanız iyi olmuş haklısınız.
- seçim
9/6/2010, 9:52 am
Teşekkürler,size hazır geldi herhalde kuşlar,ben yinde haddim olmayarak o siyah kuşun ne olduğunu soracağım kızmassanız Hüseyin Bey.
9/6/2010, 3:49 pm
seçim demiş ki:Teşekkürler,size hazır geldi herhalde kuşlar,ben yinde haddim olmayarak o siyah kuşun ne olduğunu soracağım kızmassanız Hüseyin Bey.
Tabii kuşlar yapılmış olarak geldi :) bir yoğrulmuşluk çalışılmışlık var hallerinden de belli oluyordur da.
Estafurullah kızılacak konu değil merağınız ve sorunuz siyah kuş fındık bir kola dayanan ARAP OYNAR.
İlginize teşekkürler.
- bursalı çeto
9/6/2010, 4:49 pm
ARKADAŞLAR
OYNAR KUŞU ÇOK ZENGİN BİR KUŞTUR.KUŞLAR EĞER BİR ÇİFTTEN ÇOĞALMAYSA BELLİ BİR ZAMAN SONUNDA ZATEN KANA GİRECEĞİNMDEN PEK FAZLA ANLATACAK BİR ŞEYİNİZ OLMAZ . EĞER KUŞLARINIZ BİR KAÇ KOLDAN OLUŞUYORSA SİZ İSATEMESENİZDE KARAKANAT TA GELİR TEK KANATTA AKKANAT TA.BUNLAR GAYET NORMALDİR.HATTA BİZİM KUŞLARIMIZDAN SİYAH MÜLAKAT GELİYOR.VE SİZE BELKİ ABARTILI GELİCEK AMA SİYAH MÜLAKAT GELİNCE KAHVEYE ÇAY SÖYLÜYORUZ.BENİM USTAM KUŞLARINA 46 SENEDİR YABANCI KUŞ SOKAMADAN BURAYA GETİRMİŞ.VE BİZİM KUŞLARIMIZDAN ALA GELİYOR MÜLAKAT GELİYOR NADİR DE OLSA TEK KANAT YADA KARA KANAT GELİYOR.BENCE DAHA DOĞRUSU BİZİM BURSADA BU TİP KÜMESLER OLDUKÇA FAZLADIR.VE İÇLERİNDEN BÖYLE SİYAH MÜLAKAT ÇIKAN KUŞLARI KİMSEYE VERMEZLER.VE İKİ TANE SİYAH MÜLAKAT GELDİĞİNDE BİR BİRİNE VURURLAR.
SİYAH MÜLAKATI BİLEN ARKADAŞLAR NEDEN BAHSETTİĞİMİ ANLAMIŞLARDIR.
KAPALI KAPALIYA DENK GELİRSE KUŞLARDAN KUYRUK ALTINDA YADA VÜCUDUNUN HER HANGİ BİR YERİNDE BEYAZ İŞARET OLAN ARAP BİLE GELİR.TABİKİ BU İŞ ÇOK ZAMAN ALIR.
VE TARİHTE HEP ANLATIRLAR ESKİLER:
BENİM BİR TANE TEK KANAT VARDI YADA AKKANATLARDAN KARAKANAT GELDİ.YADA TEK GÖZÜM VARDI YADA YANTELLİ YADA ÇAPARLI BİR YAVRUM VARDI HAVADAN İNDİREMİYORDUK YAY GİBİ UÇUYORDU. BUNLARI DUYMUŞ OLMANIZ LAZIM ASLINDA
HATTA EN CANLI ÖRNEĞİNİ BEN YAŞADIM. KARABAŞ KUŞLARIMDAN KUYRUKTA YAN TELİ OLAN DİŞİ BİR YAVRU GELDİ VE BU YAVRUYU ARKADAŞIMA VERMİŞTİM.ARKADAŞIM BU
KUŞ ARKADAŞIMDA 6 AY KADAR UÇTU ARKADAŞIMIN KÜMESİNİN YERİNİ DEĞİŞTRİDİ DİYE KUŞ SERTLİKTEN ÖLDÜ.
