MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! 411k

Join the forum, it's quick and easy

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! 411k

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!

+32
ahmet123456
ankarali
Oguz G.
mehmet73
Selahattın47
Kuscu-Murat
kadirsulun
Babacan_23
dadaş25
kuscu47
EZEL
burhan duran
sailor
turan o.ç
HASAN ÇELİK
musamamoste
hasankoc
Forum Admin
Baha23
AHMETHANKORKUT
toprak
refik34
kaynak
burhan3455
xuxu
karayakali54
hacı murat
kuşçu26
minarekentli13
tugay
intikam81
katarsis
36 posters
katarsis
katarsis
Ad Soyad : katarsis
Forum Kayıt : 09/03/08

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! Empty MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!

8/8/2008, 9:55 am
merhaba kuşçu arkadaşlar,

internette okuduğum bir makalede gerçek mardin oyun kuşlarında kesinlikle takka perçem olmadığı yazıyor....
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini ve tecrübelerini aktarırlarsa her kes için bir paylaşım olur....
gerçek mardin oyun kuşlarının RENKLERİNE göre fiziki özellikleri nedir.. orjinal gökler ve bozlarda kızıl göz ya da sarı göz var mıdır ?
mardinli eski kuşçular bu konuda ne diyorsunuz????
mardin yöresinin meşur oyun kuşlarının ortalama 60 yıl önceki damarları çok daha iyiymiş ve günümüze gelene kadar giderek yok olmuşşşş deniyor.....ayrıca mardin oyun kuşlarının seceresi aslında arap ülkelerinden geldiği söyleniyor.... özellikle suriye kuşu oldukları.....nedir bunun aslı faslı.......

bu konularda bilgi ve paylaşımmm.............

En son katarsis tarafından 8/8/2008, 11:51 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
intikam81
intikam81
Ad Soyad : hasan kursun
Forum Kayıt : 07/06/08

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! Empty Geri: MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!

8/8/2008, 11:20 am
mardin kuslarinda takka veya percem olmaz gozleri kizil gaga ve ayaklari siyahtir pacalari duzdur yani bol pacali veya kama paca degildir ve oyunlarida superdir.....
katarsis
katarsis

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! Empty Geri: MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!

9/8/2008, 12:20 pm
takka perçem konusunda tam tersini söyleyenler var.....ne o yaaa her kes dut yemiş bülbül gibi...bilgi paylaşımına yabancıyız anlaşılannnn.....
intikam81
intikam81
Ad Soyad : hasan kursun
Forum Kayıt : 07/06/08

9/8/2008, 1:10 pm
takkasi percemi olmaz mardin kusunun ben aslen mardinliyim gelsin kim soyluyosa
tugay
tugay
Ad Soyad : TUGAY KAYAN
Forum Kayıt : 27/04/08

11/8/2008, 8:50 pm
arkadaslar ben size şöyle söyleyim aslında bütün kuşlar gökten türemiştir
tugay
tugay
Ad Soyad : TUGAY KAYAN
Forum Kayıt : 27/04/08

11/8/2008, 8:53 pm
ve tepe olayı kesinlikle yoktur
katarsis
katarsis

14/8/2008, 7:44 am
evet arkadaşlar takka perçem yoktur diyenler fazla galiba......
aslında oyun kuşunun belki çok özel bir yöresi yok ama mardin oyun kuşları çok tanındığı için bir yöresel marka olmuş durumda sanki....
minarekentli13
minarekentli13
Ad Soyad : mahir dermanoğlu
Forum Kayıt : 07/08/08

14/8/2008, 7:21 pm
abe mardin kuşu seferlik kuştur takka ve peçesi olmaz düz paça kızl gaga var :D
Anonymous
Misafir
Misafir

