D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 411k

Join the forum, it's quick and easy

D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

D İ K K A T !!! PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!!

+12
EZEL
eric
bekir79
avcıı
tlgtck
iyimser_20
musamamoste
Ali3547
sezai
fatih_27su
tolga40
timur
16 posters
hüseyin usta
hüseyin usta
Ad Soyad : Huseyin Al
Doğum Tarihi : 20/04/57
Forum Kayıt : 31/08/09

D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 Empty Geri: D İ K K A T !!! PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!!

27/12/2010, 1:01 am
S.A arkadaşlar...gÜnümüzde(taklacı)diye adlandırılmış olan MARDİN kuşlarının ve iyi DAMARLARININ sadece MARDİN ilinde deil bütün ANADOLUDA ve DÜNYADA kırılarak bu güne gelmiş bulunmaktadır...Yani şu bugün ne derece MARDİN kuşu mardin ilinde varsa bu sivastada ankarada nevşehirde konyadada eskişehirdede urfadada vardır...Ve tabiki İSTANBUL...Şimdi esas meselye gelelim...Bi takım arkadaşlar kusura bakmasın şöleki... birileri bi yerlerden okumuşlar(herhalde sitelerden)neymiş kuşlar orta asyadan gelmişmiş..Orta asyadan gelmiş ve anadoluya dağılmış olan kuşlar acaba MARDİN ilinden dağılmış olamazmı anadoluya acaba... ANADOLUMUZ da MARDİN ilinden eski VE yaşlı bi il daha varmı acaba. URFA ve MARDİN diyarı hz peygamberler ve fravunlar tarinini yaşamış olan bu illerimiz KUŞLARI ilede Anadolumuzda ün salmış illerimizdir...Bu kuşlar eğerki ortaasyadan geldise illaki orda süperleri vardır öle ya ordan geldiklerine göre..Gidip gören seğreden varmı acaba...Biz Anadolumuzda ki kuşlara sahip çıkalım ve MARDİNLİ kuşununda hakknı verelim...Beslemiş olduğunuz(Taklacı dediğiniz)kuş ama iyi ama kötü MARDİN kuşu damarıdır.saygılar.
EZEL
EZEL
Ad Soyad : şahin kuşçu
Doğum Tarihi : 29/12/75
Forum Kayıt : 07/03/10

D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 Empty Geri: D İ K K A T !!! PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!!

27/12/2010, 1:37 am
bekir arkadaşım vicdanı olan herkes dogruları soyler,bende sana teşekkur ediyorum.burda bazı arkadaşlar bırakın kuşu mardin adını görunce kendilerini kaybediyorlar,belkide kendilerince haklılar,mardinli bir kac kuş cambazıyla tanışmışlardır,kansız kuşu guzel diye onlara vermişlerdir kızmakta haklılar yalnız şunu herkes iyi bilsinki gercek mardin guvercin besleyicisi evindeki halıyı kışın ortasında cıkarır satar sevdigi kuşunu ise asla bunun içindirki kuşu dostun sevdigin arkadaşın varsa elde edebilirsin yoksa istedigin kadar çok parayla al,boş çıkar,bizler mardinde hakkaten bu simsarlardan çok şikayetciyiz mardinin adını kötuluyorlar buraya gelenler bilir mardinliye misafir ol evindeki tek ekmegi seninle paylaşır ama gel gelelim gözlerini para hırsı burumuş simsarlar mardin adını kötuluyor bizde bunun farkındayız ama yapacak bir şey yok tanıdıgımız herkese soyluyoruz sakın simsarlara guvenmeyin diye,simsara buyuk para verip oynatıgı mardin kuşu yaramıyo ama kırşehirden yada konyadan hediye gelen kuş guzel oynamış adam ister istemez mardin kuşunu kötuluyecek digerlerini övecek bunu normal göruyoruz,biz gercek guvercin severlerin memleket sıkıntımız yok mardinde bizim kırıkkalede konyada ankarada kuş nerde oynarsa ve guzelse takdir ederiz,ama bazı arkadaşlar belliki burda gercek kuşçu arkadaşlarla tanışmadıkları için mardine önyargıyla yaklaşıyorlar,insan bilmedigi şeyin düşmanıdır derler,mardinde sadece zevki için kuş besleyen arkadaşlarla tanışsalar umarım bu ön yargılarından kurtulurlar .herkese sevgi ve saygılar
EZEL
EZEL

27/12/2010, 1:45 am
hay elerin dert görmesin,huseyin usta iyi yazmışsın belliki senin mardin kuşuna karşı önyargın yok tşkrlr usta
EZEL
EZEL

D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 Empty ammada sacmalamısın be avcı,ufak atki civcivler yesin,buralarda belliki senin gibi bii kaç avcıyla tanışmışsın.fazla ileri gl

27/12/2010, 2:02 am
avcıı demiş ki:SENDE SAĞLICAKLA KAL KARDEEŞ AMA YANLIŞ BİLİYORSUN İYİ KUŞUN İYİ IRKIN YATAĞI MARDİN DEĞİLDİR BU BENİM GÖRÜŞÜM DEĞİL BELGELİ İSPATLI TARİHCİLERİN GÖRÜŞÜDÜR GÖRÜŞÜ DEMEKDE DOĞRU OLMAZ TARİHİN GERÇEĞİDİR KUŞ ANADOLUNUN HER YERİNDE VARDIR FAKAT IRK KAN ARILIK ARARSAN MARDİN DEĞİLDİR BUNUN YERİ.... BUNUN YERİ ÖNCELİKLE HERKEZİN KENDİ KÜMESİNDEN BAŞLAR SONRA EŞDE DOSTTA SON BULUR..... FAZLA AÇIK YAZMIYACAM SABİT DÜŞÜNEN BİR ARKADAŞA BENZİYORSUN SADECE TAVSİYEM İYİ OKU İYİ ARAŞTIR İYİ İZLE .. TEK ŞEHİRE BAĞLI DÜŞÜNME KIRIKKALE VAR ANKARA VAR ORALARDADA İZLEDİM HEMDE ATEŞPARÇASI GİBİLERİNİ VE SÜREKLİLİĞİ OLAN NESLİ OLAN IRKI OLANLAR DEDİĞİM GİBİ MARDİNDE IRK YOKKK KUŞ BESLEMENİN BİLE YIL OLARAK SINIRI VAR MARDİNDE ..
SELAMLAR SAYGILAR BİZDEN .... BUYRUN BAHARA VARSA MARDİNDE KUŞ UÇURTUP İZLETECEK YAZSSIN İSMİNİ BENDE BAHARA KALDIRACAM BUNUDA BURDA PAYLAŞALIM BİRDE O ŞEKİLDE ISPATINI YAPALIM HODRİ MEYDAN ....HA BELKİ BAŞKA ŞEHİRLERDEN BAŞKA ARKADAŞLAR BİZİ GEÇER AMA MARDİN ASLA ...... MARDİŞNDE KUŞTA IRKTA YOK ORDA TİCARET VAR TİCARET......
EZEL
EZEL

27/12/2010, 2:09 am
AVCI HELE SEN TELEFONU TİMUR ARKADAŞA BIRAK BAHARA BIRAKMIYALIM BU İŞİ İSTEDİGİN ZAMAN KUŞ VAR SANA KUŞ SEYRETİRECEM SOZ BİLETİNİ DE BEN ALIRIM SOZ YALNIZ BEGENDİRİRSEM BU SİTEDE BUTUN YAZDIKLARINI YUTACAKSIN VE ÖZR DİLEYECEKSİN TEK ŞARTIM O KUŞ HAZIR SENDE HAZIRSAN BURDAKİ BUTUN ARKADAŞLAR ŞAHİT OLSUN UCURMAYAN NAMERT GELMEYEN NAMERT OLSUN HODRİ MEYDAN DİYORSUN BUYRUN YANINA TİMURUDA AL GEL İSTEDİGİN ZAMAN,SENİN MARDİNDE KUŞ DEMEYE KAPASİTENDE GUCUNDE YETMEYECEGİNİ GOSTECEM İNŞL
EZEL
EZEL

27/12/2010, 2:14 am
Timur kardeş bu işi bahara bırakmıyalım ben seni arar adımıda adresimide soylerim avcı ararsa hemen al gel misafirim olun kimin tuccar kimin merakçı kimin avcı( atıcı)oldugunu görecez
EZEL
EZEL

27/12/2010, 2:17 am
şunuda ekleyeyim başka misafirim olmak isteyen arkadaşlar varsa onlarda başım ustunde yerleri var
avcıı
avcıı
Ad Soyad : ismail
Doğum Tarihi : 29/12/77
Forum Kayıt : 31/12/08

27/12/2010, 7:13 am
lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 582302429 D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 745452271 BENİDE ANLAYAN ÇIKTI BAKIN GERÇEKTEN MÜKEMMEL BİR TABİR İLE YAZMIŞIN BEN DAHA FAZLA RENCİDE ETMEK İSTEMEDİM SSELAMLAR..

bekir79 demiş ki:İSTANBULLU TİMİR ARKADAŞIM. BENDE İSTANBULLUYUM. TÜRKİYENİN HER YERİMDEN KUŞLAR İST. TOPLANIR. UÇURULUR. İZLENİR. ANADOLUNUN HERYERİNDE KUŞ İZLEDİM GETİRDİM. MARDİNDENDE KUŞ GETİRDİM. ist. olan herkezde türkiyenin her vilayetinden getirmişti.

