MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!
+32
ahmet123456
ankarali
Oguz G.
mehmet73
Selahattın47
Kuscu-Murat
kadirsulun
Babacan_23
dadaş25
kuscu47
EZEL
burhan duran
sailor
turan o.ç
HASAN ÇELİK
musamamoste
hasankoc
Forum Admin
Baha23
AHMETHANKORKUT
toprak
refik34
kaynak
burhan3455
xuxu
karayakali54
hacı murat
kuşçu26
minarekentli13
tugay
intikam81
katarsis
36 posters
3 sayfadaki 5 sayfası • 1, 2, 3, 4, 5
- turan o.ç
Ad Soyad : turan O.Ç
Doğum Tarihi : 14/08/77
Forum Kayıt : 31/05/08
Geri: MARDİNLİ ESKİ KUŞÇULAR ÖNCE SİZE SORMALI...!!!
7/7/2009, 8:13 pm
MALESEF ÜLKEMİZDE KUŞÇULUĞUN GELDİĞİ NOKTA KISIR DÖNGÜDÜR. ŞİMDİ BU DURUMDA KUŞLARIN NERDEN NEREYE GELDİĞİNİ DEĞİLDE ELİMİZDE HALEN KAYBETMEYE DEVAM ETTİĞİMİZ KUŞLARIN İYİLEŞMESİNİ VE ÇAĞ ATLAMASINI NASIL YAPACAĞIZ NASIL BU İŞİ BİR STANDARTA BİNDİRİP NESİLLERİ KORUYARAK İLERİYE TAŞIYACAĞIZ ONU DÜŞÜNMEK TARTIŞMAK ZAMANIDIR:? NERDEN GELDİĞİNİ DEĞİLDE NEREYE GİTTİĞİNİ DÜŞÜNMEK DAHA İYİDİR:??
- HASAN ÇELİK
Ad Soyad : POLİS HASAN 06/23
Doğum Tarihi : 01/01/71
Forum Kayıt : 18/02/09
8/7/2009, 7:33 pm
Refik bey derki
Gerçekten bizdeki taklacı ırkın standartlarını başka bir taklacı güvercinde var olabileceğine dair bir kayıt ve bize ulaşan bir bilgi yoktur.Gerçi taklacı Mardin ırkı dışındaki taklacı ırkları ile ilgili yazılanlar var, ama hiçbir yazı bizim taklacı Mardin güvercinin özelliği ile örtüşmemektedir.Turkish, Tumbler, Asiatic, Clap, Tumbler, gibi adlarla dünyada bilinen taklacı güvercinin her ne kadar uçuş, oyun, taklacı ve performans güvercini diye söyleniyorsa da bir bütün olarak bu güvercin ırkının taklacı Mardin güvercinin yeteneklerini aşan bir performansa ulaşamadıkları bizce bilinmektedir. Bu güvercinler yukarıda adlarını saydığımız dünyaca bilinen taklacı ırkları olsa olsa taklacı Mardin güvercini yanında ancak bir alt kimlik gibi durabileceklerine yönelik inancımız çok yüksektir.Neticede ülkemizin Mardin bölgesi dışındaki bölgelerde taklacı performans güvercini adı altında uçan ve baş veya fişek yapabilen taklacı güvercinini irdelediğimizde yine taklacı Mardin ırkı güvercininden kan aldığı ve taklacı Mardin güvercini ile kırdırılmış olduğunu görmekteyiz. Arapların taklacı ırka sahip çıktıkları ve taklacı Mardin güvercin ırkı ile kırdırılmış olabileceği söylencesi yaygın olmasına rağmen bu güne kadar kesin bir tanımlama yapılamamıştır. Lakin taklacı Mardin güvercinin çıkış noktasında sitemiz konuyu enine boyuna araştırmaktadır. İleride bulunabilecek bulgu ve belgeler güvercin sever toplumu ile paylaşılacaktır.Devam edecek[/quote]
Arkadaşım Sailor bu yazı Sayın Refik beyin yazmış olduğu yazının alt tarafı siz bu yazıdan ne anlam çıkartıyorsunuz. Bu yazının üst kısmında kuşun tarihçesinden bahsediliyor alt tarafında benim anladığım kısaca bırakın Türkiyeyi dünya oyun kuşlarının Mardin kuşunun alt kimliği ve kırıkları olduğunu anladım. Ben yöremin kuş ve kuşçularını övmek için değil sadece bu yazıya tepki olarak yazdım Eğer ben haksız yere sert bir yazı yazmışsam Refik beyden özür dilerim. Kuşlarımıza hepimiz ailelerimizden daha fazla zaman ayırıyoruz çok emek veriyoruz. Bu emek yurdumun her ilinde ilçesinde veriliyor. Oyun kuşunu belli bir yere mal etmeye çalışmak bu emeklere saygısızlık olmazmı.
Gerçekten bizdeki taklacı ırkın standartlarını başka bir taklacı güvercinde var olabileceğine dair bir kayıt ve bize ulaşan bir bilgi yoktur.Gerçi taklacı Mardin ırkı dışındaki taklacı ırkları ile ilgili yazılanlar var, ama hiçbir yazı bizim taklacı Mardin güvercinin özelliği ile örtüşmemektedir.Turkish, Tumbler, Asiatic, Clap, Tumbler, gibi adlarla dünyada bilinen taklacı güvercinin her ne kadar uçuş, oyun, taklacı ve performans güvercini diye söyleniyorsa da bir bütün olarak bu güvercin ırkının taklacı Mardin güvercinin yeteneklerini aşan bir performansa ulaşamadıkları bizce bilinmektedir. Bu güvercinler yukarıda adlarını saydığımız dünyaca bilinen taklacı ırkları olsa olsa taklacı Mardin güvercini yanında ancak bir alt kimlik gibi durabileceklerine yönelik inancımız çok yüksektir.Neticede ülkemizin Mardin bölgesi dışındaki bölgelerde taklacı performans güvercini adı altında uçan ve baş veya fişek yapabilen taklacı güvercinini irdelediğimizde yine taklacı Mardin ırkı güvercininden kan aldığı ve taklacı Mardin güvercini ile kırdırılmış olduğunu görmekteyiz. Arapların taklacı ırka sahip çıktıkları ve taklacı Mardin güvercin ırkı ile kırdırılmış olabileceği söylencesi yaygın olmasına rağmen bu güne kadar kesin bir tanımlama yapılamamıştır. Lakin taklacı Mardin güvercinin çıkış noktasında sitemiz konuyu enine boyuna araştırmaktadır. İleride bulunabilecek bulgu ve belgeler güvercin sever toplumu ile paylaşılacaktır.Devam edecek[/quote]
Arkadaşım Sailor bu yazı Sayın Refik beyin yazmış olduğu yazının alt tarafı siz bu yazıdan ne anlam çıkartıyorsunuz. Bu yazının üst kısmında kuşun tarihçesinden bahsediliyor alt tarafında benim anladığım kısaca bırakın Türkiyeyi dünya oyun kuşlarının Mardin kuşunun alt kimliği ve kırıkları olduğunu anladım. Ben yöremin kuş ve kuşçularını övmek için değil sadece bu yazıya tepki olarak yazdım Eğer ben haksız yere sert bir yazı yazmışsam Refik beyden özür dilerim. Kuşlarımıza hepimiz ailelerimizden daha fazla zaman ayırıyoruz çok emek veriyoruz. Bu emek yurdumun her ilinde ilçesinde veriliyor. Oyun kuşunu belli bir yere mal etmeye çalışmak bu emeklere saygısızlık olmazmı.
- HASAN ÇELİK
8/7/2009, 8:03 pm
Sailor bey
Ben kuş satıcısı deyilim ben meraklısıyım kuşu beslerken ticari hesaplar yapmam. Ankaradaki yüz karası, ayıplı kuşları beğenmiyorsanız siz ve samsunlu arkadaşlarınız Bu yarışmalara katılıp daha iyi kuş uçurup yırta yırta birinci olun. Hem reklamınızı yapın hemde bu ranttan sizde faydalanın Yüz karası ayıplı kuşlara kimse pirim vermesin ama bunu burada yazdığınz yazı gibi yazılarla deyil çünkü iftira olur kuş uçurarak kanıtlamanız gerekli.
Kuş alacak olan arkadaşlarada tavsiyem para ile iyi kuş bulunmaz ancak iyi kuşu olan dostlardan bulunur. Herkese Saygılar.
Ben kuş satıcısı deyilim ben meraklısıyım kuşu beslerken ticari hesaplar yapmam. Ankaradaki yüz karası, ayıplı kuşları beğenmiyorsanız siz ve samsunlu arkadaşlarınız Bu yarışmalara katılıp daha iyi kuş uçurup yırta yırta birinci olun. Hem reklamınızı yapın hemde bu ranttan sizde faydalanın Yüz karası ayıplı kuşlara kimse pirim vermesin ama bunu burada yazdığınz yazı gibi yazılarla deyil çünkü iftira olur kuş uçurarak kanıtlamanız gerekli.
Kuş alacak olan arkadaşlarada tavsiyem para ile iyi kuş bulunmaz ancak iyi kuşu olan dostlardan bulunur. Herkese Saygılar.
- sailor
Ad Soyad : Aydın Ünal
Forum Kayıt : 09/06/08
9/7/2009, 8:48 am
Merhaba Hasan Bey,
Siz beni yeterince anlamamışsınız.Bir konuda bir başkasını eleştirirken, eleştirilerinize hedef olan konuda eleştirilecek hale gelmeniz neticesi üstteki satırları yazdım.Ankara ile ilgili ifadeleriniz olmasa hiçbir sözüm olmaz,kendi fikri derdim.Ancak siz Mardin konusunda bölgecilik,toprakçılık ve kuş bizdecilik zihniyetinde olan birini eleştirirken, memleketiniz Ankara'yı aynı şekilde lanse etmeniz doğru olmadı.
Ülkemiz damcı taklacıları içerisinde Mardin ırkı tabiri ile ünlenen bir taklacı ırkımızın olduğunu kimse inkar edemez.Mardin gibi,Sivas, Urfa ,Ankara Irkları gibi başkaca damcı taklacı ırklarımızda mevcuttur ve tıpkı Mardin taklacısı gibi iyi bilinmektedir.Damcı taklacı ırkları olmalarının dışında, hepsinin farklı oyun özellikleri,hepsinin iyisi ve kötüsü bulunmaktadır. Hiç kimse Mardin kuşu diğer kuşların anasıdır,diğer ırklar Mardin ırkından kırılarak elde edilmiştir,diyemeyeceği gibi,yine hiç kimse "Hayır,taklacı ırkın çıktığı yer Ankara'dır.Ankara oyun kuşunun fakültesidir."diyemez,dememesi gerekir.Bu ırklar ülkemizin birer değeri,birer mozayiğidir.Hangisinin nasıl türediği konusunda bilimsel hiç bir veri yoktur.Bu durumda böyle keskin ifadeler kullanmanın hiçbir şekilde konuya yararı da yoktur.
Siz nasıl Refik Bey'in Mardin kuşunu övmesine tapki olarak yazdıysanız,aynı şekilde ben de sizin Ankara kuşlarınızı övmenize dayanamadım ve tepki olarak yazdım.Ancak bir farkla; ben eleştirirken,eleştirdiğim konuda aynı hataya düşmedim.Samsun'la,Samsun'daki kuşlarla ilgili bir ara reklama girmeden eleştiride bulundum.Son yazınızdaki ifadeye tamamen katılıyorum."Oyun kuşunu belli bir yere maletmeye çalışmak verilen emeklere saygısızlıktır."Kaldı ki biz Samsun'lu yetiştiriciler yukarıda belirttiğim gibi Ankaralı yetiştiricilerin zihniyetinden çok farklı bir damcı taklacı anlayışa sahibiz.Anlayış farklılığımızı pek çok mecrada Ankaralı arkadaşlara da anlattık.Hatta internette aylarca tartışarak,bu ırkın genel kabul görmüş kurallarına ve olması gereken özelliklerine uygun bir yarışma tüzüğü oluşturmaya çalıştık.Bir yere kadar başarabildik,ancak bizim ayıp saydığımız,ve ülkemizin pekçok yerinde ayıp sayılan hususları Ankaralı arkadaşlara kabul ettiremedik.Bize göre kuş;" Uçacak,oynayacak ve yerine taklalı, perdahlı inecek."Bu, damcı ırkın KALİTE POLİTİKASI 'dır.Olmazsa olmazıdır.Bunun dışında aranması gereken diğer özellikler de, bu politikayı oluşturan prosedürlerdir.
Samsun'lu yetiştiriciler,bırakın yarışmayı,kendi başlarına kuş uçururken dahi kümesinin kapısını açık bırakır.Çünkü kümese dalan kuş ayıplı kuştur,bu ırkın yüzkarasıdır.Ankaralı yarışmada dahi kapıyı kapalı tutuyor.Bizde perdahsız inmek büyük ayıptır.Hatta geliş istikametinden perdahlamadan taklalı da inse ayıptır,yarışmada diskalifiyedir.Ankara'da yapışsa bile sadece iniş puanı alamıyordu kuş.Neyse son şeklini verdiklerinde bunu değiştirdik.Bizde kuş yeri haricinde herhangi bir yere inse ayıptır,yarışmada diskalifiyedir,Ankara'da sadece iniş puanı alamaz.Bizde tepe taklası çok önemlidir,kuş tepeyi bağlamıyorsa oyun mesafesi son takla vurduğu mesafe kadardır.Ankara bunu önemsemez.
Bu örnekleri arttırabilirim.Yani kanıksadığımız vede kanıksadığımızı her fırsatta belirttiğimiz bu hususlara rağmen,kabul etmediğimiz kurallarla yapılan bir yarışmaya katılmamızı mı istiyorsunuz.Bu mümkün değil.Biz her sene, bu ırkın olması gereken özelliklerine uygun kurallarla yapılan yarışmalarımızda zaten bu zevki yaşıyor,iyi kuşlar uçuruyoruz.
Hasan Bey,ben ne sizi ne de Refik Bey'i tanırım.Ben yapılan bir yanlışlık konusunda sizin dayanamayarak yazdığınız gibi yazmak ihtiyacını hissettim.Sizin de aynı Refik Bey gibi beyefendi bir insan olduğunuz,Refik Bey'e hitaplı son yazınızdan anlaşılıyor.Ancak bana hitaplı yazınızda da beni anlamadığınız anlaşılıyor.Ben ne size kuş satıcısı dedim,ne Ankara'daki kuşların yüzkarası ayıplı kuşlar olduğunu söyledim, ne de bende iyi kuşlar olduğunu.Ben sadece Refik Bey'i Mardin konusunda eleştirirken,Ankara'yı çok ön plana çıkarmanızı ve hatta damcı taklacı konusunda bir fakülte olarak lanse etmenizi kabul edemedim.Kabul edemedim çünkü nedenlerini yukarıda anlattım,zihniyet farkımız var.Ayrıca ne reklama ne de kuştan gelecek ranta ihtiyacım var.