26/8/2008, 9:20 pm
merhaba arkadaşlar mardin kuşlarından bahsedeyim size,çoğunuz bişeyler duymuşsunuz az çok şunu bilinki eski Mardin kuşları eski diyorum bakın arka tepeli veya arka öntepeli ve bol paçalı kuşlardır bu kuşlar norma çakır gözlü olurlar ve uzun süreli havada kalan kuşlardır ve az sefer yapıp seferde çok takla atan kuşlardı.Ama şimdi yaklaşık 30 yıl kadar öncesi diyelim Mardindede kuş anlayışı farklılık göstermiştir şimdi oyun kuşu festivali düzenlenen yerlerde hep aynı oyun kuşu özellikleri taşıyan kuşlar beslemeye başlamışlar birde ihtiyaçtan olsa gerek en fazla 1.5 saat ile 2 saat kadar havada kalan bol sefer yapan 3-5 takla atan ama taban taklası ile tepe takla yani bağlama taklası yapan kanat sesleri olan kuşlar tercih edilmektedir,şimdi mardinde bu şekildeki kuşlar beslenmekt ve onlarda bu özelliklri taşıyan kuşlar aramaktadırlar ilk anlattığım türdeki kuşlarda yani uzun uçuşlu bol taklalı olanlar ırak tarafı ve arap ülkelerinden türkiyeye gelmişlerdir.Yalnızca Sivas yöresinde uzun uçan ve seferlerinde bol takla atan 60-70 m fişek yapan 15 taklanın üzerinde takla atan bol kanat sesli kuşlar beslenmektedir.diğer illerimizde sefer sayısı fazla ve fişeklerinde 3-5 takla atan kuşlar dahada makbuldürlerbirde şimdi ekseriye Mardindeki kuşlar düz dür yan takka ve perçem olmaz çoğunda bu özellikteki kuşlar sevilmezler.Arkadaşlar bu formda bazı arkadaşlarda kuş besleme merakı var ama bu işi tam anlamıyla anlayarak yapan az bilgisi yetersiz arkadaşlar var .Eğer başka konularda merak ettikleriniz varsa bende bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım zira çok memleket ve çok oyun kuşu gördüm yörelerine göre,en çok takdir ettiğim kuşçular Sivas ve Kayseri yöresindendir.
i
katarsis
katarsis

26/8/2008, 11:28 pm
merhaba sivaslı, arkadaşım,

bilgilerin için teşekkür ederim. ancak bende bazı şeyler söylemek istiyorum.
mardin dahil bir çok yerde kuşçuların 3- 5 takla giden bol seferli kuşlara daha çok rabet ettiklerini söylüyorsun tamamıyla öyle katılıyorum, buna karşılık 60 70 metre hatta daha fazla giden çok daha fazla takla atan kuşlarınsa o kadar beslenmediğini söylüyorsun...
şu çok önemli bir saptama;
oyun kuşu meraklılarının çoğu çok uzun fişek çeken ve çok sayıda takla atan kuş idealini taşıyorlar ama , gel gör ki senin de eski mardin kuşu olarak tarif ettiğin gibi bu nesil kuşları bulmak çok ama çok zor...bin de bir ya denk glir yada gelmez...
e bu kuşlar artık yok olma noktasına gelmiş durumdayken millet bişi bulamıyo o zamanda 3 5 takla bol seferli damcı kuşlar pıtırak gibi bütün kuşçuları sarıyor.. bunu tahmin ve gözlem etmek bu akdar zor değil... senin tarif ettiğin kuşlardan millet bi bulsa 3 5 takla giden kuşları valla kimse kümese sokmaz....
sivas kuşçularıda uzun kaçan kuşları tercih ediyorlar genelde...
ben mesela şu sivas alalarına ve kara göklerine hayranım ... harika renkleri var...
ve iyi oynuyorlar gerçektende....
Anonymous
Misafir
Misafir

27/8/2008, 11:06 am
meraba KATARSİS arkadaşım sende az çok benim bildiklerimi biliyorsun ancak bizim ilk basettiğimiz Mardin in eski kuşları diyelim bu kuşlardan halen sivas ve Kayseride var ve bulmak mümkün bu kuşlar uzun süre uçar ve sefere en geç 20 dakikada bir gelirler bu sürede festival kuşu besleyenleri sıkar ve çoğumuzun bu kuşların altında beklememiz zordur,ama tek bir seferde yaptığı taklayı diğer kuşlar 30 seferde yapsa çıkaramazlar.şimdi ise kuşçu camiası memur işi olsun öğlen aralığında bile kaldırıp uçurup indirebileceği kuşu uçurmaya çalışıyor eee haklılarda şartlar değişiyor,eskiden benim çocukluğumda hatırlarım sivasta bir kuş uçtumu duyan bütün meraklılar tabi kuşçuyu tanıyanlar toplanıp kuşu seyrederler sohbet muhabbet birtek kuş sefere geldiğinde kesilirdi zaten seferden sonra kuşu göremezsin kuş sivasın gezilip görülecek yerlerini turlamaya çıkar 15-20 dakika şimdilerdede var bozulmayan bu kuşlardadan dediğim gibi sivas ve kayseride ama bizim oraların kuşçuları internet falan bilmezler herkese selam
kuşçu26
kuşçu26
Ad Soyad : Samet Dönmez
Doğum Tarihi : 03/10/88
Forum Kayıt : 06/02/08