MARDİN TAKLACILARI DEYİNCE İSTANBULLU YETİŞTİRİCİLERİN AKLINA SADECE BALON GELİR. SİMSARCILAR AKLINA GELİR.

BÜTÜN YÖRENİN KUŞ ÖZELLİKLERİNİ AŞŞAGI YUKARI BİLİRİM. uçurtmuşumdur. ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM. . mardin taklacıların adı var cismi yok.
avcıı
avcıı

27/12/2010, 7:38 am
BAK KELİMELERİNİ İLK YAZINA GÖRE AZ DAHA SEÇEREK YAZMIŞIN DİKKAT ET KULLANDIĞIN LAFLARA YEMİN EDERİM SANA KANAT TAKAR KUŞ DİYE İZLETİRİM HERKEZE .. BU BİR BİR İKİNCİSİ MARDİNDEN YADA HAKKARİDEN YAHUT BENİM YURDUMUN EN DOĞUSUNDAN EN BATISINI TÜRKİ CUMHURİYETİ SINIRLARI İÇİNDE HİÇ BİR MEMLEKETİNDEN İNSANINDAN NE RAHATSIZLIĞIM NEDE SIKINTIM OLUR NEDE O İLİ KÖTÜLEMEK GİBİ BİR AMACIM OLUR ..BEN EVET GÖREV YAPTIM MARDİNDEDE YAPTIM MİDYATADA GELDİM İYİ OKURSAN YAZIMI KİMSEYEDE MİSAFİR OLMADIM OLMA GİBİ BİRDE LÜKSÜM YOK İDİ HALENDE YOK ...İŞİ MİLLİYETCİLİĞEDE DÖKMEDİM DÖKSEM ORDA YAZARDIM KÜRT TÜRK ARAP ÇERKEZ VSR İŞİ BAŞKA YERE ÇEKME TÜRKİYENİN BÜTÜN İLLERİNDEKİ KUŞ GEÇER BENİM KUŞUMU MARDİNİN KUŞU YİNE GEÇMEZ GEÇEMEZ ÇOK AFEDERSİN PİSLEDİĞİNİ HAVAYA ATSAM PİSLİĞİNE YETİŞEMEZSSİNİZ BEN KİMSENİN KAPISINDA KUŞ İZLEMEK İÇİNDE BEKLEMEM HER NEYSE MEVZU FAZLA DALLANIP BUDAKLANMADAN SANA ŞUNU SÖYLİYEYİM NİK AVCI KENDİMDE AVCIYIM ATICIYIM LAF İLE DEĞİL SIKTIĞIMIDA ALACANLI KOMAM BUNU BENİ TANIYAN İYİ BİLİR SANA KENDİMİDE TANITMAYI İSTERİM FAKAT İLK YAZILARIMDADA VARKİ İŞİM ,MESLEĞİM İTİBARİ İLE BİRDAHA ORAYA GELİRMİYİM GELEMEZMİYİM BİLMEM AMA GELİRSEM İNAN LAFTA SÖZDE DEĞİL MUTLAKA YANINA UĞRAR MİSAFİR PERVERLİĞİNİ GÖRÜRÜZ. HA ŞİMDİ SENİ DAVET ETSEM YOK NE UÇANIM NE OYNAYANIM YAZDIM BUNUDA YAZDIM AMA BAHARA OLUR İŞALLAH .TELEFONUNU FELAN YAZMA SEN BURA BEN SENİ BULURUM ÇAĞIRTIRIM ÇAĞIRIRIM .
MARDİNDE BU İŞİN TİCARETİ VAR BU KUŞLARIN IRKI KANI MARDİN DİYE BİR KAN YOK YOK ARKADAŞIM BUNU KABULLENİN YAKIN TARİHİ OKU TC KURULDUKTAN SONRA BİLE Bİ HALT YOKTU ULEN BIRAKIN KUŞU YİYECEK EKMEĞİ YOKTU O YÖRENİN BUNU BEN YAZMIYORUM TARİHÇİLER YAZIYOR TEK O YÖRE DEĞİL HER YÖREMİSİZLERİN MEMLEKET SIKINTISI YOK İSE BENİM HİÇ YOK BU ÜLKE DOĞUSUNDAN BATISINA BENİM BİZİM EJDADIMIN EJDADIMIZIN SEN LAFI BAŞKA YERE GETİRİYON GETİRENDE SENSİN DAHA TEK KELİME EDERSEN BU KONU HAKKINDA DAHA AĞIR İTHAMLARDA BULUNACAM ONA GÖRE YAZACAKSANDA KONUYU SAPTIRMA ADAM GİBİ YAZ ..

EZEL demiş ki:bekir arkadaşım vicdanı olan herkes dogruları soyler,bende sana teşekkur ediyorum.burda bazı arkadaşlar bırakın kuşu mardin adını görunce kendilerini kaybediyorlar,belkide kendilerince haklılar,mardinli bir kac kuş cambazıyla tanışmışlardır,kansız kuşu guzel diye onlara vermişlerdir kızmakta haklılar yalnız şunu herkes iyi bilsinki gercek mardin guvercin besleyicisi evindeki halıyı kışın ortasında cıkarır satar sevdigi kuşunu ise asla bunun içindirki kuşu dostun sevdigin arkadaşın varsa elde edebilirsin yoksa istedigin kadar çok parayla al,boş çıkar,bizler mardinde hakkaten bu simsarlardan çok şikayetciyiz mardinin adını kötuluyorlar buraya gelenler bilir mardinliye misafir ol evindeki tek ekmegi seninle paylaşır ama gel gelelim gözlerini para hırsı burumuş simsarlar mardin adını kötuluyor bizde bunun farkındayız ama yapacak bir şey yok tanıdıgımız herkese soyluyoruz sakın simsarlara guvenmeyin diye,simsara buyuk para verip oynatıgı mardin kuşu yaramıyo ama kırşehirden yada konyadan hediye gelen kuş guzel oynamış adam ister istemez mardin kuşunu kötuluyecek digerlerini övecek bunu normal göruyoruz,biz gercek guvercin severlerin memleket sıkıntımız yok mardinde bizim kırıkkalede konyada ankarada kuş nerde oynarsa ve guzelse takdir ederiz,ama bazı arkadaşlar belliki burda gercek kuşçu arkadaşlarla tanışmadıkları için mardine önyargıyla yaklaşıyorlar,insan bilmedigi şeyin düşmanıdır derler,mardinde sadece zevki için kuş besleyen arkadaşlarla tanışsalar umarım bu ön yargılarından kurtulurlar .herkese sevgi ve saygılar
avcıı
avcıı

27/12/2010, 8:13 am
Güvercinler Ve Tarih
Osmanlı Devletinde,Kuşçuluk bizzat saray tarafından desteklenmiş ve protokolde de yeri olan bir meslek…Bu kuşların herbirinin ayrı ayrı bir özelliği var. Sanmayın ki aman sesi ne güzel sesi için veya görüntüsü için avlanıyorlar veya tutuluyorlar hayır…Bizzat savaşta kullanıldığı için özel bir öneme haizdir.