ANLATMAK İSTEDİĞİM BU TİP KUŞLAR HER ZAMAN DEĞERLİDİR.HER KEZ İSTEDİĞİNE İNANIR FAKAT BENCE OYNAR KUŞUNDA KENDİNDEN FARKLI YAVRU GELİRSE TABİKİ ESKİ KAN OLMAK ŞARTIYLA ASLA KİMSEYE VERİLMEZ.
OYNAR KUŞU ÇOK ZENGİN BİR KUŞTUR.KUŞLAR EĞER BİR ÇİFTTEN ÇOĞALMAYSA BELLİ BİR ZAMAN SONUNDA ZATEN KANA GİRECEĞİNMDEN PEK FAZLA ANLATACAK BİR ŞEYİNİZ OLMAZ . EĞER KUŞLARINIZ BİR KAÇ KOLDAN OLUŞUYORSA SİZ İSATEMESENİZDE KARAKANAT TA GELİR TEK KANATTA AKKANAT TA.BUNLAR GAYET NORMALDİR.HATTA BİZİM KUŞLARIMIZDAN SİYAH MÜLAKAT GELİYOR.VE SİZE BELKİ ABARTILI GELİCEK AMA SİYAH MÜLAKAT GELİNCE KAHVEYE ÇAY SÖYLÜYORUZ.BENİM USTAM KUŞLARINA 46 SENEDİR YABANCI KUŞ SOKAMADAN BURAYA GETİRMİŞ.VE BİZİM KUŞLARIMIZDAN ALA GELİYOR MÜLAKAT GELİYOR NADİR DE OLSA TEK KANAT YADA KARA KANAT GELİYOR.BENCE DAHA DOĞRUSU BİZİM BURSADA BU TİP KÜMESLER OLDUKÇA FAZLADIR.VE İÇLERİNDEN BÖYLE SİYAH MÜLAKAT ÇIKAN KUŞLARI KİMSEYE VERMEZLER.VE İKİ TANE SİYAH MÜLAKAT GELDİĞİNDE BİR BİRİNE VURURLAR.
SİYAH MÜLAKATI BİLEN ARKADAŞLAR NEDEN BAHSETTİĞİMİ ANLAMIŞLARDIR.
KAPALI KAPALIYA DENK GELİRSE KUŞLARDAN KUYRUK ALTINDA YADA VÜCUDUNUN HER HANGİ BİR YERİNDE BEYAZ İŞARET OLAN ARAP BİLE GELİR.TABİKİ BU İŞ ÇOK ZAMAN ALIR.
VE TARİHTE HEP ANLATIRLAR ESKİLER:
BENİM BİR TANE TEK KANAT VARDI YADA AKKANATLARDAN KARAKANAT GELDİ.YADA TEK GÖZÜM VARDI YADA YANTELLİ YADA ÇAPARLI BİR YAVRUM VARDI HAVADAN İNDİREMİYORDUK YAY GİBİ UÇUYORDU. BUNLARI DUYMUŞ OLMANIZ LAZIM ASLINDA
HATTA EN CANLI ÖRNEĞİNİ BEN YAŞADIM. KARABAŞ KUŞLARIMDAN KUYRUKTA YAN TELİ OLAN DİŞİ BİR YAVRU GELDİ VE BU YAVRUYU ARKADAŞIMA VERMİŞTİM.ARKADAŞIM BU
KUŞ ARKADAŞIMDA 6 AY KADAR UÇTU ARKADAŞIMIN KÜMESİNİN YERİNİ DEĞİŞTRİDİ DİYE KUŞ SERTLİKTEN ÖLDÜ.
ANLATMAK İSTEDİĞİM BU TİP KUŞLAR HER ZAMAN DEĞERLİDİR.HER KEZ İSTEDİĞİNE İNANIR FAKAT BENCE OYNAR KUŞUNDA KENDİNDEN FARKLI YAVRU GELİRSE TABİKİ ESKİ KAN OLMAK ŞARTIYLA ASLA KİMSEYE VERİLMEZ.
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:52 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:52 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:54 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:56 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:57 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 5:59 pm
- bursalı çeto
9/6/2010, 6:00 pm
9/6/2010, 11:25 pm
Çetin bey oynarlarınızı iyi günlerde besleyiniz bunlar mı? ustanıza dayanan eski kan 45 yıllık soy olarak bahsettikleriniz?