30/8/2008, 7:40 pm
abi mardin oyun kuşunda takke perçem mutlaka var ve gözleri kızıl...
Anonymous
Misafir
Misafir

1/9/2008, 7:09 pm
Merhaba arkadaşım sen Mardini ve Mardin kuşlarını gördün mü ve besledin mi bunu yazmışsın arkadaşları yanlış bilgilendirme,taklacı kuşta takka ve perçem olabilir ama gel görki mardinli güvercin severler bu şekildeki kuşları genelde yoz olarak tanımlar kuşların geneli düzdürler ve kırmızı gözlü kuşları hi sevmezler sizlerle bir anımı paylaşayım;
Yıl 1997-1998 arası tam hatırlamıyorum Mardin in Kızıltepe ilçesine tayin oldum ve orada kuş uçurmaya başladım tabi kuş besleyen arkadaşlarla tanıştım,bunların başında Belediyede çalışan Refik AKAY abim vardır ve diğer değerli bir çok arkadaşım oldu,Kayseriden gelirken getirmiş olduğum Kızıl Kırmızı gözlü aşırı paçalı ve her iki kanadında birer telek beyazı olan bir kuşum vardıbu kuşu uçurmadan kümeste gören arkadaşlarım ^Bu ne nasıl kuş yoz mu falan diye sözler söylediler neden besliyorsun dediler ^Bende onlara taklaya başlayınca görürsünüz dedim.Neyse kuşu taklaya başlattım belki çoğunuz görmemiştir bu oyun stilini Kuş terasa yaklaşık 1m ye kadar sokulup taban taklasını yaptıktan sonra hafif fişeğini yatırarak 20 m kadar 7-8 takla yaptıktan sonra yönünü tam dimdik çevirip tekrar bi 25 m kadar 7-8 takla daha gökyüzüne doğru taklasını yaptıktan sonra evin etrafında görülmez Kızıltepeyi gezerdi.tüğ değişiminde kuşu kaybettim.
Bu kuşu arkadaşlar yakalamış gece paçalarını gözlerinin rengini görünce bide kanadındaki beyaz kuş yoz kuş diye kuş pazarına satılmaya gönderilirken en büyük amcaları bu kuş iyi bişeye benziyor uçuralım der ve kuşu bi zaman sonra uçururlar ve benim anlattığım oyun tarzının üzerine bi 3 . fişek daha çıkarır hepsinin aklını alır kuş ve kuş benim oaraya gelir ama indiremedim ve tekrar kayboldu ve 13 katlı bir binanın üzerinden tekrar yakalarlar ve bu kuşu önce vermek istemediler ve daha sonra getirdiler.Söyleyeceğim şu paçalı ve sarı göz diye beslemek istemediler vede beslemezler ama onun gibi oynayan kuşuda sadece bende ördüler
katarsis
katarsis

1/9/2008, 8:46 pm
ben kimseyi yanlış biligilendirmiyorum .. bu konuda görüş forumu açtım ben duyduklarımı soru mahiyetinde.... böle diyorlar..... acaba doğrumu ......ne dersiniz diyorum....

şöyledir böyledir demedim yani.....

arkadaşlar yanlış bişiler söylemeden önce lütfen yazıları iyi okuyun.... sora diyaloglar garipleşiyor.......havası kaçıyor.....
Anonymous
Misafir
Misafir

2/9/2008, 10:14 am
merhaba katarsis sen üzerine alın mışsın kardeşim ben bu yazıyı eskişehirli kardeşim kuşçu26 için yazmıştım ok
katarsis
katarsis

10/9/2008, 5:55 pm
evet bir sürü söylenti var ama oyun kuşu konusunda hiç bir şekilde profesyonelleşme kaydedilemiyor yüzlerce kişinin bu hayvanlara merakı var ama olan bitene bakılırsa altı boş kuru bir merak, profesyonelleşme yok.. gelişim yok ... nitelik yok ciddiyet yok oyun kuşu besleyenler bence biraz kendilerine çeki düzen verseler özellkle daha iyi kuşlar yetiştirmek için uğraşsalar ve bu sitelere taşısalar daha iyi olacak...