Çok selam ederim.
Siz beni yeterince anlamamışsınız.Bir konuda bir başkasını eleştirirken, eleştirilerinize hedef olan konuda eleştirilecek hale gelmeniz neticesi üstteki satırları yazdım.Ankara ile ilgili ifadeleriniz olmasa hiçbir sözüm olmaz,kendi fikri derdim.Ancak siz Mardin konusunda bölgecilik,toprakçılık ve kuş bizdecilik zihniyetinde olan birini eleştirirken, memleketiniz Ankara'yı aynı şekilde lanse etmeniz doğru olmadı.
Ülkemiz damcı taklacıları içerisinde Mardin ırkı tabiri ile ünlenen bir taklacı ırkımızın olduğunu kimse inkar edemez.Mardin gibi,Sivas, Urfa ,Ankara Irkları gibi başkaca damcı taklacı ırklarımızda mevcuttur ve tıpkı Mardin taklacısı gibi iyi bilinmektedir.Damcı taklacı ırkları olmalarının dışında, hepsinin farklı oyun özellikleri,hepsinin iyisi ve kötüsü bulunmaktadır. Hiç kimse Mardin kuşu diğer kuşların anasıdır,diğer ırklar Mardin ırkından kırılarak elde edilmiştir,diyemeyeceği gibi,yine hiç kimse "Hayır,taklacı ırkın çıktığı yer Ankara'dır.Ankara oyun kuşunun fakültesidir."diyemez,dememesi gerekir.Bu ırklar ülkemizin birer değeri,birer mozayiğidir.Hangisinin nasıl türediği konusunda bilimsel hiç bir veri yoktur.Bu durumda böyle keskin ifadeler kullanmanın hiçbir şekilde konuya yararı da yoktur.
Siz nasıl Refik Bey'in Mardin kuşunu övmesine tapki olarak yazdıysanız,aynı şekilde ben de sizin Ankara kuşlarınızı övmenize dayanamadım ve tepki olarak yazdım.Ancak bir farkla; ben eleştirirken,eleştirdiğim konuda aynı hataya düşmedim.Samsun'la,Samsun'daki kuşlarla ilgili bir ara reklama girmeden eleştiride bulundum.Son yazınızdaki ifadeye tamamen katılıyorum."Oyun kuşunu belli bir yere maletmeye çalışmak verilen emeklere saygısızlıktır."Kaldı ki biz Samsun'lu yetiştiriciler yukarıda belirttiğim gibi Ankaralı yetiştiricilerin zihniyetinden çok farklı bir damcı taklacı anlayışa sahibiz.Anlayış farklılığımızı pek çok mecrada Ankaralı arkadaşlara da anlattık.Hatta internette aylarca tartışarak,bu ırkın genel kabul görmüş kurallarına ve olması gereken özelliklerine uygun bir yarışma tüzüğü oluşturmaya çalıştık.Bir yere kadar başarabildik,ancak bizim ayıp saydığımız,ve ülkemizin pekçok yerinde ayıp sayılan hususları Ankaralı arkadaşlara kabul ettiremedik.Bize göre kuş;" Uçacak,oynayacak ve yerine taklalı, perdahlı inecek."Bu, damcı ırkın KALİTE POLİTİKASI 'dır.Olmazsa olmazıdır.Bunun dışında aranması gereken diğer özellikler de, bu politikayı oluşturan prosedürlerdir.
Samsun'lu yetiştiriciler,bırakın yarışmayı,kendi başlarına kuş uçururken dahi kümesinin kapısını açık bırakır.Çünkü kümese dalan kuş ayıplı kuştur,bu ırkın yüzkarasıdır.Ankaralı yarışmada dahi kapıyı kapalı tutuyor.Bizde perdahsız inmek büyük ayıptır.Hatta geliş istikametinden perdahlamadan taklalı da inse ayıptır,yarışmada diskalifiyedir.Ankara'da yapışsa bile sadece iniş puanı alamıyordu kuş.Neyse son şeklini verdiklerinde bunu değiştirdik.Bizde kuş yeri haricinde herhangi bir yere inse ayıptır,yarışmada diskalifiyedir,Ankara'da sadece iniş puanı alamaz.Bizde tepe taklası çok önemlidir,kuş tepeyi bağlamıyorsa oyun mesafesi son takla vurduğu mesafe kadardır.Ankara bunu önemsemez.
Bu örnekleri arttırabilirim.Yani kanıksadığımız vede kanıksadığımızı her fırsatta belirttiğimiz bu hususlara rağmen,kabul etmediğimiz kurallarla yapılan bir yarışmaya katılmamızı mı istiyorsunuz.Bu mümkün değil.Biz her sene, bu ırkın olması gereken özelliklerine uygun kurallarla yapılan yarışmalarımızda zaten bu zevki yaşıyor,iyi kuşlar uçuruyoruz.
Hasan Bey,ben ne sizi ne de Refik Bey'i tanırım.Ben yapılan bir yanlışlık konusunda sizin dayanamayarak yazdığınız gibi yazmak ihtiyacını hissettim.Sizin de aynı Refik Bey gibi beyefendi bir insan olduğunuz,Refik Bey'e hitaplı son yazınızdan anlaşılıyor.Ancak bana hitaplı yazınızda da beni anlamadığınız anlaşılıyor.Ben ne size kuş satıcısı dedim,ne Ankara'daki kuşların yüzkarası ayıplı kuşlar olduğunu söyledim, ne de bende iyi kuşlar olduğunu.Ben sadece Refik Bey'i Mardin konusunda eleştirirken,Ankara'yı çok ön plana çıkarmanızı ve hatta damcı taklacı konusunda bir fakülte olarak lanse etmenizi kabul edemedim.Kabul edemedim çünkü nedenlerini yukarıda anlattım,zihniyet farkımız var.Ayrıca ne reklama ne de kuştan gelecek ranta ihtiyacım var.
Çok selam ederim.
9/7/2009, 9:14 pm
Sevgili Hasan ÇELİK
Tartışmayı uzatmak için yazmıyorum. Güvercinlerin tarihçesi (5) diye aktardığım yazı, birden altıya kadar olan yazı dizisinin bir bölümünü tartışma forumuna aktarmayı kendimce uygun gördüm. Amaç bu yazı dizisinin bir bölümünü sizlerle paylaşmak ve tartışmaktı. Lakin yazının başka yönlere çekilmiş olması, ister istemez beni üzmüştür. Üzülmem ise yanlış anlaşılmış olmamdan kaynaklanıyor. Belki de etraflıca empati yapmam gerekiyordu. Neyse bunu saygı ve selamla geçiyorum. Güvercinlerin Tarihçesi ( 5 ) de ikinci kategoride değerlendirdiğimiz yani sabahtan akşama veya yedi sekiz saat uçan güvercinlerden söz ediyordum. Oda yazının içinde anlatılan güvercinleri anlamak içindi. Öyleki ikinci kategoride değerlendirmeye çalıştığımız güvercini, biraz dahi olsa anlatmaktı… Ancak, sizinde beslediğiniz ve üzerinde durduğunuz güvercin performans güvercinidir. Zaten ağırlıklı olarak bizimde üzerinde durduğumuz ve üzerinde çalıştığımız güvercin, performans güvercinidir. Sitemizde Taklacı Hava Güvercinini iki kategoriye ayırmış ve öyle ele almıştır. Birinci kategoride saydığımız güvercinler için her yıl festival düzenlemekteyiz. Dolayısıyla Taklacı Hava Güvercini için düzenlenmiş olan yönergeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Festivalde uçan güvercinlerin tabi olduğu şartlar söz konusu bu yönergemizden faydalanarak düzenlenmiştir. Tabiî ki sitemizin Uçuş Yönergesinde geçen şartlar çok ağırdır yönergeye göre düzeyli bir performans sergileyecek bir güvercini bulmak çok zordur. Selam ve Saygıyla
Not:yazının tamamı uzun gelince yönergeyi ikinci bir mesaj şeklinde attım.
Tartışmayı uzatmak için yazmıyorum. Güvercinlerin tarihçesi (5) diye aktardığım yazı, birden altıya kadar olan yazı dizisinin bir bölümünü tartışma forumuna aktarmayı kendimce uygun gördüm. Amaç bu yazı dizisinin bir bölümünü sizlerle paylaşmak ve tartışmaktı. Lakin yazının başka yönlere çekilmiş olması, ister istemez beni üzmüştür. Üzülmem ise yanlış anlaşılmış olmamdan kaynaklanıyor. Belki de etraflıca empati yapmam gerekiyordu. Neyse bunu saygı ve selamla geçiyorum. Güvercinlerin Tarihçesi ( 5 ) de ikinci kategoride değerlendirdiğimiz yani sabahtan akşama veya yedi sekiz saat uçan güvercinlerden söz ediyordum. Oda yazının içinde anlatılan güvercinleri anlamak içindi. Öyleki ikinci kategoride değerlendirmeye çalıştığımız güvercini, biraz dahi olsa anlatmaktı… Ancak, sizinde beslediğiniz ve üzerinde durduğunuz güvercin performans güvercinidir. Zaten ağırlıklı olarak bizimde üzerinde durduğumuz ve üzerinde çalıştığımız güvercin, performans güvercinidir. Sitemizde Taklacı Hava Güvercinini iki kategoriye ayırmış ve öyle ele almıştır. Birinci kategoride saydığımız güvercinler için her yıl festival düzenlemekteyiz. Dolayısıyla Taklacı Hava Güvercini için düzenlenmiş olan yönergeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Festivalde uçan güvercinlerin tabi olduğu şartlar söz konusu bu yönergemizden faydalanarak düzenlenmiştir. Tabiî ki sitemizin Uçuş Yönergesinde geçen şartlar çok ağırdır yönergeye göre düzeyli bir performans sergileyecek bir güvercini bulmak çok zordur. Selam ve Saygıyla
Not:yazının tamamı uzun gelince yönergeyi ikinci bir mesaj şeklinde attım.
9/7/2009, 9:18 pm
TAKLACI MARDİN HAVA GÜVERCİNİ UÇUŞ YÖNERGESİ
Bu yönergemizin amacı, düzenlenecek Taklacı Mardin hava güvercini festivalinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
MADDE 1.Yönergede gecen özel terimlerin acılımı;
Baş(ras veya fişek): Taklacı Mardin hava güvercinin Taban taklası ile başlayıp sıçrama ile başına devam ederken taklalar arası mesafe koyarak, bağlama taklası ile biten dikey yükselme biçimine
Dalış(tabka):Taklacı Mardin hava güvercinin yuvasına veya alışkın olduğu yere doğru BAŞ yapmak amacıyla bir bütün olarak kanatlarını ve kendini kapatarak yapmış olduğu hareket biçimine
Çökme veya Evine Yumulma: Taklacı Mardin güvercininin dalıştan itibaren güvercinin Tabanını çevirdikten sonra başa asıldığı noktayla yer arasındaki mesafeyi,
Taban Taklası: Taklacı Mardin güvercinin baş yapmak için yapmış olduğu dalış esnasında çevirdiği alt taban taklası biçimine
Baş Bağlama: Taklacı Mardin güvercini başına veya fişeğine asıldıktan sonra yapmak istediği başın bitiş noktasında taklasını çevirerek kendisini bırakma şeklinde yapmış olduğu hareket biçimine
Sıçrama: Taklacı Mardin güvercinin baş yapma esnasında taklalar arası mesafe koyarak yükselme biçimine
Pikeli ve Oyunlu Olma Durumu: Taklacı Mardin Güvercinin yuvasına veya alışkın olduğu yere doğru baş veya sefer yapmak için güvercinin sergilediği bir yumruk gibi olması veya kanatlarını kendine doğru çekerek kapanması veya sağa sola bir lastik gibi uzaktan alıp vererek yapmış olduğu keyifli oyun hareketlerine yumulmasına veya çökme biçimine
Başın Seriliği: Taklacı Mardin güvercinin sefer veya baş için dalışını yaptıktan sonra dikey olarak çok hızlı ve seri bir şekilde yükselme biçimine
Dingaş (pasif iniş): Taklacı Mardin güvercinin iniş sırasında hiçbir varlık ve direnç göstermeden yapmış olduğu pasif iniş şekline
MADDE 2.Taklacı Mardin güvercini ilk kalkışından sonra 5 veya 10 dakikaya kadar güvercin sever güvercinlerini kümesten dışarıya çıkarmaması esastır. Çünkü burada amaçlanan güvercinin kanadını ısıtması ve uçuş havasına girmesidir. Güvercin 5 veya 10 dakikalık süreyi, havada dolduğu takdirde, güvercin sever kuşlarını kümesten dışarıya çıkarmak mecburiyetindedir. Buradaki amaç güvercinler dışarıdayken havadaki güvercinin performansını ölçebilmektir.
MADDE 3.Taklacı Mardin güvercine uçuş stardı verildikten sonra güvercin bulunduğu alandan mümkün olduğunca açılarak zaman zaman gözden kaybolarak uçmalıdır. Çünkü güvercinin bu durumu her baştan sonra tekrarlanması durumunda nefes açmış olacak ve uçuş stili bakımından istenilen standardı yakalamış ve arzulanan performansı göstermiş sayılacaktır.
MADDE 4.Taklacı Mardin güvercini baş için dalışını yaptığında mutlaka ve mutlaka kümesin bulunduğu yere veya dama dalmalıdır. Söz konusu yerler dışında çekilen başlar ve yapılan dalışlar kayıt dışı sayılacak ve güvercin bu durumda kendi standardına gölge düşürmüş olacaktır.
Taklacı Mardin Güvercini baş için dalışını yaparken yere veya dama en yakın yerden dalışını keserek taban taklasını vurup yükselebilmelidir.
Taklacı Mardin Güvercini her dalışını bir taban taklası ile süsleyerek başa asılmalıdır.
Taklacı Mardin Güvercini Çektiği her başta takla sayısını mümkün mertebe çok atmalı, bununla beraber her takla arasında güvercin mesafe koyarak kendini dikey olarak yukarıya doğru yükselmelidir.
Taklacı Mardin Güvercini Baş esnasında güvercinin ayakları gövdesine dik ve gergin olmalı, hatta güvercin tırmanma hareketi yapabilmelidir.
Taklacı Mardin Güvercinin Baş boyu 12 metreden az olmamalı.
Taklacı Mardin Güvercini Başa gelme Aralığı 20 dk' yı geçmemelidir. Bu konuda ideal süre her bir baş için 5 ile 10 dakikadır. Otuz dakika ve daha fazlası güvercin severi sıkar.
Taklacı Mardin Güvercini kümesinden veya damından başka yere baş yapamaz. Veya yapmamalı
Taklacı Mardin Güvercini daldıktan sonra kümesini yada damını es geçemez. Veya geçmemeli
Taklacı Mardin Güvercini İnişte kendi etrafında dönerek veya her dönüşte bir takla atarak inişini mümkün olduğunca fazla takla ile süslemelidir.
Taklacı Mardin Güvercini gerek başında gerekse taklalar esnasında kanat sesi mümkün olduğunca yüksek düzeyde olmalıdır.