Osmanlı Devleti’nde dikkati çeken bir özellik, güvercinlerin Osmanlı sarayının değerli hayvanları arasında sayılması ve sarayda yetiştirilen güvercinlerde kesinlikle melez ırk bulundurulmamasıdır. Hatta saray yönetimi güvercinlerin eğitilmesi, ıslahı gibi konularda bilgisine başvurulmak üzere yurtdışından uzmanlar getirmekten bile çekinmemektedir. Bu konuda 1883 yılında Fransa’dan Möso Jumbar adlı bir güvercin uzmanı getirildiği ve uzmanın konu ile ilgili olarak yazdığı bir yazının çevirisinin güvercin yetiştiriciliğinde kullanıldığı gösteren bir belge bulunmaktadır.

Tarihi süreçle birlikte bu gelenek önce Selçuklulara sonra da Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı Devleti’nde ise 17. yüzyılın sonuna kadar kuşçuluk daha çok saray ve çevresinde anlam kazanmış bir uğraştı. Osmanlı sarayında başlangıçta kuşçuluk, daha çok avlanma gereksinimi ile birlikte yürümüştür. İlk padişahlar ava önem veren kişilerdi. Bu dönemde sarayda, Doğancıbaşı, Atmacacıbaşı, Şahincibaşı, Çakırcıbaşı gibi kuşlarla ilgilenen rütbeli kişiler bulunmaktadır… Padişahlar V. Mehmet’ten sonra av ile ilgilenmemişlerdir. Ancak “şikar halkı” denilen bu av teşkilatı korunmuştur. 1600’lü yılların başında sarayda görevli 30 doğancı, 271 çakırcı, 276 şahinci, 45 atmacacı olmak üzere 592 görevli çalışmaktadır. İlerleyen yıllarda bu görevlilerin sayıları azalmıştır.

Ünlü Osmanlı gezgini ve bizimde hocamız olan Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde belirttiğine göre, 1600 lü yıllarda Osmanlı’da, İstanbul’da bulunan kuşbazlar 500 dükkan ve 600 kişiden oluşmaktaydı. Bu dönemde yetiştirilen güvercin ırkları ise şöyle sıralanmaktadır. Pal, taklabaz, şeber, cevizi, Şami, Mısıri, Bağdatlı, munakkit, alare, marselos (martoloz), demkeş, sabe, talazlı, pelenk, jebar, kızıl ala, kara ala, tekir ala, varkil ala, sade kut, taçlı kut, çakşırlı kut.

Osmanlı toplumunda kuşlarla ilgilenen kişilere genel olarak “kuşbaz” adı verilmektedir. Sarayın kuşbazları genellikle saray bahçelerinde bulunan ve “kuşluk” adı verilen bölümde yetiştirilen kuşlarla ve güvercinlerle de ilgilenmektedirler. Osmanlı toplumunda dikkati çeken bir özellik güvercinlerle ilgili her türlü belgenin titizlikle ve düzgün olarak kayıt edilmiş olmasıdır.
Kaynak.: Anadolu Güvercin Kültürü derneği
TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE KUŞLAR VE GÜVERCİNLER PALEOLİTİK ÇAĞ

İnsanlık tarihinde yaklaşık olarak MÖ. 10 bin yılından başlayıp en eski zamanlara kadar uzayan döneme paleoletik çağ adı verilmektedir. Dünya tarihinde bilinen en eski kuş betimlemesi üst paleolitik çağa ait olup günümüzden yaklaşık 30–35 bin yıl öncesine aittir. Bu kuş betimlemesi bir baykuş ait olup Chauvet mağarasında duvar resmi olarak bulunmuştur. Polonya Bilimler Akademisi Türkologlarından Edward Tryjarski güvercinin paleolitik çağın sonlarına doğru yani günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce Anadolu’da evcilleştirildiği ve buradan dünyaya yayıldığı görüşündedir. Ancak bu görüşü destekler arkeolojik bulgulara henüz ulaşılamamıştır. Edward Tryjarski’nin bu görüşü daha çok dilbilimsel (etimolojik) araştırmalara dayanmaktadır. Anadolu’da paleolitik çağ günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce başlayıp daha gerilere doğru devam etmektedir. Ülkemizde paleolitik çağa ait kalıntılar bulunduran en önemli merkez Antalya yakınlarındaki Karain mağarasıdır. Bu mağarada dönemi aydınlatacak çok önemli bulgular elde edilmiş olmakla birlikte kuşlar ve güvercinlerle ilgili bir bulguya henüz ulaşılamamıştır. Bu mağaradaki kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.
MEZOLİTİK ÇAĞ
MÖ. 10 bin ve 8 bin yılları arasındaki 2 bin yıllık dönem mezolitik çağ olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde oksitli boyalarla boyanmış mağara duvar resimleri görülmeye başlanmıştır. Antalya yakınlarındaki Beldibi ve Belbaşı mağaraları, Samsun yakınlarındaki Tekeköy başlıca merkezler arasındadır. Beldibi mağarasında duvara yapılmış ilginç bir geyik figürü bulunmaktadır. Bu döneme ait güvercin ile ilgili bir figür bulunamamıştır.
NEOLİTİK ÇAĞ
Anadolu’da neolitik çağ MÖ. 8 bin ile 5500 yılları arasında yaşanmıştır. Günümüzden 10.000 yıl öncesinde başlayan bu çağda avcılığın sistemli hale geldiği ve başta köpek olmak üzere bazı hayvanların evcilleştirildiği arkeolojik bulgularla kanıtlanmıştır. Bu dönemin sonlarına doğru güvercinin de evcilleştirilmiş olabileceği düşünülebilir. Ancak bu görüşü destekler arkeolojik bulgu yoktur. Neolitik dönem, insanlığın tarihinde kuş betimlemelerinin arttığı bir dönem olarak dikkati çekmektedir. Bunun bir nedeni de insanın soyut zeka ve buna bağlı olarak simge kullanma konusunda geliştirdiği yeteneklerde aranmalıdır. Neolitik dönem yerleşimlerinden Göbeklitepe taş stelleri üzerinde sıklıkla kuş betimlemelerine rastlanmaktadır. Bunların içinde bir leylek figürü dikkat çekicidir. Gene bu steller üzerinde kuşların ağ ile yakalanışlarını gösteren sahneler vardır. Kuşların canlı yakalanmasının evcilleştirmeyi de getirmiş olması doğaldır. Anadolu’da bu dönemin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Konya yakınlarındaki Çatalhöyük’te yapılan kazılarda elde edilen bulgular sonucu, Çatalhöyük sakinlerinin çağın en önemli kentsel yerleşimine sahip oldukları ve tarım ile hayvancılıkta oldukça ileri gittikleri anlaşılmıştır. Çatalhöyük’te sıklıkla akbaba figürlerine rastlanmıştır. Bu figürlerin ölümü simgelediği düşünülmektedir. Bu dönemde Anadolu’da akbabanın ölümü simgelemesine karşın uğursuzluk olarak nitelenmediği tam tersine kutsal olarak değerlendirildiği sanılmaktadır. Bunun nedeni tanrıların gökyüzünde yaşadığına inanılması ve uçma yeteneği bulunmayan insanoğlu ile tanrılar arasında ancak uçabilen kuşların aracılık yapabileceğinin düşünülmesidir. Bu dönemde ölünün gömülmeden önce akbabalar tarafından yenmesine izin verildiği tahmin edilmektedir. Çatalhöyük’te ölülerin akbabalarca yendiğini gösteren betimlemeler bulunmuştur. Böylelikle ölünün tanrılara daha kolay ulaşabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu görevi yerine getiren akbabalar kutsal bir kuş olarak kabul edilmektedirler. Neolitik dönemde Çatalhöyük’te güvercin ile ilgili bir bulguya rastlanmamıştır.
KALKOLİTİK ÇAĞ