bir önerim var:

bu sitede bazı tipler gibi her forumaa açılana yağ çekmekten vazgeçilse daha ciddi bir hava yaratılır...... eğri oturalım doğru konuşalım yağdanlık taşımaya gerek yok...bence:)
hacı murat
hacı murat
Ad Soyad : murat bahar
Forum Kayıt : 17/08/08

13/9/2008, 6:39 pm
selamun aleyküm ark
tüm türkiye önce 45 dakka 10 sefer 10 metre kuş uçurmak o kadar kolay diil
iyi kuşlar gün geçtikçe azalıyo en az bu bahsettiğim kuşlar uçacakki daha üstününü hedef koymak lazım iyi kuş uçurmaya hasret kalıyo insan kuş uçuranlara ALLAH sabır ve en güzelini versin yalovadan saygılar 5 senede 3 tane eke kuş çıkarabildim çoğu kuş çuvallıyuo eş ve telek zamanı ben usanmadan denemeye devam edecem
karayakali54
karayakali54
Ad Soyad : hamza yıldırım
Doğum Tarihi : 03/04/80
Forum Kayıt : 19/09/08

24/9/2008, 7:38 pm
ismim hamza bu yıl ikinciyılım daha önce güvercinin taklaatması benim için yeterliydi şimdi anlıyorumki çok güzel kuşları harcamışım bencede en güzel oynayan kuş sivas kuşları insan oturup seyrediyor bendede vardı kaybettim çok pişman oldum ileride yine bulup alacağım
katarsis
katarsis

27/9/2008, 5:37 pm
sivas kuşu bulmak zor değildir ama iyisini bulmak zordur, tavsiyem sivaslı kuşçularla irtibat kur...
kuşçu26
kuşçu26

15/10/2008, 3:22 pm
Misafir demiş ki:Merhaba arkadaşım sen Mardini ve Mardin kuşlarını gördün mü ve besledin mi bunu yazmışsın arkadaşları yanlış bilgilendirme,taklacı kuşta takka ve perçem olabilir ama gel görki mardinli güvercin severler bu şekildeki kuşları genelde yoz olarak tanımlar kuşların geneli düzdürler ve kırmızı gözlü kuşları hi sevmezler sizlerle bir anımı paylaşayım;
Yıl 1997-1998 arası tam hatırlamıyorum Mardin in Kızıltepe ilçesine tayin oldum ve orada kuş uçurmaya başladım tabi kuş besleyen arkadaşlarla tanıştım,bunların başında Belediyede çalışan Refik AKAY abim vardır ve diğer değerli bir çok arkadaşım oldu,Kayseriden gelirken getirmiş olduğum Kızıl Kırmızı gözlü aşırı paçalı ve her iki kanadında birer telek beyazı olan bir kuşum vardıbu kuşu uçurmadan kümeste gören arkadaşlarım ^Bu ne nasıl kuş yoz mu falan diye sözler söylediler neden besliyorsun dediler ^Bende onlara taklaya başlayınca görürsünüz dedim.Neyse kuşu taklaya başlattım belki çoğunuz görmemiştir bu oyun stilini Kuş terasa yaklaşık 1m ye kadar sokulup taban taklasını yaptıktan sonra hafif fişeğini yatırarak 20 m kadar 7-8 takla yaptıktan sonra yönünü tam dimdik çevirip tekrar bi 25 m kadar 7-8 takla daha gökyüzüne doğru taklasını yaptıktan sonra evin etrafında görülmez Kızıltepeyi gezerdi.tüğ değişiminde kuşu kaybettim.
Bu kuşu arkadaşlar yakalamış gece paçalarını gözlerinin rengini görünce bide kanadındaki beyaz kuş yoz kuş diye kuş pazarına satılmaya gönderilirken en büyük amcaları bu kuş iyi bişeye benziyor uçuralım der ve kuşu bi zaman sonra uçururlar ve benim anlattığım oyun tarzının üzerine bi 3 . fişek daha çıkarır hepsinin aklını alır kuş ve kuş benim oaraya gelir ama indiremedim ve tekrar kayboldu ve 13 katlı bir binanın üzerinden tekrar yakalarlar ve bu kuşu önce vermek istemediler ve daha sonra getirdiler.Söyleyeceğim şu paçalı ve sarı göz diye beslemek istemediler vede beslemezler ama onun gibi oynayan kuşuda sadece bende ördüler