MADDE 5.Taklacı Mardin Güvercin Yarışması aksi belirtilmedikçe her yıl 1 Ocak tarihinde başlar 31 Aralıkta son bulur.
MADDE 6. Yarışmaya katılacak Güvercin sever arkadaşlar başvurularını Sorumlu Hakem heyetine yapmalıdır.
MADDE 7. Yarışmaya katılacak her güvercin için güvercin sever meclisi tarafından belirlenen bir katılım ücreti alınmalıdır.
MADDE 8.Güvercin sever yarışmaya arzu ettiği güvercin sayısı ile katılabilir.
MADDE 9. Yarışma günü, Uçuş Hakemleri tarafından, yarışmaya katılan güvercin sever ile yapacakları istişare neticesinde belirlenir. Belirlenen günde önemli bir aksilik yoksa güvercin sever güvercinini uçurmak zorundadır. Aksi durumda kayıt dışı sayılacaktır.
MADDE 10. Her güvercin en az üç Hakem gözetiminde yarışmalıdır.
MADDE 11. Gerekli hallerde Hakemler uçuşu iptal edebilir yada yarışmacıyı diskalifiye edebilir. Bu durum Hakem tarafından gerekçeli olarak tutanağa işlenir.
MADDE 12. Hakemler, puanlama yaparken yönergedeki haller oluşmamışsa, yarışmaya katılan güvercini inişine dek izlemelidir. Örneğin güvercin bir saat boyunca başa gelmemişse hakemler o zaman yarışmayı bitirebilirler.
MADDE 13. Yarışma esnasında yarışan güvercin yırtıcı kuş saldırısına uğrar yada hava kötüleşirse veya geceye kalır ve kaybolursa, yarışmanın kesilmesi veya ertelenmesi için güvercin severin görüşü istenir. Yarışmanın kesilmesinin istenmesi durumunda o ana kadar yapılan puanlama geçerlidir. Yırtıcı kuş saldırısına uğramamış hava kötüleşmişse yarışma başka bir güne bırakılmasına Hakemler karar verebilir.
MADDE 14.Yarışmaya katılan güvercin sever yarışma günü için hakemlere ilişkin itirazı varsa itirazını yarışma tutanağına yazmalıdır.
MADDE 15. Hakemler yarışan güvercini izleyerek uçuş tutanağını doldurur.
MADDE 16. Uçuş tutanağın düşünceler kısmına özetle hava durumu ve uçuş ile ilgili özel durumlar not alınabilir.
MADDE 17. İtirazlı uçuş tutanağın değerlendirilmesi en az 3 görevli hakem tarafından yapılacak ve Hakemlerin eksiksiz toplanacakları bir günde neticeye bağlanacaktır.
MADDE 18.Taklacı Mardin Güvercin Yarışmaları puan sistemine göre yapılır.
MADDE 19. Hakemler güvercine göre artı 5 ile 10 puan arasında üstünlük kullanabilir. Hakemler İnisiyatif kullanmışlarsa bu puanı düşünceler bölümüne yazacaklardır.
MADDE 20.Taklacı Mardin Güvercinlerin sıralanmasında toplam puan kullanılır.
MADDE 21.Taklacı Mardin Güvercinin toplam puanda eşitliğin çıkması halinde çekilen baş puanı esas alınır, eşitlik yine bozulmamışsa sırasıyla taban taklası puanı, baş bağlama puanı, başındaki takla puanı, şeklinde eşitlik bozuluncaya kadar puanlamaya devam edilir.
MADDE 22.Taklacı Mardin Güvercin yarışmasında sıralama sonucu ilk üçe girenlere ödül verilir. Ödüllerin ne olacağına oluşacak olan güvercin sever meclisi karar verir.
MADDE 23.Taklacı Mardin Güvercinin Kanat Sesi Puanı
Kanat Sesi Az İse 1 (bir) Puan
Kanat Sesi Orta İse 2 (iki) Puan
Kanat Sesi Çok İse 3 (üç) Puan
Kanat Sesi Yok İse Puan verilmez
MADDE 24.Taklacı Mardin Güvercinin Baş Sırasında Atacağı Takla Puanı
Bir Takla İçin 0 (sıfır) Puan
İki ile Dört Takla Arası İçin 2 (iki) Puan
Beş Takla İle Altı Takla Arası İçin 3 (üç) Puan
Altı Takla ve Yukarısı İçin 5 (beş)Puan
MADDE 25.Taklacı Mardin Güvercinin Dalış Düzeyi (çökme) Puanı
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin iki adam boyundan yüksek olması halinde 0 (sıfır) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin iki adam boyunda olması halinde 2 (iki) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin bir adam boyunda olması halinde 4 (dört) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin bir adamın kemer boyunda olması halinde 5 (beş) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin Diz boyu olması halinde 8 (sekiz)puan verilir.
MADDE 26.Taklacı Mardin Güvercinin Taban Taklası
Taban Taklasının Atılmaması halinde 0 (sıfır) puan verilmez
Taban Taklasını çevirmesi halinde 8 (sekiz) puan verilir.
MADDE 27.Taklacı Mardin Güvercinin yaptığı her Baş (sefer) İçin 1(bir) Puan verilir.
MADDE 28.Taklacı Mardin Güvercinin Takla Arası Sıçrama Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar bir ve iki metre arası olması halinde 1 (bir) puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar uç ve dört metre arası olması halinde 2 (iki) puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar beş ve altı metre arası olması halinde 3 (uç)puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar yedi ve sekiz metre arası olması halinde 4 (dört)puan verilir.
MADDE 29.Taklacı Mardin Güvercinin Baş veya Fişeğin Uzunluğu
Baş veya Fişek uzunluğu iki katlı bina yüksekliğine kadar 0 (sıfır) puan
Baş veya Fişek uzunluğu iki katla üç katlı bina yüksekliğine kadar 1 (bir) puan
Baş veya Fişek uzunluğu üç katla dört katlı bina yüksekliğine kadar 2 (iki) puan
Baş veya Fişek uzunluğu dört katla beş katlı bina yüksekliğine kadar 3 (üç) puan
Baş veya Fişek uzunluğu beş katla altı katlı bina yüksekliğine kadar 4 (dört) puan
Baş veya Fişek uzunluğu altı kat ve daha yukarısı için 5 (beş) puan verilir.
MADDE 30.Taklacı Mardin Güvercinin Baş Bağlaması
Başın veya fişeğin sonunda bağlama taklası atılmazsa 0 (sıfır) puan
Başın veya fişeğin sonunda bağlama taklası atılırsa 5 (beş) puan verilir.
MADDE 31.Taklacı Mardin Güvercinin şu hallerinde oyunu boş sayılır
1.Güvercinin oyun için dalması ancak oyundan hiçbir takla atmadan çıkması,
2.Güvercinin oynaması gerektiği yerden başka yere oynaması,
3.Güvercinin damı veya dalması gereken hedefi dışında baş yapması,
4.Güvercinin ayaklarını inmek için bırakması ve kararsızlık(tereddüt) göstererek baş çıkması durumunda yine boş sayılan oyunlar olarak kabul edilir. Boş oyunlar 0 (sıfır) Puan değerindedir
MADDE 32.Taklacı Mardin Güvercinin İniş Puanı
1. Ayaklarını güzelce göstererek kendi etrafında daire çizip takla ata ata inen kuşa 5 Puan,
2. Yine ayaklarını güzelce göstererek ve hem esneyerek hem de harmanlayarak takla ata ata inen kuşa 10 Puan verilir.
3.İniş esnasında güvercin bir takla atarak inmesi durumunda bir puan verilir.
MADDE 33.Taklacı Mardin Güvercinin Uçuş Süresi Puanı
1. Bir dakika ile 60 dakika arasındaki uçuş zamanı için 2(iki) puan
2. 60 dakikadan sonra kuşun uçtuğu her 30 dakika için 1(bir) puan verilir.
MADDE 34.Taklacı Mardin Güvercinin Pikeli (oyunlu) Durumu
1.Güvercin baş için dalışını yaparken az oyunlu ise 1(bir) puan
2.Güvercin baş için dalışını yaparken orta oyunlu ise 2 (iki) puan
3.Güvercin baş için dalışını yaparken çok oyunlu ise 5 (beş) puan verilir.
MADDE 35.Taklacı Mardin Güvercinin başa gelme puanı
1.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 5 dakika ile 10 dakika için 5(beş) puan
2.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 10 dakika ile 15 dakika için 3(üç) puan
3.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 15 dakika ve yukarısı için 1(bir) puan verilir.
MADDE 36.Taklacı Mardin Güvercinin Dikey olarak çekilen her başın seriliği için
1.Dikey olarak çekilen her başın seriliği az olana 1(bir) puan
2.Dikey olarak çekilen her başın seriliği orta olana 2(iki) puan
3.Dikey olarak çekilen her başın seriliği çok olana 5(beş) puan verilir.
MADDE 37.Taklacı Mardin Güvercinin kaybetme halleri
1-Güvercin ilk bir saat içinde başa gelmezse kaybeder
2-Güvercin iki baş arasındaki süre bir saati aştığı takdirde yine başa gelmezse kaybeder.
3-Güvercin kümesine taklasız iniş yaparsa kaybeder
4-Güvercin kümesi dışında başka yere inerse kaybeder.
5-Güvercin kümesine yaylanarak taklasız inerse kaybeder.
6-Güvercin kümese hiçbir direnç göstermeden yani pasif (dingaş) iniş yaparsa kaybeder.
7-Güvercin uçtuktan sonra bir saat süre ile havada görünmezse kaybeder.
8-Güvercin festivalin barajı olan onbaşı veya fişeği aşmasa kaybeder.
MADDE 38.Taklacı Mardin Güvercin Sahibinin Uyması Gereken Kurallar
1-Güvercin sahibinin Güvercininin uçuş havasına Girebilmesi için beş dakikaya kadar güvercine kuş göstermeyebilir. Ancak güvercin sahibi isterse beş dakikalık süreyi beklemeyebilir.
2-Uçacak güvercin 1 dakika ile 10 dakika arasındaki sürede havadayken kendisine yönelik beklenmedik bir kazanın oluşması durumunda güvercin inmişse bu durumda sahibi güvercinini isterse tekrar uçurabilir.
3- On dakikadan sonra güvercinin denetim ve yönetimi hakemlere geçer. Güvercin sahibi bu aşamadan sonra güvercine müdahale edemez.
4-Festival için uçurulan güvercinin denetim ve yönetimi hakemlere geçtikten sonra ucan güvercin için avluya çıkarılmış olan güvercinlerin ortaya sürülmesi veya havada uçan kuşun durumuna göre kuşların yönlendirilmesi hakemlerin takdirine bağlıdır. Hakemler bu uygulamayı bütün güvercin sever katılımcılara eşit bir şekilde uygulamakla yükümlüdürler. Bu durumda güvercin sahibi hiçbir şart ve koşul altında hakemlere müdahale edemez. Ancak duruma itirazı varsa değerlendirilmek üzere itiraz gerekçesini tutanağa işleyebilir.
5-Söz konusu bu yarışmaya güvercin camiasında yüz kızartıcı (hırsızlık gibi) suçu olan kişiler varsa yarışmaya katılımcı olarak katılamaz. Şayet yarışma sonrası suçlu olduğu anlaşılan katılımcı çıkarsa bile katılımcılığı ve derecesi iptal edilir.
MADDE 39.Taklacı Mardin Güvercinlerine has bu yönergenin yürütülmesinden Güvercin sever meclisi sorumludur. Yönergede yer almayan hususlar yada çözülemeyen konularda atanmış olan bölge hakemleri tarafından karara bağlanır. Bölge hakemleri tarafından verilen karar kesindir.
MADDE 40.Güvercin sever meclisi taklacı Mardin hava ve yer Güvercinleri noktasında istenilen düzeyde donanıma sahip şahsiyetlerden oluşur. Nüfusa göre sitemizin önerisi aşağıdaki gibidir.
1-Nüfusu 5.000'le 10.000 arası olanlar için Donanıma sahip 10 şahsiyet
2-Nüfusu 10.000'le 20.000 arası olanlar için Donanıma sahip 20 şahsiyet
3-Nüfusu 20.000'le 30.000 arası olanlar için Donanıma sahip 30 şahsiyet
4-Nüfusu 30.000'le 50.000 arası olanlar için Donanıma sahip 40 şahsiyet
5-Nüfusu 50.000'le 100.000 arası olanlar için Donanıma sahip 60 şahsiyet
6-Nüfusu 100.000'le 200.000 arası olanlar için Donanıma sahip 80 şahsiyet
7-Nüfusu 200.000'le 500.000 arası olanlar için Donanıma sahip 100 şahsiyet Sitemizce kaleme alınan, Taklacı Mardin hava güvercini yönergesi ile ilgili eleştiri, görüş ve önerileriniz bizim için esastır.
Bu yönergemizin amacı, düzenlenecek Taklacı Mardin hava güvercini festivalinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
MADDE 1.Yönergede gecen özel terimlerin acılımı;
Baş(ras veya fişek): Taklacı Mardin hava güvercinin Taban taklası ile başlayıp sıçrama ile başına devam ederken taklalar arası mesafe koyarak, bağlama taklası ile biten dikey yükselme biçimine
Dalış(tabka):Taklacı Mardin hava güvercinin yuvasına veya alışkın olduğu yere doğru BAŞ yapmak amacıyla bir bütün olarak kanatlarını ve kendini kapatarak yapmış olduğu hareket biçimine
Çökme veya Evine Yumulma: Taklacı Mardin güvercininin dalıştan itibaren güvercinin Tabanını çevirdikten sonra başa asıldığı noktayla yer arasındaki mesafeyi,
Taban Taklası: Taklacı Mardin güvercinin baş yapmak için yapmış olduğu dalış esnasında çevirdiği alt taban taklası biçimine
Baş Bağlama: Taklacı Mardin güvercini başına veya fişeğine asıldıktan sonra yapmak istediği başın bitiş noktasında taklasını çevirerek kendisini bırakma şeklinde yapmış olduğu hareket biçimine
Sıçrama: Taklacı Mardin güvercinin baş yapma esnasında taklalar arası mesafe koyarak yükselme biçimine
Pikeli ve Oyunlu Olma Durumu: Taklacı Mardin Güvercinin yuvasına veya alışkın olduğu yere doğru baş veya sefer yapmak için güvercinin sergilediği bir yumruk gibi olması veya kanatlarını kendine doğru çekerek kapanması veya sağa sola bir lastik gibi uzaktan alıp vererek yapmış olduğu keyifli oyun hareketlerine yumulmasına veya çökme biçimine
Başın Seriliği: Taklacı Mardin güvercinin sefer veya baş için dalışını yaptıktan sonra dikey olarak çok hızlı ve seri bir şekilde yükselme biçimine
Dingaş (pasif iniş): Taklacı Mardin güvercinin iniş sırasında hiçbir varlık ve direnç göstermeden yapmış olduğu pasif iniş şekline
MADDE 2.Taklacı Mardin güvercini ilk kalkışından sonra 5 veya 10 dakikaya kadar güvercin sever güvercinlerini kümesten dışarıya çıkarmaması esastır. Çünkü burada amaçlanan güvercinin kanadını ısıtması ve uçuş havasına girmesidir. Güvercin 5 veya 10 dakikalık süreyi, havada dolduğu takdirde, güvercin sever kuşlarını kümesten dışarıya çıkarmak mecburiyetindedir. Buradaki amaç güvercinler dışarıdayken havadaki güvercinin performansını ölçebilmektir.