Neolitik çağı izleyen kalkolitik dönem, Anadolu’da günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce başlamıştır. Kalkolitik çağ, MÖ 5500 ile 3 bin yılları arasında yaşanmıştır. Şehirleşmenin hızla geliştiği bu dönem çanak çömlek yapımının yaygınlaştığı bir çağdır. Maden ve özellikle de bakır kullanımının yaygınlaştığı bir dönemdir. Bu çağda Anadolu’da Burdur yakınlarındaki Hacılar, Denizli yakınlarındaki Beycesultan, Afyon yakınlarındaki Kusara höyük, Tuz gölünün güneyindeki Canhasan, Mersin yakınlarındaki Yümüktepe gibi şehirleşmiş önemli yerleşim bölgeleri bulunmaktadır. Bu yerleşim ağı Anadolu’nun uygarlık tarihi açısından ne denli önemli bir bölge olduğunun çok güzel bir göstergesidir. Kalkolitik döneme ait Halaf’da bulunan bir kap üzerinde güvercingiller ailesinden kumru figürüne rastlanmıştır. Bu çağ Anadolu’da hayvanların evcilleştirilmesinin ve insanların yararına kullanılmasının geliştirildiği bir çağdır. Dünyada güvercinlerin evcilleştirilmesine ilişkin ilk bulgular bu döneme aittir. Bu konudaki en eski bilgiler, MÖ. 4500 yıllarına, yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Köken olarak evcil güvercinin ilk olarak Orta Asya milletleri tarafından eğitildiği tahmin edilmektedir. Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, güvercinlerin günümüzden 6000 yıl önce Ön Asya’da evcilleştirilmeye başlandığını ancak bu sürecin izleyen yıllarda Anadolu’da devam ettiğini belirtmektedir. Evcil güvercinlerin kalkolitik çağda Asya kökenli gelişip buradan Mısır ve Mezopotamya’ya doğru bir dağılım izlediği ve buradan da Anadolu’ya geldiği genel olarak kabul edilmekle birlikte son yıllarda yapılan araştırmalar ve özellikle arkeolojik, kültürel ve etimolojik incelemeler, güvercinin Anadolu’da eskiden beri var olduğunu ve Anadolu kökenli olarak yayılmış olabileceği de düşündürmektedir. Özellikle Hitit İmparatorluğu döneminde Anadolu’da ayrı bir kuş kültürü olduğu bilinmektedir. Asya’da bulunmayan bazı kuş türlerinin bu kültürde yer alıyor olması, bu kültürün Asya kökenli olmadığını göstermektedir. Gene Mısır ve Mezopotamya’da makbul kabul edilen ve saygı gören baykuş karga ve akbaba gibi kuşların Anadolu kültüründe aynı çağda ölümü ve uğursuzluğu çağrıştırdığı için yer almıyor olması, Anadolu’nun kendine özgü bir kuş kültürü geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu kültürel farklılık Anadolu kuş kültürünün Mısır ve Mezopotamya etkisi ile gelişmediğini kanıtlar niteliktedir.
TUNÇ ÇAĞI

Tunç çağı Anadolu’da MÖ. 3 bin ile 2 bin yılları arasında yaşanmıştır. Bu çağda Anadolu’da Çorum yakınlarındaki Alacahöyük, Malatya yakınlarındaki Arslantepe, Çanakkale yakınlarındaki Troya ile Horoztepe, Hasanoğlan, Mahmatlar gibi önemli yerleşim yerleri dikkat çekicidir. Bu çağa ait yerleşim yerlerinde çıkartılan çanak ve çömlekler üzerinde bir çok kuş türünün yanı sıra kumru ve güvercin figürlerine de rastlanmaktadır. Bu bulgular güvercinin günümüzden en az 5 bin yıl önce Anadolu’da yaygın olarak bulunduğunun tartışma götürmez kanıtlarıdır. Aynı çağda Anadolu’ya komşu ülkelerin sanatında da benzer bulgulara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu çağa ait Mezopotamya buluntularında Sümer uygarlığına ait kalıntılar arasında üzerlerinde güvercin ve kumru figürleri bulunan mühür ve bazı arkeolojik eserler elde edilmiştir. Sümer şehirlerinden bir olan Ur’da Elübeyt tabakasında ve gene Ur ve Kiş’de ortaya çıkartılan bazı mezar buluntularından bölgede güvercin yetiştirildiği anlaşılmaktadır. Bir Sümer tanrıçası olan ve bereket ile cinsel aşkı simgeleyin tanrıca İştar adına yapılmış tapınakta kurşundan yapılmış kumru heykelleri bulunmaktadır. MÖ. 3 bin yılına ait Mısır kayıtlarında, 5. Mısır hanedanlığı zamanında güvercinlerin yemek amacı ile yetiştirildiği anlaşılmaktadır. Bu dönemlerde güvercin hem eti hem de gübresi için yetiştirilmekteydi. O dönemde güvercin eti sofraların makbul bir yiyeceğiydi. Güvercin gübresinden yararlanmak için de güvercin kulesi adı verilen yüksek ve üzerinde güvercinlerin girebilecekleri delikler bulunan kuleler yapılmaktaydı. Bu yapılar, Anadolu’da yakın tarihe kadar bulunan hatta kullanılmamakla birlikte son örnekleri günümüzde de bulunan boranhaneleri çağrıştırmaktadır. Anadolu’da gördüğümüz gibi çok erken dönemlerde başlayan şehirleşme ve hayvanların evcilleştirilme sürecini bağlı olarak gelişen güvercin yetiştiriciliği, Avrupa ve dünya ülkelerine çok sonra yayılmıştır. Bugün bizim dünya ırklarının çoğunun Anadolu kökenli olduğunu söylememizin temelinde bu olay vardır. Evcil güvercinlerin örneğin Avrupa’ya gelmesi çok sonraları olmuştur. Avrupa’ya ilk güvercin MS. 2. yüzyılda Romalılar döneminde girmiştir. Avrupa’da güvercin yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ise MS. 14. yüz yıla rastlamaktadır.

GÜVERCİNLER HAKKINDA EN ESKİ BİLGİLER

Güvercin, insanoğlunun ilk evcilleştirdiği kuş türü olarak bilinmektedir. Bu konudaki en eski bilgiler, M.Ö 4500 yıllarına, yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Köken olarak evcil güvercinin ilk olarak Orta Asya milletleri tarafından eğitildiği tahmin edilmekle birlikte son yıllardaki bulgular güvercinin Anadolu kökenli bir gelişim göstermiş olabileceğini de düşündürmektedir.

Günümüz bilim insanları arasında evcil güvercinin atasının kaya güvercini Columba livia ) olduğu görüşü oldukça yaygındır. Bu görüş 1850’li yıllarda evrim teorisi üzerine çalışırken güvercinlerle ilgili araştırmalarda bulunan Charles Darwin’e aittir. Darwin, evcilleştirilmiş yabani bitki ve hayvan türlerinde çeşitliliğin daha fazla olduğunu gözlemiş ve bunun nedenleri üzerinde durmuştur. Evcil güvercin çeşitlerinin beslenmesi ve üretilmesi ile ilgili çeşitli deneyler yapmıştır. Bu denemeleri sırasında farklı ırkları birbiri ile eşleştirerek yeni güvercin ırkları elde etmiştir. Elde edilen yeni ırkın, başlangıçta kullandığı ırklardan oldukça farklı özelliklere sahip olması üzerine, bunun nedeninin kendi seçimi olduğunu kavramıştır. Seleksiyon adını verdiği bu seçimin evcil türlerde ırkın değişimini getirdiğini tespit etmesi üzerine, doğada bulunan türlerde ırkların değişiminin nasıl olduğu üzerine çalışmaya başlamış ve evrim teorisi olarak bilinen teoriyi geliştirmiştir. Günümüz bilim insanları da aynı kanıyı paylaşmakta ve evcil güvercinin, kaya güvercini de dahil olmak üzere farklı 2 ya da 4 yabani güvercin türünün bir melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı görüşünde birleşmektedirler.
avcıı
avcıı

27/12/2010, 8:17 am
AL BİDE BUNU OKU BAKALIM ÖNEMLİ OLAN SENİN DEDİĞİN GOOGLEYE YAZAR KOPYALAR DEĞİL ÖNEMLİ OLAN OKUMAKTIR SEN BU CAHİL KAFANLA MARDİN IRKI DİYE SADECE KENDİNİ VE KENDİNE BENZEYENLERİ KANDIRRIRSIN .....İSMİNİ BİLMİYOM AMA EZEL NİKLİ DİYEYİM ÇÜNKİ EZELİNDE EVVELİNDE ANLAMI BÜYÜK SEN BU MANAYA PEK YAKIŞIR BİRİNE BENZEMİYON TAŞIYAMAZSSIN ..
bekir79
Ad Soyad : B.Ç
Doğum Tarihi : 24/03/79
Forum Kayıt : 11/07/08

27/12/2010, 8:27 am
avcıı demiş ki:Güvercinler Ve Tarih
Osmanlı Devletinde,Kuşçuluk bizzat saray tarafından desteklenmiş ve protokolde de yeri olan bir meslek…Bu kuşların herbirinin ayrı ayrı bir özelliği var. Sanmayın ki aman sesi ne güzel sesi için veya görüntüsü için avlanıyorlar veya tutuluyorlar hayır…Bizzat savaşta kullanıldığı için özel bir öneme haizdir.