MARDİN YÖRESİ TAKLALI OYUN GÜVERCİN IRKI

Mardin ilimize özgü yerli oyunlu taklacı güvercin ırkıdır en temel özellikleri kafa ve ayak yapılarıdır kafaları armut kafa şeklinde iri ve kemiklidir kafalarında takke ve perçemleri ( gülü ) vardır, kafaları düz olanlar genelde Irak yakın olduğu için Irak kuşları ile kırılarak elde edilmişlerdir. Gözler yuvarlak etli göz renkleri açık beyaz göz bebekleri küçük siyah olur, gözler cam gibi parlar çok eskilerde gözleri kızıl olan cinsleri de vardı zamanımızda hiç kalmadı, Gaga kalın ve orta uzunluktadır göklerde gaga koyu renk arap ve beyazlarında ise kemik rengindedir ayak yüksek paçaları parmaklardan yana ve arkaya doğru kama veya kılıç şeklinde uzar önde parmak ve tırnaklarını örter bol paçadır Mardin yöresinde bu paça şekline şalvarlı derler diğer taklacılarda paça parmakları örtmez (Malatya ırkı hariç). Tüy yapıları yumuşak ve boldur, kanatları güçlüdür, kanat, kuyruk telekleri enli ve uzundur, ana renkleri beyaz, açık gök ve koyu araptır, Arapların koyulukları yağlı gibidir parlar, diğer çakmaklılar, çakmaklı akkuyruklar, gök akkuyruklar, arap akkuyruklar benekli gökler hepsi bu üç ana renkten elde edilmişlerdir, boyun tüyleri güneşte morumsu bir renkte parlar Araplar da ise kızılımsı renkte parlar. Kuyruk oyunda kase gibi yarım dünya gibi şekil alır fiziki olarak yapılı ve gösterişli yiğit (şebab) kuşlardır. Not şebab kalimesi dilimize Farsçadan geçmiştir şebab’ın anlamı yiğit, civan demektir.
Uçum ve oyunları: Güçlü yapılarından dolayı havada üç ila dört saat kalırlar daha uzun süre uçanları vardır oyun olarak beslenecek ideal kuş ırklarımızdandır orta yükseklikte uçarlar yumuşak atışları vardır yere yakın gelirler taban taklalıdırlar taban taklayı kafayı yukarı dikmeden önce vururlar ayaklar öne doğru açıktır kafa ayaklara doğru dönüktür güçlü kanatları ile omuzdan yüklenerek doksan derece diklikle yukarı çıkarlar, omuzdan yüklendikleri içinde çok seslidirler ortalama altı ila sekiz takla ile oynarlar takla araları normaldir oyunlarını perdah ile yaparlar son takla bağlamaları vardır yalnız son taklayı vurduklarında yukarı sıçramaz irtifa kaybederler buda perdahlı oynamalarının sebebidir. Yere konuşları taklalıdır diğer ırkların tersine takla ile alçalır perdah ile yükselirler tekrar takla ile irtifa kaybeder ve perdahla sağa sola beşik gibi sallanarak alçalır ayak göstererek iner. Irkının korunması gereken taklalı oyun güvercinlerimizdendir. saflarını bulmak çok zordur artık Mardin’de bile çoğu kuş sever arkadaşlarımız Irak, Kerkük. Musul kuşlarını beslemektedirler renklerinden dolayı ( mirolar, Kuveyt’ler, Musullu kınalılar gibi ) korkarım çok yakında hepsi kırılacak öz Mardin kuşu kalmayacak.

Araştırma : Cengiz Ulutürk 1982 Mardin

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! My.php?image=grnt005up7lk7

resim var elimde ama sitede bi sorun var yüklenmiyo.araştırmadığım ve görmediğim bilmediğim birşeyi yazmam.
mardin kuşçuları kuşta süs üzerine kaçarlar bunun sonucunda değişik renkli perçemli takkeli değişik göz renginde kuşlar çıkar ortaya...
xuxu
xuxu
Ad Soyad : erol taş
Doğum Tarihi : 24/05/81
Forum Kayıt : 14/10/08