MADDE 3.Taklacı Mardin güvercine uçuş stardı verildikten sonra güvercin bulunduğu alandan mümkün olduğunca açılarak zaman zaman gözden kaybolarak uçmalıdır. Çünkü güvercinin bu durumu her baştan sonra tekrarlanması durumunda nefes açmış olacak ve uçuş stili bakımından istenilen standardı yakalamış ve arzulanan performansı göstermiş sayılacaktır.
MADDE 4.Taklacı Mardin güvercini baş için dalışını yaptığında mutlaka ve mutlaka kümesin bulunduğu yere veya dama dalmalıdır. Söz konusu yerler dışında çekilen başlar ve yapılan dalışlar kayıt dışı sayılacak ve güvercin bu durumda kendi standardına gölge düşürmüş olacaktır.
Taklacı Mardin Güvercini baş için dalışını yaparken yere veya dama en yakın yerden dalışını keserek taban taklasını vurup yükselebilmelidir.
Taklacı Mardin Güvercini her dalışını bir taban taklası ile süsleyerek başa asılmalıdır.
Taklacı Mardin Güvercini Çektiği her başta takla sayısını mümkün mertebe çok atmalı, bununla beraber her takla arasında güvercin mesafe koyarak kendini dikey olarak yukarıya doğru yükselmelidir.
Taklacı Mardin Güvercini Baş esnasında güvercinin ayakları gövdesine dik ve gergin olmalı, hatta güvercin tırmanma hareketi yapabilmelidir.
Taklacı Mardin Güvercinin Baş boyu 12 metreden az olmamalı.
Taklacı Mardin Güvercini Başa gelme Aralığı 20 dk' yı geçmemelidir. Bu konuda ideal süre her bir baş için 5 ile 10 dakikadır. Otuz dakika ve daha fazlası güvercin severi sıkar.
Taklacı Mardin Güvercini kümesinden veya damından başka yere baş yapamaz. Veya yapmamalı
Taklacı Mardin Güvercini daldıktan sonra kümesini yada damını es geçemez. Veya geçmemeli
Taklacı Mardin Güvercini İnişte kendi etrafında dönerek veya her dönüşte bir takla atarak inişini mümkün olduğunca fazla takla ile süslemelidir.
Taklacı Mardin Güvercini gerek başında gerekse taklalar esnasında kanat sesi mümkün olduğunca yüksek düzeyde olmalıdır.
MADDE 5.Taklacı Mardin Güvercin Yarışması aksi belirtilmedikçe her yıl 1 Ocak tarihinde başlar 31 Aralıkta son bulur.
MADDE 6. Yarışmaya katılacak Güvercin sever arkadaşlar başvurularını Sorumlu Hakem heyetine yapmalıdır.
MADDE 7. Yarışmaya katılacak her güvercin için güvercin sever meclisi tarafından belirlenen bir katılım ücreti alınmalıdır.
MADDE 8.Güvercin sever yarışmaya arzu ettiği güvercin sayısı ile katılabilir.
MADDE 9. Yarışma günü, Uçuş Hakemleri tarafından, yarışmaya katılan güvercin sever ile yapacakları istişare neticesinde belirlenir. Belirlenen günde önemli bir aksilik yoksa güvercin sever güvercinini uçurmak zorundadır. Aksi durumda kayıt dışı sayılacaktır.
MADDE 10. Her güvercin en az üç Hakem gözetiminde yarışmalıdır.
MADDE 11. Gerekli hallerde Hakemler uçuşu iptal edebilir yada yarışmacıyı diskalifiye edebilir. Bu durum Hakem tarafından gerekçeli olarak tutanağa işlenir.
MADDE 12. Hakemler, puanlama yaparken yönergedeki haller oluşmamışsa, yarışmaya katılan güvercini inişine dek izlemelidir. Örneğin güvercin bir saat boyunca başa gelmemişse hakemler o zaman yarışmayı bitirebilirler.
MADDE 13. Yarışma esnasında yarışan güvercin yırtıcı kuş saldırısına uğrar yada hava kötüleşirse veya geceye kalır ve kaybolursa, yarışmanın kesilmesi veya ertelenmesi için güvercin severin görüşü istenir. Yarışmanın kesilmesinin istenmesi durumunda o ana kadar yapılan puanlama geçerlidir. Yırtıcı kuş saldırısına uğramamış hava kötüleşmişse yarışma başka bir güne bırakılmasına Hakemler karar verebilir.
MADDE 14.Yarışmaya katılan güvercin sever yarışma günü için hakemlere ilişkin itirazı varsa itirazını yarışma tutanağına yazmalıdır.
MADDE 15. Hakemler yarışan güvercini izleyerek uçuş tutanağını doldurur.
MADDE 16. Uçuş tutanağın düşünceler kısmına özetle hava durumu ve uçuş ile ilgili özel durumlar not alınabilir.
MADDE 17. İtirazlı uçuş tutanağın değerlendirilmesi en az 3 görevli hakem tarafından yapılacak ve Hakemlerin eksiksiz toplanacakları bir günde neticeye bağlanacaktır.
MADDE 18.Taklacı Mardin Güvercin Yarışmaları puan sistemine göre yapılır.
MADDE 19. Hakemler güvercine göre artı 5 ile 10 puan arasında üstünlük kullanabilir. Hakemler İnisiyatif kullanmışlarsa bu puanı düşünceler bölümüne yazacaklardır.
MADDE 20.Taklacı Mardin Güvercinlerin sıralanmasında toplam puan kullanılır.
MADDE 21.Taklacı Mardin Güvercinin toplam puanda eşitliğin çıkması halinde çekilen baş puanı esas alınır, eşitlik yine bozulmamışsa sırasıyla taban taklası puanı, baş bağlama puanı, başındaki takla puanı, şeklinde eşitlik bozuluncaya kadar puanlamaya devam edilir.
MADDE 22.Taklacı Mardin Güvercin yarışmasında sıralama sonucu ilk üçe girenlere ödül verilir. Ödüllerin ne olacağına oluşacak olan güvercin sever meclisi karar verir.
MADDE 23.Taklacı Mardin Güvercinin Kanat Sesi Puanı
Kanat Sesi Az İse 1 (bir) Puan
Kanat Sesi Orta İse 2 (iki) Puan
Kanat Sesi Çok İse 3 (üç) Puan
Kanat Sesi Yok İse Puan verilmez
MADDE 24.Taklacı Mardin Güvercinin Baş Sırasında Atacağı Takla Puanı
Bir Takla İçin 0 (sıfır) Puan
İki ile Dört Takla Arası İçin 2 (iki) Puan
Beş Takla İle Altı Takla Arası İçin 3 (üç) Puan
Altı Takla ve Yukarısı İçin 5 (beş)Puan
MADDE 25.Taklacı Mardin Güvercinin Dalış Düzeyi (çökme) Puanı
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin iki adam boyundan yüksek olması halinde 0 (sıfır) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin iki adam boyunda olması halinde 2 (iki) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin bir adam boyunda olması halinde 4 (dört) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin bir adamın kemer boyunda olması halinde 5 (beş) puan
Dalış düzeyinin yani, Çökmenin Diz boyu olması halinde 8 (sekiz)puan verilir.
MADDE 26.Taklacı Mardin Güvercinin Taban Taklası
Taban Taklasının Atılmaması halinde 0 (sıfır) puan verilmez
Taban Taklasını çevirmesi halinde 8 (sekiz) puan verilir.
MADDE 27.Taklacı Mardin Güvercinin yaptığı her Baş (sefer) İçin 1(bir) Puan verilir.
MADDE 28.Taklacı Mardin Güvercinin Takla Arası Sıçrama Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar bir ve iki metre arası olması halinde 1 (bir) puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar uç ve dört metre arası olması halinde 2 (iki) puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar beş ve altı metre arası olması halinde 3 (uç)puan
Baş esnasında taklalar arası sıçramalar yani mesafe koymalar yedi ve sekiz metre arası olması halinde 4 (dört)puan verilir.
MADDE 29.Taklacı Mardin Güvercinin Baş veya Fişeğin Uzunluğu
Baş veya Fişek uzunluğu iki katlı bina yüksekliğine kadar 0 (sıfır) puan
Baş veya Fişek uzunluğu iki katla üç katlı bina yüksekliğine kadar 1 (bir) puan
Baş veya Fişek uzunluğu üç katla dört katlı bina yüksekliğine kadar 2 (iki) puan
Baş veya Fişek uzunluğu dört katla beş katlı bina yüksekliğine kadar 3 (üç) puan
Baş veya Fişek uzunluğu beş katla altı katlı bina yüksekliğine kadar 4 (dört) puan
Baş veya Fişek uzunluğu altı kat ve daha yukarısı için 5 (beş) puan verilir.
MADDE 30.Taklacı Mardin Güvercinin Baş Bağlaması
Başın veya fişeğin sonunda bağlama taklası atılmazsa 0 (sıfır) puan
Başın veya fişeğin sonunda bağlama taklası atılırsa 5 (beş) puan verilir.
MADDE 31.Taklacı Mardin Güvercinin şu hallerinde oyunu boş sayılır
1.Güvercinin oyun için dalması ancak oyundan hiçbir takla atmadan çıkması,
2.Güvercinin oynaması gerektiği yerden başka yere oynaması,
3.Güvercinin damı veya dalması gereken hedefi dışında baş yapması,
4.Güvercinin ayaklarını inmek için bırakması ve kararsızlık(tereddüt) göstererek baş çıkması durumunda yine boş sayılan oyunlar olarak kabul edilir. Boş oyunlar 0 (sıfır) Puan değerindedir
MADDE 32.Taklacı Mardin Güvercinin İniş Puanı
1. Ayaklarını güzelce göstererek kendi etrafında daire çizip takla ata ata inen kuşa 5 Puan,
2. Yine ayaklarını güzelce göstererek ve hem esneyerek hem de harmanlayarak takla ata ata inen kuşa 10 Puan verilir.
3.İniş esnasında güvercin bir takla atarak inmesi durumunda bir puan verilir.
MADDE 33.Taklacı Mardin Güvercinin Uçuş Süresi Puanı
1. Bir dakika ile 60 dakika arasındaki uçuş zamanı için 2(iki) puan
2. 60 dakikadan sonra kuşun uçtuğu her 30 dakika için 1(bir) puan verilir.
MADDE 34.Taklacı Mardin Güvercinin Pikeli (oyunlu) Durumu
1.Güvercin baş için dalışını yaparken az oyunlu ise 1(bir) puan
2.Güvercin baş için dalışını yaparken orta oyunlu ise 2 (iki) puan
3.Güvercin baş için dalışını yaparken çok oyunlu ise 5 (beş) puan verilir.
MADDE 35.Taklacı Mardin Güvercinin başa gelme puanı
1.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 5 dakika ile 10 dakika için 5(beş) puan
2.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 10 dakika ile 15 dakika için 3(üç) puan
3.Güvercin dalışını yaparak başa gelme süresi 15 dakika ve yukarısı için 1(bir) puan verilir.
MADDE 36.Taklacı Mardin Güvercinin Dikey olarak çekilen her başın seriliği için
1.Dikey olarak çekilen her başın seriliği az olana 1(bir) puan
2.Dikey olarak çekilen her başın seriliği orta olana 2(iki) puan
3.Dikey olarak çekilen her başın seriliği çok olana 5(beş) puan verilir.
MADDE 37.Taklacı Mardin Güvercinin kaybetme halleri
1-Güvercin ilk bir saat içinde başa gelmezse kaybeder
2-Güvercin iki baş arasındaki süre bir saati aştığı takdirde yine başa gelmezse kaybeder.
3-Güvercin kümesine taklasız iniş yaparsa kaybeder
4-Güvercin kümesi dışında başka yere inerse kaybeder.
5-Güvercin kümesine yaylanarak taklasız inerse kaybeder.
6-Güvercin kümese hiçbir direnç göstermeden yani pasif (dingaş) iniş yaparsa kaybeder.
7-Güvercin uçtuktan sonra bir saat süre ile havada görünmezse kaybeder.
8-Güvercin festivalin barajı olan onbaşı veya fişeği aşmasa kaybeder.
MADDE 38.Taklacı Mardin Güvercin Sahibinin Uyması Gereken Kurallar
1-Güvercin sahibinin Güvercininin uçuş havasına Girebilmesi için beş dakikaya kadar güvercine kuş göstermeyebilir. Ancak güvercin sahibi isterse beş dakikalık süreyi beklemeyebilir.
2-Uçacak güvercin 1 dakika ile 10 dakika arasındaki sürede havadayken kendisine yönelik beklenmedik bir kazanın oluşması durumunda güvercin inmişse bu durumda sahibi güvercinini isterse tekrar uçurabilir.
3- On dakikadan sonra güvercinin denetim ve yönetimi hakemlere geçer. Güvercin sahibi bu aşamadan sonra güvercine müdahale edemez.
4-Festival için uçurulan güvercinin denetim ve yönetimi hakemlere geçtikten sonra ucan güvercin için avluya çıkarılmış olan güvercinlerin ortaya sürülmesi veya havada uçan kuşun durumuna göre kuşların yönlendirilmesi hakemlerin takdirine bağlıdır. Hakemler bu uygulamayı bütün güvercin sever katılımcılara eşit bir şekilde uygulamakla yükümlüdürler. Bu durumda güvercin sahibi hiçbir şart ve koşul altında hakemlere müdahale edemez. Ancak duruma itirazı varsa değerlendirilmek üzere itiraz gerekçesini tutanağa işleyebilir.
5-Söz konusu bu yarışmaya güvercin camiasında yüz kızartıcı (hırsızlık gibi) suçu olan kişiler varsa yarışmaya katılımcı olarak katılamaz. Şayet yarışma sonrası suçlu olduğu anlaşılan katılımcı çıkarsa bile katılımcılığı ve derecesi iptal edilir.
MADDE 39.Taklacı Mardin Güvercinlerine has bu yönergenin yürütülmesinden Güvercin sever meclisi sorumludur. Yönergede yer almayan hususlar yada çözülemeyen konularda atanmış olan bölge hakemleri tarafından karara bağlanır. Bölge hakemleri tarafından verilen karar kesindir.
MADDE 40.Güvercin sever meclisi taklacı Mardin hava ve yer Güvercinleri noktasında istenilen düzeyde donanıma sahip şahsiyetlerden oluşur. Nüfusa göre sitemizin önerisi aşağıdaki gibidir.