Osmanlı Devleti’nde dikkati çeken bir özellik, güvercinlerin Osmanlı sarayının değerli hayvanları arasında sayılması ve sarayda yetiştirilen güvercinlerde kesinlikle melez ırk bulundurulmamasıdır. Hatta saray yönetimi güvercinlerin eğitilmesi, ıslahı gibi konularda bilgisine başvurulmak üzere yurtdışından uzmanlar getirmekten bile çekinmemektedir. Bu konuda 1883 yılında Fransa’dan Möso Jumbar adlı bir güvercin uzmanı getirildiği ve uzmanın konu ile ilgili olarak yazdığı bir yazının çevirisinin güvercin yetiştiriciliğinde kullanıldığı gösteren bir belge bulunmaktadır.

Tarihi süreçle birlikte bu gelenek önce Selçuklulara sonra da Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı Devleti’nde ise 17. yüzyılın sonuna kadar kuşçuluk daha çok saray ve çevresinde anlam kazanmış bir uğraştı. Osmanlı sarayında başlangıçta kuşçuluk, daha çok avlanma gereksinimi ile birlikte yürümüştür. İlk padişahlar ava önem veren kişilerdi. Bu dönemde sarayda, Doğancıbaşı, Atmacacıbaşı, Şahincibaşı, Çakırcıbaşı gibi kuşlarla ilgilenen rütbeli kişiler bulunmaktadır… Padişahlar V. Mehmet’ten sonra av ile ilgilenmemişlerdir. Ancak “şikar halkı” denilen bu av teşkilatı korunmuştur. 1600’lü yılların başında sarayda görevli 30 doğancı, 271 çakırcı, 276 şahinci, 45 atmacacı olmak üzere 592 görevli çalışmaktadır. İlerleyen yıllarda bu görevlilerin sayıları azalmıştır.
Ünlü Osmanlı gezgini ve bizimde hocamız olan Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde belirttiğine göre, 1600 lü yıllarda Osmanlı’da, İstanbul’da bulunan kuşbazlar 500 dükkan ve 600 kişiden oluşmaktaydı. Bu dönemde yetiştirilen güvercin ırkları ise şöyle sıralanmaktadır. Pal, taklabaz, şeber, cevizi, Şami, Mısıri, Bağdatlı, munakkit, alare, marselos (martoloz), demkeş, sabe, talazlı, pelenk, jebar, kızıl ala, kara ala, tekir ala, varkil ala, sade kut, taçlı kut, çakşırlı kut.

Osmanlı toplumunda kuşlarla ilgilenen kişilere genel olarak “kuşbaz” adı verilmektedir. Sarayın kuşbazları genellikle saray bahçelerinde bulunan ve “kuşluk” adı verilen bölümde yetiştirilen kuşlarla ve güvercinlerle de ilgilenmektedirler. Osmanlı toplumunda dikkati çeken bir özellik güvercinlerle ilgili her türlü belgenin titizlikle ve düzgün olarak kayıt edilmiş olmasıdır.
Kaynak.: Anadolu Güvercin Kültürü derneği
TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE KUŞLAR VE GÜVERCİNLER PALEOLİTİK ÇAĞ

İnsanlık tarihinde yaklaşık olarak MÖ. 10 bin yılından başlayıp en eski zamanlara kadar uzayan döneme paleoletik çağ adı verilmektedir. Dünya tarihinde bilinen en eski kuş betimlemesi üst paleolitik çağa ait olup günümüzden yaklaşık 30–35 bin yıl öncesine aittir. Bu kuş betimlemesi bir baykuş ait olup Chauvet mağarasında duvar resmi olarak bulunmuştur. Polonya Bilimler Akademisi Türkologlarından Edward Tryjarski güvercinin paleolitik çağın sonlarına doğru yani günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce Anadolu’da evcilleştirildiği ve buradan dünyaya yayıldığı görüşündedir. Ancak bu görüşü destekler arkeolojik bulgulara henüz ulaşılamamıştır. Edward Tryjarski’nin bu görüşü daha çok dilbilimsel (etimolojik) araştırmalara dayanmaktadır. Anadolu’da paleolitik çağ günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce başlayıp daha gerilere doğru devam etmektedir. Ülkemizde paleolitik çağa ait kalıntılar bulunduran en önemli merkez Antalya yakınlarındaki Karain mağarasıdır. Bu mağarada dönemi aydınlatacak çok önemli bulgular elde edilmiş olmakla birlikte kuşlar ve güvercinlerle ilgili bir bulguya henüz ulaşılamamıştır. Bu mağaradaki kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.
MEZOLİTİK ÇAĞ
MÖ. 10 bin ve 8 bin yılları arasındaki 2 bin yıllık dönem mezolitik çağ olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde oksitli boyalarla boyanmış mağara duvar resimleri görülmeye başlanmıştır. Antalya yakınlarındaki Beldibi ve Belbaşı mağaraları, Samsun yakınlarındaki Tekeköy başlıca merkezler arasındadır. Beldibi mağarasında duvara yapılmış ilginç bir geyik figürü bulunmaktadır. Bu döneme ait güvercin ile ilgili bir figür bulunamamıştır.
NEOLİTİK ÇAĞ
Anadolu’da neolitik çağ MÖ. 8 bin ile 5500 yılları arasında yaşanmıştır. Günümüzden 10.000 yıl öncesinde başlayan bu çağda avcılığın sistemli hale geldiği ve başta köpek olmak üzere bazı hayvanların evcilleştirildiği arkeolojik bulgularla kanıtlanmıştır. Bu dönemin sonlarına doğru güvercinin de evcilleştirilmiş olabileceği düşünülebilir. Ancak bu görüşü destekler arkeolojik bulgu yoktur. Neolitik dönem, insanlığın tarihinde kuş betimlemelerinin arttığı bir dönem olarak dikkati çekmektedir. Bunun bir nedeni de insanın soyut zeka ve buna bağlı olarak simge kullanma konusunda geliştirdiği yeteneklerde aranmalıdır. Neolitik dönem yerleşimlerinden Göbeklitepe taş stelleri üzerinde sıklıkla kuş betimlemelerine rastlanmaktadır. Bunların içinde bir leylek figürü dikkat çekicidir. Gene bu steller üzerinde kuşların ağ ile yakalanışlarını gösteren sahneler vardır. Kuşların canlı yakalanmasının evcilleştirmeyi de getirmiş olması doğaldır. Anadolu’da bu dönemin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Konya yakınlarındaki Çatalhöyük’te yapılan kazılarda elde edilen bulgular sonucu, Çatalhöyük sakinlerinin çağın en önemli kentsel yerleşimine sahip oldukları ve tarım ile hayvancılıkta oldukça ileri gittikleri anlaşılmıştır. Çatalhöyük’te sıklıkla akbaba figürlerine rastlanmıştır. Bu figürlerin ölümü simgelediği düşünülmektedir. Bu dönemde Anadolu’da akbabanın ölümü simgelemesine karşın uğursuzluk olarak nitelenmediği tam tersine kutsal olarak değerlendirildiği sanılmaktadır. Bunun nedeni tanrıların gökyüzünde yaşadığına inanılması ve uçma yeteneği bulunmayan insanoğlu ile tanrılar arasında ancak uçabilen kuşların aracılık yapabileceğinin düşünülmesidir. Bu dönemde ölünün gömülmeden önce akbabalar tarafından yenmesine izin verildiği tahmin edilmektedir. Çatalhöyük’te ölülerin akbabalarca yendiğini gösteren betimlemeler bulunmuştur. Böylelikle ölünün tanrılara daha kolay ulaşabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu görevi yerine getiren akbabalar kutsal bir kuş olarak kabul edilmektedirler. Neolitik dönemde Çatalhöyük’te güvercin ile ilgili bir bulguya rastlanmamıştır.
KALKOLİTİK ÇAĞ