- turgut59
Ad Soyad : turgut erdener
Forum Kayıt : 30/07/08
10/6/2010, 7:49 am
herkeze selamlar
zaman zaman oynar besleyen abilerimizin kümeslerini ziyaret ettim ama bunlara benzer kuş göremedim bunlar en eski soylar olsa gerek vallah ne deyelim bu resimleri burda paylaşmak biraz cesaret ister..
zaman zaman oynar besleyen abilerimizin kümeslerini ziyaret ettim ama bunlara benzer kuş göremedim bunlar en eski soylar olsa gerek vallah ne deyelim bu resimleri burda paylaşmak biraz cesaret ister..
- bursalı çeto
10/6/2010, 6:17 pm
Evet benim ustam bursada terzi ismet olarak tanınır.Allah ondan ve onun gibi ustalardan razı olsun ki bizlere kadar bu kuşları getirdiler.
10/6/2010, 6:28 pm
bursalı çeto demiş ki:Evet benim ustam bursada terzi ismet olarak tanınır.Allah ondan ve onun gibi ustalardan razı olsun ki bizlere kadar bu kuşları getirdiler.
Merhaba ,
ALlah uzun ömürler versin İsmet beye, Edirne den bir kaç oynara meraklı abimiz kendisinden kuş alıp getirdiler buraya ve halen bir kaç kişide var.Yanlız sizin kuşlarınız ile buraya getirilenler fizik olarak çok faklılar İsmet beyde farklı fiziklerde var galiba öyle mi?Benim gördüklerim incelediklerim minyon tiplilerdi sizinkiler biraz daha iri gibi geldi bana? ve geneli karabaş olarak biliyorum çeşitli kanlarda var sanırım İsmet bey de doğrumudur?
- bursalı çeto
10/6/2010, 6:36 pm
bizde dört kol kuş var.bir kolu iri.fakat aşırı iri değil.edirnede erol abide var.birde uzun köprüde bakkal ahmet abide var.ahmet abi uznları birbirine vurarak kuşları biraz daha uzattı.ve şu anda çıkan yavrular 2 satten fazla uçuyormuş.
edirnede sadece dediğim gibi 2 kişide var bizim kuşlarımız.
fakat elde oldukça kısa olan beli açıklar dediğimiz arabacı ismailden boyacı recebe ve sarı necatiye geçen kuşlar var.kuşlarımız var.birde yine bir değişik kol yemci şerif dedenin kuşları var.
siz tahminime göre erol abiye verdiğimiz kuşları görmüşsünüz.ona verdiğimiz kuşlar bizim kısa kuşlarımızdan dı.fotoğraflarda da tesadüfen iri kol kuşlar denk gelmiş.
fakat yine fotoğraf eklersem bu sefer de kısa kollardan eklerim.
fakat elde oldukça kısa olan beli açıklar dediğimiz arabacı ismailden boyacı recebe ve sarı necatiye geçen kuşlar var.kuşlarımız var.birde yine bir değişik kol yemci şerif dedenin kuşları var.
siz tahminime göre erol abiye verdiğimiz kuşları görmüşsünüz.ona verdiğimiz kuşlar bizim kısa kuşlarımızdan dı.fotoğraflarda da tesadüfen iri kol kuşlar denk gelmiş.
10/6/2010, 6:45 pm
bursalı çeto demiş ki:bizde dört kol kuş var.bir kolu iri.fakat aşırı iri değil.edirnede erol abide var.birde uzun köprüde bakkal ahmet abide var.ahmet abi uznları birbirine vurarak kuşları biraz daha uzattı.ve şu anda çıkan yavrular 2 satten fazla uçuyormuş.
Aynen dediğiniz doğrudur Erol ve Ahmet abide görüyorum kuşlarınızı takip ediyorum yanlız bu eklediğiniz kol kuşları ile alakaları yok tuaf geldi açıkçası.
Diğer kısa elde küçük kol kuşlarınızıda uygun bir zamanda eklersiniz inşallah teşekkürler.
1 sayfadaki 2 sayfası • 1, 2