1-Nüfusu 5.000'le 10.000 arası olanlar için Donanıma sahip 10 şahsiyet
2-Nüfusu 10.000'le 20.000 arası olanlar için Donanıma sahip 20 şahsiyet
3-Nüfusu 20.000'le 30.000 arası olanlar için Donanıma sahip 30 şahsiyet
4-Nüfusu 30.000'le 50.000 arası olanlar için Donanıma sahip 40 şahsiyet
5-Nüfusu 50.000'le 100.000 arası olanlar için Donanıma sahip 60 şahsiyet
6-Nüfusu 100.000'le 200.000 arası olanlar için Donanıma sahip 80 şahsiyet
7-Nüfusu 200.000'le 500.000 arası olanlar için Donanıma sahip 100 şahsiyet Sitemizce kaleme alınan, Taklacı Mardin hava güvercini yönergesi ile ilgili eleştiri, görüş ve önerileriniz bizim için esastır.
- musamamoste
Ad Soyad : Şeyhmus soysal
Doğum Tarihi : 17/04/82
Forum Kayıt : 23/05/09
9/7/2009, 10:43 pm
sayın refik akay vemiş olduğunuz bu bilgiler için öncelikle bir Mardinli olarak size teşekkür ederim umarım artık arkadaşlarda mardin güvercini tanımış ve anlamışlar çalışmlarınızda size başaılar dilerim ellerinize sağlıkkk.....
- turan o.ç
10/7/2009, 6:02 pm
ŞİMDİ BU UÇUŞ YÖNERGESİMİDİR NEDİR ONUN TAKLACI IRKIN MARDİNDEN ÇIKMASI KONUSUYLA NE ALAKASI VAR ANLAMADIMKİ:??HER İLDE BİR YARIŞMA VAR:))
- HASAN ÇELİK
11/7/2009, 12:05 am
Sailor bey
Kuş vesiledir önemli olan dostluk arkadaşlıktır. Kuşçu dostlarımız olmasa kuşun hiç bir anlamı, zevki olmaz. Ben Ankaranın kuşu şöyle oynuyor Samsunun kuşu böyle oynuyor polemiklerine girmek istemiyorum. Daha önce uzaktan takip ettim İnternette bu şekilde polemiklere girenlerinde birbirinin rantını engelledikleri ve reklam amaçlı bir şeyler yapmaya çalıştıklarına inanıyorum. Bence kuşun oyunu ile ilgili olmassa olmazlarla kesin konuşmalar benim doğrum doğru hiç bir şekilde farklı görüşü kabül etmiyorum anlamına geliyor yanlıştır. Öyle yazı yazmışsınızki Ankaranın kuşları yapışıyor, kümese giriyor, yerine hiç inmiyor kupalardaki kuşların hepsi böyle öyle bir şey yok kardeşim. Şimdiye kadar seyrettiğim kümese giren ve yapışan kuş sayılıdır. Yapışan kuş Sahibini Samsundada utandırır, Ankaradada utandırır. Samsundan çıkıp çıkmadığını bilmiyorum Ankara uzun giden, bol sefer yapan kuşu sever bu yüzden (kuşun limitleri zorlandığı için) yapışan kuş çıkar. Ama bu kuşlar sizin dediğiniz gibi kupalarda uçurulup veya eşe, dosta uçurtulup izlenmez, kimse kendini rezil etmez. Bence kuşun uçumu bir görevdir. Kuşun artislik uçması, gezmesi, uzaktan atıp girmesi, taban taklası, seferde gidişi tertibatı, bol sefer yapması, inişi bir görevdir ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ankara kuşçu kültürü ile yetişmiş biri olarak kuş gut gibi düz gelip konarsa 50 sefer yapıp aya gitsede o kuş yapışıyordur kümesime koymam. Ama kuş diğer görevlerini layıkıyla yapıyorsa 80-100 cm. den ayak gösterip perdahlayıp taklasız iniyorsa bence bu kuş yapışmıyor beslenir. Şunuda söyleyim gönül isterki kuş inerken 3 takla deyil 5 takla atsın perdahlaya perdahlaya döne döne insin ama ayağını gösterip perdahlayıp takla atmadan inen kuş bence yapışan kuş deyildir, ayıplıda deyildir, kuş taklayı vursa zaten yürüyüp gidecek inemeyecek. Kuşun seferin sonunda bağlama taklasından bahsetmişsiniz bence taban taklası çok çok çok daha önemlidir oyunu gösteren taban taklasıdır, bağlama taklasını vursa iyi olur ama vurmasada o kadar önemsemem. Samsunlu arkadaşların önemsediği seferin sonunda boşalarak alçalmasıda benim için bir şey ifade etmez, hoş bile gelmez. Ama bunları olmazsa olmazlarla konuşmamak ılımlı konuşmak gerekli.
Bence her ilde kupada ve puanlamasında en önem verilmesi gerekli şey kuşun sefer tertibi ile sefer sayısı olmalı 15 metrenin altında giden kuşa puan verilmemeli 10 seferin altında yapan kuş diskalifiye edilmeli. Hiç bir il 10 seferin altında yapan kuşu 1. yapmamalı. Yapışan, kümese giren kuş diskalifiye edilmeli. Yerine inmeyen başka yere inmeyi alışkanlık haline getiren kuş yalaka olmuştu kuş sefer yapmaz, oynamaz puanda alamaz, kupa günü kalabalıktan, veya başka bir şeyden ürküp başka yere inen kuştan ceza puanı kesilmeli. Hekese Saygılar.
REFİK BEY KENDİ YÖNERGENİZLE KARŞILAŞTIRIP DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ BENCE GÜZEL BİR PUANLAMA
SEFER PUANLARI
Bu özellikler kuşun her seferi için puanlanacaktır.
*1- OYUNA GELİŞ ŞEKLİ : (Her oyun için)
A-Düzden gelip oynayan ............................................. 0
B-Akarak gelip oynayan .............................................. 2
C-Yakın mesafeden kapatan (50 metre altı).................. 4
D-Uzak mesafeden kapatan (50-100 metre)................. 6
E-Çok uzak mesafeden kapatan (100 metre üzeri)......... 8
*2- FİŞEK MESAFESİ : (Her oyun için)
A- 10 metrenin altındaki oyunlar..................................Geçersiz
B- 10 metrenin üzerindeki oyunlar................. Her 5 Metre 10+5
(Mütabakat a göre aynen uygulanıyor, ancak 10 metreden sonraki, 5 er metrelik dilimler puanlanarak devam ediyor.)
*3- TAKLA :
A- Taban....................................................................... 6
B- Ara .......................................................................... 1
C- Tepe ....................................................................... 4
4- FİŞEK TERTİBİ : (Her oyun için)
A- Ayaklı, kafa yerde olarak yapılan ağır perdah oyunları…………0
B- Kafa yukarıda ancak ağır oyunlar………………………………………….5
C- Ayaklı, aşağıya bakarak ancak süratli yapılan oyunlar………….10
D- Ayaklar toplu, kafa yukarıda olarak yapılan düzgün oyunlar…15
E- Ayaklar toplu , kafa yukarıda olarak yapılan cok süratli oyunlar…20
Not : Makul seviyelerde yapılan eğimli (75 derece) oyunlarda bir alt kademe puanlar uygulanır.
5- TAKLA TERTİBİ :(Her oyun için)
A- Tek takla yada taklalarını yığarak atan ………………………….0
B- Taklası Dağınık,Düzensiz(2-4 takla arası ................................5
C- 2-4 takla atıp orantı kuran, yada 7 takla üzeri atıp kısmi orantı kurabilen ..………………10
D- Takla arası açık,düzenli (4-6 taklalı oyun için) ............. 15
E- Takla arası açık,düzenli (7 ve üstü taklalı oyun için)...... 20
*6-SEFER ZAMANLAMASI (TERTİBİ) :
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 20 dakika içerisinde yapana 4 puan
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 30 dakika içerisinde yapana 2 puan
Sefer aralıklarını;
.. < 2(2 dahil) dakika ............. 0 puan
2 >5 (5 dahil)dakika................ 2 puan
5>10 (10 dahil)dakika................4 puan
10>15 (15 dahil)dakika................2 puan
15>...dakika .............. 0 puan.
ARTİSTİK PUANLAR
Bu özellikler kuşun uçuş süresince 1 kez puanlanacaktır.
7- KALKIŞ
A- Kanat ısıtma süresini kullanan, kuşlar kapalıyken uçan……0
B- Kanat ısıtma süresini kullanmayan,kuşun içinden kalkarak uçan..60
(Uçan kuş, 10 dakikalık kanat ısıtma süresi içinde inerse, kanatları ısınmadığı gerekcesi ile kuşa tekrar uçuş hakkı verilirken, kanat ısıtma süresini kullanmadan, kuşun içinden kalkan kuş bu süre içerisinde inerse diskalifiye olacaktır. Böyle bir risk altında kuşa verilecek 60 puan gayet makuldür.)
*8- UÇMA DÜZENİ :.......................................................... PUAN
A-Kümesi etrafından uzaklaşmadan uçan ...................... .0
B-Açık uçan .............................................................. 30
C-Oyundan sonra yerini terkedip gözden kaybolan ........ .60
*9- OYUNA GELİŞ DÜZENİ :
A- Değişik yönlerden gelip düzensiz oynayan ..................... 0
B- Oyunlarının yarısını aynı yönden gelip oynayan ……………. 30
C- Genelde aynı yönden gelip aynı hedefe oynayan.............60
(Asgari 8 oyun ve 3/4 ü aynı yönden olmalı)
*10- ÇÖKME(ALÇALMA) MESAFESİ :
A- 3 metreye alçalan. ....................... …………………………………………………..0
B- 2 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 30
C- 1 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 60
*11- KANAT SESİ :
A- Sessiz,Çepik ............................................................. 0
B- Sesli ........................................................................ 30
C- Çok sesli,Şakırdaklı,Tok............................................. 60
Genel hatlarıyla bu puanlar bu şekilde uygulanmakla beraber, hakemler gerekli görmesi durumunda kuşun ses tonuna göre 10-20-40 ve 50 puanlarını da kullanabilirler.
*12-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa .................................................. Diskalifiye
B- Yapışırsa ............................................................ Diskalifiye
C- Başka bir yere atarsa ......................................... Diskalifiye
D- İnme hareketi sırasında ters takla vurur veya
tutturamayıp yana,karşıya atarsa...................................... 0
E- Perdahlayarak taklasız inerse ..................................... 20
F- Perdahlayarak 1 takla ile inerse .................................. 30
G- Perdahlayarak 2-3 takla ile inerse ...............................,40
H- Perdahlayarak 4 takla ve üzeri inerse .......................... 50
I - Perdahlayarak,harmanlayarak,taklalı inerse ................. 60
CEZA PUANLARI
*13-HATA PUANLARI :
A-Havada bolca çapar vurup bel kıran( 3 den fazla ise)...... 60
B-Hedefi haricinde başka dama veya havada oynayan
( 3 den fazla ise )......................................................... 30
C-Oyuna başlayıp 3-4 metrede bırakan (Her oyun için)....... 5
D-Taklasız boş oyun (Her oyun için) ................................ 5
Başında * bulunan maddeler burada da mutabakat sağlandığı üzere aynen uygulanmakla beraber, Artistik puanların üst limiti 60 puana yükseltilmiş ve bir standart oluşturulmuştur.
Böylece zevke yönelik artistik hareketlere verilecek toplam maksimum puanlar 540 olurken, 15 sefer, yaklaşık 20 metre ve 5 takla ile oynayan ideal bir kuş, oyun puanlarından maksimum 1100 puan toplayabilir ki, bu da bize Artislik puanların toplamı, oyun puanlarının toplamının %50 sinden fazla olamaz mantığını doğruluyor.
ÖNEMLİ NOT: Kuşun topladığı puanların toplamı 10 a bölünerek kuşun oyun puanı verilecektir. Yetiştiricilerimiz tarafından mevcut kullandığımız rahat alğılanabilen ve kıyaslanabilen sistem ile yeni oluşum tezat oluşturmayacaktır. Böylece yarışmada bu sistemle 675 puan toplayan bir kuşun genel puanı 67,5 olarak kayıtlara işlenecek ve bildirilecektir.
Kuş vesiledir önemli olan dostluk arkadaşlıktır. Kuşçu dostlarımız olmasa kuşun hiç bir anlamı, zevki olmaz. Ben Ankaranın kuşu şöyle oynuyor Samsunun kuşu böyle oynuyor polemiklerine girmek istemiyorum. Daha önce uzaktan takip ettim İnternette bu şekilde polemiklere girenlerinde birbirinin rantını engelledikleri ve reklam amaçlı bir şeyler yapmaya çalıştıklarına inanıyorum. Bence kuşun oyunu ile ilgili olmassa olmazlarla kesin konuşmalar benim doğrum doğru hiç bir şekilde farklı görüşü kabül etmiyorum anlamına geliyor yanlıştır. Öyle yazı yazmışsınızki Ankaranın kuşları yapışıyor, kümese giriyor, yerine hiç inmiyor kupalardaki kuşların hepsi böyle öyle bir şey yok kardeşim. Şimdiye kadar seyrettiğim kümese giren ve yapışan kuş sayılıdır. Yapışan kuş Sahibini Samsundada utandırır, Ankaradada utandırır. Samsundan çıkıp çıkmadığını bilmiyorum Ankara uzun giden, bol sefer yapan kuşu sever bu yüzden (kuşun limitleri zorlandığı için) yapışan kuş çıkar. Ama bu kuşlar sizin dediğiniz gibi kupalarda uçurulup veya eşe, dosta uçurtulup izlenmez, kimse kendini rezil etmez. Bence kuşun uçumu bir görevdir. Kuşun artislik uçması, gezmesi, uzaktan atıp girmesi, taban taklası, seferde gidişi tertibatı, bol sefer yapması, inişi bir görevdir ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ankara kuşçu kültürü ile yetişmiş biri olarak kuş gut gibi düz gelip konarsa 50 sefer yapıp aya gitsede o kuş yapışıyordur kümesime koymam. Ama kuş diğer görevlerini layıkıyla yapıyorsa 80-100 cm. den ayak gösterip perdahlayıp taklasız iniyorsa bence bu kuş yapışmıyor beslenir. Şunuda söyleyim gönül isterki kuş inerken 3 takla deyil 5 takla atsın perdahlaya perdahlaya döne döne insin ama ayağını gösterip perdahlayıp takla atmadan inen kuş bence yapışan kuş deyildir, ayıplıda deyildir, kuş taklayı vursa zaten yürüyüp gidecek inemeyecek. Kuşun seferin sonunda bağlama taklasından bahsetmişsiniz bence taban taklası çok çok çok daha önemlidir oyunu gösteren taban taklasıdır, bağlama taklasını vursa iyi olur ama vurmasada o kadar önemsemem. Samsunlu arkadaşların önemsediği seferin sonunda boşalarak alçalmasıda benim için bir şey ifade etmez, hoş bile gelmez. Ama bunları olmazsa olmazlarla konuşmamak ılımlı konuşmak gerekli.