Neolitik çağı izleyen kalkolitik dönem, Anadolu’da günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce başlamıştır. Kalkolitik çağ, MÖ 5500 ile 3 bin yılları arasında yaşanmıştır. Şehirleşmenin hızla geliştiği bu dönem çanak çömlek yapımının yaygınlaştığı bir çağdır. Maden ve özellikle de bakır kullanımının yaygınlaştığı bir dönemdir. Bu çağda Anadolu’da Burdur yakınlarındaki Hacılar, Denizli yakınlarındaki Beycesultan, Afyon yakınlarındaki Kusara höyük, Tuz gölünün güneyindeki Canhasan, Mersin yakınlarındaki Yümüktepe gibi şehirleşmiş önemli yerleşim bölgeleri bulunmaktadır. Bu yerleşim ağı Anadolu’nun uygarlık tarihi açısından ne denli önemli bir bölge olduğunun çok güzel bir göstergesidir. Kalkolitik döneme ait Halaf’da bulunan bir kap üzerinde güvercingiller ailesinden kumru figürüne rastlanmıştır. Bu çağ Anadolu’da hayvanların evcilleştirilmesinin ve insanların yararına kullanılmasının geliştirildiği bir çağdır. Dünyada güvercinlerin evcilleştirilmesine ilişkin ilk bulgular bu döneme aittir. Bu konudaki en eski bilgiler, MÖ. 4500 yıllarına, yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Köken olarak evcil güvercinin ilk olarak Orta Asya milletleri tarafından eğitildiği tahmin edilmektedir. Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, güvercinlerin günümüzden 6000 yıl önce Ön Asya’da evcilleştirilmeye başlandığını ancak bu sürecin izleyen yıllarda Anadolu’da devam ettiğini belirtmektedir. Evcil güvercinlerin kalkolitik çağda Asya kökenli gelişip buradan Mısır ve Mezopotamya’ya doğru bir dağılım izlediği ve buradan da Anadolu’ya geldiği genel olarak kabul edilmekle birlikte son yıllarda yapılan araştırmalar ve özellikle arkeolojik, kültürel ve etimolojik incelemeler, güvercinin Anadolu’da eskiden beri var olduğunu ve Anadolu kökenli olarak yayılmış olabileceği de düşündürmektedir. Özellikle Hitit İmparatorluğu döneminde Anadolu’da ayrı bir kuş kültürü olduğu bilinmektedir. Asya’da bulunmayan bazı kuş türlerinin bu kültürde yer alıyor olması, bu kültürün Asya kökenli olmadığını göstermektedir. Gene Mısır ve Mezopotamya’da makbul kabul edilen ve saygı gören baykuş karga ve akbaba gibi kuşların Anadolu kültüründe aynı çağda ölümü ve uğursuzluğu çağrıştırdığı için yer almıyor olması, Anadolu’nun kendine özgü bir kuş kültürü geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu kültürel farklılık Anadolu kuş kültürünün Mısır ve Mezopotamya etkisi ile gelişmediğini kanıtlar niteliktedir.
TUNÇ ÇAĞI

Tunç çağı Anadolu’da MÖ. 3 bin ile 2 bin yılları arasında yaşanmıştır. Bu çağda Anadolu’da Çorum yakınlarındaki Alacahöyük, Malatya yakınlarındaki Arslantepe, Çanakkale yakınlarındaki Troya ile Horoztepe, Hasanoğlan, Mahmatlar gibi önemli yerleşim yerleri dikkat çekicidir. Bu çağa ait yerleşim yerlerinde çıkartılan çanak ve çömlekler üzerinde bir çok kuş türünün yanı sıra kumru ve güvercin figürlerine de rastlanmaktadır. Bu bulgular güvercinin günümüzden en az 5 bin yıl önce Anadolu’da yaygın olarak bulunduğunun tartışma götürmez kanıtlarıdır. Aynı çağda Anadolu’ya komşu ülkelerin sanatında da benzer bulgulara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu çağa ait Mezopotamya buluntularında Sümer uygarlığına ait kalıntılar arasında üzerlerinde güvercin ve kumru figürleri bulunan mühür ve bazı arkeolojik eserler elde edilmiştir. Sümer şehirlerinden bir olan Ur’da Elübeyt tabakasında ve gene Ur ve Kiş’de ortaya çıkartılan bazı mezar buluntularından bölgede güvercin yetiştirildiği anlaşılmaktadır. Bir Sümer tanrıçası olan ve bereket ile cinsel aşkı simgeleyin tanrıca İştar adına yapılmış tapınakta kurşundan yapılmış kumru heykelleri bulunmaktadır. MÖ. 3 bin yılına ait Mısır kayıtlarında, 5. Mısır hanedanlığı zamanında güvercinlerin yemek amacı ile yetiştirildiği anlaşılmaktadır. Bu dönemlerde güvercin hem eti hem de gübresi için yetiştirilmekteydi. O dönemde güvercin eti sofraların makbul bir yiyeceğiydi. Güvercin gübresinden yararlanmak için de güvercin kulesi adı verilen yüksek ve üzerinde güvercinlerin girebilecekleri delikler bulunan kuleler yapılmaktaydı. Bu yapılar, Anadolu’da yakın tarihe kadar bulunan hatta kullanılmamakla birlikte son örnekleri günümüzde de bulunan boranhaneleri çağrıştırmaktadır. Anadolu’da gördüğümüz gibi çok erken dönemlerde başlayan şehirleşme ve hayvanların evcilleştirilme sürecini bağlı olarak gelişen güvercin yetiştiriciliği, Avrupa ve dünya ülkelerine çok sonra yayılmıştır. Bugün bizim dünya ırklarının çoğunun Anadolu kökenli olduğunu söylememizin temelinde bu olay vardır. Evcil güvercinlerin örneğin Avrupa’ya gelmesi çok sonraları olmuştur. Avrupa’ya ilk güvercin MS. 2. yüzyılda Romalılar döneminde girmiştir. Avrupa’da güvercin yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ise MS. 14. yüz yıla rastlamaktadır.

GÜVERCİNLER HAKKINDA EN ESKİ BİLGİLER

Güvercin, insanoğlunun ilk evcilleştirdiği kuş türü olarak bilinmektedir. Bu konudaki en eski bilgiler, M.Ö 4500 yıllarına, yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Köken olarak evcil güvercinin ilk olarak Orta Asya milletleri tarafından eğitildiği tahmin edilmekle birlikte son yıllardaki bulgular güvercinin Anadolu kökenli bir gelişim göstermiş olabileceğini de düşündürmektedir.

Günümüz bilim insanları arasında evcil güvercinin atasının kaya güvercini Columba livia ) olduğu görüşü oldukça yaygındır. Bu görüş 1850’li yıllarda evrim teorisi üzerine çalışırken güvercinlerle ilgili araştırmalarda bulunan Charles Darwin’e aittir. Darwin, evcilleştirilmiş yabani bitki ve hayvan türlerinde çeşitliliğin daha fazla olduğunu gözlemiş ve bunun nedenleri üzerinde durmuştur. Evcil güvercin çeşitlerinin beslenmesi ve üretilmesi ile ilgili çeşitli deneyler yapmıştır. Bu denemeleri sırasında farklı ırkları birbiri ile eşleştirerek yeni güvercin ırkları elde etmiştir. Elde edilen yeni ırkın, başlangıçta kullandığı ırklardan oldukça farklı özelliklere sahip olması üzerine, bunun nedeninin kendi seçimi olduğunu kavramıştır. Seleksiyon adını verdiği bu seçimin evcil türlerde ırkın değişimini getirdiğini tespit etmesi üzerine, doğada bulunan türlerde ırkların değişiminin nasıl olduğu üzerine çalışmaya başlamış ve evrim teorisi olarak bilinen teoriyi geliştirmiştir. Günümüz bilim insanları da aynı kanıyı paylaşmakta ve evcil güvercinin, kaya güvercini de dahil olmak üzere farklı 2 ya da 4 yabani güvercin türünün bir melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı görüşünde birleşmektedirler.