18/10/2008, 9:58 pm
bırde şu var..paylası için soru olan bir nokta her ilde kusların hem ısımlerı baska hemde kusların yapılarında bulunan bolgelerın isimleri kimisi bizim marmara bölgesınde tepe diye adlandırdıgımıza percemlı der kımısı ibikli der kimisi gaga kısmına cücük der...o yzuıdende paylasımda sıkıntı meydana gelıyor...hepımız aynı lısanı kullanalımkı anlasabılelım:) tesekkurelr
Anonymous
Misafir
Misafir

25/10/2008, 11:02 am
s.a resmı sızlerle paylaşmak istedim has kayserı kuşudur

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! Di351i11
kuşçu26
kuşçu26

25/10/2008, 3:28 pm
güle güle besle.kayseri kuşu olduğu belli gözünden.
Anonymous
Misafir
Misafir

MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!! Empty mardin kuşları

30/10/2008, 3:14 pm
merhaba arkadaşlar gerçi araştırmacı arkadaşalar elinden geldiğince açıklmada bulunmuşlar birazda ben bir şeyler eklemek istiyorum mardin taklacısı denildimi iri yapılı kılıç paçalı ayaklı kuşlar olurlardı en meşhur olanlarıda çubuksuz gökleridir.aksaray sililkerinin aslı mardindir.arkadaşlar. ön arka tepe ön ğül perçem olulrar güleri tabak şekilde olurlardı diğer oyun kuşlarından kalıplı iri yapılı olurlardı.gözler genelide bem beyaz olurlar bir çeşitleride hallen beslenir bol paça olurlar gök yada çakmaklı am bu bol paça olanlar kostüm için beslenirler.
burhan3455
burhan3455
Ad Soyad : burhan basturk
Forum Kayıt : 12/09/08

31/10/2008, 5:02 pm
slm arkadaşlar ya ben resim yükleyemiyorum bi yardım edin ya ben de resimlerimi paylaşmak istiyorum
Anonymous
Misafir
Misafir

26/1/2009, 3:37 pm
arkadaslar hepinizden özür dileyerek bu konuya giriyorum ben mardin diye bi kuşun olduğuna yani bu taklacı kuşların mardinden türkiyeye yayıldığına inanmıyorm adı cıkmış mardin die digiyo suana kadardaa mardinden kim kus ucxurmus kime seyretirmişbu oyun kusları sivas,ankara,kırıkkale,yozgat,kırsehirve belki tokat bu yörelerden cıkm ıs bunların en uzun fisek yapanları ankaradan cıkmıstır sivas kusu sesli oynar kacımı cok uzun olmasada insanı doyurur uzun kacanları bi yerden sonra taklayı yatırır herkes kendince bişiy söuylüyo arastıran yok denecek kadar az lütfen birazcık arastırın gidin seyredin bu gün birisi cıksın desinki benim 30 merte 8 taklakacımlı kusum var gider seyrederim almak deil önemli oolna vizyonunu geliştirmek kus oturdugun yerden ahkam kesmekle olmuyo emek işi yürek işi sevg işi varsa dediğim kırıterlerde fizanda olsa gidip seyredrim saygılar sevgiler
kuşçu26
kuşçu26

29/1/2009, 5:58 pm
tokatlı60 demiş ki:arkadaslar hepinizden özür dileyerek bu konuya giriyorum ben mardin diye bi kuşun olduğuna yani bu taklacı kuşların mardinden türkiyeye yayıldığına inanmıyorm adı cıkmış mardin die digiyo suana kadardaa mardinden kim kus ucxurmus kime seyretirmişbu oyun kusları sivas,ankara,kırıkkale,yozgat,kırsehirve belki tokat bu yörelerden cıkm ıs bunların en uzun fisek yapanları ankaradan cıkmıstır sivas kusu sesli oynar kacımı cok uzun olmasada insanı doyurur uzun kacanları bi yerden sonra taklayı yatırır herkes kendince bişiy söuylüyo arastıran yok denecek kadar az lütfen birazcık arastırın gidin seyredin bu gün birisi cıksın desinki benim 30 merte 8 taklakacımlı kusum var gider seyrederim almak deil önemli oolna vizyonunu geliştirmek kus oturdugun yerden ahkam kesmekle olmuyo emek işi yürek işi sevg işi varsa dediğim kırıterlerde fizanda olsa gidip seyredrim saygılar sevgiler