Bence her ilde kupada ve puanlamasında en önem verilmesi gerekli şey kuşun sefer tertibi ile sefer sayısı olmalı 15 metrenin altında giden kuşa puan verilmemeli 10 seferin altında yapan kuş diskalifiye edilmeli. Hiç bir il 10 seferin altında yapan kuşu 1. yapmamalı. Yapışan, kümese giren kuş diskalifiye edilmeli. Yerine inmeyen başka yere inmeyi alışkanlık haline getiren kuş yalaka olmuştu kuş sefer yapmaz, oynamaz puanda alamaz, kupa günü kalabalıktan, veya başka bir şeyden ürküp başka yere inen kuştan ceza puanı kesilmeli. Hekese Saygılar.
REFİK BEY KENDİ YÖNERGENİZLE KARŞILAŞTIRIP DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ BENCE GÜZEL BİR PUANLAMA
SEFER PUANLARI
(Mütabakat a göre aynen uygulanıyor, ancak 10 metreden sonraki, 5 er metrelik dilimler puanlanarak devam ediyor.)
*3- TAKLA :
A- Taban....................................................................... 6
B- Ara .......................................................................... 1
C- Tepe ....................................................................... 4
Not : Makul seviyelerde yapılan eğimli (75 derece) oyunlarda bir alt kademe puanlar uygulanır.
C- 2-4 takla atıp orantı kuran, yada 7 takla üzeri atıp kısmi orantı kurabilen ..………………10
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 20 dakika içerisinde yapana 4 puan
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 30 dakika içerisinde yapana 2 puan
Sefer aralıklarını;
ARTİSTİK PUANLAR
7- KALKIŞ
(Uçan kuş, 10 dakikalık kanat ısıtma süresi içinde inerse, kanatları ısınmadığı gerekcesi ile kuşa tekrar uçuş hakkı verilirken, kanat ısıtma süresini kullanmadan, kuşun içinden kalkan kuş bu süre içerisinde inerse diskalifiye olacaktır. Böyle bir risk altında kuşa verilecek 60 puan gayet makuldür.)
*8- UÇMA DÜZENİ :.......................................................... PUAN
*9- OYUNA GELİŞ DÜZENİ :
*11- KANAT SESİ :
B- Sesli ........................................................................ 30
Genel hatlarıyla bu puanlar bu şekilde uygulanmakla beraber, hakemler gerekli görmesi durumunda kuşun ses tonuna göre 10-20-40 ve 50 puanlarını da kullanabilirler.
*12-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa .................................................. Diskalifiye
B- Yapışırsa ............................................................ Diskalifiye
CEZA PUANLARI
*13-HATA PUANLARI :
Başında * bulunan maddeler burada da mutabakat sağlandığı üzere aynen uygulanmakla beraber, Artistik puanların üst limiti 60 puana yükseltilmiş ve bir standart oluşturulmuştur.
Böylece zevke yönelik artistik hareketlere verilecek toplam maksimum puanlar 540 olurken, 15 sefer, yaklaşık 20 metre ve 5 takla ile oynayan ideal bir kuş, oyun puanlarından maksimum 1100 puan toplayabilir ki, bu da bize Artislik puanların toplamı, oyun puanlarının toplamının %50 sinden fazla olamaz mantığını doğruluyor.
ÖNEMLİ NOT: Kuşun topladığı puanların toplamı 10 a bölünerek kuşun oyun puanı verilecektir. Yetiştiricilerimiz tarafından mevcut kullandığımız rahat alğılanabilen ve kıyaslanabilen sistem ile yeni oluşum tezat oluşturmayacaktır. Böylece yarışmada bu sistemle 675 puan toplayan bir kuşun genel puanı 67,5 olarak kayıtlara işlenecek ve bildirilecektir.
11/7/2009, 9:32 am
Sevgili kuşçu3344
İnsanlar agresif olmamalı,ben yalnızca attığım mesajda söylediğim gibi bu yönergeyi sizinle paylaşmak istedim.Başkaca bir amacımda yoktu.Paylaşmakta insanlara çok şey kazandırıl.Saygı ve Selamla
İnsanlar agresif olmamalı,ben yalnızca attığım mesajda söylediğim gibi bu yönergeyi sizinle paylaşmak istedim.Başkaca bir amacımda yoktu.Paylaşmakta insanlara çok şey kazandırıl.Saygı ve Selamla
11/7/2009, 9:39 am
Sevgili Hasan ÇELİK
Öneriniz için teşekkurler.Saygı ve Selamla
Öneriniz için teşekkurler.Saygı ve Selamla
- turan o.ç
11/7/2009, 7:53 pm
iyide refik vey konu yarışma kuralları değildi sanıyordum ben:?? konu taklacı ırkların mardinden yayılıp yayılmadığıydı:?? bu yarışma kurallarını konunun ortasına yazarak konuya ne gibi bir açıklık getirmek istediniz ben anlıyamadım:??agresiflikten değil merak ettim valla:??yoksa burda kızacak birşey yok burası forum zaten amacı konuları tartışmak sohbet etmektir:??
- burhan duran
Ad Soyad : burhan duran
Doğum Tarihi : 02/04/62
Forum Kayıt : 12/08/08
12/7/2009, 6:40 pm
Arkadaşlar lütfen eleştiri yaparkan kimseyi kırmadan ve inciltmeden eleştiri yapalım. Herke-
sin emeğine saygı gösterelim. Herkese selamlar.
sin emeğine saygı gösterelim. Herkese selamlar.
13/7/2009, 1:18 pm
kuşçu3344 demiş ki:İYİ KUŞÇU NEREDEYSE İYİ KUŞ ORADADIR. ARKADAŞLAR İSTANBULLU KUŞÇULAR KUŞUN ADINI MARDİN KOYDU DİYE BÜTÜN TAKLACILAR MARDİNDEN YAYILMIŞTIR KANISINI YAYMAK YANLIŞTIR:??BÜTÜN TAKLACILAR TEK MERKEZDEN YAYILMIŞ OLSAYDI EĞER OYUN TARZI VE VÜCUT YAPILARINDA HİÇ FARK OLMAMASI LAZIMDI:?? BÖLGESEL FARKLAR OLAMAZDI ÖYLE OLSAYDI:?? PEKİ TAKLACI KUŞ MARDİNDEN TÜRKİYEYE YAYILMIŞTA:?? ÇORUM ÇIPLAKLARI MALATYA PAÇALILARI:?? ONLARDA TAKLACILAR:??ONLARA NEDEN MARDİN DENMİYOR:??VÜCUTSAL FARKLARI ÇOK FAZLA OLDUĞUNDAN ÇORUM ÇIPLAĞI VE MALATYA PAÇALISI DİYE İSİMLENMİŞLERDİR:?? MARDİN DİYE BİLEN YADA MARDİN DİYE KABUL ETTİRİLMEYE ÇALIŞILAN KUŞLAR SADECE TAKLACI KUŞLARDIR:?? HER YERDE MEVCUTTUR:??AMA SADECE İSMİ MARDİN DİYE ÇIKMIŞTIR:?? İLGİNÇ DEĞİLMİDİR KUŞLAR AYNI YERDEN ÇIKMIŞ AMA KUŞTAN ANLAYAN BİRİSİ BAKINCA BU KUŞ KAYSERİ , BU KUŞ KONYA, BU KUŞ ANKARA OYUN KUŞU DİYEBİLİYOR:??MADEM HEPSİ TEK MERKEZDEN YAYILIMIŞSA BU KADAR FİZİK VE OYUN FARKI NERDEN DOĞABİLİR:??
VERİLECEK İLK CEVAP BELLİ KUŞLARI KIRDILAR:?? DENİLECEK:?? TAMAM KUŞLARI KIRDILAR DİYELİM İYİDE KIRIK KUŞ NASIL OLDUDA YÖREYE BAĞLI OLARAK KIRIK KUŞLARIN HEPSİ AYNI OYUN TARZINI VE FİZİK YAPISINI YAKALAYABİLDİ:?? TAKLACI KUŞ ANADOLUDA TÜRKLER KADAR ESKİDİR. ESKİ ZAMANLARDA ŞEHİRLER ARASI İLETİŞİM VE BAĞLAR AZ OLDUĞUNDAN YAYILMAMIŞTI BİRBİRİNE GİRMEMİŞTİ O KADAR HEMEN HER BÖLGENİN DEĞİŞİK FİZİK VE OYUN YAPISINDA KUŞLARI VARDIR. BU KAÇINILMAZDIR. ÇÜNKÜ CANLILAR YAŞADIKLARI İKLİMSEL ŞARTLARA GÖRE FİZİK YAPISI TAŞIRLAR:??TABİKİ GÜVERCİNLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZDIR FARK EDİLEMEYEBİLİR:?? AMA OLAYIN ASLI BUDUR:??HİÇ KİMSE KALKIPTA SADECE MARDİN KUŞU OYNAR YADA SADECE KAYSERİ KUŞU OYNAR DİĞER YERLERE ORALARDAN GİTMİŞTİR DİYEMEZ:??KUŞLARIN ANADOLUYA MARDİNDEN YAYILIŞINI AŞAĞI YUKARI 30 YIL KADAR ÖNCEYE BAĞLIYORSUNUZDA:?? 30 YILDA NASIL OLDUDA BU KADAR BÖLGESEL FARKLILIKLAR OLUŞTU TAKLACI KUŞLARDA:?? BU İMKANSIZ.
GÜZEL KARDEŞİM DEMİŞSİNKİ İSTANBULLU KUŞÇULAR KOYDU DİYE KUŞLARIN İSMİ MARDİNMİ OLACAK DİYEDE GÜZEL KARDEŞİM ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ EN İYİSİ OZAMAN MARDİNDEYMİŞKİ BU KADAR İNSAN BUNUN ADINI MARDİN KOYMUŞ BU İNSANLARIN ZORUNA GİDECEK BİR DURUM DEĞİL HATTA SEVİNMENİZ GEREKEN BİR KONU ÇÜN KÜ TAKLACI GÜVERCİN AVRUPADADA BU İSİMLE ANILIR SİZİN BUNDAN MUTLULUK DUYMANIZ LAZIM BE KARDEŞ BİŞEY ATIP TUTMAKLA OLMAZ BAK REFİK BEY SANA TAKLACILARIN TARİFİNİ BİLE YAZMIŞ BU KONUDA ÇOK GÜZEL BİR ARŞİV OLUŞTURMUŞ ÇALIŞMASINI TEBRİK EDECEĞİNE GENE BİŞEY BİLMADEN KONUŞUYON BE KARDEŞ
13/7/2009, 1:24 pm
Baha23 demiş ki:Mersinden Ahmet Korkut Çeken kardeşim;mesajına yeni ulaştım.Teşekkür ediyorum.Siz ve tüm meraklı arakadaşlar sağlıcakla kalsın
BAHA BEY BİZ TEŞEKKÜR EDER SAYGI SEVGİLERİMİZİ YOLLUYORUZ GÜZEL ABİCİĞİM SAĞLICAKLA KALIN.
- sailor
Ad Soyad : Aydın Ünal
Forum Kayıt : 09/06/08
14/7/2009, 7:09 am
Dedim ya Ankaralılarla aramızda zihniyet farkı var.Başka bir söze gerek yok.Sadece şunu belirtmek istiyorum.Çok iyi bir puanlama diyerek yukarıda yayınladığınız tüzük puanlaması;6 aylık uzun bir çalışma,tartışma sonucu Samsunluların büyük katkısıyla 2006 da oluşturulan, ancak buna rağmen katılmadığımız birçok konuda değişikliğe gidilmediğinden altına imza atmadığımız tüzüktür.Bilginize.
- HASAN ÇELİK
14/7/2009, 4:32 pm
Beni bilgilendirdiğin için teşekür ederim aramızda zihniyet farkı olan arkadaşım. Tüzüğe yapmış olduğunuz katılım içinde ayrıca teşekkür ederim. Siz varın kendi bildiğiniz doğrularla kuş besleyin bizde kendi bildiğimiz doğrularla besleyelim. En iyi kuşları sizin uçurmanız dileğiyle. !
- turan o.ç
14/7/2009, 6:47 pm
AHMETHANKORKUT demiş ki:kuşçu3344 demiş ki:İYİ KUŞÇU NEREDEYSE İYİ KUŞ ORADADIR. ARKADAŞLAR İSTANBULLU KUŞÇULAR KUŞUN ADINI MARDİN KOYDU DİYE BÜTÜN TAKLACILAR MARDİNDEN YAYILMIŞTIR KANISINI YAYMAK YANLIŞTIR:??BÜTÜN TAKLACILAR TEK MERKEZDEN YAYILMIŞ OLSAYDI EĞER OYUN TARZI VE VÜCUT YAPILARINDA HİÇ FARK OLMAMASI LAZIMDI:?? BÖLGESEL FARKLAR OLAMAZDI ÖYLE OLSAYDI:?? PEKİ TAKLACI KUŞ MARDİNDEN TÜRKİYEYE YAYILMIŞTA:?? ÇORUM ÇIPLAKLARI MALATYA PAÇALILARI:?? ONLARDA TAKLACILAR:??ONLARA NEDEN MARDİN DENMİYOR:??VÜCUTSAL FARKLARI ÇOK FAZLA OLDUĞUNDAN ÇORUM ÇIPLAĞI VE MALATYA PAÇALISI DİYE İSİMLENMİŞLERDİR:?? MARDİN DİYE BİLEN YADA MARDİN DİYE KABUL ETTİRİLMEYE ÇALIŞILAN KUŞLAR SADECE TAKLACI KUŞLARDIR:?? HER YERDE MEVCUTTUR:??AMA SADECE İSMİ MARDİN DİYE ÇIKMIŞTIR:?? İLGİNÇ DEĞİLMİDİR KUŞLAR AYNI YERDEN ÇIKMIŞ AMA KUŞTAN ANLAYAN BİRİSİ BAKINCA BU KUŞ KAYSERİ , BU KUŞ KONYA, BU KUŞ ANKARA OYUN KUŞU DİYEBİLİYOR:??MADEM HEPSİ TEK MERKEZDEN YAYILIMIŞSA BU KADAR FİZİK VE OYUN FARKI NERDEN DOĞABİLİR:??