emek harcayık bizimle bilgileri paylaştıgından D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 3434830833 D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 3434830833 D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 3434830833

eric
eric
Ad Soyad : ali demir
Doğum Tarihi : 20/07/76
Forum Kayıt : 06/11/08

27/12/2010, 8:27 am
BUTUN OYUN KUSLARININ GENEL ADI MARDINDIR, DIYELIM BIRBIRIMIZI KIRMAYALIM BU KONU DAGILDI, VE YANLIS YERLERE GIDIYOR. BEN MARDIN KELIMSINI OYUN KUSUNA VERILEN BIR UNVAN OLARAK GORUYORUM, GEREK UCUSYLA, GEREK FISKIRMASIYLA, GEREK TAKLASIYLA, GEREK OYUNUYLA. BU MARDIN ILI ICINDE YETISEN KUSLARA VERILEN ISIM DEGIL BU OZELLIKLERI TASIYAN DIGER ILLERIMIZDEKI OYUN KUSLARININ GENEL ISMI, OYUN KUSLARINA HITAB EDECEK ORTAK BIR ISIM KULLANMAMIZ GEREKIYOR DEGILMI. HERKESIN BILDIGI VE BUTUN TURKIYEDE EN YAYGIN ISIM. BUNADA EN UYGUN ISIM MARDIN'DIR BENCE.
bekir79
Ad Soyad : B.Ç
Doğum Tarihi : 24/03/79
Forum Kayıt : 11/07/08

27/12/2010, 8:36 am
timur bey. kuşlarımın oldugu yer resmi kurumda güvenlik açısından son derece güvenli olsada beslemekte ve misafir ettirmemde amirlerimizden sıkıntılar yaşanıyor enyakın kardeşlerimi bile bu sıralar izletmekte problemler yaşaadım . işim herşeyden önce gelir. benden vidyo isteyen arkadaşlarım olmuştu onlarda msnsini bana özelden verirse en azından canlı olmasada izlemiş olurlar.

bütün güvercin severlere selamlar.
tlgtck
tlgtck
Ad Soyad : tolga
Forum Kayıt : 11/03/10

27/12/2010, 11:24 am
Buraya Link ekleyemiyorum. Sebebi nedir acaba?
timur
timur
Ad Soyad : dayı
Doğum Tarihi : 01/11/74
Forum Kayıt : 05/12/08
http://site.mynet.com/timurexpo/

27/12/2010, 11:52 am
fuatbc demiş ki:he bıde bu arada usta senın ozel sıteyı gezdım bızım semtın mezatcısı defter ali abımızı gordum :) ılk mezata onun yerıne gıtmıstırım ben bagcılarda dogdum buyudum suan artık evlendım orda yasamıyorum ama hala aılem ve sulalem orda defter alı hala parsellerdekı yerındemı yapıyor bılmıyorum en son ordaydı dersın senın semtınden bırının selamı var dıye :) semtımdekı mezatcıyı gormek sevındırdı benı konu dısı ama yazmak ıstedım saygılar.

aleyküm selam
evet defter aynı yerde
DEFTER ALİ oyun kuşu satan bir arkadaştır
ben satıcı olarak onun kadar drüst bir satıcı tanımadım desem yalan olmaz
benim nazarımda
YAŞAYAN EFSANE dir
0538 778 46 66 bu numara DEFTER ALİ nin dir .
avcıı
avcıı

27/12/2010, 12:02 pm
eriç kardeşim BÜTÜN TAKLA CI GÜVERCİNLERE ORTAK İSİM MARDİNLİ DEĞİL TAKLACI OYUN KUŞUDUR MARDİNLİ KONYALIKARAMANLI KIRŞEHİRLİ DEĞİL OYUN KUŞU OYUN BİR YERE MAL EDİLEMEZ ONA KALACAK OLSAN SİVASIN YILLARDIR SARI GÖZ GÖKLERİ VAR BU ADAMLARIN ELİNDEN GELSE VALLAHA ONLARADA MARDİN IRKI DİYECEK KONYANIN HAVACISINA ÇORUMUN ÇIPLAĞINA BURSANIN YANDÖNEĞİNE HÜNKARİSİNE HER HALTA MARDİN YEREL TAKLACISI MARDİN MASA KUŞU MARDİN SÜS KUŞU MARDİN ŞEBABI BU HAYVAN BU İLİMİZDE ALLAHIN TAKDİRİ İLE KENDİLİĞİNDEN VAROLUP BURDAMI YETİŞMİŞKİ MARDİN DİYEYİM ...
KİMSE EMEĞE SAYGISIZLIK ETMESİN YALAN KONUŞMASIN YETERLİDİR MARDİNE HAS BİR IRK BİR KAN YOKTUR BUDA BÖYLECE BİLİNSİN SİMSARLIĞIN EMEK HIRSIZLIĞININ YERİ BURALAR DEĞİLDİR. OLANADA HERZAMAN KARŞIYIZ....KENDİNİ BİLMEZ İNSANLAR ELLEREİNDE BİRTANE OYNAYAN KUŞ OLUR ODA YA TUTMADIR YA ÇALMADIR YADA HEDİYEDİR TESADÜFÜ OYNAR ARTIK KÜMESİNDEKİ BÜTÜN KUŞLAR O KUŞUN IRKI OLUR BİZ BUNLARI GÖRDÜK YAŞADIK KULAKTAN DOLMA DEĞİL ...ARTIK KUŞCULUK ZEVK İŞİNDEN ÇIKIP TİCARETE DÖNMÜŞ BİR ZAMAN İÇİNDEYİZ TANIDIĞIM BİLDİĞİM EMİN OLDUĞUM KİŞİLER HARİCİNDE KUŞ KONUSUNDA KİMSEYE GÜVENMEM HELE HELE MARDİN YETER YAV NEO ÖLE HER HALTA SAHİP ÇIKMAK ....
ÖLE HER KİŞİYE NE KUŞ İZLETİRİM NEDE KUŞUNU GİDER İZLERİM BUZAMANDA BİR AVUÇ TÜYÜN YALANINI KONUŞAN O BİR AVUÇ TÜYÜN HIRSIZLIĞINIDA YAPAR. BENİM DOSTLARIMLA KARDEŞLERİMLE ABİLERİMLE İZLEYİP SEYRETMEM BANA YETER ARZU EDENLEDE ÖNCE TANIŞIR DURUM AHVALİNE BAKR İZLERİZ İZLETİRİZ ..

HERKEZ KÜMESİNE ELİNDEKİ BİLDİK KANA SAHİP ÇIKSIN İZLESİN YETER .. ÖNCE İNSAN KENDİNİ TATMİN EDECEK KUŞU BESLEYİP İZLER SONRA EŞİNE DOSTUNA İZLETYİR... ANKARALI KIRIKKALELİ NEVŞEHİRLİ NİĞDELİ KONYALI MARDİNLİ KARAMANLI İSTANBULLU SİVASLI ELİNİZDEKİ KUŞLARIN İLK IRKI ORTA ASYA VE ANADOLUDA YAŞAYAN MERSİN CIVARINDAKİ HİTİTLERDEN KALMADIR ....ÖTESİ YALANDIR KOSKOCA BİR YALAN . KİMSE KENDİNİ AVUTMASIN ..
mardinlisamet
mardinlisamet
Ad Soyad : A.SAMET
Forum Kayıt : 13/08/09
http://www.safkanmusulkusu.tr.gg/

27/12/2010, 12:07 pm
avcıı demiş ki:BOŞ KONUŞMAYIN ARKADAŞLAR KUŞUN MENBAII MARDİN DEDEĞİLDİR MARDİN MEZATIN TİCARETİN YERİDİR KUŞ AÇISINDAN AYRICA 20 SENE ÖNCESİNE 50 SENE ÖNCESİNE DAYAYN MARDİN IRKI DİYE Bİ,R IRK KALMADI MARDİNDE EVET O YILLARDA BELKİ GÜZEL KUŞLAR VARDI AMA MALESEF DEDİĞİM GİBİ İŞİNM TİCARETİNE DÜŞÜLMESİ PARA KAZANÇ ELDE ETMESİ İLE ELLERİNDE KUŞ KALMADI ZATEN KENDİLERİNE AİT OLMAYAN BİR IRK TI BESLEDİKLERİ VE HALENDE ÖYLE MARDİNE HAS BİR IRK YOKTUR BUYRUN SİZLERE BELGE İLE ISPATI HEMDE BİLİMSEL BİR BELGE CUMADAN SONRA ALLAH NAsip ederse yazacam kopyala yapıştır olmuyor sitede MARDİNE HAS BİR IRK YOKTURRRRRRRR.. BELGE İLE TARİHÇİLERLE ARAŞTIRMALARLA İSPATLIDIR İNTERNETTE ARAŞTIRIN BENİM YAZMAMI BEKLEYEMİYECEK OLANLAR ...