selamünaleyküm
hay eline sağlık abi.abi millet kuştan anlamıyo vallahi anlamıyo.bende 3-5 yıldır besliyom ama ankarada urfada biçok kümese girdim çıktım.büyüklerimden araştırdım.ben şu adamın bu adamın kuşu ilgilenmem.hakiki öz kuşları sordum soruşturdum.sorarım abi herkese özelliklede taklacı kuşun mardinden dağıldığını söyliyenlere.mardin kuşu iridir kemiklidir takke perçem vardır.kızıl veya beyaz gözdür bol paçadır, beni ilgilendirmez beslemiyom ben mardin filan.ankara kuşunu düşünün ufak minyon mat renkli asla takke perçem olmayan paçaları bilezik paça denen ve genelde duman gözlü kuşlardır.sivas kuşu sarı kımızı gözlüdür.renkleri göktür dunuktur.aslında sivasın beyaz ve arapları varmış zamanında ama elinde tutamamışlar.kuşlar dağılmış kırılmış.
herkes ankara kuşuna laf atar ankara kuşu heryerde bulunur diye.ankara kuşuna yapışır derler.sen kaç kümese girdin çıktın yapışır diyon.saklanması en zor olan kuş ankara kuşudur.kuşlar pıratiktir durduğu yerde durmazlar.fırlar giderler.bunun yanı sıra ankaranın başkent oluşu heryerden kuş gelmesi ankara kuşunun saklanmasını zorlaştırır.
kuş besleyen yeni kardeşlerim onun bunun meşhur olduğuna bakmayın.kuşların özlerine bakın.kim öz kuş uçuruyo, kim kırma kuş uçuruyo ona bakın.
saygılarımla....
Anonymous
Misafir
Misafir

3/2/2009, 1:57 pm
burda millet cogu seyi arastırmadan kulaktan duyma yapıyo ondan gardas gezmeişler görmeişler bi cok yerde kus seyretiim ben iyi kus mardinden zor cıkar ben inanmıyorum görmedim duymadımda,sivasta,ankaradabursada,tokata kus seyrettim ama bir kişide mardinde sunun kusu uctuda sunun kusu bunu yaptı demedi ayrıca bilmeyenlere turkşyede kus kanadını oynatsa bu işi takıp edenler var kim nerde ne zaman iyi kus ucurur hemen duyulur kısacası ben bir kerede mardinde kus var diyen duymadım cokk evvel zamanlarda millet kusculuğu tanımaya calıstıgı zamanlarda gitmim mardınde n bol paca mermerileri güllüleri almıs adı cıkmıs yani koca bi balon bana kalrsa mardin saygılar
kuşçu26
kuşçu26

5/2/2009, 4:24 pm
selamünaleyküm
abi mardinin şimdi hangi kümesine gidersen git açık renk bol paça kuş çıkar.renkli kuş çıkar.fişek yapan bi kuşun paçaları kuştan büyük olursa ondan nasıl bir hız beklenirki?uçuranlarda kısa boru paça kuş uçurup festivale giderler.onlarında aslı zaten faklı iller.
ama sonuçta Türkiyenin kuşları.bizim kuşlarımız.asla hor görmem o yörenin kuşlarını.çünkü uçmuş iyi veya kötü oynamış.ya posta ve kelebek beslerken birden taklaya dönen illere ne demeli...mardin kuşunu kötülemiyom.demek istediğim bütün kuşları mardin sanmasınlar.kuş mardinden çıkma sanmasınlar.
teşekkürler abi.beslediğin kuşları izlemek isterdim...maşallah şimdiden...
kaynak
kaynak
Ad Soyad : ismailözkaynak
Doğum Tarihi : 14/01/69
Forum Kayıt : 21/12/08

6/2/2009, 10:43 pm
taka perçem dedine düşmüşsünüz arkadaşlar eskien varmıydı yok muydu olunca ne olacak olmazsa ne bizim çevremizdede var yok hasan agın kuşları yok veyselin beyazları eskiden şyle böyle kuşlar vardı! boş verin şuan nevar ona bakalım yoksa elimizdekilerde ka ybolacak eski eski diyoruz inanın şimdkiler daha güzel çünki eski yok herkse saygılar umarım aradıgınızı bulursunuz not adamın biri ölüm döşegindeymiş tam ölmeküzere azrail canını almaya gelmiş adam oglunu çagırıp oglum kümeste enson kara ile beyazı eşleştirirsen çıkan yavru tutacaktır demiş umut bitmez milletin iyiside onun için mücadeleye devam
Similar topics