VERİLECEK İLK CEVAP BELLİ KUŞLARI KIRDILAR:?? DENİLECEK:?? TAMAM KUŞLARI KIRDILAR DİYELİM İYİDE KIRIK KUŞ NASIL OLDUDA YÖREYE BAĞLI OLARAK KIRIK KUŞLARIN HEPSİ AYNI OYUN TARZINI VE FİZİK YAPISINI YAKALAYABİLDİ:?? TAKLACI KUŞ ANADOLUDA TÜRKLER KADAR ESKİDİR. ESKİ ZAMANLARDA ŞEHİRLER ARASI İLETİŞİM VE BAĞLAR AZ OLDUĞUNDAN YAYILMAMIŞTI BİRBİRİNE GİRMEMİŞTİ O KADAR HEMEN HER BÖLGENİN DEĞİŞİK FİZİK VE OYUN YAPISINDA KUŞLARI VARDIR. BU KAÇINILMAZDIR. ÇÜNKÜ CANLILAR YAŞADIKLARI İKLİMSEL ŞARTLARA GÖRE FİZİK YAPISI TAŞIRLAR:??TABİKİ GÜVERCİNLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZDIR FARK EDİLEMEYEBİLİR:?? AMA OLAYIN ASLI BUDUR:??HİÇ KİMSE KALKIPTA SADECE MARDİN KUŞU OYNAR YADA SADECE KAYSERİ KUŞU OYNAR DİĞER YERLERE ORALARDAN GİTMİŞTİR DİYEMEZ:??KUŞLARIN ANADOLUYA MARDİNDEN YAYILIŞINI AŞAĞI YUKARI 30 YIL KADAR ÖNCEYE BAĞLIYORSUNUZDA:?? 30 YILDA NASIL OLDUDA BU KADAR BÖLGESEL FARKLILIKLAR OLUŞTU TAKLACI KUŞLARDA:?? BU İMKANSIZ.
GÜZEL KARDEŞİM DEMİŞSİNKİ İSTANBULLU KUŞÇULAR KOYDU DİYE KUŞLARIN İSMİ MARDİNMİ OLACAK DİYEDE GÜZEL KARDEŞİM ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ EN İYİSİ OZAMAN MARDİNDEYMİŞKİ BU KADAR İNSAN BUNUN ADINI MARDİN KOYMUŞ BU İNSANLARIN ZORUNA GİDECEK BİR DURUM DEĞİL HATTA SEVİNMENİZ GEREKEN BİR KONU ÇÜN KÜ TAKLACI GÜVERCİN AVRUPADADA BU İSİMLE ANILIR SİZİN BUNDAN MUTLULUK DUYMANIZ LAZIM BE KARDEŞ BİŞEY ATIP TUTMAKLA OLMAZ BAK REFİK BEY SANA TAKLACILARIN TARİFİNİ BİLE YAZMIŞ BU KONUDA ÇOK GÜZEL BİR ARŞİV OLUŞTURMUŞ ÇALIŞMASINI TEBRİK EDECEĞİNE GENE BİŞEY BİLMADEN KONUŞUYON BE KARDEŞ
iyi güzel demişsinde ahmet bey kardeşim şimdi bir kişinin demesiyle kuş lar sadece mardin ırkı oluyorda:?? binlerce kuşçunun demesiyle niye taklacı kuş mardinden başka yerlerdede vardır olamıyor be güzel kardeşim:)))anladık mardinde gerçekten iyi oyun kuşları vardır ona bişey demiyoruz ama:?? şimdi orda oyun kuşu varda heryere oradan gitti demek nedir:??bunu iddda edecek kadar bilginiz varda bu konuya attığım bir başka mesajdaki soruma ne diye cevap vermedin:?? madem aynı yöreden bu kuşlar yayıldıda fiziksel ve oyunsal farklılıklar yöresel olarak aynı çizelgede nasıl oluştu:?? hadi bakalım cevap hakkı sizin:??en basiti bilindiği üzere urfa kuşlarını genel fiziksel özellikleri kanatlarının düşük olması ve geniş göğüslü olmasıdır:??ankara kuşları genelde minyon tipli olur:?? sivas kuşları boylu bacaklı olur bazan çok geniş göğüslülerde olur ama kanatları düşük olmaz:?bunlara ilaveten oyun yapılarıda bölgesel olarak aynıdır:??sivas ankara ve urfa kuşları kendilerine has oyun tarzını nereden oluşturdular:?? madem hepsi mardinden çıktıda:?? hem vücut yapılarını hemde oyun yapıların ı nasıl olduda bölgesel olarak birbirlerinden ayırdılar bu kuşlar:?? cevabınızı bekliyorum:??
- EZEL
Ad Soyad : şahin kuşçu
Doğum Tarihi : 29/12/75
Forum Kayıt : 07/03/10
1/4/2010, 5:31 pm
öncelikle bu konuya önem verip kedi bilgilerini kendi dogruklarını yazan herkese selam, arkadaşlar bence burda yanlş anlaşılma var bende mardinliyim kendimi bildim bileli taklacı kuş beslerim,benim göruşum budur,butun taklacı kuşlar mardinden gitmiş yada mardinden cıkmış lafına katılmıyorum,sadece yıllardan beri taklacı kuşa mardin dendigi için,oyle sure gelmiştir,her yörenin kendine has kuşları vardır mardin sadece taklacı kuş besledigi için olmalıki taklacı kuşa mardin denmiştir,taklcı kuşun ana vatanımrdin demek abesle iştigalden başka bir şey deildir,ama bu bir gercekki mardin merakçıları gercekten kuş konusunda uzmanlaşmıştır,her ne kadar eski damar yok olma aşamasına gelmiş olsa bile mardinde degerli merakç arkadaşlarımız var,ama bazı arkadaşların burda eski mardin guvercininin tarifini yaparken yok percemli yok percemsiz yok takkeli yok takkesiz,ben buna şaşırıyorum arkadaşlar,takkalı percemli olsun veya olmassın önemli olan o kuşun damarı kanı,renk.şekil önemli deil istenilen performansı yapıyorsa isterse papagan rengi olsun,herkes kendince yorumlmış mrdinliler bunu besler bunu beslemez diye mardinli faaliyet yapan asil kanlı kuşu rengi ne olursa olsun besler,iyi kuş mardinin ankaranın deil varsın butun turkiyenin olsun yeterki asil damarları tekrar calandıralım memleket ayırımı yapamadan kardeşçe paylaşmasını bilerek bu meraka hizmet etmeliyiz bu benim fikrim herkese saygılar
TAKLACI MARDİN GÜVERCİNİ
1/4/2010, 8:28 pm
Sevgili Ezel bende söylediklerinize katılıyorum.Önemli olan bu taklacı güvercinin performansına doyabilmektir.Paylaşabilmek ise insan yaşamının en güzel değeri olsa gerek.Selam ve Saygıyla
- EZEL
Ad Soyad : şahin kuşçu
Doğum Tarihi : 29/12/75
Forum Kayıt : 07/03/10
2/4/2010, 1:19 am
refik bey gercekten,senin sarfettigin emegi takdir ediyorum,mardin,li merakçılar yeterince kendi meramlarını dile getirememiş olmalarından dolayıdırki.diger illerdeki merakçı arkadaşlar,haklı yere eleştiriyorlar bizi,ama seni yakinen tanıdıgım için biliyorumki hiç bir beklentin menfaatin olmadıgı halde,harcadıgın emek takdire şayandır,seni tebrik ediyorumsende olmasan kızıltepede kuşçuluk gelişmezdi.
- kuscu47
Ad Soyad : nihat-47
Doğum Tarihi : 01/01/68
Forum Kayıt : 04/11/09
2/4/2010, 2:30 am
yorum yapan butun arkadaşlar,gercekten çok guzel bir başlık acılmış,ve butun arkadaşlar,kendi bilgi duyum ve birikimlerini soylemiş gercekten çok guzel ve verimli oluyor boyle konular,gerci belkide yorum yazmak için gec oldu ama ben bu başlıgı yeni gördum,sevgili arkadaşlar,konu başlıgı mardin olması munasebetiyle bende yazma ihtiyacını gördum,öncelikle arkadaşlar şunu soyliyeyim mardinden butun turkiyeye kuş gittigi tartışılmaz bir gercektir ama butun taklacı kuşların mardinden dagıldıgı anlamına gelmez,zaten bunu idda etmekte bence sacmalıktır,butun taklacı kuşlara genelde mardin denir,bu konuyu aslında refik arkadaşımlada bi ara tartışmıştık sanırsam,benim hayatta olan eski kuşçu abi ve amcalarımdan,anladıgım şu oldu ,mesala taklacı kuşun mardine nerden geldigini sordugumda,yeterli cevap alamadım,eskiden mardinin ileri gelenleri beslemiş ama kesin olarak mardine nerden gelmiş orası muamma,ikincisi eski mardin kuşları nasıldı diye sordugumda,her çeşit renk kimi kama paca kimi kıt paca kimi uzun ayaklı kimi takkeli kimi percemli oyle sayar giderler en sonunda ortak noktada birleştikleri yer,kan,kuşun asaleti önemli derler şekle şemale önem vermezlerdi,bence önceleri kırılmamış öz kuşlar çok fazlaydıki,kimse şekle şemale ilgilenmezdi,eski kuşların faaliyetini sordugumda,genellikle sabahtan akşama kadar havada kalan kuş makbulmuş,seferi fazla uzun olması şart deil,en az yarım saatte bir sefere gelmeli ve en önemlisi taklasız konmaması önemliymiş,bende 40 yaşın ustundeyim.gercekten uçurdugumuz kuşlar havada çok kalırlardı,eskilerin dedigi dogru,biz mardinli merakçılar,hayatımızın hatasını yaptık,memur işi guvercin,ister olduk bir,birbucuk saat havada kalacak,15,20 sefer yapacak,uzun sefer yapacak.düz konmıyacak,ve kuşlarımızı musuldan tuccarların getirdigi kuşlarla eşleştirdik,sozde memur işi ırk elde edecez diye,sonra bi baktık kuşlarda beyin yok tamam havadaki uçuş suresini azalttık uzun cıkıyor,ama istikrar yok kuşlar beyinsizleşti,kuş azcık zorlandımı ya yapışıyor,yada kayboluyor,bu en buyuk hatamız oldu bizim ,bir kacyıldır,gene nadirde olsa o eski ırktan kalma kuşları eşleştirdik,bir kaç arkadaşla beraber,eski mardin kuşlarını çogaltmaya çalışıyoruz kızıltepeden sagolsun refik bey ve bir kaç arkadaşta gercekten buna çok buyuk önem veriyor,kısacası bazı arkadaşlar tepki göstermekte haklılar taklacı kuşun mardinden dagılmış olması lafına,ama arkadaşlar inanınki bu lafı gercekten mardinli gercek merakçı bu lafı soylemez bunu dese dese kuş ticareteni yapanlar soyler mardin gercek kuş sevdalısı bunu soylemez,dunya globalleşirken,biz hala yok mardinin yok urfanın yok ankarananın diyoruz,biz istedigimiz kuşları elde edelim yeterki amacımız bu olsun onlarada turkiye guvercini adını koyalım,gercekten işimiz çok zor hep daha ustununu nasıl elde ederizin peşindeyiz ama arkadaşlar bu sun;i dunyada çok zor gibime geliyor bırakın kuşlara verdigimiz yemi çoçuklarımıza dogal meyve yediremez olduk,hormon insanların genini bozdu zavallı kuşlar ne yapabilir,arkadaşlar inanınki bundan 10 yıl önce kaybettigimiz kuş iki üç yıl sonra uçurdularmı illaki eve gelirdi şimdi kuşu komşun yakalıyor iki gun sonra uçuruyor sahibinin evine gelmiyor kuş.bunun içindirki kuşun nerden geldigi işini bırakıp tekrar eski taklacı kuşu elde etmeye hep beraber katkı saglıyalım ve butun taklacı kuşa turkiye kuşu diyelim herkese saygı ve saygılarımla
- MisafirMisafir
2/4/2010, 11:26 am
HASAN ÇELİK demiş ki:Sailor bey
SEFER PUANLARI
*3- TAKLA :
Sefer aralıklarını;
ARTİSTİK PUANLAR
7- KALKIŞ
*9- OYUNA GELİŞ DÜZENİ :
*11- KANAT SESİ :
*12-İNME HAREKETİ :
CEZA PUANLARI
*13-HATA PUANLARI :
Bence Kuş içinden kaldırmaya 60 puan fazla zevk yapmasından 60 puan kesmekte ona keza.Bunda kişisel bi fikir tabi
- MisafirMisafir
2/4/2010, 11:41 am
Heryerde siyaset heryerde çıkar menfaat...
Abilerim arkadaşlarım oyun kuşu beslemek sonuçta hepimizin zevki bunun genel adıda mardin bunu abartacak büyütecek tartışma konusu yapacak bi durum söz konusu değil.Mardin diye anılması demek değildir ki mardinden geldi yada mardinde iyisi var bu yurdun her köşesinde bulunabilen bi hayvan.
Tüzük konusu da illerimize göre değişir her yörenin zevki vardır kimi zevk yapanı diskalifiye eder nevşehir gibi kimi 60 puan keser bizde de 20 puan silinir.
Ama kuşçulukta değişmez oturmuş olan kurallarda vardır taban taklası yoksa yarışamaz hak kazanamaz.yada yapışıyorsa tüm türkiyede beslemeyin denir bu doğrudur doğruda 1dir.
Herkese göre doğrusu olmaz bunun uzunluk, ses , takla sayısı tartışılabilir ama bunlar asla.
Son olarak eski eski diyoruz evet artık eski yok eskiyi bırakın elimizdekilere bakın onları bari eskileştirip bunları da arar hale gelmeyelim bırakalım perçini, gülü nasılsa öyle kalsın.Kuşlarımız makina değil unutmayalım onlara hak ettikleri değeri verelim ve layıkıyla performanslarını izleyelim inşallah...
Abilerim arkadaşlarım oyun kuşu beslemek sonuçta hepimizin zevki bunun genel adıda mardin bunu abartacak büyütecek tartışma konusu yapacak bi durum söz konusu değil.Mardin diye anılması demek değildir ki mardinden geldi yada mardinde iyisi var bu yurdun her köşesinde bulunabilen bi hayvan.
Tüzük konusu da illerimize göre değişir her yörenin zevki vardır kimi zevk yapanı diskalifiye eder nevşehir gibi kimi 60 puan keser bizde de 20 puan silinir.
Ama kuşçulukta değişmez oturmuş olan kurallarda vardır taban taklası yoksa yarışamaz hak kazanamaz.yada yapışıyorsa tüm türkiyede beslemeyin denir bu doğrudur doğruda 1dir.
Herkese göre doğrusu olmaz bunun uzunluk, ses , takla sayısı tartışılabilir ama bunlar asla.
Son olarak eski eski diyoruz evet artık eski yok eskiyi bırakın elimizdekilere bakın onları bari eskileştirip bunları da arar hale gelmeyelim bırakalım perçini, gülü nasılsa öyle kalsın.Kuşlarımız makina değil unutmayalım onlara hak ettikleri değeri verelim ve layıkıyla performanslarını izleyelim inşallah...