siz merakçımısınız ?
timur
timur

27/12/2010, 12:11 pm
[quote="bekir79"]timur bey. kuşlarımın oldugu yer resmi kurumda güvenlik açısından son derece güvenli olsada beslemekte ve misafir ettirmemde amirlerimizden sıkıntılar yaşanıyor enyakın kardeşlerimi bile bu sıralar izletmekte problemler yaşaadım . işim herşeyden önce gelir. benden vidyo isteyen arkadaşlarım olmuştu onlarda msnsini bana özelden verirse en azından canlı olmasada izlemiş olurlar.

bütün güvercin severlere selamlar.

keyfine bak
rahat ol
biz illede kuş izleyelim demedik
bu paylaşımdır
ama bir yöreyi temsil etmek kimsenin haddine değil
farzetki sen bizi misafir ettin kuş uçurdun
hangi yörenin olursa olsun
kuşta o gün faliyet yapmadı
izleyenlerde gördüğüne not verdi
şimdi o yöre kuşlarına mana mı bulacağız ASLAAA
ama sen muhabbetti başka yerlere taşıdığın için sohbet buralara geldi bekir bey
sen yinede sıkıntıya girme ben iyi kuşlar beslediğini kabul ettim say
sonuçta ben satıcı deilim
herhalde sende kuş satmıyorsun yada satıyosanda ALLAH çarşına pazar versin
AMA YAZDIKLARIMIZI DÜŞÜNEREK YAZMALIYIZ
ORTAMI GERMEDEN
OMUZLARIMIZA MANEVİ YÜK YÜKLEMEDEN
NE MARDİN i TEMSİL ETMEK BENİM HADDİME
NEDEN KIRIKKALE ve ÇANKIRIYI TEMSİL ETMEK SENİN HADDİNE
sen yinede kuş izlemek MARDİN den gelmiş kuş izlemek istersen
ara , senle tanışmak istiyoruz
sağlıcakla kal
mardinlisamet
mardinlisamet
Ad Soyad : A.SAMET
Forum Kayıt : 13/08/09
http://www.safkanmusulkusu.tr.gg/

27/12/2010, 12:12 pm
avcıı demiş ki:eriç kardeşim BÜTÜN TAKLA CI GÜVERCİNLERE ORTAK İSİM MARDİNLİ DEĞİL TAKLACI OYUN KUŞUDUR MARDİNLİ KONYALIKARAMANLI KIRŞEHİRLİ DEĞİL OYUN KUŞU OYUN BİR YERE MAL EDİLEMEZ ONA KALACAK OLSAN SİVASIN YILLARDIR SARI GÖZ GÖKLERİ VAR BU ADAMLARIN ELİNDEN GELSE VALLAHA ONLARADA MARDİN IRKI DİYECEK KONYANIN HAVACISINA ÇORUMUN ÇIPLAĞINA BURSANIN YANDÖNEĞİNE HÜNKARİSİNE HER HALTA MARDİN YEREL TAKLACISI MARDİN MASA KUŞU MARDİN SÜS KUŞU MARDİN ŞEBABI BU HAYVAN BU İLİMİZDE ALLAHIN TAKDİRİ İLE KENDİLİĞİNDEN VAROLUP BURDAMI YETİŞMİŞKİ MARDİN DİYEYİM ...
KİMSE EMEĞE SAYGISIZLIK ETMESİN YALAN KONUŞMASIN YETERLİDİR MARDİNE HAS BİR IRK BİR KAN YOKTUR BUDA BÖYLECE BİLİNSİN SİMSARLIĞIN EMEK HIRSIZLIĞININ YERİ BURALAR DEĞİLDİR. OLANADA HERZAMAN KARŞIYIZ....KENDİNİ BİLMEZ İNSANLAR ELLEREİNDE BİRTANE OYNAYAN KUŞ OLUR ODA YA TUTMADIR YA ÇALMADIR YADA HEDİYEDİR TESADÜFÜ OYNAR ARTIK KÜMESİNDEKİ BÜTÜN KUŞLAR O KUŞUN IRKI OLUR BİZ BUNLARI GÖRDÜK YAŞADIK KULAKTAN DOLMA DEĞİL ...ARTIK KUŞCULUK ZEVK İŞİNDEN ÇIKIP TİCARETE DÖNMÜŞ BİR ZAMAN İÇİNDEYİZ TANIDIĞIM BİLDİĞİM EMİN OLDUĞUM KİŞİLER HARİCİNDE KUŞ KONUSUNDA KİMSEYE GÜVENMEM HELE HELE MARDİN YETER YAV NEO ÖLE HER HALTA SAHİP ÇIKMAK ....
ÖLE HER KİŞİYE NE KUŞ İZLETİRİM NEDE KUŞUNU GİDER İZLERİM BUZAMANDA BİR AVUÇ TÜYÜN YALANINI KONUŞAN O BİR AVUÇ TÜYÜN HIRSIZLIĞINIDA YAPAR. BENİM DOSTLARIMLA KARDEŞLERİMLE ABİLERİMLE İZLEYİP SEYRETMEM BANA YETER ARZU EDENLEDE ÖNCE TANIŞIR DURUM AHVALİNE BAKR İZLERİZ İZLETİRİZ ..

HERKEZ KÜMESİNE ELİNDEKİ BİLDİK KANA SAHİP ÇIKSIN İZLESİN YETER .. ÖNCE İNSAN KENDİNİ TATMİN EDECEK KUŞU BESLEYİP İZLER SONRA EŞİNE DOSTUNA İZLETYİR... ANKARALI KIRIKKALELİ NEVŞEHİRLİ NİĞDELİ KONYALI MARDİNLİ KARAMANLI İSTANBULLU SİVASLI ELİNİZDEKİ KUŞLARIN İLK IRKI ORTA ASYA VE ANADOLUDA YAŞAYAN MERSİN CIVARINDAKİ HİTİTLERDEN KALMADIR ....ÖTESİ YALANDIR KOSKOCA BİR YALAN . KİMSE KENDİNİ AVUTMASIN ..

siz tarihçimisiniz ? D İ K K A T !!!  PEKİ MARDİN'nin MEŞHUR DAMARLARI !!! - Sayfa 3 3419840488
avcıı
avcıı

27/12/2010, 12:29 pm
O NASIL LAF TARİHİNİ BİLMEYEN GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN BİR MİLLET BİR FERTMİ OLURKİ .. HA TARİHİ OLMAYANLARA LAFIM YOK ...
EVET TARİHCİYİM ARKEOLOĞUM .ARAŞTIRMACIYIM BİR SORUNMU OLACAKTIKİ ..ÖĞRENMEK İSTEDİĞİN ....
timur
timur

27/12/2010, 12:31 pm
EZEL demiş ki:Timur kardeş bu işi bahara bırakmıyalım ben seni arar adımıda adresimide soylerim avcı ararsa hemen al gel misafirim olun kimin tuccar kimin merakçı kimin avcı( atıcı)oldugunu görecez

yok üstadım bende zaten yazdım baharı beklemeye gerek yok
merkezden bi büyüğümüzün yusufilerinden hazır eke kuşumuz var
tabiki mardinde kuş olup olmadığını öğrenmek görmek isteyen olursa o ayrı
ben mardine gittim yurt dışından TAKLA CLUB u kuran polonyalı arkadaşlarıda götürdüm
1 hafta kaldık
hamdolsun iyi kuşlar izledik
şahsen ben ordan edindiğimiz kuşlardan memnunum
ama en önemli unsur
merakçıları gezmek onlarda kuş izlemek
satıcıya itibar etmemek
zaten ne oluyosa bu satıcıların
yalan dolanla kuş satanların
pisliğini temizliyemiyoruz
bu her il ve ilçe için böyle

KUŞ SATAN ARKADAŞLARADA KARŞI DEĞİLİZ
YETERKİ YALANSIZ DOLANSIZ