- MisafirMisafir
2/4/2010, 11:45 am
Birde son olarak unutmuşum eklemeyi yukarıda refik beyin makalesinde okudum mardin kuşu taban taklasını yapar demiş, taban taklası yapması arzu edilir yada taban taklası yapması uygundur denebilir bu standart değildir her kuşun yapmadığı aşikardır bu ırk özelliği de değildir
- dadaş25
Ad Soyad : MUSTAFA PINAR
Doğum Tarihi : 23/04/80
Forum Kayıt : 30/07/09
2/4/2010, 1:28 pm
Misafir demiş ki:merhaba arkadaşlar mardin kuşlarından bahsedeyim size,çoğunuz bişeyler duymuşsunuz az çok şunu bilinki eski Mardin kuşları eski diyorum bakın arka tepeli veya arka öntepeli ve bol paçalı kuşlardır bu kuşlar norma çakır gözlü olurlar ve uzun süreli havada kalan kuşlardır ve az sefer yapıp seferde çok takla atan kuşlardı.Ama şimdi yaklaşık 30 yıl kadar öncesi diyelim Mardindede kuş anlayışı farklılık göstermiştir şimdi oyun kuşu festivali düzenlenen yerlerde hep aynı oyun kuşu özellikleri taşıyan kuşlar beslemeye başlamışlar birde ihtiyaçtan olsa gerek en fazla 1.5 saat ile 2 saat kadar havada kalan bol sefer yapan 3-5 takla atan ama taban taklası ile tepe takla yani bağlama taklası yapan kanat sesleri olan kuşlar tercih edilmektedir,şimdi mardinde bu şekildeki kuşlar beslenmekt ve onlarda bu özelliklri taşıyan kuşlar aramaktadırlar ilk anlattığım türdeki kuşlarda yani uzun uçuşlu bol taklalı olanlar ırak tarafı ve arap ülkelerinden türkiyeye gelmişlerdir.Yalnızca Sivas yöresinde uzun uçan ve seferlerinde bol takla atan 60-70 m fişek yapan 15 taklanın üzerinde takla atan bol kanat sesli kuşlar beslenmektedir.diğer illerimizde sefer sayısı fazla ve fişeklerinde 3-5 takla atan kuşlar dahada makbuldürlerbirde şimdi ekseriye Mardindeki kuşlar düz dür yan takka ve perçem olmaz çoğunda bu özellikteki kuşlar sevilmezler.Arkadaşlar bu formda bazı arkadaşlarda kuş besleme merakı var ama bu işi tam anlamıyla anlayarak yapan az bilgisi yetersiz arkadaşlar var .Eğer başka konularda merak ettikleriniz varsa bende bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım zira çok memleket ve çok oyun kuşu gördüm yörelerine göre,en çok takdir ettiğim kuşçular Sivas ve Kayseri yöresindendir.
i
ABI SADECE SIVAS YÖRESINDE BOL TAKLALI UZUN GIDEN KUŞLAR BESLENMEKTE DEMIŞSIN BENCE YANILIYORSUNUZ.ANKARA,KAYSER,ERZURUM,İSTANBUL VS.HER YERDE UZUN GIDEN BOL TAKLALI KUŞ BESLEYEN ÇOK KUŞCU VAR KUŞ VAR.
- dadaş25
Ad Soyad : MUSTAFA PINAR
Doğum Tarihi : 23/04/80
Forum Kayıt : 30/07/09
2/4/2010, 1:32 pm
EZEL demiş ki:öncelikle bu konuya önem verip kedi bilgilerini kendi dogruklarını yazan herkese selam, arkadaşlar bence burda yanlş anlaşılma var bende mardinliyim kendimi bildim bileli taklacı kuş beslerim,benim göruşum budur,butun taklacı kuşlar mardinden gitmiş yada mardinden cıkmış lafına katılmıyorum,sadece yıllardan beri taklacı kuşa mardin dendigi için,oyle sure gelmiştir,her yörenin kendine has kuşları vardır mardin sadece taklacı kuş besledigi için olmalıki taklacı kuşa mardin denmiştir,taklcı kuşun ana vatanımrdin demek abesle iştigalden başka bir şey deildir,ama bu bir gercekki mardin merakçıları gercekten kuş konusunda uzmanlaşmıştır,her ne kadar eski damar yok olma aşamasına gelmiş olsa bile mardinde degerli merakç arkadaşlarımız var,ama bazı arkadaşların burda eski mardin guvercininin tarifini yaparken yok percemli yok percemsiz yok takkeli yok takkesiz,ben buna şaşırıyorum arkadaşlar,takkalı percemli olsun veya olmassın önemli olan o kuşun damarı kanı,renk.şekil önemli deil istenilen performansı yapıyorsa isterse papagan rengi olsun,herkes kendince yorumlmış mrdinliler bunu besler bunu beslemez diye mardinli faaliyet yapan asil kanlı kuşu rengi ne olursa olsun besler,iyi kuş mardinin ankaranın deil varsın butun turkiyenin olsun yeterki asil damarları tekrar calandıralım memleket ayırımı yapamadan kardeşçe paylaşmasını bilerek bu meraka hizmet etmeliyiz bu benim fikrim herkese saygılar
- MisafirMisafir
3/4/2010, 9:58 am
dadaş25 demiş ki:Misafir demiş ki:merhaba arkadaşlar mardin kuşlarından bahsedeyim size,çoğunuz bişeyler duymuşsunuz az çok şunu bilinki eski Mardin kuşları eski diyorum bakın arka tepeli veya arka öntepeli ve bol paçalı kuşlardır bu kuşlar norma çakır gözlü olurlar ve uzun süreli havada kalan kuşlardır ve az sefer yapıp seferde çok takla atan kuşlardı.Ama şimdi yaklaşık 30 yıl kadar öncesi diyelim Mardindede kuş anlayışı farklılık göstermiştir şimdi oyun kuşu festivali düzenlenen yerlerde hep aynı oyun kuşu özellikleri taşıyan kuşlar beslemeye başlamışlar birde ihtiyaçtan olsa gerek en fazla 1.5 saat ile 2 saat kadar havada kalan bol sefer yapan 3-5 takla atan ama taban taklası ile tepe takla yani bağlama taklası yapan kanat sesleri olan kuşlar tercih edilmektedir,şimdi mardinde bu şekildeki kuşlar beslenmekt ve onlarda bu özelliklri taşıyan kuşlar aramaktadırlar ilk anlattığım türdeki kuşlarda yani uzun uçuşlu bol taklalı olanlar ırak tarafı ve arap ülkelerinden türkiyeye gelmişlerdir.Yalnızca Sivas yöresinde uzun uçan ve seferlerinde bol takla atan 60-70 m fişek yapan 15 taklanın üzerinde takla atan bol kanat sesli kuşlar beslenmektedir.diğer illerimizde sefer sayısı fazla ve fişeklerinde 3-5 takla atan kuşlar dahada makbuldürlerbirde şimdi ekseriye Mardindeki kuşlar düz dür yan takka ve perçem olmaz çoğunda bu özellikteki kuşlar sevilmezler.Arkadaşlar bu formda bazı arkadaşlarda kuş besleme merakı var ama bu işi tam anlamıyla anlayarak yapan az bilgisi yetersiz arkadaşlar var .Eğer başka konularda merak ettikleriniz varsa bende bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım zira çok memleket ve çok oyun kuşu gördüm yörelerine göre,en çok takdir ettiğim kuşçular Sivas ve Kayseri yöresindendir.
i
ABI SADECE SIVAS YÖRESINDE BOL TAKLALI UZUN GIDEN KUŞLAR BESLENMEKTE DEMIŞSIN BENCE YANILIYORSUNUZ.ANKARA,KAYSER,ERZURUM,İSTANBUL VS.HER YERDE UZUN GIDEN BOL TAKLALI KUŞ BESLEYEN ÇOK KUŞCU VAR KUŞ VAR.
Burda anlatmak istediği taklası çok kuşun sadece orada oldugu değil oralarda bu seviliyor diğer illerimizde taklası az oyunu orantılı seferi çok olan kuşlar tutulur demek istiyor haklılık payı da var ne kadar da hepimiz uzun kaçan kuş istesekte sefer sayısı az oldumu tat vermiyor kısa yapsın ama seferi çok olsun seyisi o doyurur...
- Babacan_23
Ad Soyad : Polis Metin KÖSE
Doğum Tarihi : 10/03/67
Forum Kayıt : 23/03/10
6/4/2010, 10:05 pm
Selamın Aleyküm Tüm kuşçu dostlar arkadaşlar ve de kardeşlerime bende bir ELAZIĞ lı olarak vede konuyu yeni okuduğum için kısa da olsa bir cevapta bilgi mahiyetinde ekleme yapayım dedim. Önce saygı değer Baha abimin yazdıklarına harfiyen katıldığımı belirtmek isterim çünkü ben çocukluğumdan beri kendisini tanırım ve Güvercin hakkındaki bilgisinden her zaman istifade etmişimdir. Gelelim Mardin Kuşuna arkadaşlar mardin kuşu
Rengiyle, Uçmasıyla, Oyunuyla, evine olan sadıklığıyla, dayanıklılığıyla, dört dörtlük bir kuştur ama nesli azalmışmı evet doğrudur neden çünkü eskiden kimse ileriyi görme elindeki safkanları ya bilerek veya başkasının tavsiyesiyle kırarak bu zamana kadar gelmiş bunda hem fikirmiyiz evet ama atladığımız bir konu var kuşçuların içinde nedense bir çekememezlik kıskanma arkadaşında uçan iyiyse elinden çıkarması için veya kuşun başına birşeylerin gelmesi için mücadele vere vere buralara geldik. Soruyorum bütün kuşçulara doğru değilmi Baha Abimin dediği doğru 1980 önceleri Mardinden kutu kutu kuşlar Türkiyenin dört bir yanına gidiyordu birtek mardinmi hayır Urfa Diyarbakır Elazığ ne kuşlar gitti neden kimi maddiyat karşılığında kimisi hediye gitmesine gitti de şimdi gidenleri arıyoruz neden aynı damarın devamı üretilmedi çünkü buluruz alırız yetiştiririz dediler ama kimsenin aklına ileride çoğalacak hastalık türlerini, hırsızlığı atmacayı değişik kan sevdasını hesaba katmadıkları için bugün arıyorlar ha yokmu safkan var ama ya uçurulmuyor yada hiç tahmin edilmeyecek kişilerin elinde onlarda bilmiyo yazdıklarım sadece mardin kuşunun neslinin yok olma tehliksiyle karşı karşıya gelmesi değil tüm iller için geçerlidir. Herşeyden önce kuş besleyenlerin şapkasını önüne koyup iyice düşünmesi lazım hani hep derler eskiden şöyleydi de neden şimdi eskisi gibi olmuyor çünkü saygı ve sevginin önüne maddiyat çekememezlik kıskançlık girdiği için kendi adıma söylüyorum Baha Abide çok iyi bilir en iyi kuşçunun yanına gitseydin baba kuşların yavrusunu hiç tereddüt etmeden kutuya koyar seni yollardı çünkü art niyet fitne fesat yoktu bütün camiaya sesleniyorum ne zaman dostlukların dayanışmanın saygı ve sevginin kuştan daha değerli olduğunun farkına varacagız aslında kuş benim büyüklerimden almış olduğum terbiye doğrultusunda dostluğun arkadaşlığın önüne engel değil pekiştirmek ve daha da sağlamlaştırmak için bir unsur inşallah bu camiada eskiden kelimesini kullanmayacağımız günler görürüz. Yüce Rabbim herkesin gönlüne göre versin atmacasız kazasız belasız dostane ve dostlarla bir arada samimi ve hoşgörülü kuşlar uçurma ve yetiştirme nasip etsin içimdeki ızdırabın bir kısmını dışarı vurdum şunuda ekleyeyim şu an Türkiyenin en iyi kuşları Avrupa ülkeleri ile Orta doğu ülkelerinde belirtmeden geçemeyeceğim. Allaha Emanet olun
Rengiyle, Uçmasıyla, Oyunuyla, evine olan sadıklığıyla, dayanıklılığıyla, dört dörtlük bir kuştur ama nesli azalmışmı evet doğrudur neden çünkü eskiden kimse ileriyi görme elindeki safkanları ya bilerek veya başkasının tavsiyesiyle kırarak bu zamana kadar gelmiş bunda hem fikirmiyiz evet ama atladığımız bir konu var kuşçuların içinde nedense bir çekememezlik kıskanma arkadaşında uçan iyiyse elinden çıkarması için veya kuşun başına birşeylerin gelmesi için mücadele vere vere buralara geldik. Soruyorum bütün kuşçulara doğru değilmi Baha Abimin dediği doğru 1980 önceleri Mardinden kutu kutu kuşlar Türkiyenin dört bir yanına gidiyordu birtek mardinmi hayır Urfa Diyarbakır Elazığ ne kuşlar gitti neden kimi maddiyat karşılığında kimisi hediye gitmesine gitti de şimdi gidenleri arıyoruz neden aynı damarın devamı üretilmedi çünkü buluruz alırız yetiştiririz dediler ama kimsenin aklına ileride çoğalacak hastalık türlerini, hırsızlığı atmacayı değişik kan sevdasını hesaba katmadıkları için bugün arıyorlar ha yokmu safkan var ama ya uçurulmuyor yada hiç tahmin edilmeyecek kişilerin elinde onlarda bilmiyo yazdıklarım sadece mardin kuşunun neslinin yok olma tehliksiyle karşı karşıya gelmesi değil tüm iller için geçerlidir. Herşeyden önce kuş besleyenlerin şapkasını önüne koyup iyice düşünmesi lazım hani hep derler eskiden şöyleydi de neden şimdi eskisi gibi olmuyor çünkü saygı ve sevginin önüne maddiyat çekememezlik kıskançlık girdiği için kendi adıma söylüyorum Baha Abide çok iyi bilir en iyi kuşçunun yanına gitseydin baba kuşların yavrusunu hiç tereddüt etmeden kutuya koyar seni yollardı çünkü art niyet fitne fesat yoktu bütün camiaya sesleniyorum ne zaman dostlukların dayanışmanın saygı ve sevginin kuştan daha değerli olduğunun farkına varacagız aslında kuş benim büyüklerimden almış olduğum terbiye doğrultusunda dostluğun arkadaşlığın önüne engel değil pekiştirmek ve daha da sağlamlaştırmak için bir unsur inşallah bu camiada eskiden kelimesini kullanmayacağımız günler görürüz. Yüce Rabbim herkesin gönlüne göre versin atmacasız kazasız belasız dostane ve dostlarla bir arada samimi ve hoşgörülü kuşlar uçurma ve yetiştirme nasip etsin içimdeki ızdırabın bir kısmını dışarı vurdum şunuda ekleyeyim şu an Türkiyenin en iyi kuşları Avrupa ülkeleri ile Orta doğu ülkelerinde belirtmeden geçemeyeceğim. Allaha Emanet olun
- kadirsulun
Ad Soyad : kadir sulun
Doğum Tarihi : 07/05/81
Forum Kayıt : 18/12/08
7/4/2010, 6:21 am
metin bey söyledikleriniz bende aynen katılıyorum fakat son söyledikleriniz avrupa ülkeleri ve orta doğuda daha iyi kuışlar oldunu söylemissiniz.Türkiyemizde daha nice kırılmamış kendi halinde besleyen ve para hırsı olmayan büyüklerimiz vardır mutlaka bunların kimseyle işi olacağını sanmıyorum.saygılar..
3 sayfadaki 5 sayfası • 1, 2, 3, 4, 5